mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 250 ml. jogurtu naturalnego 2-3 łyżeczki żelatyny sok i otarta skórka z jednej cytryny 250 mil śmietany , kremówki 25 konfitury morelowej. Jak robimy Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując 5 łyżek cukru. Kolejno dodawać po jednym żółtku , za każdym razem dokładnie łącząc je z masą(...)następnie połączyć z pozostałym kremem. Odstawić do lodówki na 5-10 min. Gdy masa zacznie tężeć, dodać ubitą na sztywno kremówkę i wymieszać. Zupełnie zimny biszkopt ,rozwinąć posmarować konfiturą k kremem cytrynowym. Ponownie zrolować. odłożyć do lodówki na 2 godz. Polecam również Ciasto czarny las SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewydotąd w nalewkach. ... były też chleby, wędliny, przyprawy itd. Ale mi z tych "nieserowych" stoisk najbardziej do gustu przypadło stoisko z przetworami "Towary niezwykłe", pełne ślicznych kolorowych słoiczków z konfiturami, musztardami i innymi pysznościami. Po spróbowaniu zawartości wielu słoiczków zdecydowałam się na konfitury do sera z papryki i daktyli. Pychotka! Laboratoria Smaku W czasie festiwalu wzięłam udział w Laboratorium
Chilli Czosnek i Oliwatart, tartinek, gallette jako zwieńczenie steka przygotowuje się z niej świetne sosy do mięs. Jak widzicie, większość odwołuje się do kuchni francuskiej . W Internecie możecie również spotkać się z konfiturą z karmelizowanej cebuli , uzyskaną przez długie jest smażenie z cukrem, miodem, winem, czy octem balsamicznym. Taka konfitura ( oignons confits ) również kojarzy się z kuchnią francuską i świetnie pasuje
Chilli Czosnek i OliwaWsłuchuję się w bicie własnego serca. Będąc całkiem niedawno u swego przyjaciela na kilkudniowych wczasach w malutkiej miejscowości w Zachodniopomorskim, miałam okazję spróbować pysznej kokosanki jego mamy. Kruche ciasto, konfitura różana i obfita ilość wiórków kokosowych - dla mnie rewelacja. Postanowiłam więc dziś odtworzyć ten przepis, kierując się smakiem i węchem, jednocześnie nieco go zmieniając. Jezierzany, bo to tam mnie dusza(...)zbrązowieje. Studzić poza piekarnikiem. Najlepiej placek pokroić przed wystygnięciem, jeszcze ciepły - później grozi to straszny pokruszeniem się masy kokosowej, a szkoda tego efektu. * krem malinowy ( PRZEPIS ) możesz zastąpić dowolną konfiturą ( nie dżemem! jest zbyt rzadki, pod wpływem wysokiej temperatury przestanie mieć zwartą konsystencję) lub marmoladą, możesz też wykorzystać świeże owoce czy budyń, a nawet masę sernikową - pełna
W kuchni Karmel-itkicelu miksera. Masę odstawiamy na kwadrans. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni spryskanej odrobiną oleju. Kiedy brzegi naleśnika zaczną odstawać od patelni przerzucamy go na drugą stronę. Podajemy z domową konfiturą z malin lub truskawek. Ja dziś robiłam i polecam Konfiturę z porzeczki
prawdziwe jedzeniekształcie rogalika, tradycyjne są bez nadzienia w środku. Oryginalne Croissanty pierwszy raz jadłam w Paryżu wiele lat temu, podawali nam je na śniadanie obok bagietek. Doskonale smakowały z konfiturami, ale bez dodatków, miały również wyśmienity smak. Moje Croissanty przygotowałam 2 blatów gotowego ciasta francuskiego. Potrzebujemy do ich przygotowania jeszcze żółtko roztrzepane z łyżeczką zimnej wody, posłuży do posmarowania croissantów przed(...)termoobiegu i pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Mi croissanty najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe. Lubię wyroby z ciasta francuskiego, są takie wielowarstwowe. Rogaliki idealne są z dżemem, konfiturą itp. The post Croissant (rogaliki z ciasta francuskiego) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębłyskawiczne w wykonaniu, nie wymagają zbytniego wysiłku, ani oczekiwania na ich wyrośnięcie jak w przypadku pączków drożdżowych. Z 15 pączków zjadłam 1, zgadujcie kto zjadł resztę Pączki z konfiturą z czereśni. Pączki z konfiturą z róży. Pączki z domowymi powidłami. Pączki angielskie. 250 g twarogu śmietankowego mielonego OSM Czarnków 3 łyżki jogurtu greckiego 2 jajka 3 łyżki domowego cukru waniliowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyrośnięcie jak w przypadku pączków drożdżowych. Nawet formowanie pączków ułatwiła mi metalowa wykrawaczka. Trochę uwagi wymagało smażenie, a wysiłku nadziewanie gorących pączków Mini pączki pomarańczowe Pączki z konfiturą z czereśni. Pączki z konfiturą z róży. Pączki z domowymi powidłami. Pączki angielskie. 