opakowanie żelfiksu 2:1 Dr.Oetker 1 szklanka cukru ½ szklanki płatków migdałowych Sposób przygotowania; Ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą proszku do pieczenia, dodać żółtko oraz pokrojone w kostkę zimne masło, zagnieść ciasto. Włożyć na 20 minut do lodówki, po czym rozwałkować na podsypanej lekko mąką stolnicy , wylepić nim foremki do tartaletek , ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego(...)cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając kilka kropel aromatu cytrynowego oraz stopniowo cały czas miksując po łyżce zimnego budyniu aż powstanie puszysty krem. Wierzch: Płatki migdałowe uprażyć na złocisto na suchej patelni. Pokrojony
Wanilia i Kardamonjajka, ½ szkl. mąki pszennej, ½ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu Poncz: ½ szkl. herbaty Krem: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 1 kostka masła, 2 łyżki kakao Dodatkowo: wiśnie w syropie, 2 łyżki śmietany 36%, cukierki, kilka biszkoptów WYKONANIE Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem. Białka(...)upieczeniu studzimy, przekrawamy na 2 blaty. Krem: Cukier zagotowujemy wraz z ¾ szkl. mleka. W ¼ szkl. mleka rozrabiamy budyń, dodajemy do gotującego mleka. Ugotowany budyń studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy budyń a na końcu kakao. Biszkopty nasączamy, 1 smarujemy połową kremu, układamy osączone z zalewy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Tort smarujemy kremem. Biszkopty sklejamy ze sobą kremem
słodki brateknależy przestrzegać kilku zasad, aby uniknąć zakalca. Przede wszystkim składniki których użyjemy powinny mieć temperaturę pokojową, suche składniki należy przesiać, a masło bardzo dokładnie utrzeć na jasny puch. Pamiętajmy też, aby po dodaniu mąki nie miksować ciasta zbyt długo. Wystarczy przemieszać je szpatułką, tylko do połączenia składników. Dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie lekkie i puszyste. Przepis pochodzi(...)duże jajko (L) 1 łyżeczka mielonego cynamonu ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 duże jabłka obrane, wypestkowane i pokrojone w kostkę SOS TOFEE ⅓ szklanki masła ⅓ szklanki cukru ¾ szklanki śmietanki 30% lub 36% WYKONANIE CIASTO :Piekarnik nagrzewamy do temp. 175°C z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Blaszkę o wymiarach
cool and mintyMASA JABŁKOWA SKŁADNIKI 1 kg jabłek 1 budyń śmietankowy ½ szklanki soku jabłkowego, lub innego WYKONANIE Jabłka obrać ze skórki pokroić w kostkę i smażyć aż będą miękkie. Dodać cukier do smaku i dalej smażyć. Budyń rozmieszać w soku jabłkowym i wlać do usmażonych jabłek, gotować mieszając cały czas aż masa zgęstnieje. KREM(...)Drugą szklankę mleka wymieszać z żółtkami, cukrami i mąką. Wlać na gotujące się mleko i doprowadzić do wrzenia. Tak powstały budyń przykryć i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec wlać rum i krótko zmiksować. Krem wyłożyć na placek z makiem przykryć drugim plackiem lekko docisnąć
w mojej kuchniSkładniki: 1 kostka margaryny 30 dag płynnego miodu 1 kg mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki sody 1 szklanka cukru pudru Masa: 2 szklanki mleka 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki kaszy manny Wykonanie: Margarynę, cukier i miód gotuję i studzę. Mąkę mieszam z sodą, wlewam chłodną masę miodową, całość mieszam łyżką,aż pojawią się pęcherzyki(...)Upieczone odstawiam w chłodne miejsce. W międzyczasie mleko zagotowuję i na gotujące wsypuję kaszę manną. Chwilkę podgotuję i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Ucieram masło z cukrem na puch dodając do niego po łyżce zimnej kaszy. Gotową masą przekładam placki i odstawiam na 24 godz, aby placki zmiękły, gdyż po upieczeniu są dość twarde
Ciasteczkowy Potwórchałwowy to moja wariacja. Zamiast chałwy możecie dodać np. michałki, albo poprzestać na samej kawie. Zapraszam na orzeszki, które pokochacie Drukuj Orzeszki z kremem chałwowo-kawowym Składniki Ciasto 1 kostka masła 2,5 szkl. mąki krupczatki (dałam zwykłą) 1 jajko 1 łyżką gęstej śmietany 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem 2 żółtka(...)wkładamy kawałki ciasta. Smażymy/pieczemy z obu stron do zrumienienia. Wystygnięte skorupki orzeszków napełniamy kremem Krem Żółtka ubijamy na parze razem z cukrem do zagęstnienia. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce masę jajeczną. Dodajemy alkohol, kawę, startą chałwę. Miksujemy na gładką masę 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/orzeszki-pyszne-ciastka-z-kremem/ BosowKuchni Artykuł Orzeszki z kremem chałwowo-kawowym pochodzi z serwisu
