typu "petit beurre"Składniki na polewę:½ szklanki cukru½ kostki masła1 łyżka wody3 łyżki kakaoTo jest bardzo ciekawy przepis z mojego starego zeszytu z przepisami. Ciasto jest mięciutkie, dosyć słodkie i rozpływające się w ustach.Biały ser zmielić dwukrotnie w maszynce. Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać zmielony ser, żółtka i dobrze wymieszać. Masę podzielić
Świat Ciastażółtek 1 szklanka cukru 1 czubata łyżka mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżka ekstraktu lub 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 kostki masła (400 g) 3 galaretki (np. czerwona, zielona, pomarańczowa) 3 łyżki gorzkiego kakao 80 g deserowej czekolady (lub 40 g gorzkiej i 40 g białej) pół szklanki rodzynków bursztynowych(...)temperaturze pokojowej) ucieramy na puch. Dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu – ciągle miksując, aż do wykończenia. Dno tortownicy (ok. 25-26 cm) wykładamy biszkoptami. Nasączamy je mieszanką wody, rumu (amaretto/malibu) i soku z cytryny (nie musimy zużyć całego płynu). Dzielimy krem na trzy równe części: 1. część: dodajemy pokrojone w kostkę galaretki, mieszamy (wykładamy na przygotowane
Poezja smakuczerwonych porzeczek 100 g miękkiego masła (pół kostki) 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mielonych migdałów lub orzechów do podania: bita śmietana'; document.write(" "); Miękkie masło ucieramy mikserem z połową szklanki cukru na puch. Dodajemy dwa całe jajka (stopniowo, ciągle mieszając) i dwa żółtka
Poezja smakudodając pół szklanki mniej mleka. Wystudzić. Masło ubić na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Wyłożyć pierwszą warstwę herbatników, 1/3 kremu oraz plasterki banana. Czynność powtórzyć. Na ostatnią warstwę herbatników wyłożyć krem. Galaretki rozpuścić w jednej szklance wrzątku. Wystudzić i tężejącą wylać na ciasto. Schłodzić. Kroić w kostki
Magiczne Życie Martyznajdzie w tym kęsie coś dla siebie Składniki: kostka masła 3 żółtka 2 szklanki mąki 3/4 szkl cukru pudru cukier waniliowy nadzienie: puszka masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio orzechy ziemne niesolone Helio Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy masło, nadal ucieramy na puch. Stopniowo dosypujemy mąkę,wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle
Z Majeczką w kuchnikostki białego twarogu-każda po 200 g 1 kostka masła 8 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4-5 łyżek śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej 2 opakowania budyniu śmietankowego - każde po 40 g Wykonanie: Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puch dodając po jednym żółtku. Ser można przepuścić przez maszynkę
Ciasteczkowy Potwórłyżki mąki pszennej 2 budynie waniliowe 1 kostka masła 4 łyżki kakao Większość mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowy,, pozostawiamy ok 3/4 szklanki i w tej ilości rozmieszujemy budyń i mąkę . Mieszankę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, a na koniec kakao
Cynamonowe szczęścieniedługim czasie mogliśmy podziwiać złoto-rumiane, oprószone białym puchem, figlarnie przeplatane ciasteczka. Co do smaku… niebo w gębie – kruche, delikatne i rozpływające się w ustach… Składniki: Faworki: 3 szklanki (400 g) mąki 6 żółtek 0,5 szklanki gęstej śmietany 18% 2 łyżki spirytusu szczypta soli Dodatkowo: 2 kostki (400 g) planty 1 kostka
Fitsweet.meorzechowym 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 kostki masła Wykonanie: Ciastka traktuję blenderem , łącze z miękkim masłem, zagniatam i przekładam na spód tortownicy o śr. 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Twaróg miele trzykrotnie. Białka ubijam na sztywną pianę i odstawiam. Żółtka ucieram z cukrem na puch, dodaję miękkie masło i kawę cappuccino. Zmniejszam
Ciasteczkowy PotwórSkładniki: 0,5 kostki margaryny Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 1 jajko 3 łyżki cherry 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szkl mąki pszennej Przygotowanie: masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, wbijamy jajko, dolewamy cherry, przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao ciasto szybko wyrabiamy
Luźna Kuchniaprzygotowania babki gotowanej. Jest delikatna, lekka jak puch, a przygotowanie jej jest proste i niezbyt czasochłonne. Do przygotowania jej będzie nam potrzebna specjalna forma do ciast gotowanych z kominkiem. Składniki: 1 i 1/3 mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny "Kasi" 5 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku
Salonik smakówsitku, aby ociekły z soku. Marcepan pokroić w kostkę lub cienkie plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 180 C. Wyrośnięte ciasto ponownie ponownie zagnieść, następnie rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną blaszkę. Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.4. Żółtka i cukier ubić na puch, następnie dodać do żółtek kwaśną śmietanę, wymieszać. Białka ubić
Apetyczna babeczkaspróbujecie, to zrobicie jeszcze raz Składniki: kostka margaryny 5 jajek 1 i 3/4 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego kruszonka: 80 g masła 80 g cukru 110 g mąki 1 kg śliwek węgierek Wykonanie: Margarynę ucieramy na puch. Całe jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy
Z Majeczką w kuchniniezwykle aromatyczne. Ciasto: kostka miękkiego masła 2 jajka cytryna 3/4 szkl cukru 2/3 szkl 100g budyniu waniliowego w proszku (2,5 opakowania) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do dekoracji: cukier puder do posypania skórka z cytryny do dekoracji melisa Miękkie masło utrzeć na puch. Nadal ucierając dodawać cukier a następnie
Smakołyki Asiamerykańskiej cukier do smaku Zmiksować w malakserze na ,, puch ,, serek , jogurt , połowę borówki i cukier do smaku . Wymieszać z resztą borówek. Nałożyć do pucharków i wstawić do lodówki by się schłodził . Jeśli chcemy mieć koktajl zamiast deseru proponuję dodać jeszcze szklankę zimnej wody mineralnej gazowanej i wrzucić kilka kostek lodu do każdej porcji
Buniabaje w kuchni