kolacja - 33757 przepisów (strona:1663/2251)

Pulled pork, długo pieczona wieprzowina z domowym sosem barbecue 199

Pulled pork, w wolnym tłumaczeniu, to szarpana lub wyczesana wieprzowina. Nazwa pochodzi od sposobu podania mięsa, podzielonego na długie, cienkie włókna. Do przygotowania tej potrawy używa

Codziennik Kuchenny
Wigilijna kapusta z grochem 197

Gdy byłam dzieckiem kapusta z grochem była moją ulubioną potrawą wigilijną. Najlepsza gotowała babcia Józia i po niej już nikomu nie udało się zaczarować mnie smakiem

Codziennik Kuchenny
Pasztet rybny 238

Pasztet rybny, nasz ulubiony, piekę na każde Święta. Delikatny w smaku, nie pachnie zbyt mocno rybą. Pasztet podaję z pieczywem i dodatkiem sosu chrzanowego lub cytryny

Codziennik Kuchenny
Burrito z wołowiną, fasolą i papryką 205

Burrito, to pszenne placki wypełnione mięsnym farszem przyprawionym aromatycznymi i pikantnymi dodatkami. Moja wersja burrito nie jest zbyt pikantna, ponieważ będzie je jeść również dziecko (ale

Codziennik Kuchenny
Łazanki z kapustą 172

Łazanki z kapustą, to typowo domowa potrawa, w restauracyjnym menu nie występująca, ewentualnie serwują ją bary mleczne. Znają ją chyba wszyscy, ale dla porządku dodam, że

Codziennik Kuchenny
Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami. Pasta do kanapek. 171

Pomidorową pastę słonecznikową kupowałam w sklepie eko dla mojego dziecka, które nie jada do pieczywa mięsnych dodatków - jest kanapkowym wegetarianinem :) Pasta jest bardzo smakowita i powstaje

Codziennik Kuchenny
Brukselka pieczona w bekonie 189

Pomysł na tą przystawkę powstał przy okazji przygotowania daktyli w bekonie nadziewanych gorgonzolą .  Często piekę warzywa w piekarniku, dzięki temu nie tracą witamin i są

Codziennik Kuchenny
Pieczony łosoś w posypce z curry 202

Łosoś to moja ulubiona ryba, pieką go w piekarniku lub gotuję w parowarze. Bardzo się dziwię, że dopiero teraz pokazuję mój najlepszy sposób na ekspresowo przygotowanego

Codziennik Kuchenny
Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim 181

Chicken Pie, to placek ciasta francuskiego wypełniony nadzieniem z kurczaka i warzyw. Pie (czyt. paj) piecze się w wysokim naczyniu wyłożonym i przykrytym ciastem. Paje wypełnia

Codziennik Kuchenny
Biała kiełbasa pieczona w cydrze 158

Biała kiełbasa pieczona w cydrze z dodatkiem cebuli i jabłek to doskonała propozycja na świąteczne śniadanie lub obiad. Dotąd piekłam białą kiełbasę w piwie, jednak  

Codziennik Kuchenny
Babka ziemniaczana 197

Babka ziemniaczana to prosta i smaczna potrawa kuchni regionalnej głównie Suwalszczyzny i Podlasia. W tradycyjnej wersji przepisu do babki dodaje się mięso: kawałki boczku, kiełbasy, skwarki

Codziennik Kuchenny
Zawijane bułeczki ze szpinakiem 178

Zawijane bułeczki szpinakowe upiekłam uczestnicząc w Kwietniowej Piekarni Amber . Bułeczki nie są trudne w przygotowaniu, a efekt pieczenia bardzo ciekawy, jak widać na zdjęciach;) Składniki: 450

Codziennik Kuchenny
Rillettes z łososia 163

Rilletes, to pochodzące z Francji smarowidło do pieczywa. Pierwotnie przygotowane z wieprzowiny, drobno pokrojonej i długo gotowanej w tłuszczu. Finalnie otrzymywano produkt przypominający miękki pasztet, łatwy

Codziennik Kuchenny
Pieczone młode ziemniaki, marchewki i szparagi 169

Stragany są już pełne młodych warzyw. Można je ugotować w wodzie, na parze lub upiec. Upiekłam trzy rodzaje warzyw i podałam z czosnkowym sosem jogurtowym. Pomysł

Codziennik Kuchenny
Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą 202

Z młodej kapusty gotuję zupę, potrawkę, a dziś wypełniłam nią pierożki z ciasta francuskiego. Z braku czasu i wygody użyłam ciasta francuskiego, chociaż pierwotnie zamierzałam zrobić

Codziennik Kuchenny