kiełbaski - 1399 przepisów (strona:16/94)

Zapiekanka Ziemniaczano - Brokułowa 206

pół miękko, około 15 min. 2. Brokuł gotujemy tak tylko przez 5-10 min. 3. Ziemniaczki po ugotowaniu lekko studzimy, obieramy i kroimy na plasterki. 4. Boczek wraz z kiełbaska przesmażamy, cebulkę kroimy w kostkę i szklimy. 5. Formę do zapiekania smarujemy masłem. 6. Wykładamy najpierw porcje ziemniaków, polewamy/posypujemy cebulka wraz z boczkiem i kiełbaską, na to dajemy różyczki brokuła(...)znów plasterki ziemniaków, kiełbaska wraz z cebulką, brokuł. Na sam koniec  mieszamy jajka wraz z przyprawami oraz jogurtem i polewamy tym naszą przyszłą zapiekankę. Pieczemy w 190 stopniach przez około 30-40 min ( wszystko zależy od twardości ziemniaków ) 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy po wierzchu startym serem, możemy także starty ser wymieszać z sosem

Gotowanie...to proste !
Kiełbaski w cieście twarogowym 153

Ciasto twarogowe jest proste w wykonaniu i pyszne. Świetnie sprawdza się z farszem- zarówno słodkim jak i słonym. Ja dziś zawinęłam nim kiełbaski na śniadanie. Mniam! Składniki: 10 dag twarogu 10 dag masła 10 dag mąki szczypta soli 1 jajko kiełbaski 10 szt. Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, zwinąć w rulon i ponownie rozwałkować, tą czynność powtórzyć pięciokrotnie(...)Następnie wycinać kwadraty, zawijać kiełbaski i posmarować rozmąconym jajkiem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec do zrumienienia około 20 minut w temperaturze 200 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Paczka od Polsoji 170

Niedawno nawiązałam współprace z firmą Polsoja i w związku z tym otrzymałam paczkę wypełnioną różnymi rodzajami tofu i kiełbasek sojowych :). Już wkrótce na blogu pojawią się pierwsze przepisy z użyciem tych produktów :)  Jednym z produktów, które znalazłam w paczce były dobrze mi znane białe kiełbaski grillowe. Po parówkach sojowych jest to mój ulubiony wyrób mięsopodobny od Polsoji. Świetnie sprawdzają(...)się podgrzane w wodzie jak i na grillu :) Kolejnym produktem były kiełbaski paprykowe, które również wcześniej próbowałam. Podobnie jak poprzednia wersja są dobrą opcją na grilla. Można też ich używać do fasolki po bretońsku, leczo czy bigosu :) Bardzo lubię tofu wędzone, dlatego ucieszyłam się, gdy znalazłam w paczce, aż 4 opakowania. Dwa z nich to standardowe tofu wędzone o wadze

wegujemy
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z WIEJSKĄ KIEŁBASĄ I SZPINAKIEM 182

Delikatny, aromatyczny i pyszny bigos z młodej zielonej kapusty. Z dodatkiem plasterków wiejskiej kiełbaski,  marchewki, listków szpinaku i sporej ilości świeżego koperku. Całość uduszona w niewielkiej ilości domowego bulionu. Doprawiona szczyptą kminku, listkiem laurowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bigos jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Najlepszy z młodymi ziemniaczkami ( z wody lub podsmażanymi), kopytkami lub po prostu(...)kromką świeżego chleba. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 cebula 10 g masła 2 łyżki oliwy 1 duża marchewka 1 główka zielonej kapusty 200 g wiejskiej kiełbaski  1 szklanka gorącego bulionu lub wody 1 łyżka mąki + 1 łyżka masła + 50 ml bulionu lub wody 1 garść świeżego szpinaku (można dać więcej) 3 łyżki posiekanego koperku przyprawy: pół łyżeczki kminku

