Czarny ryż z grzybami 213Składniki: 300 gr czarnego ryżu 1 cebula 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 8 pieczarek (latem 30 dkg kurek) pęczek natki pietruszki 3 łyżki
AZgotuj!
Sałatka z ryżu naturalnego i selera naciowego 253Składniki: 2 osoby 1 woreczek ryżu naturalnego brązowego kilka sztuk orzechów włoskich 2 łodygi selera naciowego łyżka rodzynek szczypiorek do posypania Dressing 2 łyżki oliwy z
AZgotuj!
Sałata z guziczkami z foie gras z malinami i chlebem wiejskim 230Sałata z guziczkami z foie grais z malinami Składniki: mix sałat (endywia, rukola, radicchio, roszponka) puszka foie gras jajko na twardo świeże maliny fasolka szparagowa
AZgotuj!
Śródziemnomorska sałatka z pieczoną papryką 223Tą sałatkę poleciła mi moja mama. Zrobiłam ją raz. I teraz robię często. Składniki: 2 czerwone papryki 2 czerwone pomidory żabek czosnku łyżka octu winnego
AZgotuj!
Marynowany łosoś w świeżym imbirze na poduszeczce z batata z chrustem z buraka 239Składniki: łosoś 2 cm imbiru świeżego sos sojowy japoński sól batat 2 łyżki mleka gałka muszkatołowa 2 buraki pół szklanki wody 3
AZgotuj!
Pierogi ruskie wzbogacone marchewką i szpinakiem baby 189Ciasto: 2 szklanki mąki pół szklanki mąki razowej kubek ciepłej wody Farsz: 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach pół kostki sera białego 1 cebula pokrojona w
AZgotuj!
Faszerowana papryka bez mięsa 213Składniki: 1 duża papryka (moja była naprawdę ogromna) 1 woreczek ryżu naturalnego 2 łyżki oleju rzepakowego
AZgotuj!
Labraks pieczony w folii z czerwonymi warzywami 261Składniki: 2 szt labraksa papryka 2 pomidory 1 czerwona cebula 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu
AZgotuj!
"Crema di zucca" Krem z dyni z razowym makaronem, kosteczkami prazonego bakłazana i parmezanem 219Krem z dyni a raczej sos do makaronu. Składniki: makaron razowy średnia lub pół dyni 3 łyżki oleju średniej wielkości por
AZgotuj!
Bułgarskie naleśniki Katmi 354Przepyszne, zachwycające lekkością i zapachem naleśniki bułgarskie katmi. Bajeczne śniadanie. 1,5 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody płaska łyżeczka świeżych
AZgotuj!
Banica bułgarski zawijaniec 250To danie zachwyca, a kiedy jesz je w towarzystwie sałatki szopskiej... Nie trzeba słów. Chciałby się powiedzieć: Trwaj, chwilo trwaj. Składniki: pół
AZgotuj!
Sałata szopska 398Sałatę szopską wymyślili Szopi prawdziwi, jak twierdzą, Bułgarzy. Zamieszkują region Sofii i Dupnicy. Ich sałatka jest chrupka, aromatyczna, spowita w białej chmurce smacznego
AZgotuj!
Wiejska pizza z grzybami 177Dziś miałam ochotę na wiejską pizzę z grzybami. Wyszła piękna. Przypomina pole golfowe. Małe kuleczki mozzarelli niczym piłeczki golfowe turlały się wśród zieleni
AZgotuj!
Tatarskie naleśniki 244Tatarskie naleśniki królują na Podlasiu. Jestem zafascynowana smakami regionalnymi i kuchnią mniej znaną lub mniej rozpowszechnianą niż kuchnia włoska
AZgotuj!
Kapusta faszerowana gołąbki bez mięsa 245Te gołąbki są tak pyszne, aromatyczne dzięki świeżym listkom mięty i nasionom fenkułu, które podczas jedzenia uwydatniają warstwy smaku. Składniki: kapusta 1
AZgotuj!