kostka puch - 486 przepisów (strona:17/33)

Cupcakes potrójnie kokosowe ala pinacolada na Halloween 208

powstanie jasna, kremowa masa. Dodajemy miękkie masło, likier oraz mleko. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Łączymy suche składniki z mokrymi, delikatnie  mieszając drewnianą łyżką. Ananasa kroimy w kostkę i dodajemy do masy.  Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodajemy do lekko przestudzonego budyniu aromat, likier oraz wiórki. Dokładnie mieszamy. Napełniamy papilotki do ok 1/3 ich wysokości(...)dopełniamy papilotkę ciastem, tak aby przykryło budyń. Pieczemy 20-25  minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Gotowe babeczki studzimy. W międzyczasie przygotowujemy krem. Masło ubijamy na puch, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy do powstanie gładkiej masy. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, cały czas miksując. Na końcu dodajemy wiórki, aromat oraz barwnik. Wszystko dokładnie miksujemy. Ostudzone babeczki

Mania Gotowania
44. Domowe rafaello 187

wypróbowałam wiele przepisów i tak to oto, powstał mój przepis: Na 40 kulek: 1 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki kaszki manny 1/2 szklanki cukru 50 ml wódki 1/2 kostki masła ok. 20 ciastek pepitek  migdały  1/2 szklanki wiórek kokosowych, kaszkę i cukier dokładnie wymieszać zalać wódką i 50 ml gorącej wody. Jeszcze raz wymieszać, udusić(...)szklankę wiórek delikatnie przesuszyć na  patelni, tzn. na bardzo małym ogniu, bez tłuszczu podsmażyć je, ale nie mogą się zarumienić. Ciastka pokruszyć na drobno. Masło utrzeć na puch i dodawać powoli masę kokosową. Z gotowej masy formować kulki z migdałem w środku, obtaczać w wiórkach kokosowych, schłodzić w lodówce

Jadło i czytadło
Ciasto Oczy Carycy 2617

żółtek2 całe jajka6 łyżek cukru4 łyżki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakao1/3 szklanki oleju rzepakowegoKrem:1 i 2/3 szklanki mleka1 budyń waniliowy / śmietankowy2 łyżki cukru1 cukier waniliowy1 kostka miękkiej margarynyGalaretka:2 galaretki (u mnie wiśniowe)2 łyżki cukru1/2 litra wodyNapar kawowy:1 łyżka kawy rozpuszczalnej1 łyżka cukru1 szklanka wody (można dodać alkoholu amaretto)+ okrągłe biszkopty+ polewaSposób wykonania(...)stopniowo dodawać cukier. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie delikatnie mieszając, dodać ocet, olej, proszek i mąkę.2. Ciasto ciemne: żółtka i cale jajka utrzeć z cukrem na puch, delikatnie mieszając dodać olej, mąkę, proszek i kakao.3. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem, a potem na przemian wykładać ciasto raz ciemne, raz jasne i delikatnie zamieszać widelcem. Piec

Kuchnia domowa Ani
Wielkanocne ciasto czekoladowe z jajeczkami - ciasto bezglutenowe 234

Ciasto jest pyszne. Wytrawny mus czekoladowy przeplata się ze słodyczą ciasta a jajeczka potęgują rozkoszy smaku czekolady z zaskakującym lekko słonawym masłem orzechowym w środku. Mała tortownica.  3/4 kostki masła miękkiego  szklanka cukru/ ksylitolu szklanka mąki ryżowej z pełnego przemiału/ lub pszennej 2 czekolady gorzkiej Wedel łyżeczka esencji waniliowej migdały zmielone 50 gram łyżeczka proszku do pieczenia(...)śmietanka 36% - i opakowanie małe jajeczka czekoladowe - u mnie 26 sztuk tortownica mała wysmarowana masłem Rozpuść opakowanie gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej. Dobrze wystudź. Miękkie masło miksujemy na puch z ksylitolem / cukrem ok 5 minut, po tym czasie dodajemy 1 jajko i znów miksujemy aż masa będzie jednorodna, wbij drugie i miksuj aż utworzy się jednorodny krem. Stróżką

AZgotuj!
Tort czekoladowy 205

folia aluminiową. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. Jedno cisto pieczemy jasne i po wystudzeniu przecinamy na pół. Drugi biszkopt pieczemy z 3 łyżkami kakao i pokruszoną czekoladą- 4-5 kostek. Ciemny biszkopt mniej wyrośnie dlatego zostawiamy go bez przecinania.  A teraz masa : 1 i ½ szklanka mleka Budyń czekoladowy 2-3 łyżki kakao ½ szklanka cukru Łyżka mąki Cukier waniliowy(...)moreli Do szklanki mleka dodajemy cukier, łyżeczkę masła, cukier waniliowy, kakao,budyń i wlewamy do gotującego się pozostałego mleka, mieszamy i gotujemy przez minutkę. Masło ucieramy na puch i porcjami dodajemy wystudzoną masę budyniową. Można dodać kieliszek rumu do masy. Przekrojone cisto przekładamy masą czekoladową i bardzo cienką warstwą dżemu lub konfitur (dżem dajemy aby zwilżyć ciasto ). Zdobimy

Apetyczna babeczka
SERNIK MALINOWY Z BEZĄ 204

cudem.Duża blacha przeżyła w naszym domu niecałą dobę. - To chyba najlepsza rekomendacja! :)SKŁADNIKI:Masa serowa:- 1 kg sera 3-krotnie zmielonego (ten w wiaderku nadaje się świetnie)!- 3/4 kostki masła,- 6 jajek,- 2 szklanki cukru (aczkolwiek, jak ktoś lubi mniej/bardziej słodkie to zmienia ilość),- 2 budynie malinowe,- cukier wanilinowy,- mleko w proszku - do zagęszczenia i nadania kremowego smaku(...)trochę cukru żelującego (była za rzadkie -taki ser tym razem - i potrzebowało "związania")Ciasto bezglutenowe: - przepis, składniki, wykonanie - tutaj!WYKONANIE:1. Masło ucieramy z cukrem (+ wanilinowy) na biały puch. Stopniowo dodajemy ser, cały czas mieszając, ale nie napowietrzając masy zbytnio. Budynie mieszamy ze śmietaną, tak aby nie porobiły się grudki, dolewamy do masy serowej - dokładnie mieszamy

Wypisz Wymaluj
Babeczki Monte z kremem orzechowo-śmietankowym 127

mascarpone 2 łyżki cukru pudru * PRZYGOTOWANIE Babeczki Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i podziel na dwie porcje po 1,5 szklanki. Masło utrzyj na biały puch, następnie zacznij dodawać cukier, dalej ucierając. Wbij kolejno jajka, nie przerywając miksowania. Masę podziel na 2 równe porcje. Do jednej porcji utartego masła dodaj śmietankową (białą) część deseru Monte. Wsyp następnie(...)połączenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby wlej odrobinę mleka. Ja nie musiałem, ale w zależności od mąki ciasto może wyjść za gęste. Dodaj posiekaną w kostkę białą czekoladę i połącz. Do drugiej porcji utartego masła dodaj orzechową (brązową) część deseru Monte. Wsyp następnie połowę (1,5 szklanki) mąki, łyżeczkę kakao i zmiksuj do połączenia. Dodaj posiekaną

Food Square
CIASTO TORTOWE Z CHRUPIĄCĄ CZEKOLADOWĄ WARSTWĄ 255

stopni C lub ustawienie góra dół 180 stopni C przez ok. 20- 30 minut. Możemy również upiec jeden i przekroić na pół. ROBIMY GALARETKĘ : Brzoskwinie odcedzamy i kroimy w kostkę. Do pozostałej zalewy dodajemy wody, tak żeby były 3,5 szklanki. Stawiamy na ogniu. Gdy się zagotuje wsypujemy galaretki. Odstawiamy do przestudzenia, dodajemy brzoskwinie.  PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWĄ : Wafelki mielimy(...)szklanki mleka gotujemy razem z cukrem. W pozostałej szklance mieszamy budynie. Wlewamy na wrzące mleko i cały czas mieszając chwilę gotujemy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masła ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania.  ROBIMY MASĘ ŚMIETANOWĄ : Galaretką cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody.  Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem

Pani na deser
Mazurek migdałowo-kajmakowy 183

pysznego migdałowego ciasta ze słodkim kajmakiem jest po prostu genialne. Takie proste a jakie smaczne. Polecam na Wielkanoc :) Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 50g mielonych migdałów 100g cukru pudru kostka masła jajko szczypta soli Ciasto na rant: 150g miękkiego masła 100g cukru pudru 2 jajka 250g mąki pszennej 50g mielonych migdałów ziarenka z 1/2 laski wanilii puszka masy kajmakowej(...)zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na wielkość blaszki 24x36cm. Podpiec ok 10 minut w 180 stopniach. Masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilią na puch. dodać jajka, później mąkę i migdały, wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wycisnąć na ciasto ozdobny brzeg. Od razu wstawić do piekarnika (ja się zagapiłam

Smakołyki Asi
pomysłowe ciasto z pierniczkami 165

coca-coli 2 jajka 75 ml mleka składniki na krem: 3 opakowania budyniu śmietankowego (120 g ) - użyłam Master Cook 2 galaretki agrestowe (150 g)- użyłam Master Cook 1 kostka masła 5 szklanek wody dodatkowo: 200 g pierniczków nadziewanych 50 g gorzkiej czekolady 3 łyżki kremówki W osobnych miskach wymieszać składniki suche i mokre. Do suchych wlać mokre, wymieszać rózgą(...)minut. Po przestudzeniu przekroić. Budynie rozrobić w szklance wody i ugotować na litrze wody. Do gorącego budyniu wsypać galaretki i mieszac do rozpuszczenia. Ostudzić.  Utrzeć masło na puch dodając po łyżce budyniu. Przekrojone ciasto przełożyć 1/2 kremu. Na wierzch wyłożyć drugą część kremu.  Pierniczki pokroić w plasterki i ułożyć na kremie. Polać czekoladą rozpuszczoną z kremówką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik z jabłkami. Obecnie zdecydowany faworyt! 143

CIASTO: szklanka mąki pszennej 75 g zimnego masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 500 g sera białego, może być w wiaderku lub kostka 2-krotnie zmielona 2 jajka, białko i żółtko oddzielnie 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy(...)kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń i również mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę

MamaOskarka
CIASTO "OCZY CARYCY KATARZYNY" 190

łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju rzepakowego Krem: 1 i 2/3 szklanki mleka 1 budyń  śmietankowy 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka miękkiego masła Galaretka: 2 galaretki (u mnie agrestowe) 2 łyżki cukru 1/2 litra wody   Napar kawowy: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka cukru 1 szklanka wody (można dodać alkoholu(...)stopniowo dodawać cukier. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie delikatnie mieszając, dodać ocet, olej, proszek i mąkę. 2. Ciasto ciemne: żółtka i cale jajka utrzeć z cukrem na puch, delikatnie mieszając dodać olej, mąkę, proszek i kakao. 3. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem, a potem na przemian wykładać ciasto raz ciemne, raz jasne i delikatnie zamieszać widelcem. Piec

Mała w garnku miesza
SZarlotkowy Serniczek Na Zimno 250

Składniki: biszkoptowy spód: 0,5 kubka mąki ryżowej 0,5 kubka mielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 0,25 kostki masła 2 jajka mus: 1 kg jabłek 0,5 kubka soku jabłkowego dobrej jakości  2 kubeczki śmietany kremówki (400-500ml) 2 łyżki żelatyny cynamon cukier galaretka: 2 kubki soku jabłkowego(...)zalewamy jak najcieplejszą wodą z kranu, odstawiamy na chwilkę, masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia  mąkę mieszamy z cukrem waniliowym oraz zmielonymi migdałami jajka ucieramy z cukrem na puch, dolewamy masło, dosypujemy suche składniki, mieszamy, wylewamy do wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy wstawimy do piekarnika na około 20 minut jabłka obieramy kroimy w kosteczki, dusimy

Luźna Kuchnia
Ciasto drożdżowe z wiśniami w amaretto 129

Pyszne lekkie ciasto drożdżowe. Najlepsze pierwszego dnia.  Składniki: 2,5 szklanki maki  40 dkg drożdży lub paczuszka suchych  pół kostki roztopionego masła 3/4 szklanki drobnego cukru cukier waniliowy prawdziwy 4 duże żółtka szczypta soli niepełna szklanka ciepłego mleka ok kilograma wiśni  cukier amaretto  na kruszonkę 100 gram maki 70 gram cukru 70 gram masła(...)cukrem skrop amaretto. Odstaw. Do wysokiego naczynia wsyp mąkę, szczyptę soli  oraz cukier waniliowy. Dodaj suche drożdże. Wymieszaj łyżką. Żółtka oddziel od białek i  ubij na puch z cukrem. Wlej do suchych składników. Dolej ciepłe mleko i wyrabiaj. Jeśli robisz to na zwykłych drożdżach to najpierw niech urosną z odrobią mleka, cukru i mąki. Na koniec

AZgotuj!
Tort czekoladowo-śmietanowy. 192

śmietany 30% 250 g czekolady (ja pomieszałam, dając część gorzkiej i część mlecznej)         Śmietankę podgrzewamy niemal do wrzenia, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie mieszamy dość energicznie, aż powstanie gładka masa, którą wkładamy do lodówki i chłodzimy co najmniej przez noc. W chwili składania tortu wyjmujemy(...)śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 5 łyżek wrzącej wody      Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na puch, dodajemy cukier puder, a gdy się dobrze rozpuści, cienką strużką wlewamy żelatynę. Miksujemy aż masa będzie gładka i puszysta.       Składamy tort. Jeden blat ciasta układamy w tortownicy

Rozpustne gotowanie