kotlety - 13055 przepisów (strona:652/871)

Marchewka z groszkiem na ciepło + film 204

Marchewka z groszkiem na ciepło to jeden z ulubionych smaków mojego dzieciństwa, pyszny dodatek do obiadu np. mielonych kotletów lub samodzielna przekąska. Ta smakowita porcja warzyw jest tanim pomysłem na szybkie i proste w przygotowaniu danie. składniki na 3 porcje 4 duże marchewki 250 g mrożonego zielonego groszku 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru czarny pieprz

Smakowite Dania
Pieczeń z sosem żurawinowym 222

papryka, majeranek mąka pszenna (np. Wrocławska) do obtoczenia mięsa 130 g margaryny 1 słoik żurawiny leśnej Devaldano (290 g) WYKONANIE Mięso umyć i pokroić na cienkie kawałki (tak jak kotlety). Przyprawić z obu stron solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Przyprawy docisnąć ręką, następnie mięso delikatnie obtoczyć w mące. Cebulę obrać i pokroić w krążki. W dużej brytfannie rozpuścić margarynę

Passions hobbies life
Cannelloni z cukinii na pure ziemniaczanym z kminem 196

wszystko dobrze łączymy ze sobą. Cukinię myjemy i tniemy wzdłuż na cienkie paski grubość ok 0,2 cm. Z mięsa kleimy duże kulki ( jak na kotlety mielone) i zawijamy w cukinii, wszystko układamy obok siebie wciskając w pure. Posypujemy serem i zalewamy sosem beszamelowym.   Pieczemy w rozgrzanym piekarniku

Niezły Młynek
Wegański obiad zimowy VII 219

zdjęciu: pieczone ziemniaki z rozmarynem, kuskus z oliwkami i kurkumą, biała fasolka w pomidorach, kotlety sojowe inaczej (bardzo dietetyczne i smaczne), surówka z czerwonej kapusty z żurawiną , posypana płatkami migdałowymi.  Przepis bierze udział w akcji: Kobiety na skraju załamania nerwowego (1988, Almodóvar) przedstawiają prawdziwą galerię ekscentrycznych postaci. Mamy tutaj zdradzoną przez kochanka Pepę, policjantów, dozorczynię, modelkę szaleńczo zakochaną

Qlinarnie i Qlinarnie
Polska zimowa klasyka obiadowa III, Smażone zielone pomidory 235

Dzisiaj były: kotlety z białej fasoli (fasola, sól, pieprz i mąka kukurydziana), kasze: gryczana i jaglana (ugotowane razem), ogórki kiszone. Smacznie i w niecałe 30 minut. Przepis bierze udział w akcji:       Evelyn odwiedza krewną w domu opieki. Przez przypadek poznaje tam staruszkę Ninny, która opowiada jej historię życia dwóch przyjaciółek: Idge i Ruth. Przenosimy się do Alabamy

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa jarzynowa 201

było jej na stole!" - i poleci do kuchni, żeby ugotować. Czasem się zastanawiam co jest szybciej zrobić: zupę, czy ślęczeć nad mięsem mielonym albo schabowym i formować lub ubijać kotlety? A może na jedno wychodzi?  A może jednak wcale na jedno nie wychodzi? :) Zupa jest na pewno po tysiąckroć zdrowsza (dooobra, pomijam już te kostki rosołowe...). Ale warzywa

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Mała bezmięsna rewolucja i marokańska sałatka z marchewki 207

innych "parszywych mięs i wędlin", który przez cały miesiąc wytrzymał na ścisłej wegańskiej diecie. Ten czas był dla nas także okazją na poznanie nowych produktów, z których niektóre, np. kotlety sojowe, weszły do naszego menu na stałe. Opakowanie chorizo, które kupiliśmy jeszcze w starym roku, grzecznie przeczekało nieruszone nas styczniowy eksperyment. Potem zrobiłam z niego ostatnią "pożegnalną" potrawę - penne

Chilli Czosnek i Oliwa
Zimowy obiad wegański VI; Jedz, módl się, kochaj 207

Przedwczoraj fantazja naprawdę mnie poniosła: pęczak z suszonymi pomidorami, surówka buraczana , kotlety owsiane , duszona kapusta włoska z grzybami leśnymi, ugotowane na parze plasterki ziemniaków i różyczki brokułów z pomidorowym pesto.     Przepis bierze udział w akcji: Elizabeth Gilbert pragnie radykalnie zmienić swoje życie. Rzuca więc dotychczasową pracę, rozwodzi się z mężem i udaje się w daleką podróż do Włoch

Qlinarnie i Qlinarnie
Kotlety z kurczaka rosołowego 162

Kurczaka oddzielić od kości i mięsko zmielić przez maszynkę. Ogórki zetrzeć na tarce. Wszystkie pozostałe składniki połączyć i wyrobić na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem. W razie gdyby kotlety były zbyt rzadkie dodać bułkę tartą . Formować małe kotleciki. Obtoczyć je w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron do zarumienia. Kotleciki podałam z sosem

O kuchni z uczuciem
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 186

Doskonała alternatywa dla  pieczarkowych kotletów mielonych. Proste i  smaczne danie,  które może być  również idealną imprezową  przekąską. Właśnie po raz pierwszy  poczęstowano mnie  tym przysmakiem  na  małym przyjęciu  dziwiąc się, że  nigdy wcześniej  nie jadłam  faszerowanych pieczarek.  Rzeczywiście muszę przyznać, że choć pieczarki faszerowane

Zakamarki mojej kuchni
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 162

spać. Dostaliśmy pokój na drugim piętrze z przecudownym widokiem na Kazimierz - na Kościół, Zamek i na Wzgórze Trzech Krzyży. Z rzeczy, które jedliśmy w restauracji możemy bez wątpienia polecić kotlet schabowy z kością z puree z ziemniaków i kapustą zasmażaną. Nie wiem jak schab, bo głodnemu Mężowi go nie podbierałam, ale puree i kapusta naprawdę smaczne! Ja w tym czasie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 198

czosnkiem, podawane z czerwoną soczewicą - kolejne danie, którego nie próbowałam... ale ponoć trzymało poziom. Mogę dodać, że osoba, która je zamówiła mogła być stronnicza, bo jest fanem kotletów jagnięcych. Ale to chyba tym bardziej dobrze świadczy o dniu? ;); koszt: 58 zł   Chleb ciabatinni ze smażonym kurczakiem, serem cheddar, skórką pomarańczową, kolendrą i pieprzem oraz chrupiącymi sałatami - Pan Mąż każe

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Obiad za 10zł - Dwa dania: Ryżówka i mortadela panierowana na ryżu z warzywami podana. 263

Tesco. Mortadelę kroimy na cm paski. Jajko bełtamy z pieprzem i mlekiem. Mortadelę obtaczamy w bułce, następnie w jajku i znów w bułce. Jeżeli lubicie grubszą panierkę powtórzcie czynność. Kotlety z mortadeli smażymy na oleju rzepakowym. 300 gram ryżu gotujemy w osolonej wodzie z łyżeczką oleju. Gdy będzie na ząb cedzimy. Na patelnię wlewamy małą chochelkę naszego bulionu (jak zrobić

BaRepas
Polędwiczki w sosie pieczeniowo-grzybowym 330

Składniki: 0,5 kg polędwicy wieprzowej kilka suszonych podgrzybków 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki  masło sól, pieprz Polędwicę opłukać, pokroić na 1 cm kotlety, lekko rozbić. Oprószyć każdy solą i pieprzem. Obsmażyć do zarumienienia na maśle z obu stron. Przełożyć do rondla wraz  z powstałym bulionem. Cebule zeszklić na maśle. Dodać do mięsa. Zalać

Konrad Gotuje
Befsztyk wołowy z cebulką 163

dodajemy 2 całe jajka i jedno żółtko, grubo zmielony pieprz i wyrabiamy. Dolewamy zimną wodę – bardzo dokładnie wyrabiamy masę mięsną, a następnie dzielimy ją na 8 równych porcji. Aby kotlety były kształtne, porcje mięsa wkładałam w okrągłe foremki, ubijałam widelcem i formowałam befsztyki. Gotowe oprószamy pieprzem i mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony. Gotowe

mojewypiekiinietylko