kotlety - 13055 przepisów (strona:669/871)

Smalec do smarowania pieczywa i rehabilitacja smalcu 163

doskonały smak,lekkość,a warzywa np.ziemniaki pozostają chrupiące dzięki wysokiej temperaturze smażenia. (punkt dymienia to okolo 200°C),zaś umiejętne smażenie gwarantuje suche potrawy,w odróżnieniu od ociekajacych tluszczem kotletów smażonych na olejach roslinnych.Bo smalec dzieki swej konstrukcji tłuszczowej ,to najzdrowszy i najlepszy tluszcz do smażenia, nie podlega bowiem polimeryzacji,czyli ujemnym działaniom wysokich temperatur podczas smażenia.Miejmy nadzieje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z jarmużu i chipsy jarmużowe 146

swoj ksztalt i kolor. Mozna go dusic z roznymi warzywami:pomidorami,selerem,marchewka,pietruszka,cebula,czosnkiem i jablkami.Za kazdym razem jarzynka bedzie miala inny smak.Mozna z niego przyrzadzic jarskie kotlety,a takze bigos z boczkiem i kielbasa lub ugotowac pyszna zimowa zupe.Doskonale nadaje sie na zdrowe i lekkostrawne chipsy.Przepis ponizej. Gdy zostanie zebrany nieprzemarzniety,moze miec gorzkawy smak.Wtedy najlepiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz w kokosowej panierce a`la Tarzan 159

lagodnym smaku,delikatnym bialym,listkowanym,soczystym miesie,doskonale harmonizujacym z wiekszoscia przypraw,mozna ja  przyrzadzic na wiele sposobow.I choc swietnie nadaje sie do zapiekania, na krokiety,musy kotlety najchetniej i najczesciej jednak jemy dorsza panierowanego w bulce tartej.Bulka tarta tez stwarza wiele mozliwosci i kombinacji smakowych.Jesli przeszkadza nam tranowy posmak i zapach morskiej ryby wystarczy bulke tarte wymieszac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczeń rzymska z pieczarkami 153

Pieczeń rzymska ,przez innych nazywana klopsem-wtedy najczęściej z jajkiem na twardo w środku- to taki wielki kotlet mielony.W dodatku dużo zdrowszy,bo nie smażony,a pieczony i dużo mniej z nim pracy.Oprócz tego,że jest bardzo smaczny ma jeszcze jedną wielką zaletę - za jednym zamachem mamy 2-3 obiady.I nie tylko obiady,bo pokrojony w cienkie plastry

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szałwia - zioło odstarszające złe moce 146

pojawiają się od maja do lipca.Szałwia jest odporna na mróz. Zastosownie : Liście lub młode pędy powinno zebrać się przed kwitnieniem. Swieże lub suszone ziele nadaje się do przyprawiania kotletów baranich i wieprzowych,wątróbki,węgorza,omletów,potrawy znanej jako "santiboccca a`la romana" (sznycel cielęcy z szynką),które zyskują charakterystyczny smak właśnie dzięki szałwii.Ma jednak lekko gorzkawy smak,dlatego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Köttbullar z dorsza 170

Köttbullar to znak rozpoznawczy szwedzkiego koncernu IKEA.W Szwecji to danie jest tak popularne jak nasze kotlety mielone.Osobiście w IKEA nigdy ich nie jadłam (zawsze odstrasza mnie zapach ich kuchni,jak z PRL-owskiej stołówki) to zapewniam ,iż moje mini kotleciki są na pewno po stokroć smaczniejsze.Tradycyjne szwedzkie przygotowuje  się z mielonego miesa ,moje natomiest są z dorsza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Boczniak alla schabowy 118