500 g twarogu półtłustego OSM Czarnków 125 g margaryny 4 jajka 2 szklanki cukru 80 dag mąki 1 łyżeczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięFaworki vel chruściki Pączki domowe z powidłami Serowe pączki nadziewane frużeliną Churros pomarańczowe Mini pączki pomarańczowe Pączki z konfiturą z czereśni Pączki z konfiturą z róży Gniazdka pomarańczowe Eklerki z kremem kawowym Ptysie z bitą śmietaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętakie przepisy [ tutaj i tutaj ]..Ja z połowy ciasta zrobiłam większe rogale posypane makiem, czarnuszką i mielonymi migdałami...a z reszty ciasta zrobiłam mniejsze rogaliki nadziane pyszną konfiturą z truskawek z cynamonem .. Młodsza córka już prosiła o powtórkę..Ona [ mąż zresztą też ]dobrze wie, że ja rzadko kiedy korzystam dwa razy z tego samego przepisu mimo, że dany(...)ciepłej wody 30 g drożdży 100 mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru jajko do posmarowania mak, czarnuszka, mielone migdały konfitura z truskawek z cynamonem Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym
Moje domowe kucharzeniePomysł na takie muffinki podpatrzyłam tutaj ..ja zrobiłam z większej porcji...do nadzienia wykorzystałam pyszną konfiturę z wiśni , którą można kupić w Anielskich Przysmakach .. Składniki na 8 muffinek: 30 dkg mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 80 ml oleju 2/3 szkl. cukru 1 jajko 175 ml maślanki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo 4 łyżki dżemu(...)konfitury z wiśni 2 łyzki cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki margaryny Mąkę przesiać razem z cukrem pudrem, dodać proszek do pieczenia oraz sól. W oddzielnej miseczce olej połączyć razem z jajkiem, maślanką oraz ekstraktem z wanilii. Mieszaninę dodać do suchych składników i wymieszać do połączenia składników. Papierowe foremki na muffinki wypełnić łyżką ciasta, robiąc na środku lekkie wgłębienie
Moje domowe kucharzeniebardziej "wilgotne") 5 dag drożdży świeżych lub 14 g suszonych drożdży 2 łyżki spirytusu lub octu cukier waniliowy 2 szkl. ciepłego mleka szczypta soli słoiczek dżemu lub konfitury olej lub smalec do smażenia Z drożdży , kilku łyżek mleka , odrobiny cukru i mąki zrobić rozczyn , postawić do wyrośnięcia. Jajka i żółtka ubić z cukrem , solą oraz cukrem waniliowym. Wymieszać(...)jeśli ciasto będzie zbyt luźne i klejące - dodać mąki). Odstawić do wyrośnięcia , aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny). Następnie odrywać małe kawałki ciasta , rozpłaszczać na dłoni , nakładać łyżeczką konfiturę i formować pączki. Układać na posypanej mąką ściereczce łączeniem do dołu , poczekać , aż urosną i wkładać do rozgrzanego tłuszczu (nie za gęsto - tak , żeby swobodnie pływały) odwracając dolną stroną
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 1 torebka ulubionej czarnej herbaty 1 szklanka gorącej wody 2 łyżeczki ulubionej konfitury (u mnie była żurawinowa z gruszką i pomarańczą) Przepis: Torebkę herbaty zalewamy gorącą wodą i czekamy aż się zaparzy. Następnie dodajemy konfiturę i wszystko lekko mieszamy. Najlepiej smakuje na ciepło - idealna na rozgrzanie i ominięcie cukru i słodzików
Emcia Pichcikefiru · 2 łyżeczki proszku do pieczenia · 1 łyżeczka sody · marmolada lub konfitura pomarańczowa Krem: · 700 g jogurtu greckiego · 100 g białej czekolady · ½ łyżki żelatyny(...)pieczenia wypełnić papilotkami. Można również z nich zrezygnować i jeśli mamy formę teflonową lub silikonową wlać ciasto bezpośrednio do niej. Wypełnić papilotki do połowy. Nałożyć łyżkę marmolady lub konfitury. Zalać pozostałym ciastem. Babeczki piec przez około 20-25 min. w temperaturze 180 stopni. Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestygnięcia, najlepiej w chłodne miejsce. Żelatyna powinna się
Mania GotowaniaNiedzielne śniadanie, które trwa troszkę dłuuuuużej...... ;-))) Dzień dobry! Zapiekany Camembert z konfiturą borówkową, winnym jabłkiem, świeżym rozmarynem i miodem! Pycha!!! składniki: - ser camembert - winne jabłko - świeży rozmaryn posiekany na drobno - łyżka miodu - masło do wysmarowania kokilek Na dno kokilki układamy ser, na to dużą łyżkę konfitury z borówek, pokrojone w drobną kosteczkę jabłko, zalewamy płynnym miodem
SMYKWKUCHNI