Frittata ze szparagami i pomidorami 202Frittata to łatwa w przygotowaniu potrawa, nie wymaga tyle uwagi i umiejętności kucharskich co omlet;) Jedząc jajecznicę czy omlety rodzina komentuje: a
Codziennik Kuchenny
Wegeburgery z marchewką 197Nie będę oszukiwać, jaglanka nie jest moją ulubioną kaszą. Jest tak mdła i nijaka, że pomysł zrobienia z niej kotletów nie zachwycał mnie. Na Jadłonomii, natrafiłam
Codziennik Kuchenny
Leczo z kiełbasą chorizo 211Leczo gotuje się w wersji wegetariańskiej ( przepis tuta j) lub z dodatkiem kiełbasy. Do potrawy użyłam pikantnej kiełbasy chorizo, której smak dobrze komponuje się z duszoną
Codziennik Kuchenny
Szaszłyki z łososia 234Łosoś jest pyszny w każdej postaci, najbardziej lubię upieczonego w piecu (przepis tutaj i tutaj ). Szaszłyki z łososia są nieco pracochłonne, ale warto się postarać, bo
Codziennik Kuchenny
Zupa kimchi - pikantny kapuśniak koreański 197Zupa kimchi pochodzi z kuchni koreańskiej, jest pikantnym kapuśniakiem przygotowanym na bazie kiszonej kapusty kimchi. Ma wyjątkowy pikantno-kwaśny smak, który zachwyci osoby lubiące ogniste potrawy
Codziennik Kuchenny
Quiche z grzybami. Placek z ciasta francuskiego z grzybami leśnymi. 207Grzybobranie, to narodowy sport Polaków. Mimo tegorocznej suszy, sezon udało się rozpocząć zebraniem koszyka grzybów. Część grzybów zamroziłam, a z pozostałych przygotowałam quiche z farszem grzybowo
Codziennik Kuchenny
Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem 255Najczęściej gotuję zgodnie z porami roku. Jednak w takie paskudnie szare i deszczowe dni mam ochotę na nieco przekory i przygotowuję potrawę letnia oraz bardzo kolorową
Codziennik Kuchenny
Piróg biłgorajski. Krupniak. Regionalne Smaki - Listopad 218Piróg biłgorajski tradycyjnie wypiekany jest na Lubelszczyźnie. Potrawa została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych woj. lubelskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jest to wytrawny
Codziennik Kuchenny
Pyry z gzikiem 191W lutym Regionalne Smaki goszczą na ziemi wielkopolskiej, przygotowujemy przysmak bardzo charakterystyczny dla tego regionu. Pyry z gzikiem , to gwarowa nazwa ziemniaków podawanych z
Codziennik Kuchenny
Larb (laab, lap, laap, larp). Sałatka z mieloną wieprzowiną. 292Larb, to sałatka choć patrząc na zdjęcia możecie mieć wątpliwość, czy to nie żart. Jej wygląd zdecydowanie różni się od tego co jadamy na co dzień
Codziennik Kuchenny
Dietetyczny pasztet z indyka. 283Dzisiejszy przepis, to druga wersja dietetycznego pasztetu drobiowego na moim blogu (klik: pasztet z kurczaka ). Ten przepis będzie odpowiedni dla osób na diecie niskotłuszczowej i bezglutenowej
Codziennik Kuchenny
Sałatka z kaszy gryczanej, soczewicy, rzodkiewki, groszku i marchewki 217Sałatka z kaszy gryczanej, soczewicy i warzyw, to lekki i pożywny posiłek. Wystarczy ją przełożyć do słoika i posiłek na wynos gotowy. Można przygotować więcej sałatki
Codziennik Kuchenny
Cebularz 231W ramach kwietniowych Regionalnych Smaków piekłam Cebularz, jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim. Składniki na 6 cebularzy: 25 dkg mąki pszennej 30 g
Codziennik Kuchenny
Piknikowa sałatka ziemniaczana 276Co zabrać do jedzenia na piknik? Dziś proponuję przepis na sałatkę ziemniaczaną z ogórkami konserwowymi. To dobra potrawa do zapakowania w pojemnik na wyprawę w plener
Codziennik Kuchenny
Regionalne Smaki. Zaproszenie. Ruchanki Kociewskie 246W maju zapraszam do przygotowania pysznych Ruchanek Kociewskich. Są to drożdżowe placuszki, które piecze się od dawna na Kociewiu. Przepis pochodzi z odcinka 2 serii Poszukiwacze
Codziennik Kuchenny