cool and minty
Kiełbasa pieczona w piwie i sałatka grecka 282

pieprz do smaku. Mieszamy i wyłączamy ogień. Cebulę przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, równomiernie rozkładamy po całej jego powierzchni. Zalewamy piwem. Kiełbasa w pikantnej marynacie: ok. 10-12 kiełbasek 4 łyżeczki ostrej musztardy (u nas Kamis z ciętym chilli) 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka przyprawy do grilla (lub więcej, według uznania) * Kiełbaski nacinamy na krzyż z obu stron. Warto pamiętać(...)mięsa, by jak najmniej tłuszczu znalazło się w sosie. My wybieramy zawsze taką, która ma co najmniej 70% mięsa w składzie. W miseczce mieszamy musztardę, miód oraz przyprawy. Każdą kiełbaskę polewamy/smarujemy marynatą i układamy na cebuli w naczyniu żaroodpornym. * Możecie wybrać inne przyprawy, np. oregano, paprykę słodką czy chilli. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Stwórzcie kompozycję, która będzie Wam najbardziej

Cooking Monster
Barszcz biały (z jajkiem i białą kiełbasą) 196

białego barszczu   2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego   2 łyżki majeranku pieprz 150 ml śmietany 1 łyżka chrzanu śmietankowego (ze słoika; opcjonalnie) Dodatkowo:   2 białe kiełbaski (lub wg gustu) jajka Obrane warzywa pokroić (marchew i pietruszkę w plastry, ziemniaki i selera w kostkę, pora w krążki) i przełożyć do garnka z listkami laurowymi, zielem angielskim oraz(...)opłukanymi kiełbaskami. Całość gotować około 30 minut (na małym ogniu). Barszcz biały z torebki rozrobić w szklance zimnej wody i wlać do wywaru. Doprawić majerankiem oraz pieprzem. Gotować jeszcze z 10 minut, a następnie zdjąć z gazu i zaprawić śmietaną z chrzanem. Kiełbaski pokroić w grube plastry. Barszcz podawać z kiełbasą i ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Można zamiast torebki

Di gotuje
7 szybkich przekąsek na EURO 2016 204

mięso, ser żółty, sałata, ketchup Wykonanie : Bułkę, mięso i ser wycinać kieliszkiem do wina. Złożyć hamburgery i zapiec około 5 minut w piekarniku Czas wykonania: 10-15 minut 3. Kiełbaski w cieście francuskim Co potrzebujesz: rolka ciasta francuskiego, kiełbaski typu frankfurterki lub kabanosy Wykonanie : Kiełbaski zawijam w ciasto, kroje na mniejsze kawałki i piekę w piekarniku około 10-15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Smażonka z młodych ziemniaków 327

szybka potrawa , taka na biegu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Odsmażane ziemniaczki ze skwarkami z kiełbaski i odrobiną koperku to wszystko czego latem zwykły człowiek , taki jak ja potrzebuje do kulinarnego szczęścia , no może jeszcze kubalek maślanki można by dorzucić . Smażonka ,oczywiście dostała swoje imię ( jak większość(...)całości , dnia poprzedniego , młodych ziemniaków 1 kiełbasa śląska lub inna łyżka smalcu lub olej do smażenia sól , pieprz do smaku świeży koperek do posypania Ziemniaki kroimy w plastry . Kiełbaskę w jak najmniejszą kosteczkę , wsypujemy na rozgrzana patelnię z tłuszczem i smażymy , tak długo aż się porządnie przysmaży – podsuszy , na takie prawie skwareczki , które dojdą jeszcze po dodaniu ziemniaków . Teraz

Ogrodnik w podróży
Kiełbasa pieczona w miodowo-musztardowej skorupce 298

strony w zupełności jej wystarczy. Rozkładamy kiełbasę na cebuli. W miseczce mieszamy razem łyżkę oleju, łyżkę miodu i 3 łyżeczki gruboziarnistej musztardy. Powstałą glazurą dokładnie i dosyć grubo smarujemy kiełbaski, najlepiej używając do tego pędzelka. Podlewamy całość imbirowym piwem, tak żeby nie spłukać glazury i wstawiamy do piekarnika na środkową półkę. Pieczemy przez 30 minut, po 30 minutach włączamy(...)piekarniku dodatkowo termoobieg – kiełbasa powinna się mocno zezłocić, glazura skarmelizować i przypiec. Pilnujcie kiełbasek, bo może to potrwać zarówno 10, jak i 15 czy 20 minut. Kiełbaski podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika, kiedy są jeszcze jak najbardziej chrupkie. Ze świeżym pieczywem i piwem to całkiem męski, ale i trochę inny obiad. SKŁADNIKI 500g dobrej wieprzowej kiełbasy, najlepiej

Karo in the Kitchen
Sałatka w tortilli 189

Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 1 porcję) 1 cm zielonego ogórka 2 garście miksu sałat 3 kiełbaski bankietowe (z kurczaka) remulada duńska od Folwark 1/4 małej czerwonej papryki 1 łyżeczka posiekanego koperku 1 tortilla Przygotowanie Ogórka kroimy w cienkie plastry. Kiełbaski również kroimy w plastry. Czerwoną paprykę(...)kroimy w kostkę. Na środku tortilli układamy miks sałat, następnie dodajemy ogórka, kiełbaski i paprykę. Na koniec dodajemy remuladę duńską i koperek. Tortillę składamy i grillujemy na patelni z obu stron (podczas obracania uważając, by nie wysypać składników) lub zwijamy i lekko podgrzewamy chwilę na patelni / w mikrofali. Po wierzchu polewamy jeszcze odrobiną remulady. Podajemy ciepłą. Smacznego By Magdalena beta

Słodkie okruszki
Kapuśniak z kiełbaską 174

zawsze gotowała na żeberkach i jak każda Mamina zupa smakowała wyśmienicie :) Ja jednak kapuśniak gotuję na warzywach (jak większość gotowanych przeze mnie zup), a dopiero na koniec podsmażam wędzoną kiełbaskę z indyka lub z kurczaka i dodaję do kapuśniaku, dzięki czemu zupa zyskuje na aromacie oraz smaku pysznej wędzonki,   obowiązkowo też zagęszczam zasmażką z masła i mąki- bez tego(...)Dodać kapustę i gotować na małym ogniu przez 15 minut- nie martwcie się o warzywa, nie rozgotują się, gdyż kwaśna kapusta zatrzymuje ten proces! W międzyczasie cebulę drobno posiekać, kiełbaskę pokroić, a czosnek zmiażdżyć i całość podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka i gotować jeszcze przez około 1-2 minuty, aż smaki się połączą. Zasmażka: Na tej samej patelni

Kraina Miodem Płynąca
Biała kiełbasa w cieście francuskim. 230

inny sposób. Zatem do dzieła :) Aha, a dlaczego sos jest podwójny? Otóż są w nim dwa rodzaje musztardy - francuskiej, chociaż pomysł jest pewnego sympatycznego Anglika ;) Składniki: 8 białych parzonych kiełbasek paczka ciasta francuskiego 1 nieduża cebula 1 łyżka majeranku 1 jajko sól 100 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki francuskiej musztardy pełnoziarnistej 1 łyżka musztardy Dijon Wykonanie: Z kiełbasek odciąć(...)piórka i podsmażyć na małym  ogniu do miękkości i lekkiego skarmelizowania. Wymieszać z majerankiem. Schłodzone ciasto pokroić na prostokąty i na każdy nałożyć kilka piórek cebuli. Zawinąć delikatnie kiełbaski w prostokąty ciasta i posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przygotować sos. Powoli podgrzać śmietankę w rondelku i dodać połowę obu musztard. Stopniowo dodawać

zadanie-gotowanie
Biała kiełbasa w piwie 179

Kiełbasę często przyrządzam na święta Wielkanocne, jest bardzo smaczna, możemy ją również przyrządzić na obiad. Składniki: 4 surowe białe kiełbaski 1 litr piwa 4 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżki przyprawy do grilla pikantnej Sposób przygotowania: Białe kiełbaski przekładamy do garnka, zalewamy piwem,dodajemy 1,5 łyżki przyprawy i 2 łyżki miodu. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut(...)Kiełbaski wyjmujemy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Każdą nacinamy nożem, smarujemy pozostałym miodem i posypujemy przyprawą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 15 minut do uzyskania rumianego koloru

