kolacja - 33757 przepisów (strona:1785/2251)

Sałatka z soczewicy 281

Alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej. Recykling warzyw z rosołu. Na co dzień i od święta :) 3 marchewki pietruszka pół selera 1/3 szklanki czerwonej soczewicy 1/3

Atlas Smaków
Tarta z zielonymi szparagami i mascarpone 189

200 g ciasta francuskiego 1/2 pęczka zielonych szparagów 250 g serka mascarpone 2 plasterki startego żółtego sera sól i pieprz Piekarnik nagrzać do 200°C

Atlas Smaków
QUICHE LORRAINE inaczej 210

Słynny placek lotaryński - rodzaj ciasta zapiekanego z boczkiem, szynką, tartym serem i jajami i sosem bolognese. Dziś moja wersja z wędzonym kurczakiem :) Polecam! 200 g ciasta

Atlas Smaków
Pierogi z suszonymi pomidorami 142

Wypatrzyłam przepis w najnowszym wydaniu " Moje gotowanie". Zrobiłam tego samego dnia :)  Połączenie suszonych pomidorów i pikantnej kiełbaski zawsze smakuje dobrze.  Składniki zmodyfikowałam do zastanych

Atlas Smaków
Sos grzybowy ze świeżych grzybów 241

Prosty przepis na pyszny, kremowy sos grzybowy.  Sos może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięs, kasz, kopytek, makaronów, klusek śląskich ...  A grzyby pozostają

Atlas Smaków
Pankejki 226

Amerykańskie naleśniki ( pancakes ) - puszyste i lekkie. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy obiad. 3 szklanki mąki  2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka proszku do pieczenia 2

Atlas Smaków
Tarta z wędzoną makrelą, gorgonzolą i gruszkami 215

opakowanie ciasta francuskiego  2 jajka  150 ml śmietany 18% 1 średnia wędzona makrela 200 g sera gorgonzola 2 średnie gruszki sól, biały pieprz 

Atlas Smaków
Sałatka z tuńczykiem na krakersach 398

Inspiracja: klik 27 sztuk słonych prostokątnych krakersów 2 plastry żółtego sera pół cebuli puszka tuńczyka w oleju 3 jajka 5 łyżek majonezu pieprz  szczypiorek 

Atlas Smaków
Pyry z gzikiem ze sznytlochem i redyska :) 214

5 szt. średnich młodych ziemniaków 100 g twarogu półtłustego łyżka jogurtu naturalnego 50 g rzodkiewek ( ok 50 g ) łyżka posiekanego szczypiorku sól i pieprz oliwa z

Atlas Smaków
Placki otrębowo-jogurtowe 201

Składniki: ( 6 placuszków o średnicy 6 cm) 4 czubate łyżki otrębów owsianych  2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko sól i pieprz łyżeczka oleju rzepakowego Do

Atlas Smaków
Pieczone młode ziemniaki 463

ziemniaki, najlepiej tej samej wielkości tymianek, świeży lub suszony olej rzepakowy sól  czerwona slodka papryka Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ºC. Młode ziemniaki dokładnie wyszorować

Atlas Smaków
Twarożek truskawkowy 173

kromka pieczywa pełnoziarnistego 30 g twarogu półtłustego łyżka jogurtu naturalnego 50 g truskawek  2 łyżeczki płatków migdałowych ewent. łyżeczka miodu Twaróg łączymy z jogurtem i

Atlas Smaków
Makaron z bobem 199

100 g bobu 50 g makaronu pełnoziarnistego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek koperek płatki migdałów  Makaron ugotować al dente, w osolonej wodzie

Atlas Smaków
Chłodnik z botwiny 198

300 g ( ok pół pęczka ) botwinki z młodymi buraczkami 200 g zielonego ogórka około dwóch rzodkiewek 350 g kefiru naturalnego/zsiadłego mleka 4 łyżeczki posiekanego koperku

Atlas Smaków
Bruschetta z bobem 212

garść bobu łyżeczka soku z cytryny łyżka posiekanej bazyli pieprz łyżka oliwy z oliwek Bób wypłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie ( można dodać gałązkę

Atlas Smaków

Proponowane wyszukiwania