Mieszam w Garnkułyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa : 1 l mleka 3 budynie waniliowe Winiary 2 łyżki mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 2 żółtka 1 kostka masła 1 słoiczek powideł śliwkowych lub dowolnego dżemu Polewa : 2 tabliczki czekolady 1 łyżka śmietanki 12 % migdały do dekoracji Wykonanie ciasta miodowego: Do miski przesiać mąkę(...)cienkie placki. Przełożyć do blaszki i upiec w temperaturze 180 stopni około 15 minut na złoty kolor. Wykonanie biszkoptu: Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch , następnie stopniowo dodawać żółtka. Następnie dodać wodę i mąkę z proszkiem. Delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego
Sama słodycz i szczypta chiliPrzepis na to ciasto pochodzi z bloga "moje wypieki"... ciasto kruche jest nie za słodkie, a pianka leciutka jak puch. Do tego ciasta można wykorzystać nie tylko truskawki, ale każde miękkie owoce... ciasto zniknęło w jedno popołudnie i na pewno będę robić je częściej. Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki pszennej mąki 250 g margaryny 5 żółtek(...)słonecznikowego 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) Dodatkowo: 500-700 g truskawek lub jakichkolwiek miękkich owoców cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: Ciasto: Margarynę pokroić w kostkę i zagnieść z pozostałymi składnikami. Następnie podzielić ciasto na 2 części na ok. 60% (to będzie spód) i 40% (kruszonka). Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej i wstawić kule ciasta zawinięte
IMPRESJA SMAKUłyżka sody oczyszczonej 1 szklanka cukru pudru KREM : 2 budynie waniliowe 3 szklanki mleka 4 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe masło DODATKOWO : puszka masy kajmakowej (krówkowej) POLEWA : 0,5 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 5 łyżek kwaśnej śmietany lub mleka łyżka żelatyny WYKONANIE CIASTA : Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i siekamy z margaryną. Robimy(...)szklance wody i odstawiamy. Dwie szklanki mleka gotujemy, do trzeciej dodajemy cukier i budynie. Wlewamy na mleko i chwilkę gotujemy, cały czas mieszając. Studzimy. Masło rozcieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu aż do wyczerpania oraz zimne cytrynowe galaretki. Dobrze ucieramy, krem będzie dość gęsty. SKŁADANIE CIASTA : Na jeden placek wykładamy masę krówkową i przykrywamy
Pani na deserSkładniki na ciasto białka jaj, 6 szt cukier, 3/4 szkl mąka pszenna, 3/4 szkl wiórki kokosowe, 1 szkl sól, szczypta proszek do pieczenia, 1 łyżeczka masło, 1/3 kostki aromat waniliowy, kilka krope l Składniki na krem śmietanka 36%, 500ml śmietan-fix, 2 opak cukier puder, 3 łyżki wiórki kokosowe, 3-4 łyżki Przygotowanie Masło roztapia my i studzimy(...)aromat. Delikatnie całość łączymy. Przekładamy fo rmy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190st przez 30 minut. Wyciągamy z formy i całkowicie studzimy. Śmietankę ubijamy na puch, dalej miksuj ąc dodajemy cukier pude r i śmietan-fixy. Wiórk i kokosowe pr ażymy na złoto na suchej patelni, studzimy. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa placki . Na dolny
Gotowanie moimi oczamitrzy różne konsystencje sprawiają, że sernik jest pyszny. Wbrew pozorom robi się go dość łatwo. Spód brownie: 200 g gorzkiej czekolady (70% kakao) 200 g zimnego masła (1 kostka) 200 g cukru pudru (1,5 szklanki) 110 g mąki pszennej (3/4 szklanki) 3 jajka Sernik z ricotty: 500 g serka ricotta 150 g cukru pudru (1 szklanka) 3 jajka(...)document.write(" "); Brownie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w metalowej lub szklanej misce postawionej na rondelku z małą ilością gotującej się wody). Zostawiamy do ostudzenia. Zimne masło miksujemy na puch – gdy się utrze dodajemy stopniowo cukier puder. Dodajemy po jednym jajku (następne dodajemy dopiero, gdy poprzednie utrze się z masłem i cukrem). Na końcu dodajemy mąkę i miksujemy
Poezja smakukwadratową formę o boku 24cm: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki krupczatki 2/3 szklanki cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 kostka miękkiej margaryny 1/2 szklanki cukru pudru ok 300g zmiksowanych truskawek Galaretka I: Ok 500g wydrylowanych czereśni 1 galaretka wiśniowa Galaretka II: Ok 200g truskawek 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania(...)Wylewamy na wyłożoną papierem formę i wkładamy do nagrzanego do 180st C na ok 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem- jeśli suchy to wyciągamy. 2. Masa: Miękką margarynę ucieramy na puch, dodajemy cukier puder a następnie powoli zmiksowane owoce. Gotową masę wykładamy na wierzch naszego biszkoptu. 3. Czereśnie drylujemy, układamy na masie i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki
Kuchnia w czekoladzieszkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3/4 l mleka 2 budynie śmietankowe 1,5 kostki masła łyżka kakao cukier puder do smaku Ponadto: puszka masy krówkowej 2 mleczne czekolady 2 łyżki oleju 2-3 wafle tortowe Biszkopty (najlepiej upiec je dzień wcześniej): Ubić pianę(...)najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Spód blaszki (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Upiec 2 biszkopty, ostudzić. Masa: Budyń ugotować w 3/4l mleka, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu. Jeśli uznacie, ze jest mało słodka można dodać 1-2 łyżki cukru pudru. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao
Smakołyki Asitruskawkowy: 1 kg truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej lub innej czerwonej Masa orzechowa: 1 szklanka cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 1 kostka masła 2 jajka Dodatki: 1/2 litra śmietany 30% 2 łyżeczki kakao 2 łyżki musu truskawkowego Wykonanie: Najpierw piekę biszkopt. Wystudzony przekrawam na połowę. Truskawki myję, usuwam szypułki, wrzucam(...)stężał. Jajka miksuję z cukrem do białości, przelewam do rondelka, dodaję śmietanę oraz zmielone orzechy i mieszając, doprowadzam do wrzenia. Odstawiam by masa przestygła. Masło miksuję na puch i dodaję po łyżce zimną masę orzechową. Kremem smaruję zastygnięty mus truskawkowy. Przykrywam pozostałym biszkoptem.. Śmietanę ubijam na sztywno, dzielę na dwie części. Jedna jest większa
Ciasteczkowy Potwórpieczenia 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao Polewa czekoladowa: 2 łyżki margaryny 2 łyżki wody 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru 1 opakowane białej polewy Krem: 1 kostka masła 3 serki Danio (3x150g) 250 g mleka w proszku 1 śmietan fix Dodatkowo: 1/2 szklanki mocnej kawy cappucino ( 10 łyżeczek) opakowanie okrągłych biszkoptów 180g WYKONANIE: Przygotowujemy biszkopt : Białka(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut .Sprawdzamy patyczkiem Wyjmujemy z piekarnika, ściągamy papier do pieczenia i kroimy na dwa placki. Przygotowanie masy: Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy po jednym serku Danio, następnie mleko w proszku. Na koniec Fix i dobrze ucieramy. Przygotowanie polewy : Wszystkie składniki wkładamy do rondla i gotujemy na słabym ogniu, Mieszamy
W kuchennym oknie Ewykremu) granat Brzoskwinie z syropu Do ponczu: syrop z brzoskwiń + sok z limonki Odmrożony szpinak odciskam z wody i zostawiam na sitku. Całe jajka ucieram z cukrem na puch, następnie dolewam olej, cały czas miksując wsypuję porcjami przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Do odsączonego szpinaku dodaję 2-3 łyżki masy i rozdrabniam go za pomocą blendera(...)wierzch i kruszę go w misce na piasek. Resztę ciasta nasączam sokiem. Kremówkę ubijam ze smietanfixami i cukrem pudrem, smaruję ciasto częścią śmietany, na masę układam pokrojone w kostkę brzoskwinie, nakładam resztę bitej śmietany, wierzch obsypuję skruszonym ciastem i ziarenkami granatu. Ciasto chłodzę w lodówce. do ciacha super herbata lub kawa;) zbieracie kupony na książki? ja ją już
Takie tam pichceniełyżeczka proszku do pieczenia na krem cappuccino: 4 żółtka opakowanie budyniu waniliowego 750 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 1 1/2 łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki cukru kostka masła 4 łyżki cappuccino orzechowego na mus gruszkowy: 1 kg gruszek 3 łyżki żelatyny dodatkowo: 3 łyżki kakao 2 kieliszki korzennej wódki Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać(...)cukrem. Połączyć ze szklanka mleka, resztę mleka zagotować. Ugotować na nim budyń i dobrze wystudzić mieszając co chwilę, by nie zrobiła się sucha skórka. Masło utrzeć na puch i dodając po łyżce budyniu ucierać, aż zrobi się gładki krem. Dodać cappuccino, Połączyć. Gruszki obrać, zalać połową szklanki wody i dusić do miękkości. Jeśli są za mało słodkie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia