kotlet siekany - 989 przepisów (strona:31/66)

Placki z gotowanych ziemniaków 365

dodatki i uformujemy je jak na kotlety mielone to powstaną ziemniaczane kotlety lub krokiety ziemniaczane z salami, czy krokiety z papryką . Składniki na placki ziemniaczane: 500 g ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej + do obtoczenia placków, 1 cebulka, 2 łyżki siekanego szczypiorku, Sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Jak przygotować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sznycle z jajek, kotlety z jajek 131

surowe, sól, pieprz świeżo mielony, natka pietruszka, koperek, bułka tarta do obtaczania kotletów, masło do smażenia Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na maśle ze szczyptą soli. Jajka, ostudzoną podduszoną cebulę, posiekaną zieleninę, odciśniętą bułkę wrzucić do malaksera (jajka można zemleć, wszystkie składniki siekać, drobno kroić … ale ja wolę troszkę nowoczesności, ale to tylko z lenistwa

królestwo garów
Wegańska fasolka po bretońsku 119

używamy fasoli z puszki, nie mamy już takiego problemu.  2. Kotlety sojowe zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 15 min, a później odcedzamy, kroimy w plastry lub kostkę i marynujemy pieprzem, sosem teriyaki, 1 łyżeczką wędzonej papryki. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.  3. Cebulę drobno siekamy, tak samo czynimy z jednym ząbkiem czosnku, natomiast 2 pozostałe przeciskamy

Bananowe Pole
Burgery z ciecierzycy 113

kilku. 2. Kroimy cebulę i pomidory suszone w kostkę . Pietruszkę drobno siekamy. 3. Ugotowaną i nieco już ostudzoną cieciorkę ugniatamy widelcem bądź rękami - dodajemy nasze składniki i przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki, które obtaczamy dodatkowo w męce i smażymy na rozgrzanym oleju. 4. Gotowych kotletów używamy jako wkładki do burgera, bądź jako dodatku do ziemniaków etc. Smacznego! Maugo

Bananowe Pole
Schab ze śliwką na kapuście 174

kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę płuczemy, odciskamy i drobno siekamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, Dodajemy kapustę, jabłka i suszone śliwki do boczku. Mieszamy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu. W tym czasie mięso kroimy na 4 kotlety. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solimy i pieprzymy. Obsmażamy na oleju na złoto

Moje Kuchenne Rewelacje
Kotlety mielone z czosnkiem i natką pietruszki. 158

Kotlety mielone z czosnkiem i natką pietruszki. Składniki : 0,65 dkg mięsa wieprzowego (można kupić już zmielone) 1 całe jajko 1 sucha bułka 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku sól pieprz czarny (mielony) natka pietruszki (może być suszona) majeranek 1 przyprawa do mięsa mielonego (możemy dodać swoje przyprawy według gustu) bułka tarta do panierowania (około 8 dkg) olej (do smażenia(...)Natkę pietruszki (najlepiej świeżą) drobno siekamy. Teraz dodajemy pozostałe składniki do naszego mięsa,całe jajko,sól,pieprz,przyprawy,posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Gdy nasze mięso jest zbyt rzadkie możemy dodać trochę bułki tartej aby zgęstniało. Robimy 5 kulek (waga około 20 dkg jedna) i formujemy nasze kotlety w kształcie owalnych placków grubości około

Przepisy i porady kulinarne
KOTLETY Z KASZY JĘCZMIENNEJ Z BROKUŁEM 129

Wegetariańskie kotlety w wersji fit.... z kaszy jęczmiennej z dodatkiem brokuła oraz mozzarelli, pieczone w piekarniku. Takie kotlety wegetariańskie to doskonała alternatywa dla kotletów mięsnych i świetne urozmaicenie naszej diety. Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe! Można wykorzystać do nich kaszę, która została z poprzedniego obiadu, wtedy nic się nie zmarnuje(...)czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy. Mozzarellę odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wystudzoną kaszę przenosimy do miski i mieszamy z brokułem, cebulą oraz czosnkiem. Dodajemy startą mozzarellę, jajko oraz bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej wyrobić masę dłońmi). Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mokrymi dłońmi formujemy kotlety i układamy je na blaszce wyłożonej papierem

Kuchnia MagdaLeny
KOTLETY Z KASZY JĘCZMIENNEJ Z BROKUŁEM 129

Wegetariańskie kotlety w wersji fit.... z kaszy jęczmiennej z dodatkiem brokuła oraz mozzarelli, pieczone w piekarniku. Takie kotlety wegetariańskie to doskonała alternatywa dla kotletów mięsnych i świetne urozmaicenie naszej diety. Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe! Można wykorzystać do nich kaszę, która została z poprzedniego obiadu, wtedy nic się nie zmarnuje(...)czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy. Mozzarellę odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wystudzoną kaszę przenosimy do miski i mieszamy z brokułem, cebulą oraz czosnkiem. Dodajemy startą mozzarellę, jajko oraz bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej wyrobić masę dłońmi). Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mokrymi dłońmi formujemy kotlety i układamy je na blaszce wyłożonej papierem

Kuchnia MagdaLeny
Najlepsza surówka z pora 182

jabłka cukier sok z cytryny  majonez PRZYGOTOWANIE Jasną część pora siekamy na cienkie plasterki. Przekładamy do miski, posypujemy 3-4 łyżeczkami cukru, przykrywamy i odstawiamy na minimum godzinę. Jabłka ścieramy, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do pora. Dokładnie mieszamy dokładając 3 łyżki majonezu. Doskonała do kotletów i innych mięs z ziemniakami :) Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Kotlety z jajek z natką pietruszki . 154

łyżek bułki tartej do kotletów  1/2 szklanki startego sera żółtego 1 cebula sól, pieprz do smaku olej do smażenia około 1/2 szklanki bułki tartej do obtaczania kotletów jako dodatek  Zasmażana kapusta firmy Orzech(...)Wykonanie : Ugotowane na twardo jajka mielmy lub ścieramy na tarce jarzynowej o małych oczkach. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach . Natkę pietruszki myjemy , osuszamy i drobno siekamy.  Wszystkie składnik przekładamy do miski , dodajemy starty ser  roztrzepane jajka i mieszamy . Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem . Jeszcze raz mieszamy. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej

Sama słodycz i szczypta chili
Wielkanocna babka mięsna z sosem chrzanowym 180

gotujemy na twardo. Cebule obieramy i drobno kroimy. Koperek myjemy i siekamy drobno. Do mięsa dodajemy surowe jajko, połowę koperku, pokrojone cebule, przyprawę do mielonego, natkę pietruszki i kaszę. Mięsną masę doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy tyle bułki tartej aby masa uzyskała gęstą konsystencję jak na kotlety. Połowę masy mięsnej wykładamy do formy na babkę, na tym układamy ugotowane

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
schabowy z kosteczką w panierce kukurydzianej... 146

potrzeba ziemniaki gotowane w mundurkach, - w opisie surówka, 1/2 pęczka koperek siekany schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym włożyć do woreczka i rozbić tłuczkiem nie za cienko razem z kosteczką płatki kukurydziane zmiksować w blenderze jajka roztrzepać z solą, pieprzem i odrobiną oleju - panierka lepiej się trzyma kotlety namoczyć w jajku z 30 minut, aby smaki przeszły do mięsa

W Mojej Kuchni Lubię
Mielone z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką na oleju rzepakowym 203

posiłek, zobaczcie sami na inne moje przepisy: Krokiety z kaszy gryczanej ; Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) ; Krokiety z kapustą i grzybami ; Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem ; Kotlety z jajek (kotlety jajeczne) ; Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym ; Krokiety o smaku ruskich pierogów Mielone z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką smażyłam na oleju rzepakowym, gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów(...)smaku 1 jajo natka pietruszki 1 łyżka oleju rzepakowego do gotowania kaszy + 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia bułka tarta do panierowania Żółty ser kroimy w kostkę, pietruszkę siekamy. Gotujemy ok. 20 min. przepłukaną kilka razy zimną wodą kaszę jaglaną (aby pozbyć się goryczki) z dodatkiem ½ łyżeczki soli i łyżki oleju rzepakowego. Studzimy kaszę. Kaszę jaglaną przekładamy do miski, dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety mielone z indyka z kaszą jaglaną faszerowane szpinakiem 185

Najlepsze to te tradycyjne, jedzone u babci albo wcale. Przekonuję się jednak do mięsa indyczego, również w formie zmielonej, dlatego dziś jako pewnego rodzaju novum na blogu - takie właśnie kotlety. Żeby jednak nie było nudno, do mięsa zamiast jajka dodałam kaszę jaglaną, a do środka szpinak, którego jestem ogromną fanką. :) 500g mielonego mięsa indyczego 1 spora cebula pół szklanki kaszy(...)sól, czarny świeżo mielony pieprz 250g mrożonego szpinaku Mięso przekładamy do miski. Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu (na sypko). Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu, po czym dodajemy do mięsa. Czosnek ścieramy na drobnej tarce lub przeciskamy przez praskę i również wrzucamy do miski z mięsem. Wrzucamy także przestudzoną

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierś kurczaka zapiekana z pesto i pomidorkami 165

osobiście wolę pierwszy wariant. Liście bazylii oddzielamy od łodyg. Orzechy siekamy drobniej. Czosnek zgniatamy i obieramy z łupiny, a ser ścieramy na tarce. Całość składników wkładamy do moździerza/naczynia, zalewamy oliwą z oliwek i dodajemy sól. Rozcieramy/blendujemy do powstania zwartej konsystencji. 2 Piersi kurczaka filetujemy jak na kotlety i każdy nacieramy pesto - odstawiamy na około godzinę. Następnie mięso kurczaka przekładamy

Kuchnia Bazylii