Bajeczna Kuchnia
Biała kiełbasa pieczona w cebuli i piwie 188

również na kolację z pieczywem więc kiedy znajomi zawitają "na piwo" można poczęstować ich w nietuzinkowej odsłonie ;) Smacznego ! Biała kiełbasa pieczona w cebuli i piwie SKŁADNIKI : 5 białych kiełbasek 3 białe cebule 60-70 g masła musztarda Dijon  sól papryka słodka i ostra majeranek 150-180 ml piwa  PRZYGOTOWANIE : Cebule obieramy i kroimy w pół plastry(...)szerokim garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulę, solimy i szklimy doprawiając papryką słodką ostra oraz majerankiem, podduszamy 5 minut. Gotową cebulę przekładamy do naczynia do zapiekania. Kiełbaski nakłuwamy i układamy na cebuli. Kiełbaski smarujemy musztardą, oprószamy paprykami i majerankiem.  Podlewamy piwem.  Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut, co pewien czas podlewając uzyskanym podczas pieczenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Polska biała kiełbasa – od podstaw 389

drobniej mielone – żeby uwolnić go jak najwięcej. A po co mięso musi się skleić? Po to, żeby przy krojeniu czy zdejmowaniu flaka na talerzu zostały Wam plasterki i zwarta kiełbaska, a nie mielone mięso przypominające swoją formą kotleta mielonego po spotkaniu z dynamitem. Jak dla mnie to najbardziej żmudny i najbardziej przykry (bo zimno w łapki, oj zimno) proces przy(...)lejek do nadziewania kiełbas, wypuszczamy przez maszynkę odrobinę masy, usuwamy z końcówki flaka powietrze i zawiązujemy go na końcu. Zimną masę kiełbasianą wolno przepuszczamy przez nadziewarkę i odkręcamy pojedyncze kiełbaski – ani za ciasne, ani za luźne, bez powietrza w środku. Można odkręcanie (czyli dzielenie na pojedyncze kiełbaski) zrobić już po napełnieniu całego flaka, jak Wam wygodnie. Napełnianie wymaga jednak trochę

Karo in the Kitchen
Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą 174

sałatki caprese :-) Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą PODUSZECZKI Z POMIDORKAMI I MOZZARELLĄ 1 kula mozzarelli (125g) 1/2 gotowego ciasta francuskiego 4 małe pomidorki kilka listków świeżej bazylii 6 plasterków kiełbaski chorizo sól prowansalska Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą Ciasto francuskie dzielimy na dwa prostokąty o szerokości około 15 cm. Mozzarellę odsączamy i kroimy na 6 plasterków - układamy po trzy plasterki(...)połowie każdego kawałka ciasta, pozostawiając wolne brzegi. Na serze układamy po trzy plasterki kiełbaski chorizo. Bazylię i pomidorki myjemy a następnie osuszamy. Bazylię rwiemy bądź kroimy na kawałki i układamy na plasterkach kiełbaski i na to układamy całe pomidorki - po dwa na każdy kawałek ciasta. Ciasto wolne od nadzienia lekko nacinamy - możecie to zrobić tylko na środkowej części aby uniknąć

peggiwkuchni
Biała kiełbasa w pomidorach 197

tylko parzoną, ale i pieczoną, którą bardzo lubimy. Ja zawsze na święta robiłam kiełbasę sama. Mój dziadek był masarzem i to Jego zawsze podglądałam jak przygotowywał nam przeróżne kiełbaski. Potem je wędził. Do dzisiaj pamiętam ten smak i zapach. Jednak ja  w tym roku nie będę robiła kiełbasy ze względu na brak sił i moją chorobę. Będę musiała zadowolić(...)się kupną, ale z dobrego źródła. Składniki 700 g cienkich białych kiełbasek 1 duża cebula 1 puszka pomidorów bez skórki 2 łyżki śmietany 1 łyżka majeranku sól pieprz Kiełbasę sparzyć gotując 5 minut. Na dnie naczynia do zapiekania wyłożyć cebulę pokrojoną w piórka. Ułożyć kiełbaski. Pomidory wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i wlać na kiełbasę. Posypać majerankiem. Piec w piekarniku

