szklani ( 400 ml ) ciepłej wody-5 żółtek-10 dkg masła-10 dkg drożdży-2 łyżki cukru-szczypta soli-aromat śmietankowy lub wanilinowy-20 ml spirytusu lub wódki-konfitura na nadzienie-olej do smażenia Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę ciepłej wody i szklankę mąki.Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Przelewamy rozczyn do większej miski, dodajemy kolejną szklankę(...)ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte przekładamy na posypaną mąką stolnicę,rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy krążki. Na każdy krążek nakładamy konfiturę i zbieramy brzegi ciasta, dokładnie je sklejając.Gotowe pączki układamy na posypanej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamydo wyrośnięcia. W szerokim garnku rozgrzewamy olej.Jest stary, "babciny" sposób, aby sprawdzić
Maminek kulinarnygdyż jest to deser raczej pracochłonny.Potrzebne nam: Na biszkopt:- 7 jajek- 3/4 szklanki cukru- 1 szklanka mąki pszennej- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Na przełożenie:- pół słoika konfitury malinowej- 8 łyżek likieru kokosowego- 2-3 łyżki wiórek kokosowych- 750 ml śmietanki 30%- 3 łyżki cukru pudru- 2 łyżeczki żelatynyNa przybranie:- 350 ml śmietanki 30%- 6 łyżek wiórek kokosowych(...)delikatnie wymieszać. Żelatynę połączyć z likierem i wlewać po trochu do śmietany, cały czas ubijając na średnich obrotach. Ciasto pokroić na 3 blaty. Pierwszy blat ułożyć na paterze, posmarować konfiturą, nałożyć połowę kremu. Następnie położyć drugi blat i powtórzyć czynności. Położyć trzeci blat. Rozpuścić żelatynę w 50 ml wody, ubić 350 ml śmietanki z cukrem pudrem. Dosypać do miski
W poszukiwaniu inspiracjiwłasnym zaciszu domowym. Łatwe i bardzo przyjemne muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym, nie za słodkie i bardzo sycące. Można podawać je posypane cukrem pudrem, sosem karmelowym lub konfiturą jabłkową. Pyszne!Scroll down for recipe in EnglishPełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym(12 standardowej wielkości muffinów)Składniki:1 3/4 szklanki mąki pszennej razowej1/2 szklanki mąki uniwersalnej1/2 szklanki(...)nadzienia jabłkowego. Umieść tak powstałe konstrukcje w tworach na muffiny, włóż do piekarnika i piecz przez 25 minut. Po wyjęciu podawaj posypane cukrem pudrem, polane sosem karmelowym lub z konfitura jabłkową.Smacznego!English versionWhole wheat pull-apart apple cinnamon muffins(12 standard muffins)Ingredients:1 3/4 cup whole wheat flour1/2 cup all-purpose flour1/2 cup brown sugar1 tsp baking powder1
karmelowyosobiście zamiast tradycyjnie przygotowanej porannej kawy, która tak naprawdę w zapachu przypomina nieco prawdziwą kawę. Z wypalaniem przez Nas niewielkich ilości ziaren surowej kawy jest jak z przygotowywaniem domowych konfitur czy wypiekiem domowego pieczywa. Kto raz ich spróbuje nie wróci do kupowanego pieczywa czy konfitur. Przygotowując doskonałą małą czarną powinniśmy wiedzieć skąd pochodzi oraz kiedy była palona. Jest to bardzo
naRuszciedodatkowo dodaje 2 łyżki spirytusu waniliowego, ale jak nie masz, lub ciasto jest dla dzieci to dodaj zwykły cukier wanilinowy, jeden na obie szklanki.Esencję zostawiamy do wystudzenia.Przygotuj dodatkowo konfiturę śliwkową lub Twoją ulubioną.Gdy biszkopt już wystygł , przekrawamy go na pół.Nasączamy obficie jedną połowę herbatą i smarujemy konfiturą.Nakładamy wychłodzoną ubitą śmietanę z czekoladą. Przykrywamy drugą połową biszkoptu
Pasje JolkiSkładniki: 500 g mięsa mielonego,5 pieczarek,1 cebula, 1 jajko,2 łyżki bułki tartej,sól,pieprz,sos poziomkowy:4 łyżki konfitury poziomkowej Krokus,1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina. Przygotowanie:Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, aż ładnie nam się zeszkli. Dodajemy do niej pokrojone drobno pieczarki. Smażymy około 2-3 minut. Przyprawiamy pieprzem(...)tartą, ostudzone pieczarki z cebulką, pieprz i sól. Lepimy kuleczki z mięsa wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z każdej strony.Sos: w małym rondelku podgrzewamy konfiturę poziomkową, zalewamy ją winem i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu ok. 5 minut
Aga w kuchnijajko200 g zimnej margaryny2 szczypty soli2 szczypty proszku do pieczenia8 g cukru waniliowego80 g drobnego, zwykłego cukruskórka otarta z 1 dużej cytryny2 krople aromatu migdałowegododatkowo:1 rozdzielone jajko200 g konfitury morelowej lub brzoskwiniowejgalaretka pomarańczowa + niewielka ilość wody, tylko aby ją rozpuścićcukier puderposiekane orzechy lub migdałyPrzygotowanie:Przygotowujemy galaretkę : Galaretkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, odstawiamy na chwilę do ostudzenia i dokładnie(...)mieszamy z konfiturą. Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy zwykły cukier, skórkę z cytryny, aromat, jajko oraz pokrojone na małe kawałeczki masło - rozetrzeć rękami aby nie było grudek margaryny i całość dokładnie zagniatamy do czasu uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka śniadaniowego i wkładamy do lodówki
charlotte gotujesię formą i kształtem, smakiem i przede wszystkim mlekiem (gołka produkowana jest w mleka krowiego, a oscypek z owczego). Dziś przepis na grillowany polski ser na sałacie w towarzystwie konfitury żurawinowej :) Składniki (2 porcje): 4 gołki (śmiesznie brzmi ;p) 1 pomidor 1/2 ogórka zielonego 1/3 cukinii garść sałaty 6 plastrów szynki (jesteśmy mięsożercami ;)) sos vinaigre 1 łyżka oliwy *bagietka
Kitchens Alphabetdżem. Składniki: 0,3 kg mąki 0,3 szklanki cukru 1-2 żółtka pół szklanki wody 0,3 szklanki oleju 15 g świeżych drożdży świeże owoce lub konfitura Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy(...)przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy
prawdziwe jedzeniejajka, 3 dag masła + odrobina do wysmarowania formy, 150 g naturalnego jogurtu, 100 g brązowego cukru, 100 g maki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g rodzynek konfitura u nas morelowa Wykonanie;Formę smarujemy masłem i schładzamy w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni ( 180 stopni z termoobiegiem). Ubijamy jajka. Masło rozpuszczamy i mieszamy z jogurtem, cukrem(...)jajkami. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i rodzynkami. Łączymy suche i mokre składniki, mieszamy łyżką. Pieczemy 15 minut, lekko studzimy, smarujemy konfiturą i posypujemy resztą rodzynek lub bakaliami. źródło Magazyn "Kuchnia
Anioły w kuchniawokado, dojrzałe1/2 ananasa świeżego lub z puszkisok z 1 limety lub cytryny2 łyżki brandy2 łyżki konfitury limonkowej z tymiankiem 100 g szynka wędzona Pestki 1 granatu Kiełki z rzodkiewki Oziębić 2 pucharki.Awokado obrać ,pokroić w kostkę i skropić sokiem z limety.Ananasa również obrać i pokroić w kostkę lub wykorzystać kostki z puszki. Szynkę pokroić w paseczki.Ułożyć w pucharkach ,polać(...)łyżką brandy i dodać łyżkę konfitury limonkowo tymiankowej.Ozdobić lionką, pestkami granatu i kiełkami rzodkiewki
Kulinarny karnet Christopherakażdym, tradycyjnie zastawionym "szwedzkim stole" nie może zabraknąć śledzia.2 filety matiasów w marynacie1 jabłko100ml kremówki50ml kwaśnej śmietany lub jogurtu2 łyżeczki soku z cytrynysól, pieprz kajeński, cukiertruskawki lub konfitura z żurawinMatiasy wyjąć z zalewy, osuszyć i zwinąć w ruloniki.Plasterki jabłek skropić cytryną i ułożyć na nich ruloniki śledziowe.Śmietanę kremową ubić, dodać kwaśną śmietanę, cytrynę, sól, pieprz kajeński(...)cukier do smaku.Sosem przykryć śledzie i położyć truskawki lub konfiturę z żurawin. Śledź opiekany. Składniki: 1 kg śledź świeży 2 cebule pokrojone w piórka 1 szk. ocet spirytusowy 6% 2 szklanki wody 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego Sól, pieprz świeżo mielony Olej do smażenia. Wykonanie: Śledzie wypatroszyć, umyć, osuszyć, posolić. Zagotować wodę z octem
Kulinarny karnet Christopherawith figs Ciasto. 250 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 125 cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 125 g masła Wierzch. 250 g ciasta francuskiego 100 g konfitury pomarańczowej 4 figi 125 g masła 125 g cukru 125 g migdałów ,płatki 1 łyżeczka miodu 1 jajko 1 łyżka mleka Wykonanie. Mąkę z proszkiem przesiać do miski, wsypać(...)cukry, dodać jajka i masło. Zagnieść i odstawić do lodówki na 1h. Rozwałkować ciasto na macie, stolnicy posypanej mąką i wyłożyć na blaszkę 22x25cm.Posmarować konfiturą pomarańczową. Figi pokroić w ćwiartki i ułożyć na cieście. Na figi wyłożyć rozmrożone ciasto francuskie. W rondelku stopić masło z cukrem, dodać miód, migdały i 2 minutki gotować mieszając. Przestudzić, dodać jajko wymieszane
Kulinarny karnet Christopherabudyń bezglutenowy waniliowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe 1/2 litra kasza jaglana ugotowana 1 szklanka banan 1 szt żurawina suszona lub rodzynki 1/4 szklanki cynamon konfitura owocowa lub syrop daktylowy do polania Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu używając do tego dozwolonego mleka. Zaraz po zagotowaniu wkroić banana, zamieszać. Dodać ugotowaną na sypko kaszę jaglaną, bakalie. Jeśli(...)ktoś lubi, można doprawić cynamonem. Przełożyć do miseczek. Przybrać konfiturą owocową lub polać syropem daktylowym. Inne opcje - oprószyć cynamonem, kakao lub wiórkami czekolady.Warto "przemycić" w budyniu tochę kaszy jaglanej - jest jest bardzo zdrowa, działa na organizm odkwaszająco i reguluje przemianę materii
głodny alergikJeśli znajdziecie chwilę czasu żeby pobawić się w kucharzenie, to jednym z łatwiejszych przepisów na ciasteczka są Kocie Oczy. Każdy potrafi je zrobić! Koniecznie wypróbujcie, a najlepiej smakują z konfiturą z domowej spiżarni. Składniki; 25 dag mąki pszennej 15 dag masła 8 dag cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dżem lub konfitura Wykonanie; Masło
Apetyczna babeczka