1/2-3/4 łyżeczki soli - świeżo mielony pieprz - szczypta chili - 2-3 łyżki rosołu lub wody Do polania: - ok.200g wędzonego boczku - 1 duża cebula - 2-3 łyżki oleju (u mnie bezzapachowy kokosowy) Do mięsa dodać startą na tarce lub drobno pokrojoną cebulę (nie dodawałam), zmiażdżone ząbki czosnku, doprawić solą, pieprzem, chili, majerankiem, dodać wodę lub rosół i dobrze wyrobić. Odstawić. 6 ziemniaków
Smaczne Zdrowełyżki melasy z karobu -4 łyżki kakao -2 miarki roślinnej odżywki białkowej Siła roślin ( u nas o smakudzikiej jagody ) -1/2 szkl. orzechów laskowych Dodatkowo do ozdoby -ubita śmietanka kokosowa z ksylitolem -mrożone maliny -orzechy laskowe -2 kostki gorzkiej czekolady RAW BROWNIE Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na 30 minut pod przykryciem (świeżych nie trzeba). Płatki namoczyć w ciepłej wodzie
Candy Pandassobie takie placuszki. Na pewno jest to duże urozmaicenie i inny smak 😃 Składniki: 60 g musli owsiane 1 jajko 60 ml mleka 1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie) Przygotowan ie: Musli zmiel na mąkę lub w miarę drobne elementy. Następnie połącz z jajkiem oraz mlekiem. Kolejno na patelni rozgrzej olej i nakładaj po łyżce masy
Zdrowie na języku :Pziemniaka, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę 2 średniej wielkości żółte rzepy, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę 1 śrdeniej wielkości cebula, obierz i drobno posiekaj olej kokosowy lub inny tłuszcz do smażenia ok. 1 l 200 ml zimnej wody 1 łyżka suszonego lubczyku lub wedle smaku sól świeży imbir starty na grubych oczkach - dodatek na wierzch zupy
Szybko Szybkowartego chrupiące orzechy włoskie. Idealnie rozgrzewające śniadanie, które dodaje energii na cały długi dzień. Składniki: szkl. mleka 1/2 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. startej marchwi łyżka wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli garść posiekanych orzechów włoskich syrop klonowy lub miód - opcjonalnie Wszystkie składniki poza orzechami wrzucić do rondelka i gotować kilka minut na małym ogniu, aż płatki zmiękną
wyzwania kuchenneMasę wyrabiamy łyżką i formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Odstawiamy na godzinę by dobrze się połączyły. W tym czasie przygotowujemy sos. sos: łyżka klarowanego masła lub oleju kokosowego po 1/4 łyżeczki imbiru i chili po łyżeczce kuminu i kurkumy 2 puszki krojonych pomidorów sól, pieprz spory ząbek czosnku Na maśle podsmażamy pół minuty posiekany czosnek z imbirem
Dzieje kuchennej Wiewióryzamieszaj grzybki mung zalej wrzątkiem i mocz przez 5 minut, następnie wyjmij z wody i posiekaj do woka dodaj przyprawy oraz sos sojowy, wymieszaj następnie dodaj do woka mleczko kokosowe i posiekane grzyby mung, zamieszaj smaż wszystko razem jeszcze chwilę, a na koniec dodaj uprażone orzeszki ziemne podawaj z makaronem ryżowym lub z ryżem moje inne przepisy na wołowinę znajdziesz
Oka w rosole czyli KaFka gotujeSkładniki (3-4 porcje): 2/3 szklanki czarnej soczewicy 250 g boczniaków 100 g świeżego szpinaku 1 łyżka liści świeżego tymianku + odrobina do posypania na koniec 1 czubata łyżka oleju kokosowego 1 średnia cebula 2-4 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony pieprz 2 czubate łyżki śmietany 18 % 2 łyżki sosu sojowego 2 szklanki bulionu warzywnego Wykonanie: Soczewica: Soczewicę opłucz, następnie ugotuj
Moja pasja smakuciasto nie jest nadto słodkie. Nie ma w nim także tłuszczu, bo... zwyczajnie o nim zapomniałam i było to zdarzenie niezamierzone 😂 Aczkolwiek możesz dodać ok. 2 łyżki np. oleju kokosowego, zawsze podkręci to smak. Ciasto finalnie jest wilgotne, lekko klejące, przypomina trochę chlebek bananowy. Najlepiej smakuje posmarowane domową konfiturą czy dżemem. Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
Zdrowie na języku :Pburakiem i serem pleśniowym 200 g mąki z soczewicy 100 g mąki z ciecierzycy 2 łyżki suszonego rozmarynu 100 ml zimnej wody 100 g masła (można zastąpić olejem kokosowym) 200 g ugotowanego buraka 100 g sera pleśniowego garść pomidorków koktajlowych suszony tymianek W misce wymieszaj mąkę z soczewicy z mąką z ciecierzycy, dodaj masło pokrojone na małe kawałki, rozmaryn oraz
365 dni dookoła kuchniSkładniki na 1 dużą blaszkę: 4/5 szklanki kaszy jaglanej (150 g) niepełne 2 szklanki wody (400 ml) 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki sezamu 2 łyżki oleju, np. kokosowego 1 łyżka mąki jaglanej szczypta soli do posypania 1/3 szklanki ziaren (np. mieszanka sezamu, pestek dyni, słonecznika, siemienia lnianego) 1 łyżeczka oleju odrobina mąki jaglanej Suchą kaszę jaglaną przesypać
Ugotowaćkażdy owoc smakuje wybornie i ma swój jedyny i niepowtarzalny smak. Zatem zajadamy placuszki u mnie z egzotycznymi owocami ale można je zajadać same lub z innymi dodatkami. Kokosowe pancake z egzotycznymi owocami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekremu): 200 g orzechów laskowych 120 g mlecznej czekolady 120 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżeczka kakao 2 łyżki cukru pudru 20-30 g oleju kokosowego (1 łyżka to ok. 20g) Przygotowanie: Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni do zrumienienia. Obieramy z brązowych skórek - najłatwiej wyłożyć orzechy na ręcznik papierowy i pocieramy w rękach dzięki temu skórka łatwo
Gotuj z MąkąProdukty potrzebne: cebula - 2 sztuki czosnek- 5 ząbki papryczka chili- 2 sztuki małe piersi z kurczaka- 500gram grzybki suszone- 100 gram oliwa z oliwek lub olej kokosowy- 50 ml tabasco- 1 łyżeczka bulion z kurczaka- 2 litry awokado - 1 sztuka kolendra posiekana - 50 gram sok z limonki- 1 sztuka sos sojowy- 2 łyżeczki sól i pieprz (młotkowany kolorowy
pichcisztoblendujemy ręcznym blenderem, na krem. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Zupę-krem podajemy posypaną natką z pietruszki i wędzoną papryką. Można także dodać do kremowej zupy wiórki kokosowe, a dla rozgrzania mielony cynamon
Moja smaczna kuchnia