konfitura - 2028 przepisów (strona:67/136)

Fantazja czekoladowo-wiśniowa Janczeczki 640

śmietanki schłodzonej kremówki 30 lub 36 % 1/3 szklanki cukru pudru Ponadto: 300 g wiśni, mogą być ze słoiczka, drylowane opcjonalnie 15 łyżek amaretto do nasączenia 3 łyżeczki cynamonu, słoiczek konfitury lub dżemu wiśniowego 2 łyżki gorzkiego kakao Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukier, cały czas ubijając. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku ubijając około

kgwjanczewo
Knedle ze śliwkami 241

Kochani, sezon na śliwki w pełni, teraz są najsłodsze i najpyszniejsze! Na dniach zabieram się z mamą za robienie konfitur śliwkowych i czeko-śliwki, na które przepisy na pewno dla Was wrzucę, ponieważ do ich zrobienia nie używamy w ogóle cukru. Dzisiaj natomiast, chciałam Was zachęcić do ugotowania w weekend knedli, takich pysznych, jesiennych i niedzielnych. Najlepiej zrobić je całą

Przepysznik - BLW i nie tylko
Gofry na wodzie 184

wytycznymi posiadanej gofrownicy. Po upieczeniu gofry wystudzić na kratce i nie układać jeden na drugim, gdyż stracą chrupkość. Gofry podawać z czym kto lubi np. mogą to być: owoce, konfitura, cukier puder, bita śmietana (przepis znajdziesz tutaj ). Gofry wychodzą bardzo smaczne, choć są nieco cięższe niż te z poprzedniego przepisu

Kuchcik gotuje
Chleb na drożdżach (stara receptura) 150

zapieczoną skórkę Można je też tylko,wsadzając do pieca , posmarować jajkiem rozbitem z wodą. ( Marja Śleżańska, Kucharz polski. 1635 praktycznych przepisów smacznych, tanich i wystawnych obiadów,pieczenie ciast ,smażenia konfitur itd.,Poznań 1932) Do mojego chleba zrobiłam pastę rybną, najprostszą. Twaróg wymieszałam z makrelą dzwonka w oleju firmy  SEKO z serii Jedyne Takie W kilka sekund pasta do zjedzenia

Z Kuchni Do Kuchni
Chlebek z kaszy manny 199

stopni około 30 minut. Upieczony chlebek zalać mlekiem i wstawić jeszcze raz na chwilę do piekarnika, po czym wyjąć z formy, pokroić na kromki i podawać np. z domową konfiturą, syropem lub świeżym masełkiem

Tradycyjna Kuchnia
Racuszki z kaszy manny – na kefirze, z nutką pomarańczy 161

patelni rozgrzać olej. Niewielkie porcje ciasta kłaść łyżką stołową na patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor. Racuszki podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionej konfitury

Nie tylko w kuchni
Konfitura z jarzębiny 156

garnka, zalać wodą i dodać miód. Zagotować, zredukować ogień. Smażyć do czasu zredukowania płynów, od czasu do czasu mieszając (nie za długo - jarzębina straci wówczas swój kolor). Gotową konfiturę przełożyć do wymytych i wyparzonych słoiczków. Szczelnie zamknąć i pasteryzować około 10 minut

Nie tylko w kuchni
Karmelizowane jabłka 179

odparował wystarczająco, a cukier się rozpuścił). Powinno to zająć około 15 minut. Tuż po wyłączeniu grzania można dodać cynamonu. Jeszcze gorące przekładać do słoiczków i pasteryzować. Świetne jako konfitura lub dodatek do ciast i tortów

Karczma Honorietty
Buraki z papryką na zimę 319

cebul dodać buraki. Gotować ok. 5 minut od momentu zawrzenia. Na koniec dodać oliwę. Gorące buraki wkładać do słoików i szybko szczelnie zamykać. Buraki nie wymagają pasteryzowania. ---------- Podobne: Konfitura z czerwonej cebuli Sałatka z ogórków, papryki i cebuli Chutney z dyni i śliwek

Weekendy w domu i ogrodzie
Jabłecznik z pianką 168

Sezon na jabłka w pełni, w naszym sadzie w tym roku bardzo obrodziły. Wiele z nich powędrowało do słoików jako kompoty, konfitury, jabłka prażone do jabłeczników na zimę, a trochę trafiło właśnie do tego przepisu. Szybkie, proste i smaczne czyli takie ciasto jakie lubię najbardziej :) Przepis pochodzi z  tej  strony. Składniki na ciasto: 5 żółtek 2 łyżeczki proszku

Słodka Kraina Wypieków
Sos imbirowo-śliwkowy 150

słoikami ułożonymi np. na ściereczce kuchennej. I jak tu nie jeść codziennie śliwek, jak od rana nawet niebo kusi śliwkowym kolorem? ;) ------------ Podobne: Pieczeń ze śliwkami i pak choi Konfitura z aronii i jabłek Powidła śliwkowe w 100% ze śliwek

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort malinowo — kokosowy 154

mascarpone, które występuje w przepisie nie dla alergików). Do nasączenia biszkoptu użyłam nieudanego dżemu z malin (wyszedł mi bardzo rzadki), natomiast jeśli tak owego nie posiadacie to wystarczy słoiczek konfitury malinowej. Na zdjęciach tort jest zielony, ze względu na dodany barwnik spożywczy (tort robiłam dla bardzo wyjątkowego chłopca na jego drugie urodziny). Spokojnie nie jest to konieczne. Tort pięknie komponuje

Wypieki i Rumieńce
Wałówka. Instrukcja obsługi.Część pierwsza. Nie ostatnia. 192

domu się nieco różni. Bo z obiadów ewentualnie słoik bigosu biorę. Za to torba spirytualiów pęka w szwach. To doceniam zacięcie Mamy gdy w grudniowy wieczór otwieram marmoladę do konfitury... W listopadowej wałówce znalazły się: do picia: Szarlotka, Kwaśny Paweł, Likier truskawkowy, Nalewka z kwiatów czarnego bzu, Nalewka z melisy Wiśniówka. do szamania: dżem skandynawski, marmolada pomarańczowa, marmolada gruszkowa

Fiolka w kuchni
Małdrzyki czy serniczki z patelni? A może po prostu placki z twarogu. 200

patelnię z tłuszczem. 5.Przed smażeniem możesz obtoczyć w mące. Smaż na małym ogniu,przewracając delikatnie w trakcie smażenia. 6. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i... Podawaj z: ulubionymi owocami,  konfiturami, kremami Polane: jogurtami owocowymi sosami miodem roztopioną czekoladą -tak naprawdę z czym dusza zapragnie Smacznego

Fiolka w kuchni
Z serii mój pierwszy raz: chleb oliwski (nocny) 179

minutach wyciągnij chleb z piekarnika i posmaruj wierzch rozbełtanym żółtkiem. Posyp ziarenkami. 9. Dopiekamy chleb przez kolejne 20 minut. 10. Chleb studzimy na kratce. Najlepiej smakuje w towarzystwie maminych konfitur, wiejskiej kiełbasy, ostaniach warzyw z ogrodu

Fiolka w kuchni