łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: pomidory 4 duże, ząbki czosnku 1 sztuka, woda 4 szklanki, przyprawa w płynie - do smaku, koperek siekany 1/2 pęczka bułkę namoczyć w mleku i dobrze ją z mleka odcisnąć - czosnku ząbki utrzeć z solą na miazgę w możdzierzu dodać do łopatki mielonej i dobrze wyrobić(...)jajkiem, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą, pokrojonymi drobno pieczarkami, jeśli masa jest za luźna to dodać tartej bułki masę dobrze wyrobioną odstawić do lodówki na 30 minut do lodówki formować kotlety mielone i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju pomidory zmiksować w rozdrabniaczu całe razem ze skórką i ząbkami czosnku - dodać do mielonych kotletów i dolać wody dusić
W Mojej Kuchni LubięNiewielka ilość oleju Woda/ bulion Almette śmietankowe Wykonanie: Część pieczarek około 150 g drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy do wystygnięcia. Mielone doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na 4 części. Formujemy kotlety i spłaszczamy je na desce aby otrzymać cienkiego burgera. Na dwie części nakładamy farsz
Smaki Ewydokładnie łączę z jajkiem, bułką, bułką tartą, posiekanym koperkiem i przyprawami. Formuję niezbyt duże kotlety, obsmażam na oleju aż będą rumiane, osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Wcześniej namoczone grzyby przekładam na sitko (wodę z nich odlewam do naczynia), obmywam i osuszam. Cebulę drobno siekam i podsmażam na maśle wraz z grzybami. Kiedy cebula się zeszkli na patelnię
JejKuchniapietruszkę ścieramy na tarce warzywnej, szczypiorek kroimy na małe kawałki. Boczek bardzo drobno siekamy lub przez kilka sekund miksujemy aby uzyskać podobny efekt. Całość lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso mielone równie przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Następnie mięso dzielimy na 8 równych kotletów. Kotlety wyrabiamy ( jak na mielone kotlety ). W rękach kotleta spłaszczamy i układamy na foli. Przykrywamy
Smaki Ewyktórej przygotowałam 10 krokietów. Dodałam jeszcze do nich podsmażony boczek i cebulkę, oraz siekaną natkę pietruszki, jeśli pominiemy te składniki to będą to krokiety w wersji wegetariańskiej. Krokiety z kaszy są bardzo sycące. Ugotowana kasza jest bardzo plastyczna, świetnie formuje się z niej krokiety, kotlety, czy też inne podobne produkty jak z ziemniaków, czy innych warzyw. Poniżej znajdziecie moje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzas przygotowania: 60 min. Składniki na 14 szt. (kotletów) Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI: 200 g czerwonej soczewicy 4 duże marchewki 1 brokuł 1 czerwona cebula 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kurkumy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Marchewkę obieramy, kroimy na pół i wstawiamy(...)osuszamy, drobno siekamy i przekładamy do miski. Soczewicę dokładnie płuczemy i gotujemy ok 8 min. Uważajmy aby jej nie rozgotować. Do miski z warzywami dodajemy jajka oraz posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Dodajemy ugotowaną soczewicę, bułkę tartą i mąkę. Wszystko doprawiamy majerankiem, papryką słodką, kurkumą, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Dłońmi formujemy kotlety i smażymy
kulinarnyJaświeżego szpinaku 2-3 duże ząbki czosnku około 180-200 g sera feta 3 średniej wielkości jajka 5-6 łyżek „z górką” mąki pszennej + dodatkowo do obtoczenia kotletów sól, pieprz Obrane, opłukane ziemniaki kroimy na mniejsze części. Zalewamy je osoloną wodą i gotujemy do miękkości. Po odcedzeniu, jeszcze ciepłe, przeciskamy przez praskę. Studzimy. Szpinak myjemy. Odrywamy twarde łodyżki(...)deskę i z grubsza siekamy. Do wystudzonych ziemniaków przeciskamy przez praskę ser feta. Dodajemy również szpinak. Wbijamy jajka oraz doprawiamy solą i mielonym pieprzem (ewentualnie gałką muszkatołową) do smaku. Na sam koniec dodajemy mąkę. Mieszamy. Wyrobioną masę wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy niewielkie kotlety. Obtaczamy je w mące i smażymy
Smaki Na TalerzuKotlety schabowe inaczej niż zwykle Prosty przepis na kruche i soczyste kotlety, w nieco innej wersji niż zazwyczaj. Dzięki majonezowo-jogurtowej marynacie mięso jest bardzo delikatne, a z zewnątrz posiada pyszną, chrupiącą panierkę. Takie schabowe podane z ziemniaczkami i surówką to świetny pomysł na szybki i niedrogi obiad. U mnie zagościła surówka z kiszonej kapusty PRZEPIS TUTAJ (klik(...)masę i dodajemy sól, pieprz, paprykę i siekany koperek. Ponownie mieszamy *** *** Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy *** *** Każdy plaster mięsa obtaczamy w marynacie i układamy jeden na drugim w miseczce. Mięso w marynacie wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin (można zostawić nawet na całą noc) *** *** Po tym czasie kotlety wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch
Blog z Apetytembardzo często. Jest naprawdę szybka i prosta w przygotowaniu. Kilka małych pomidorków, papryka i ogórki kiszone odpowiednio doprawione, to połączenie idealne. Surówka idealnie pasuje do mięs, w szczególności do kotletów mielonych. Ziemniaczki, taka surówka i tradycyjny, dobry mielony. No cóż… nam czasem nie trzeba nic więcej. A Wy jakie najczęściej surówki serwujecie do obiadu? Składniki: (na 1 porcje, zwiększamy(...)drobno siekamy. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Całość wkładamy do miseczki, wstępnie mieszamy. Następnie doprawiamy do smaku solą cebulową (poleca, bo wzbogaca smak surówki) i pieprzem. Całość delikatnie polewamy olejem. Wszystko ostrożnie mieszamy, próbujemy. Surówkę najlepiej odstawić na kilka minut, aby smaki dobrze się przegryzły. Podajemy do drugiego dania. Surówka idealnie pasuje do mięs, w szczególności do kotletów mielonych. Najłatwiejsza surówka
Słodkie okruszkiróżnych i jedliśmy - a to z pieczarek, a to z brokułów, a to z kalafiora, a to z jajek, z soczewicy, ciecierzycy i czego tam jeszcze nie było; nawet kotlety z krążków selera były oraz z cukinii, w panierce, a jakże! Im dalej w las tym mniej to wszystko mi się jednak podobało, bo albo coś było za suche albo(...)mokre albo się rozpadało albo w smaku nijakie... Urobił się człowiek po pachy a efektu zero. Aż przyszedł DZIEŃ OLŚNIENIA! - PO CO??? Po co gotować coś, potem to siekać, mieszać z innym pomielonym czymś i górą przypraw, taplać to wszystko w jajku, toczyć w tartej bułce a potem jeszcze smażyć i niby takie to zdrowe wegetariańskie jeść??! Przecież taki brokuł
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIErobiłam także z miruny)3 jajka ( do kotletów i do panierki)pęczek koperkułyżka soku z cytryny1 duża cebulaszczypiorek1 czerstwa bułka namoczona w ciepłym mlekubułka tarta do panierkimąka do panierkisól, pieprz cytrynowyDodatkowo:bułki na hamburgery (ilość wg uznania)1 pomidorpół zielonego ogórkaparę plasterków żółtego sera (można pominąć)kilka liści sałatyMięso z ryby drobno siekamy tasakiem albo miksujemy przy pomocy blendera(...)stron, na małym ogniu. Hamburgery: Bułki do hamburgerów podpiekamy z plasterkiem sera przez 5 minut w piekarniku w 190 stopniach C. Następnie na bułce układamy liść sałaty, kotlet, plaster pomidora, plasterki ogórka. Przykrywamy drugą połówką bułki i zajadamy :)kotlety rybne
Bon Appetit Małgorzatykapustka duszona z małymi mięsnymi pulpecikami, która spokojnie może stanowić samodzielny, sycący obiad. Siekane kotleciki z kurczaka i majonezu PRZEPIS TUTAJ Pomysł na prosty i niedrogi obiad. Szybkie, smaczne i soczyste danie z piersi kurczaka, które łatwo się robi i jest świetną alternatywą dla zwykłych kotletów. Boloński garnek PRZEPIS TUTAJ Proste, szybkie, tanie i mega smaczne danie jednogarnkowe. Wykonanie
Blog z Apetytemuwielbiam i aż sama się dziwię, że zrobiłam je dopiero po raz pierwszy, mimo że przepis spisałam od babci już kilka lat temu. Z porcji wychodzi ok. 15 sztuk. Kotlety szarpane z kurczaka i warzyw: 500 g filetu z piersi kurczaka (2-3 pojedyncze piersi) 150 g pieczarek (ok. 6-8 sztuk) 100 g tartego, żółtego sera (np. gouda(...)trzemy na tarce jarzynowej. Pietruszkę drobno siekamy. Wszystko umieszczamy w misce. Do kurczaka i pokrojonych warzyw dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy, a następnie wbijamy dwa jajka, dodajemy mąkę, oraz porządnie solimy i pieprzymy całość. Dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki – z obu stron na złoty kolor. Post Kotlety szarpane z kurczaka i warzyw pochodzi
Poezja smakugłodnych osób:) 6 kotletów schabowych (ok 500 g) 1 i 1/2 – 2 szkl. passaty pomidorowej 300 – 400 g ryżu długoziarnistego lub parboiled 1 duża zielona papryka 1-2 czerwone papryki 1 duża cebula 3 – 3 i 1/2 szkl. bulionu olej sól, pieprz Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na krótkie paseczki. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką(...)dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia wsypujemy suchy ryż. Zalewamy go około dwoma szklankami gorącego bulionu. Dodajemy sos pomidorowo-paprykowy. Lekko mieszamy. Na wierzchu rozkładamy kotlety, zachowując pomiędzy nimi pewne odstępy. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu aż ryż będzie miękki, a mięso upieczone (przez około 1-1,5 godziny). Mniej więcej
Smaki Na TalerzuDziś mam dla Was bezmięsne kotlety a'la mielone z kalafiora. Są przepyszne! Powiem Wam szczerze, że za samym kalafiorem to ja nie przepadam, owszem zjem go, ale bez jakieś szczególnej ochoty. Za to te kotleciki mimo, że z kalafiora smakują całkiem inaczej. Dzięki panierce z płatków kukurydzianych są złociste i chrupiące na zewnątrz, a w środku delikatne i mięciutkie(...)możemy go rozgotować. Cebule obieramy i drobno siekamy. Płatki kukurydziane mielimy w rozdrabniaczu. Ugotowanego kalafiora odcedzamy, wrzucamy do miski i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, posiekane zioła, jajko, mąkę i kaszę mannę oraz przyprawy: pieprz, sól i sos sojowy. Dokładnie wszystko mieszamy dłonią, jak na kotlety mielone i formujemy kotleciki. Gotowe kotleciki obtaczamy w zmielonych płatkach
Kuchnia MagdaLeny