Foremki do tertaletek smarujemy margaryna. Ja wysmarowałam je olejem, ponieważ wystarczy "wymalować" foremke pędzelkiem i gotowe.Ciasto wałkujemy a następnie wykrawamy koła i wylepiamy nimi foremki. Do każdej wkładmy konfiturę rabarbarowo - truskawkowa. Nastepnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 15 min. W tym czasie robimy beze. Skłądniki na bezę; 5 białek 3/4 szkl. cukru pół
Radość kipiąca uśmiechem.dodam, że pięknie Nam to wszystko wyszło. A tutaj największe smakowe zaskoczenie tego spotkania - karmelizowane jabłka. Przepisem na ten smakołyk Hońka na pewno się z Wami podzieli ! Truskawkowa konfitura z czekoladową nutką. Gruszki w syropie. W mniejszym słoiczku z dodatkiem kilku malin, które nadadzą różowy kolor gruszkom. Idealne do ciast na zimowe niedziele. I na koniec słit-fotka
Karczma Honoriettyok.1h. Ciasto podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na kształt koła. Pokroić na trójkąty - ja używam do tego noża do pizzy. Na każdy trójkąt położyć małą łyżeczkę konfitury i zawinąć na kształt rogalika - od grubszej do cieńszej części. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko naoliwionym. Piec przez 30min. w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni
W kuchni u Monikitruskawki, to i przetwory :) U mnie już zapas konfitur z tymi owocami jest, teraz czekam na kolejne, zwłaszcza że dostałam piękne słoiczki :D Póki co zapraszam na dżemik z białą czekoladą, słodziutki, taki mniam mniam :) Składniki: Na 8 słoiczków (350g) 2 kg truskawek 700g cukru kryształu 2 opakowania substancji żelującej (żelfix, dżemix) 2 tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania: Truskawki myjemy
Kuchnia w czekoladziezagości na Waszych spiżarnianych półkach...? Składniki: Na ok 10 słoiczków (330g) 2 kg truskawek 2 pomarańcze 550g cukru kryształu 150g drobnego cukru trzcinowego Diamant 2 opakowania np. dżemix'u, konfitur-fix'u lub żelfix'u 1 płaska łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania: Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Zagniatamy. Pomarańcze dokładnie myjemy, jedną sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Obieramy i dzielimy na małe
Kuchnia w czekoladziekaszy manny błyskawicznej Kupiec 1 szklanka mleka 3.2% 5 łyżeczek cukru pudru 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150g leśnych borówek 30g masła Dodatkowo: cukier puder, ulubione konfitury, syrop klonowy, owoce borówki Sposób przygotowania: Kaszę manną błyskawiczną zalewamy szklanką mleka na ok pół godziny, mieszamy co jakiś czas. Masło topimy i studzimy. Po upływie wyznaczonego czasu do kaszy
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam połączenie mięsa z słodką konfiturą. Składniki: 1 kg aronii, 1 kg gruszek, 1 kg winnych jabłek, 1 kg cukru, 1 szklanka wody. Wykonanie: Aronię przebrać, zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny. W oddzielnym rondlu przygotować syrop z wody i cukru i gdy cukier się rozpuści wrzucić pokrojone w ósemki gruszki. Smażyć na wolnym ogniu stale mieszając
Tradycyjna Kuchniarodziną. A całej tej sytuacji towarzyszyła świetna zabawa. Na zakończenie Paweł Małecki przygotował nam pyszną drożdżówkę, którą zjedliśmy wspólnie przy jednym stole, do tego zajadaliśmy konfiturę truskawkową z czekoladą, którą wcześniej razem przygotowaliśmy. Było mnóstwo owoców, które zamykaliśmy na zimę. Jednym słowem było słodko! Dzięki LIDL :) Wszystko znajdziecie tutaj
Niezły Młynekwoki przez trzy dni, a porem gorące siup do słoika, słoiki dnem do góry i gotowe. Dlaczego w wokach? Bo dla mnie wok to idealne naczynie do przygotowywanie domowych konfitur. Tym razem zrobiłam powidła z posmakiem cynamonu. Nie chciałam, aby zmieniły kolor dlatego wrzuciłam do woka grubą laskę cynamonu, z którą śliwki się smażyły, a przed nakładaniem do słoików laskę
Blondynka GotujeLato to czas zamykania sezonowych smaków do słoików, aby służyły nam przez następny rok, do początku nowego sezonu na dany produkt. Szeroko pojęte przetwory to nie tylko słoiki z konfiturami, sałatkami, ale też nalewki. Dzisiaj zapraszam Was na aromatyczną, mocną nalewkę z aronii. Aronia sama w sobie jest mocno kwaśna, jednak w nalewce smakuje obłędnie słodko! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćcałość mieszamy i wlewamy do formy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu omlet od razu kroimy i podajemy z dodatkiem ulubionej konfitury
Miód i pieprzAgrest lubię a raczej lubiłam do tej pory tylko w postaci konfitury lub domowej roboty galaretki ... aż dostałam solidną porcję agrestu od teściowej i nie chcąc zmarnować owoców postanowiłam poszukać jakiegoś ciekawego i prostego przepisu na ciasto ucierane. Znalazłam idealne ciasto z agrestem na blogu Mała cukierenka . Ciasto posmakowało nam tak bardzo, że zrobiłam zapasy agrestu w zamrażarce
cucinaremałej miejscowej piekarni, w której pieczono takie właśnie chleby. Bochenek ten wziął to co najlepsze, z kuchni litewskiej i polskiej. Jest w nim więc, mocny zapach kminku i słodycz konfitury, tak jak to ma miejsce w litewskich wypiekach. Ale jest jaśniejszy, od typowych litewskich wypieków i wyraźnie wyczuwa się w nim kwaśny posmak razowego żytniego zakwasu. Bo chleb jest pieczony
Miód i pieprz