kotlety - 13055 przepisów (strona:660/871)

Opieńki w zalewie octowej 239

pieczarki i przygotujemy je dokładnie tak, jak opieńki.   Pozostawione duże kapelusze można ususzyć (wówczas nie myjemy ich), albo odgotować, wystudzić i zamrozić. Przydadzą się na pierogi, paszteciki lub kotlety grzybowe.  Na koniec propozycja: na takie grzybobranie warto zabrać coś smacznego do zjedzenia, bo mimo wszystko jest to zajęcie energochłonne. Świetnie nadają się do tego bułeczki drożdżowe

Maminek kulinarny
Faworki z piersi kurczaka 233

Dziś trochę inne wydanie kotleta z piersi kurczaka na niedzielny obiad. Zrobimy sobie faworki. Zawsze to jakieś urozmaicenie na talerzu. Składniki, to: -oczywiście pierś z kurczaka -2 jajka -płatki kukurydziane -przyprawa do kurczaka -przyprawa barbecue -olej    Pierś dzielimy na plastry, układamy na folii, przykrywamy folią i lekko rozbijamy.    Obsypujemy z obu stron przyprawą do kurczaka

Maminek kulinarny
Buraczki czerwone do obiadu 280

dodajemy również do smaku pieprz ziołowy i warzywko. Na niewielkim ogniu przesmażamy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Buraczki są gotowe do podania. Idealnie pasują do mielonych kotletów, ale nie tylko. Smacznego

Maminek kulinarny
Schab w śmietanie 186

Dzisiaj nie tłuczemy kotletów schabowych popularnym tłuczkiem do mięsa. Zrobimy to ciszej. Wystarczy kilka plastrów schabu, 2-3 ząbki czosnku, 250 ml słodkiej śmietany 12 %, przyprawa barbecue, delikat do mięs, warzywko i olej. Schab okrywamy folią spożywczą i rozbijamy dłonią.    Na półmisek wlewamy niewielką ilość oleju. Wsypujemy delikat, barbecue oraz plasterki czosnku.    Na tak przygotowany półmisek

Maminek kulinarny
Schabowe sakiewki z kaszą gryczaną 229

Proponujemy schab w zupełnie nowym wydaniu. Niespodzianką jest kasza gryczana " spakowana" w sakiewkę z kotleta schabowego.    Składniki: -ok. 10 plastrów schabu -10 dkg kaszy gryczanej -5 dkg masła -2 jajka -2 ząbki czosnku -2 czubate łyżki mąki -1/4 szklanki mleka -sól, pieprz, warzywko -bułka tarta -olej do smażenia    Cienko pokrojony schab delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą

Maminek kulinarny
Burgery w picie z sosem tatarskim 191

sztuki pieczywa pita sos tatarski (przepis poniżej) pomidorki koktajlowe sałata roszponka sól, pieprz   Przygotowanie: Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy ręką. Z mięsa formujemy burgery (lub kotlety, jak kto woli) i smażymy po kilka minut z każdej strony na patelni grillowej lub grillu. Pitę wkładamy na 3 minuty do tostera, nacięciem do góry. Można ją także podgrzać

Smakowity Blog Kulinarny
Ćevapcići z sosem tzatziki 239

wybrzeżu króluje zdrowa i lekka kuchnia śródziemnomorska - owoce morza, ryby, oliwki. My skupimy się dziś na tej pierwszej. Ćevapcići, to podłużne kotleciki z mięsa mielonego, przypominające nasze rodzime kotlety mielone. Różnią je sposób przygotowania i przyprawy.  Potrzebne

W poszukiwaniu inspiracji
Pieczeń rzymska z jajkami 291

rzymska z jajkami... Dobrze przyprawione, zmielone mięso z łopatki wieprzowej. Jajka na twardo ułożone w rzędzie. I mnóstwo pietruszki. Oto przepis na pyszną i aromatyczną pieczeń! Elegancki zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych.   Składniki: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki); 3 średnie cebule; 1 duże, surowe jajo; 3 łyżki bułki tartej; 4 łyżki mleka; Pęczek natki pietruszki

Gospodyni Miejska
Pieczarki w sosie śmietanowym 266

naturalnym. Z dodatku marchewki można zrezygnować. Masło można zastąpić masłem roślinnym lub margaryną, a pieczarki kurkami czy boczniakami. Pieczarki wyśmienicie smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem. Dobrze też smakują z kotletami ziemniaczanymi, jajecznymi czy z kaszy gryczanej (jak u mnie). Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 559

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym... Aromatyczne i soczyste mięso mielone z łopatki wieprzowej. A wewnątrz smakowity farsz z jajek, natki pietruszki i koperku. Pyszna odmiana dla tradycyjnego kotleta mielonego. Idealna na ciepło jak i na zimno. Polecam! Składniki: 800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki wieprzowej); 1 surowe jajo; 1 czerstwa zwykła bułka; 2 ząbki czosnku

Gospodyni Miejska
Mini hamburgery 198

wody - 2 łyżeczki cukru - 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych - 2 łyżki masła (rozpuścić w rondelku) - 1 łyżeczka soli morskiej  dodatkowo - jako do smarowania - sezam - do kotletów wykorzystałam łopatkę wieprzową, która zmieliłam - rukole - szalotkę - płaty kanapkowe z ogórka domowego wyrobu -  paprykę czerwona świeżą - ketchup domowej roboty SPOSÓB WYKONANIA BUŁEK  - do miski wsypuję mąkę, która mieszam

Basia w kuchni
Mielone alla gołąbki 227

minut. 2. Następnie wymieszać z mielonym mięsem, mąką ziemniaczną  , startą cebulą . przyprawić vegetą , bazylią, czosnkiem. 3. Z masy formować kotleciki , obtaczać w bułce tartej, i usmażyć. 4. Przełożyć kotlety do rondla podlać wodą i chwile poddusić , pod koniec  dolać przecier wymieszany z 1 łyżeczką mąki ,odrobiną wody i śmietaną .        Ilość i gęstość

Sama słodycz i szczypta chili
Schab z cukinią zapiekany pod sosem serowym 298

Pyszny schabik na obiadek. Taka wersja dla odmiany a nie ciągle ten kotlet schabowy. Do schabiku dodałam cukinię i całość zapiekłam pod sosem serowym. Mięsko wyszło pyszne. składniki: 700 g schabu 1 mała cukinia sól,pieprz olej do smażenia 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka 2 garście startego sera gouda gałka muszkatołowa Schab pokroić w dużą

Monia miesza i gotuje
Drobiowe pulpety z piekarnika 377

kaszy. No właśnie miało być. Czasami fantazja kulinarna mnie ponosi.  Gdybyście mieli np. tartą marchewkę z poprzedniego dnia lub szczypiorek, również możecie dodać. Śmiało można nazwać moje kotlety nawinie, czyli co mi się nawinie. Zaczynamy.  Składniki: 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie indyk) Pół opakowania szpinaku mrożonego ¾ szklanki soczewicy czerwonej pół torebki kaszy gryczanej dwa jajka

pieprzny smaczek
Zraziki drobiowe nadziewane kuskusem 273

Zapraszam na zrazy drobiowe nadziewane kuskusem. Doskonale smakują na gorąco, na zimno jako przekąska i zawsze jest to jakaś alternatywa dla zwykłych kotletów. Na pewno zaskoczycie smakoszy Waszej kuchni. Składniki: marynata :  ok. 4-5 łyżek oliwy 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka  ziół prowansalskie, 1/2 cytryny, 1 łyżeczka  curry  1 pierś z kurczaka  pół szklanki kuskus

pieprzny smaczek