Tarta z zielonymi szparagami i mascarpone 205200 g ciasta francuskiego 1/2 pęczka zielonych szparagów 250 g serka mascarpone 2 plasterki startego żółtego sera sól i pieprz Piekarnik nagrzać do 200°C
Atlas Smaków
QUICHE LORRAINE inaczej 228Słynny placek lotaryński - rodzaj ciasta zapiekanego z boczkiem, szynką, tartym serem i jajami i sosem bolognese. Dziś moja wersja z wędzonym kurczakiem :) Polecam! 200 g ciasta
Atlas Smaków
Pierogi z suszonymi pomidorami 163Wypatrzyłam przepis w najnowszym wydaniu " Moje gotowanie". Zrobiłam tego samego dnia :) Połączenie suszonych pomidorów i pikantnej kiełbaski zawsze smakuje dobrze. Składniki zmodyfikowałam do zastanych
Atlas Smaków
Sos grzybowy ze świeżych grzybów 272Prosty przepis na pyszny, kremowy sos grzybowy. Sos może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięs, kasz, kopytek, makaronów, klusek śląskich ... A grzyby pozostają
Atlas Smaków
Pankejki 245Amerykańskie naleśniki ( pancakes ) - puszyste i lekkie. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy obiad. 3 szklanki mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka proszku do pieczenia 2
Atlas Smaków
Tarta z wędzoną makrelą, gorgonzolą i gruszkami 240opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 150 ml śmietany 18% 1 średnia wędzona makrela 200 g sera gorgonzola 2 średnie gruszki sól, biały pieprz
Atlas Smaków
Sałatka z tuńczykiem na krakersach 419Inspiracja: klik 27 sztuk słonych prostokątnych krakersów 2 plastry żółtego sera pół cebuli puszka tuńczyka w oleju 3 jajka 5 łyżek majonezu pieprz szczypiorek
Atlas Smaków
Pyry z gzikiem ze sznytlochem i redyska :) 2325 szt. średnich młodych ziemniaków 100 g twarogu półtłustego łyżka jogurtu naturalnego 50 g rzodkiewek ( ok 50 g ) łyżka posiekanego szczypiorku sól i pieprz oliwa z
Atlas Smaków
Placki otrębowo-jogurtowe 220Składniki: ( 6 placuszków o średnicy 6 cm) 4 czubate łyżki otrębów owsianych 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko sól i pieprz łyżeczka oleju rzepakowego Do
Atlas Smaków
Pieczone młode ziemniaki 482ziemniaki, najlepiej tej samej wielkości tymianek, świeży lub suszony olej rzepakowy sól czerwona slodka papryka Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ºC. Młode ziemniaki dokładnie wyszorować
Atlas Smaków
Twarożek truskawkowy 187kromka pieczywa pełnoziarnistego 30 g twarogu półtłustego łyżka jogurtu naturalnego 50 g truskawek 2 łyżeczki płatków migdałowych ewent. łyżeczka miodu Twaróg łączymy z jogurtem i
Atlas Smaków
Makaron z bobem 223100 g bobu 50 g makaronu pełnoziarnistego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek koperek płatki migdałów Makaron ugotować al dente, w osolonej wodzie
Atlas Smaków
Chłodnik z botwiny 219300 g ( ok pół pęczka ) botwinki z młodymi buraczkami 200 g zielonego ogórka około dwóch rzodkiewek 350 g kefiru naturalnego/zsiadłego mleka 4 łyżeczki posiekanego koperku
Atlas Smaków
Bruschetta z bobem 229garść bobu łyżeczka soku z cytryny łyżka posiekanej bazyli pieprz łyżka oliwy z oliwek Bób wypłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie ( można dodać gałązkę
Atlas Smaków
Makaron z truskawkami 176Składniki: 0,5 kg. truskawek jogurt naturalny light (220 ml) makaron Wykonanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu :) Truskawki zmiksować z jogurtem. Jeżeli lubicie słodkości
The Sweet Damsel