Placki z cukinii / kabaczka 215Kabaczek czy cukinia? Wg Wikipedii: " Kabaczek (Cucurbita pepo convar. giromontiina Greb., Cukinia ) – odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa "cukinia" od włoskiego
Atlas Smaków
Ryż z jabłkami i jagodami goji pod kruszonką 205Ryż na słodko. Smak z dzieciństwa. Zapamiętany ... bo nie lubiany ;) Ciepły ryż wygrzany w maminej kołdrze, jabłka, cynamon, śmietanka. Niektórzy uwielbiają, dla mnie za mało
Atlas Smaków
Pasta z pieczonej papryki i migdałów 218czerwona papryka ( u mnie 7 małych ) garść migdałów 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek Paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na blaszce skórką do góry
Atlas Smaków
Sałatka z serkiem wiejskim 185W deszczowy poranek ...szybka śniadaniowa sałatka z serkiem wiejskim. opakowanie serka wiejskiego pół papryki ( żółtej, czerwonej ) 2 jajka na twardo garść orzeszków ziemnych ( mogą być solone
Atlas Smaków
Dynia pieczona z rozmarynem 227dynia 2-3 gałązki rozmarynu sól gruboziarnista olej lub oliwa z oliwek Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki
Atlas Smaków
Sałatka z wędzonym kurczakiem i kapustą pekińską 3162 wędzone udka kurczaka 4 jajka mała kapusta pekińska pół puszki kukurydzy pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka majonezu pieprz Jajka ugotować na twardo. Z
Atlas Smaków
Sałatka z surowego kalafiora 367Sałatka czy surówka? Najważniejsze że zdrowa, pyszna i szybka :) 1/4 świeżego kalafiora 1 jajko, ugotowane na twardo pomidor 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka
Atlas Smaków
Sałatka z selerem konserwowym i ananasem 1971 słoik selera konserwowego w zalewie 3-4 krążki ananasa z zalewy ( ok pół puszki ) pół puszki kukurydzy 2-3 jajka ugotowane na twardo majonez
Atlas Smaków
Carpaccio z buraków 2253-4 średniej wielkości buraki 1/3 szklanki octu balsamicznego 2 łyżeczki oliwy z oliwek 100 g sera feta garść posiekanych orzechów włoskich czarny pieprz Buraki porządnie
Atlas Smaków
Chipsy z batatów 1652 duże bataty ( słodkie ziemniaki ) rozmaryn sól Bataty dokładnie wyszorować i pokroić na cienki plasterki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ºC. Blaszkę wyłożyć papierem do
Atlas Smaków
Paszteciki z ciasta francuskiego 207Dziś przepis na kolejne wykorzystanie gotowanego mięsa np. wieprzowiny z rosołu lub szybki obiad. Jeśli mięso ugotujecie dzień wcześniej, przygotowanie pasztecików zajmie Wam chwilę! Polecam koniecznie
Atlas Smaków
Makaron z sosem malinowym i migdałami 222Zimowa wersja makaronu z malinami. Wykorzystujemy słoiczki z malinami wykonane latem. Latem do sosu wykorzystujemy świeże przetarte na sicie maliny i dekorujemy malinami oraz miętą :) dowolny
Atlas Smaków
Pasta z tuńczyka i twarogu 174puszka tuńczyka w sosie własnym 250 g twarogu półtłustego łyżka majonezu / jogurtu naturalnego pół czerwonej papryki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól i pieprz Do miseczki wkładamy
Atlas Smaków
Quiche z białymi szparagami 233Quiche ( czyt. kisz ) - danie, które składa się z podstawy z ciasta kruchego lub francuskiego, wypełnione wytrawnym nadzieniem i mieszaniną śmietany i jaj :) Zapraszam ! opakowanie ciasta
Atlas Smaków
Sałatka z soczewicy 308Alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej. Recykling warzyw z rosołu. Na co dzień i od święta :) 3 marchewki pietruszka pół selera 1/3 szklanki czerwonej soczewicy 1/3
Atlas Smaków