Racuchy z rodzynkami i bananem 418Drożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi około 20 średniej wielkości racuchów. 25 g drożdży 2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka czubata łyżka cukru 1 jajko 1 mały banan 1/3 szklanki rodzynek olej do smażenia cukier puder do posypania Drożdże wymieszać
Bullio
Kaczka duszona w czerwonym winie z suszonymi śliwkami 228Dzisiejszy przepis może stanowić świetną propozycję na kolację we dwoje lub wykwintny obiad dla gości. Warto zawsze mieć kilka takich przepisów w zapasie, gdyż dzięki nim w łatwy sposób możemy zaskoczyć inne osoby za pomocą niezwykłych doznań smakowych. Przygotowanie kaczki w ten sposób nie wymaga wiele wysiłku, a połączenie czerwonego wina i śliwek doprawionych tymiankiem i ostrą papryką doskonale się
Fabryka pomysłów
Z kieliszkiem w ręku – Macedonia 155butelką! Zaciekawiło mnie różowe wino z winnicy Kamnik – Rose Sexy. To ciekawe połączenie odmian Sangiovese, Nebbiolo, Anglianico, Primitivo i Cabernet Sauvignon. Przyjemne i delikatne w smaku. Dobry pomysł na kolację walentynkową. Ciekawą pozycją z tej winnicy było wino Cuvve de Prestige 2009 – czyli klasyczny „bordoski” kupaż Merlota i Caberneta. Ciekawe i godne uwagi. Bela Voda red Terrroir 2011 to bardzo
królestwo garów
Winne Walentynki - 2 nd Warsaw Annual Tasting of Portuguese Wines 154dnia odbywało się Mamaison Gotels&Residences Le Regina w Warszawie. Na zaproszenie Magazynu Wino przyjechali do Polski liczni producenci trunku, bez którego trudno sobie wyobrazić np. romantyczna walentynkową kolację we dwoje. To winne spotkanie to już druga doroczna degustacja portugalskich win w Warszawie. W tym roku można było degustować wina m. in. z Vinho Verde Region, Dobro, Dăo, Beiras
królestwo garów
La Rotisserie 154czegoś się przyczepić, skrytykować to nie mam do czego. Nawet sorbet z rabarbaru był wspaniały, i jak dla mnie lekki posmak truskawki nadawał mu więcej blasku :) A po kolacji chwila rozmowy z Pawłem Oszczykiem o kuchni, o ziołach na dziedzińcu hotelu i kolejnym spotkaniu.... A teraz ...mogę marzyć, o kolejnym spotkaniu „przy garach” z Pawłem Oszczykiem i możliwości podpatrzenia, podejrzenia
królestwo garów
Pierogi z fasoli – Smaki Sądecczyzny – Miasteczko Galicyjskie 179ramach spotkania odwiedziliśmy Bartnika Sądeckiego , Miasteczko Galicyjskie a w nim spotkanie z fasolą Piękny Jaś z Doliny Dunajca oraz Tłocznię Maurera w Łącku. Drugim i ostatnim (wróciliśmy tu na kolację) punktem programu była wizyta w Miasteczku Galicyjskim i spotkanie z panią Janiną Molek , która jest twarzą promocji fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca ChNP*. Razem z Panią Janiną przygotowaliśmy pasztet
królestwo garów
L’ARC Varsovie – prezentacja menu 163Kilka dni temu miałam przyjemność uczestniczyć w kolacji, podczas której zaprezentowane zostało menu degustacyje w Restauracji L’ARC Varsovie . Restauracja L’arc Varsovie posiada własne homarium i ostrygarium, dzięki czemu na talerze gości trafiają najświeższe owoce morza przez 7 dni w tygodniu. Szefem kuchni jest tam Bartosz Musiał – pełny pasji młody kucharz. Uczestnik 1 edycji Top Chef
królestwo garów
Prażonki jurajskie 140Julita Strzałkowska/ wrzacakuchnia.pl Nie wszyscy, Dota pojechała biegać do Zawiercia, wstała wcześnie rano....chyba o 7... Pogańska godzina w niedzielę... i to po długiej, sobotniej kolacji :) Obudziłam się wcześniej niż planowałam, wyjrzałam przez okno i usiedzieć nie mogłam. Wyszłam na spacer. Później śniadanie. Do wyboru między innymi: pstrągi wędzone, miód, wędliny, sery od lokalnych dostawców.. Po śniadaniu w planach
królestwo garów
gęsia szyja nadziewana – gęsi pipek 239niemieckiego Pfeifen, oznacza rurkę – wskazywałaby, że gęsia szyja jest właściwym przepisem. *W listopadzie Szwedzi świętują Mårtengås. 10 listopada spotykają z rodziną lub znajomymi przy kolacji, podczas której degustują gęsinę, często podając do niej chrupkie pieczywo Wasa. zastawa
królestwo garów
Degustaja win Valpolicella i Amarone 139koniec podano dwa wspaniałe wina Amarone z 2006 roku: Amarone della Valpolicella DOC Classico 2006 Morar – wspaniałe, soczyste, o owocowym bukiecie i długim posmaku. Idealnie komponowałoby się podczas kolacji z kaczką faszerowaną czerwoną kapustą i jabłkami,duszoną w cydrze – autorstwa Joanny. Ostatnim winem degustacji komentowanej było Amarone della Valpolicella DOC Classico Riserva 2006 Il Velluto. Wino o bardzo dobrej strukturze
królestwo garów
Prosto z Targu w La Rotisserie 179dowolne dania z 5 za 78 zł, 3 dowolne dania z 5 za 88 zł za osobę. Menu zmienia się co środę. ** Późny niedzielny obiad – kombinacja obiadu i kolacji: za 185 PLN za osobę oferujemy zestaw 5 dań wraz z aperitifem i dwoma kieliszkami wybranego doskonałego wina. W godzinach
królestwo garów
Tofu 185Sałatka z wędzonym tofu. Trochę ulubionych warzyw (pomidor, szczypior, sałata) i skrojone w kostkę, podsmażone tofu i już mamy pełnowartościowy posiłek.Taka sałatka z kromką chleba na śniadanie czy kolację zapewnia solidną porcję białka i witamin
prawdziwe jedzenie
Szybka sałatka z fasoli i tuńczyka na czosnkowych grzankach 282kolejny gotujemy szybko, prosto i po włosku! Pyszną sałatkę z tuńczykiem, fasolą, natką pietruszki i czerwoną cebulą zrobicie w 15 minut. Sprawdzi się jako pożywny lunch lub kolacja. Możecie też zabrać ją ze sobą na weekendowy piknik albo w poniedziałek do pracy. Zainspirowałam się przepisem Gino D'Acampo z książki "Gotowanie po włosku w 20 minut", jednak sałatkę
Chilli Czosnek i Oliwa
Rolada z żółtego sera z kolorowym farszem 246wyśmienicie. Jest prosta w przygotowaniu a efekt jest zaskakujący. Polecam przygotowanie takiej przekąski na wszelkiego rodzaju imprezki, spotkania z rodziną, znajomymi czy po prostu jako dodatek do pieczywa na kolację. Rolada z żółtego sera z kolorowym farszem SKŁADNIKI: 350 g sera żółtego w kawałku (zapakowanego próżniowo) 300 g serka śmietankowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1/2 papryki zielonej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki