niż samodzielne danie, przygotowywana z różnych przypraw, warzyw, orzechów. Często na słodko, z odrobiną miodu, rodzynkami... Ja najbardziej lubię korzenno-warzywne pulao, zawsze robię troszkę więcej i zjadam na kolację zimne i bez niczego. Taki ryż jest bardzo bogaty w smaku, aromatyczny, a przy tym niesamowicie delikatny. To także przepis autorski, pracowałam nad nim jakieś 3-4 razy, zanim ryż
Kuchnia Prezydentowejprzepisów na pyszne tapas. Te małe przekąski wspaniale sprawdzają się na większych i mniejszych imprezach. Łatwo je przygotować, podawać i jeść. Ja szczególnie gorąco polecam Wam tapas na romantyczną kolację. Małe miseczki z pysznymi, kolorowymi tapas, które można jeść palcami , wraz z dobrym hiszpańskim winem i stłumionym światłem świec, stworzą niezapomnianą atmosferę... Dziś kolejne punkty obowiązkowe tapasowego programu - patatas
Kuchnia Prezydentowejwymieszanej z ziarnistym serkiem i skarmelizowaną cebulą i świeżym szczypiorkiem. Aż do pierwszego ugryzienia nie dało się przewidzieć, jak będą smakować. Jak wspaniale będą smakować... To była nasza wczorajsza kolacja. A dziś przed śniadaniem przywitał nas huragan z lodu, wiatru i deszczu, który padał niemal poziomo. A że zostawiliśmy otwarte okno, warstwa drobnego lodu pokrywała prawie pół podłogi. Zima idzie
Kuchnia PrezydentowejPawła przez cały czas dbała o dokumentację spotkania i muszę powiedzieć, że mimo zmęczenia 7-godzinną podróżą, podeszła do zadania bardzo poważnie i z ogromnym zaangażowaniem! Zdjęcia z kolacji i restauracji są jej autorstwa! :) Wieczorem zasiedliśmy do stołu, na którym
Kuchnia PrezydentowejKolejna propozycja na śniadanie lub kolację - bardzo smaczna pasta z białej, wędzonej ryby. Ja miałam akurat sielawę i efekt okazał się zaskakujący; ponieważ wędzona sielawa jest bardzo mięsista i właściwie nie przypomina typowej wędzonej ryby jak makrela czy nawet węgorz, myślę, że bardzo podobny smak uzyska się z pieczonej lub smażonej ryby (oczywiście bez skórki czy panierki
Kuchnia PrezydentowejKocham wszelkie pasty do chleba! Może dlatego, że w czasach kryzysu, w których dorastałam, pasty robione przez Mamę - pomidorowa, makrelowa, paprykowa, były wyczekiwanym urozmaiceniem śniadań i kolacji i rekompensowały brak deficytowych wtedy szynki czy żółtego sera. Nie brakowało mi ich wówczas aż tak bardzo, ba! - dziś nawet jestem zadowolona, bo chyba dzięki temu (paradoksalnie!) tak przepadam za pastami
Kuchnia Prezydentowejjestem jakąś zagorzałą fanką tej potrawy, często ją robię i nie tylko dlatego, że mam w domu tzw. resztki do wykorzystania. Zapytajcie Prezydenta, co chce na obiad. Albo kolację. Zresztą jadłby to i na śniadanie. Możecie zadać też inne pytanie-np. co dziś ugotować? Ja już nie pytam, jego odpowiedź do złudzenia przypomina starą jak świat zabawę w pomidora
Kuchnia Prezydentowejinne owoce. Polecam ze względów nie tylko smakowych, ale i zdrowotnych, a że głównym składnikiem jest kasza, to ta propozycja sprawdzi się zarówno jako deser, śniadanie lub kolacja :) 4 porcje po 250 ml: * kasza jaglana- 1 szklanka * mleko- 3 szklanki (roślinne lub zwierzęce) * laska wanilii- 1 szt. * kakao- 2 łyżki * syrop klonowy- wedle uznania (lub inny słodzik) * truskawki- około
Kraina Miodem PłynącaUwielbiam granole, szczególnie w lecie. Idealna z jogurtem na śniadanie czy kolację. Do tego tylko garść owoców i nic mi więcej nie trzeba. Tym razem powstała granola z musem rabarbarowym. Jest lekko kwaskowata, ale przepyszna. Składniki: 400 g płatków owsianych 100 g słonecznika 50 g siemienia lnianego 150 g orzechów włoskich
Sto kolorów kuchnitruskawek i obrócić placki na drugą stronę. I na tej stronie wystarczą im już 1-2 minutki na patelni - kiedy leciutko się zezłocą, są gotowe. Przepyszne na śniadanie, kolację czy podwieczorek, idealne jako drugie śniadanie do szkoły albo pracy. Możecie je zrobić tez z jagodami, borówkami, malinami czy jeżynami. A poza sezonem z mrożonymi owocami. SKŁADNIKI: 300 g kefiru
Słodko-Słony Świat IlonyMakaron w postaci dużych, prostokątnych płatów, zapieczony z farszem pod sosem beszamelowym to idealna potrawa na obiad we dwoje lub kolację ze znajomymi. Włosi kochają lasagne bolognese i napoli, każdą. My pokusiliśmy się o zrobienie zupełnie nowej, wiosennej, zielonej wersji tej sycącej włoskiej potrawy. ciasto: pół kilograma mąki pszennej 3 jajka 300 gramów szpinaku 2 łyżki oliwy z oliwek farsz
Bon Ton ItaliaSałatkę Caprese można zjeść na śniadanie lub kolację. Ja ją bardzo często traktuję jako przekąskę w ciągu dnia. Polecam ją latem, gdy mamy dostęp do pachnących pomidorów. Składniki: mozarella 2 pomidory kilka listków świeżej bazylii sól oliwa Przygotowanie: Osobiście lubię pomidory obrane ze skórki, więc przygotowanie sałatki zaczynam od sparzenia i obrania pomidorów. Pomidory
Smak mojego domuPolsce organizowane przez Polsko-Portugalską Izbę Gospodarczą. W jego ramach odbywają się spotkania z tradycyjną kuchnią portugalską, degustacje win oraz spotkania z kulturą tego kraju. Miałam przyjemność uczestniczyć w kolacji która odbyła się w warszawskim hotelu Rialto . w czasie której dwaj Szefowie kuchni Pedro Pena Bastos (head chef at Herdade do Esporão’s restaurant in Alentejo (PT))oraz Martin Gimenez
królestwo garówpomidor + kumin, curry, kozieradka, kurkuma, sól morska) - kawałek koziego sera - zaczynam wprowadzać białko, jaja ja lubię kozi ser! - surówka z buraczków (mówiłam wczoraj, że nie mogę patrzec na buraczki? ;) Kolacja: - zupa krem brokułowo-kalafiorowy z dodatkiem koziego sera :) - sok z buraków, jabłek i grapefruitów - kawa zbożowa
pyszne zdrowościDzisiaj prosta surówka, podobna do Coleslawa . Wystarczy kilka warzyw i mamy idealny dodatek do letniego obiadu, kolacji, burgera czy grilla. Zdrowo i smacznie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik