kostka puch - 486 przepisów (strona:21/33)

Ciasto leśny mech -ciasto ze szpinaku 238

kremu) granat Brzoskwinie z syropu Do ponczu: syrop z brzoskwiń + sok z limonki Odmrożony szpinak odciskam z wody i zostawiam na sitku. Całe jajka ucieram z cukrem na puch, następnie dolewam olej, cały czas miksując wsypuję porcjami przesianą mąkę i proszek do pieczenia.  Do odsączonego szpinaku dodaję 2-3 łyżki masy i rozdrabniam go za pomocą blendera(...)wierzch i kruszę go w misce na piasek.  Resztę ciasta nasączam sokiem. Kremówkę ubijam ze smietanfixami i cukrem pudrem, smaruję ciasto częścią śmietany, na masę układam pokrojone w kostkę brzoskwinie, nakładam resztę bitej śmietany, wierzch obsypuję skruszonym ciastem i ziarenkami granatu. Ciasto chłodzę w lodówce.  do ciacha super herbata lub kawa;) zbieracie kupony na książki? ja ją już

Takie tam pichcenie
ancymonek 184

łyżeczka proszku do pieczenia na krem cappuccino: 4 żółtka  opakowanie budyniu waniliowego 750 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 1 1/2 łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki cukru kostka masła 4 łyżki cappuccino orzechowego na mus gruszkowy: 1 kg gruszek 3 łyżki żelatyny dodatkowo: 3 łyżki kakao 2 kieliszki korzennej wódki  Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać(...)cukrem. Połączyć ze szklanka mleka, resztę mleka zagotować. Ugotować na nim budyń i dobrze wystudzić mieszając co chwilę, by nie zrobiła się sucha skórka. Masło utrzeć na puch i dodając po łyżce budyniu ucierać, aż zrobi się gładki krem. Dodać cappuccino, Połączyć.  Gruszki obrać, zalać połową szklanki wody i dusić do miękkości. Jeśli są za mało słodkie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto cytrynowe z borówkami 266

– niczym małe dzieła sztuki, dlatego świetnie sprawdzi się nie tylko do codziennej kawy, ale i na prezent – w gości. Ciasto cytrynowe: 200 g miękkiego masła (1 kostka) 1 szklanka cukru trzcinowego 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 5 średnich jajek skórka otarta z całej cytryny sok wyciśnięty z połowy cytryny(...)podobną np.: ciut większą – może być także tortownica 26 cm (ciasto nie może być zbyt wysokie). Wykładamy ją papierem do pieczenia. Masło miksujemy na puch dodając stopniowo cukier trzcinowy. Dodajemy po jednym jajku na zmianę z mąką (ostatnią porcję mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia) – cały czas miskując. Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny

Poezja smaku
Mazurek przekładany 240

drobnego, błyskawicznego) 200 g masła (1 kostka) 1 szklanka cukru pudru 3 łyżeczki cukru waniliowego kieliszek rumu lub żubrówki Dekoracja: 100 g migdałów 10 sztuk migdałów blanszowanych 3 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wyrobić i podzielić całość na 2 równe kawałki. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i przełożyć do formy (rozmiar(...)minut, nieprzerwanie delikatnie mieszając. Wystudzić. Masło (w temperaturze pokojowej – najlepiej wyjąc 2 h wcześniej z lodówki) utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie ciągle miksując dodawać po łyżce zimnego grysiku, a na koniec wlać alkohol. Placki wysmarować masą grysikową w proporcjach 1:2 (Kolejno od dołu: pierwszy

KuchniaWeDwoje.pl
Fale Dunaju po mojemu 211

łyżki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 i 1/2 łyżki kakao 3 łyżki mleka 2 duże jabłka KREM 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe z cukrem 1 kostka margaryny POLEWA pół margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki wody CIASTO: Jajka utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz rozpuszczoną(...)180st. KREM: Większą część mleka zagotować, w mniejszej ilości mleka rozpuścić budynie i zalać na gotujące mleko, mieszać, aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć na puch dokładać po łyżce zimnego kremu, aż do wykończenia. Na zimny upieczony placek wyłożyć gotowy krem. POLEWA: Wszystkie składniki na polewę dać do rondelka. Postawić na ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia

Gotuję Testuję
Ciasto truskawkowe bez pieczenia (z kremem grysikowym). 258

warstwy) 2 galaretki o smaku truskawkowym świeże truskawki - ilość wg uznania dżem truskawkowy - słoiczek 400 ml na krem: 4 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 10 łyżek kaszy manny i kostka masła w temperaturze pokojowej, sok wyciśnięty z jednej cytryny Wykonanie: W pierwszej kolejności podszykować sobie składniki na krem. Mleko podzielić na dwie części - 2,5 szklanki wlać do garnuszka(...)była wyraźnie gęsta. Odstawić do całkowitego wychłodzenia. Kiedy masa jest już całkowicie chłodna i osiągnęła temperaturę pokojową to zabieramy się za zmiksowanie jej z masłem. Masło ucieramy na puch (można dodać troszkę cukru) i łyżka po łyżce stale miksując dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę. Na końcu wkręcamy sok z cytryny. Galaretkę przygotować wg przepisu z opakowania, dać jednak szklankę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pijana śliwka z kremem nutellowym. 386

łyżka oleju 1 cukier waniliowy Krem : 700 g nutelli 260 g miękkiego masła 1 łyżka spirytusu 450 g suszonych śliwek likier kawowy około 2.5 szklanki Polewa czekoladowa : 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Do nasączenia : 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej z łyżeczką cukru  Blaszka duża tradycyjna, prostokątna Wykonanie : Śliwki zalać likierem(...)mąkę z proszkiem, kakao i olej.Wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Miękkie masło utrzeć mikserem na puch, następnie dodać nutellę i spirytus.Dobrze wyrobić na puszysty krem. Biszkopt nasączyć kawą. Na cieście wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić. Śliwki pokroić dość drobno, potem ciasto będzie się dobrze kroiło

Sama słodycz i szczypta chili
Mielonka prasowana 238

koperek 1 g -majeranek 0,5 g -jałowiec mielony 1 g Wykonanie Kupione mięso myjemy i osuszamy.Z karkówki i łopatki pozyskujemy 0,5 kg chudego mięsa które tniemy w kostkę i peklujemy peklo solą . Resztę mięsa tniemy na większe kawałki i zasypujemy solą kamienną. Peklowanie solą i peklo solą odbywa się 24 godz.Następnie tłuściejsze mięso mielimy na sitku(...)stopni i parzymy do momentu gdy mięso w środku uzyska 60 stopni. Następnie studzimy szynkowar lub praskę w zimnej wodzie 10 min. Wodę zmieniamy dwukrotnie .Odstawiamy naszą puchę do lodówki na 8-10 godzin minimum .Temperaturę wody i mięsa mierzymy za pomocą termometru z sondą (szpikulcem). SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
TORT "Czekoladowa Pinacolada" (kokos, ananas, mus czekoladowy, krem amaretto). 338

budynie waniliowe,- odrobina likieru Amaretto,- odrobina likieru wiśniowego,- 5-6 łyżek mleka w proszku pełnego,- śmietana 30% / odrobina mleka- 4 łyżki kakao- Wykonanie masy czekoladowej i masy amaretto -Kostkę masła ucieramy do białości z cukrem pudrem. Dzielimy na dwie części - jedna idzie do masy czekoladowej, druga do masy amaretto.- Masa czekoladowa -Do połowy utartego masła dodajemy łyżkami serek mascarpone. Cały(...)budyniach -Gotujemy 2 torebki budyniu (te na 500 ml) w 3/4 szklanki mleka z dwoma łyżkami cukru. Studzimy. Gdy wystygnie dodajemy łyżkami do pozostawionego wcześniej masła utartego na puch z cukrem pudem. Dodajemy odrobinę amaretto i mleko w proszku - dzięki temu nabiera aksamitności i charakterystycznego smaku.Obie masy schładzamy w lodówce.Wykończenie:Blat kokosowy dolny nasączyłyśmy likierem wiśniowym. Położyłyśmy

Wypisz Wymaluj
Jabłkowo-orzechowe cudo 264

papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty. 2. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, pokroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Do jabłek wsypujemy cukier i prażymy mieszając co jakiś czas przez ok. 10 minut, aż jabłka zmiękną. Wsypujemy galaretkę w proszku i dobrze wymieszamy, aby galaretka(...)gotować wlewamy jajka ubite z cukrem na puszystą masę i mieszamy. Następnie wrzucamy orzechy i dokładnie całość łączymy. Masę gotujemy ok. 3 minuty i studzimy. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masy orzechowej ciągle miksując. Gotową masę wykładamy na jabłka. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i chowamy do lodówki. Polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Budyniowy sernik na zimno z truskawkami na owsianym spodzie 253

Pewnie dietetycy i inni maniacy absolutnie zdrowego odżywiania nakrzyczeliby na mnie, że cukier to zło, ale ja wychodzę z założenia, że wszystko z umiarem jest dla ludzi ;) Spód: 1/2 kostki masła rozpuszczonego 2 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. mąki (u mnie żytnia razowa) 1 łyżka miodu 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, przekładamy(...)szklanka mleka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/ 2 kg twarogu mielonego 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody Jajka ubijam z cukrem na puch i dodaję obie mąki. Mleko zagotowuję, a do gotującego wlewam masę jajeczną i cały czas mieszając, gotuję na małym ogniu do zgęstnienia. Ostudzoną masę ucieram dodając po łyżce twaróg

Cynamonowe szczęście
Fale Dunaju 162

owoce z kompotu lub świeże Krem: 1/2 litra mleka 1 kostka margaryny 1/2 szkl. cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Polewa: 1/2 kostki margaryny 1 szkl. cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Ciasto: Masło ucieramy z cukrem, dodając po 1 żółtku, mąkę wymieszaną(...)wierzchu dość gęsto układamy owoce. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Masa: Z mleka, cukru i mąki gotujemy budyń. Ostudzony stopniowo (po łyżce) dodajemy do utartej na puch margaryny. Gdy upieczone ciasto ostygnie nakładamy na nie krem. Polewa: W rondelku rozpuszczamy składniki (nie gotujemy!). Gdy przestygnie wylewamy ją na ciasto

Kolorowy Przepisownik
Tarta dyniowa z karmelem miodowym 191

jest bardzo delikatna w smaku i kremowa. Ciasto jest dość słodkie ze względu na karmel. Polecam wszystkim łakomczuchom.  Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1/2 średniej dyni (około 0,5kg) - 5 jaj - kostka masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 szklanki cukru - sok z 1/2 cytryny - kardamon 1/2 łyżeczki NA KARMEL: - 3 łyżki masła(...)cukier, przyprawy dodaj startą dynię, sok z cytryny - wszystko wymieszaj bardzo dokładnie, podsmażaj około 5 minut - garnek zdejmij z ognia, za pomocą blendera zmiksuj masę na gładki puch - w osobnej misce oddziel białka od żółtek - żółtka dodaj do przestudzonej masy dyniowej, dokładnie wymieszaj - następnie dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszaj wszystko za pomocą

SMYKWKUCHNI
Miodownik z jabłkami 270

Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1/2l mleka 2 łyżki cukru pudru kostka miękkiego masła Polewa kakaowa: 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1/4 kostki palmy 1 łyżeczka żelatyny Dekoracja: maczek truskawkowy Delecta maczek mango Delecta maczek tutti frutti Delecta Ciasto: Do dużej miski wsypać mąkę, sodę i cukier, dodać margarynę, dokładnie posiekać siekaczką(...)Wymieszać z jabłkami i odstawić do lekkiego stężenia. Masa budyniowa: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Gorący przykryć folią aby nie zrobił się kożuszek. Miękkie masło zmiksować na puch z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzony budyń. Polewa kakaowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wody zimnej (ok 2-3 łyżki). Pozostałe składniki roztopić i doprowadzić do wrzenia. Gdy żelatyna napęcznieje

Smakołyki Asi
Sernik a'la kukułka 164

siak sernik na pewno zaskoczy Was swoim smakiem, którego nie da się porównać z niczym. Moim domownikom  tak zasmakował, że zniknął w mgnieniu oka. Składniki na kukułkę: 1/4 kostki masła o wadze 250 g 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 1/2 szklanki mleka 1 pełna łyżka kakao 1 łyżka spirytusu Masa serowa: 1 kg sera na sernik(...)wodą karmelizuję, następnie ostrożnie dodaję masło, mieszam do połączenia składników, potem dodaję mleko, kakao i na końcu dolewam alkohol. Masę odstawiam by przestygła. Masło ucieram z cukrem na puch dodając po jednym całym jajku. Twaróg mielę trzykrotnie, dodaję do masy maślanej, następnie dodaję budynie i jogurt naturalny.  Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam

Ciasteczkowy Potwór
Rurki z kremem 376

pieczenia 3 łyżki cukru 1 szklanka gęstej śmietany Składniki na krem: 0,5 litra mleka 4 żółtka 1,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy kostka masła Wykonanie:Ciasto: Margarynę siekamy z mąką. Dodajemy cukier,  proszek do pieczenia, śmietanę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy dosyć cienko, kroimy w paski. Foremki do rurek natłuszczamy, obwijamy ciastem(...)garnku i doprowadzamy do wrzenia. Ponieważ masa będzie gęstnieć, trzeba ciągle mieszać i pilnować aby się nie przypaliła w garnku. Powstały budyń studzimy.Masło ucieramy na gładki puch i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Powstały krem umieszczamy w rurkach i chłodzimy.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania