łyżeczce czujemy na podniebieniu delikatny smak mlecznej czekolady, kolejna łyżeczka przenosi nas na wyższy poziom doskonałości jakim jest mieszanka karmelu i ciemnej czekolady, a wszystko to zostaje przełamane cierpkością konfitury wiśniowej. Proporcja na tortownicę 18 cm: Biszkopt: - 5 jajek - 5 łyżek mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżka oleju - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dno tortownicy wyłożyć papierem
kawawszklancesmaku solą i odrobiną pieprzu. Gotować do miękkości ziemniaków. Zupę podawać gorącą z grzankami lub posypaną startym żółtym serem (wolę tę drugą wersję). ----------- Podobne: Zupa fasolowa z burakiem Grochówka Konfitura z czerwonej cebuli
Weekendy w domu i ogrodziemieszamy i czekamy, aż całość się zagotuje. Zmniejszamy maksymalnie płomień i zostawiamy aż osiągnie lubianą przez nas konsystencję, co jakiś czas mieszając. Gotowe! Zamiast owoców, można owsiankę podać z konfiturą, miodem, albo samym cukrem (choć ostatniej opcji nie polecam). Jeśli dodamy więcej mleka, zawsze możemy je wygotować, co nie wpływa na smak owsianki. Lepiej więc dodać więcej niż mniej. Smacznego
Bazując na smakuprzykrywamy patelnię pokrywką, mocno zmniejszamy moc płomienia i całość smażymy przez 10-12 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę z patelni i przekładamy omlet na talerz. Jeszcze tylko smarujemy omlet ulubioną konfiturą (po nie wypieczonej stronie), składamy go na pół i podajemy
Miód i pieprzWszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować ze sobą. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać same, z jogurtem lub ulubionymi konfiturami
Mama Gotujeczerwony kolor powstał z czerwonego barwnika brzoskwini wokół pestki. Możecie zobaczyć na zdjęciu, że po przekrojeniu jej wokół pestki owoc jest czerwony :) W tym roku robiłam już konfiturę z brzoskwiń i dżem brzoskwiniowo-dyniowy Składniki: 1 kg białych brzoskwiń , 1 żelfix 2:1 Dr Oetker , 350 g cukru. Przygotowanie: Z brzoskwiń zdejmujemy skórkę i wyjmujemy pestki. Miąższ kroimy
Aga w kuchninieomalże każdy kraj na świecie ma na niego indywidualną, unikalną recepturę. Ja pamiętam z dzieciństwa omlet jaki przygotowywała mi babcia, był gruby, puszysty i podawany koniecznie z domową konfiturą z czarnej porzeczki. To było przysłowiowe niebo w gębie ;) Dziś jednak chiałabym zaproponować Wam nieco inny omlet niż ten babciny (na niego też przyjdzie czas) - wytrawny, złożony na pół
Codzienne Gotowanieróżnymi dodatkami. Nie wszyscy jednak mogą zajadać i cieszyć się tymi tradycyjnymi z mąki pszennej i dlatego proponuje te z kaszy jaglanej. Są zdrowe i pyszne a z ulubionymi konfiturami będą znakomite, zapraszam. Naleśniki z kaszy jaglanej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekruszonką. Do tego ciasta możemy też dać owoce lub zostawić je w takiej postaci. Pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut. Zajadamy z czym tylko dusza zapragnie np. szybką konfiturą z gruszek i jabłek :) Smacznego
Gotowanie...to proste !SKŁADNIKI: 2 Piersi z kaczki Żurawina (świeża lub w konfiturze) 100 ml czerwonego, wytrawnego wina 2 łyżki miodu Rozmaryn (3 świeże gałązki lub garść suszonego) Sól, pieprz KROK 1: Skórę nakroić w poprzek, uważając aby nie naciąć włókien mięsa. Pierś z kaczki posolić, popieprzyć oraz obficie posypać rozmarynem. Odstawić na ok. 15 minut. KROK 2: Na rozgrzaną patelnię położyć piersi
smacznieinatematokrągłe kształty. Poukładać cząstki pozostałej połówki brzoskwini. Posmarować mlekiem. Włożyć do nagrzanego pieca i piec około 15 minut na złoty kolor. Ciepłe sconsy studzić na kratce. Podawać z ulubioną konfiturą, dżemem, serkiem śmietankowym lub karmelizowanymi owocami. The post Lawendowe Sconsy z brzoskwinią i karmelizowanymi jabłkami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjajuż mam, że lubię zbierać dziko rosnące rzeczy dające się pożytecznie przetworzyć. Wędrując i szukając czeremchy na pewno napotkacie jarzębinę. Nazbierajcie jej koniecznie a potem zróbcie konfiturę z jarzębiny , która jest świetnych dodatkiem do pieczonych mięs. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapłatki migdałów Przygotowanie polewy Wszystkie składniki umieścić w rondelku i nie doprowadzając do zagotowania, podgrzewać i mieszać do połączenia wszystkich składników. Przełożenie powidła śliwkowe albo gęste konfitury wiśniowe lub jagodowe Przygotowanie piernika Pierwszy z blatów piernika (u mnie zazwyczaj grubszy niż pozostałe) posmarować kremem budyniowym. Nałożyć środkowy blat, lekko docisnąć i posmarować powidłami. Nałożyć trzeci blat, docisnąć, posmarować
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalecz w cieście jest więcej masła i mleka. Dzięki temu upieczona bułka, jest delikatniejsza i ma jeszcze bardziej sprężysty, pachnący miąższ. Taka bagietka, podana ze świeżym mlekiem lub konfiturą, jest po prostu przepyszna. Składniki na trzy sztuki długości 40 cm 650 g mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 łyżka cukru 20 g drożdży 4 łyżki masła
Miód i pieprzjajka 190 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu 5 łyżek mleka 50 g mielonych orzechów włoskich 4 miękkie, tej samej wielkości gruszki* dowolny dżem lub konfitura (u mnie dżem malinowy) opcjonalnie: garść posiekanych orzechów włoskich * użyjcie dojrzałych, miękkich gruszek - wprawdzie trudniej będzie je wydrążyć, ale zaoszczędzicie sobie w ten sposób czas, który trzeba by było poświęcić
My simple kitchen