Nigdy nie kupowałam i nie jadłam boczniaków. Przyszedł więc czas aby ich spróbować. Zrobiłam najzwyklejsze bo panierowane jak kotlety schabowe. Muszę przyznać, że na pewno jeszcze nie raz je kupię i będę z nimi kombinować co by tu dobrego z nich przyrządzić. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Filet panierowany otrębami i bułką tartą 189

oraz są pomocne w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Ja bardzo lubię dodawać otręby do pieczywa gdy piekę domowy chleb lub bułki. Ale dodałam je także właśnie do panierki smażąc kotlety z piersi kurczaka. Niby zwykła panierka a jednak zdrowsza niż z samej bułki. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kotleciki rybne 304

lubię wyrzucać jedzenia, to zawsze staram się coś wymyśleć, żeby zagospodarować te resztki. Jednego dnia przygotowałam na obiad gotowane ziemniaki i smażoną rybę a następnego dnia pyszne kotlety rybne, w ten sposób zagospodarowałam obiady na dwa dni! Podaję je z sosem czosnkowym. Zapraszam! Składniki na kotleciki rybne: ok. 0,5 kg ugotowanych ziemniaków ok. 200-300 g ryby (dowolny filet

UgotujmyTo.pl
Karkówka w sosie pieczarkowym 152

surówką z czerwonej kapusty . Zapraszam! Karkówka w sosie pieczarkowym – składniki: ok. 6 plastrów karkówki 400g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku sól , pieprz, papryka, mąka do oprószenia kotletów, olej do smażenia   Karkówkę opłukuję wodą, osuszam i doprawiam solą, pieprzem i papryką. Najlepiej zrobić to wcześniej, przykryć folią i zostawić w lodówce na kilka godzin. Przed smażeniem mięso oprószam

UgotujmyTo.pl
Schab ze śliwką na kapuście 187

kroimy w kostkę, Dodajemy kapustę, jabłka i suszone śliwki do boczku. Mieszamy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu.  W tym czasie mięso kroimy na 4 kotlety. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solimy i pieprzymy. Obsmażamy na oleju na złoto z obu stron. Przekładamy do kapusty, przyprawiamy majerankiem i dusimy razem do miękkości. Podajemy np. z ziemniakami

Moje Kuchenne Rewelacje
Bolońskie niespodzianki 173

opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki margaryny 4 łyżki startego, żółtego sera (np. cheddar) 100 ml śmietany 30 ml oliwy Kiedy już przejedzą się nam tradycyjne obiady w stylu kotlet z ziemniakami, możemy z powodzeniem zaserwować to właśnie danie. Bolońskie niespodzianki, to połączenie zapiekanki, tradycyjnego obiadu i oryginalnej formy podania, którą na pewno zaskoczymy domowników lub naszych gości. Pod "płaszczykiem

Świat Domowej Kuchni
Indyk w migdałach 183

wielu rankingach widać, że stało się ono trzecim, najbardziej popularnym mięsem po kurczaku i wieprzowinie. Najprawdopodobniej indyki pojawiły się w Polsce około 1560 roku. Dzisiaj zaprezentuję troszkę inną wersję kotletów z indyka, które mogą urozmaicić nasz obiad. Mięso osuszyć, pokroić na plastry w poprzek włókien i rozbić tłuczkiem. Każdy plaster z dwóch stron oprószyć solą i pieprzem. Następnie obtaczać

Świat Domowej Kuchni
Faszerowany filet po chłopsku 476

mniejsze kawałki ser topiony. Delikatnie przemieszać i odstawić. Filety z kurczaka wymyć, oczyścić z błon i pokroić na mniejsze kawałki. Mi z jednej podwójnej piersi kurczaka wyszły 4 średnie kotlety. W każdym filecie, za pomocą noża do trybowania, zrobić sporą kieszeń, ale tak, żeby nie przeciąć ich po bokach. Kawałki mięsa dosyć obficie obsypać przyprawą do kurczaka i nafaszerować

Świat Domowej Kuchni
Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym 8323

mięsa obtacza się w cieście i od razu smaży... tutaj natomiast kurczaka jak gdyby marynuje się w czosnkowym cieście. Serdecznie polecam do wypróbowania. Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kotlety i lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Mąkę wymieszać ze szklanką wody (ciasto powinno mieć konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego). Dodać sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać na gładkie

Świat Domowej Kuchni