O kuchni z uczuciem
Żurek wielkanocny 179

takiej bazie żurek odznacza się niezwykle głębokim smakiem i wspaniałym aromatem. Polecam! Składniki : 2 litry rosołu, bulionu lub wywaru z wędzonki (u mnie rosół z wędzonej golonki) 4 surowe kiełbaski (białe, ja użyłam lokalnych, brytyjskich kiełbasek z ziołami) 100-150g boczku 1 cebula 2 rozgniecione ząbki czosnku kilka ziaren czarnego pieprzu(...)uzyskania pożądanego smaku. Wrzucić majeranek roztarty w dłoniach (opcjonalnie dodać także niewielka ilość chrzanu dla zaostrzenia smaku żurku) i gotować jeszcze przez kilka minut. Podawać z kiełbaskami i jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Bułeczki drożdżowe z kiełbaskami sojowymi! 222

Dzisiaj bardzo fajne danie na spotkanie ze znajomymi, bądź na wspólną kolację. Szybkie bułeczki drożdżowe z kiełbaskami sojowymi. Bułeczki są pulchne, bardzo smaczne i extra smakują płci męskiej do piwka! ;-) Zapraszam! Wykonanie: - przygotuj składniki podane wyżej - w kubeczki rozmieszaj drożdże z 100 ml wody i mąką, na gęstą papkę, przełóż do miski z mąką, odstaw na 15 minut(...)czasie zacznij zagniatać ciasto, na samym końcu dodaj masło, ciasto powinno być energicznie zagniatane przez co najmniej 15 minut. - ciasto odstawiamy na 30 minut, aż podwoi swoją objętość - przygotuj kiełbaski sojowe- POLSOJA, zdejmij z nich folię - ciasto rozwałkuj na stolnicy, ułóż kiełbaskę i owiń jak na zdjęciu poniżej - ponacinaj na równe części i złóż do siebie - możesz na wierzch poukładać

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka chłopska 375

kiełbasę i cebulkę przełożyć do głębokiego talerza, zaś boczek i słoninę pokroić w drobną kostkę i przełożyć na mały talerzyk.  Ziemniaki można albo lekko podsmażyć na pozostałym po kiełbaskach tłuszczu, po czym z obu stron posypać przyprawą do ziemniaków, albo krócej można je tylko natłuścić i posypać przyprawą (ja chwilę przysmażałam z każdej strony). Beszamel: W garnuszku rozpuścić masło(...)pozostałe ziemniaki i posypać je serem.  Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i zapiekać przez 40 minut. Zapraszam do zobaczenia fotorelacji z przygotowywania zapiekanki ;-) W trakcie krojenia słoniny. Początek smażenia kiełbasek. Końcowy etap smażenia kiełbasek. Wszystko już przygotowane, więc można "składać" zapiekankę. Pierwsze warstwy zapiekanki, przed polaniem sosem beszamelowym. Ostatnia już warstwa zapiekanki, jeszcze tylko ser. Zapiekanka z wszystkimi już warstwami

Passions hobbies life
domowe wegańskie kiełbaski 194

dzisiejszego przepisu: zainspirowały mnie sojowe kiełbaski. Przyznam, że co do ich smaku słyszałam wiele opinii, tych pozytywnych, jak i negatywnych... Dlatego uznałam, że spróbuję zrobić coś własnego, co być może, będzie lepiej odbierane przez moje towarzystwo. Tak wymyśliłam własną wersję wegańskich kiełbasek, które przyjęły się znacznie lepiej. Osobiście przyznam, że mi, tak jak moim znajomym, smakują bardziej i co najważniejsze(...)kaszę jaglaną gotujemy wszystkie składniki dokładnie razem blendujemy- na gładką masę z folii aluminiowej urywamy prostokąciki- na każdym z nich kładziemy po 3 łyżki masy- całość zwijamy w kształcie kiełbasek całość pieczemy w 200 stopniach

healthy dreams
Angielskie śniadanie 211

energii na znaczną część dnia. Poza tym, ładnie wygląda na zdjęciach, nieprawdaż? 50 min 2 os. składniki: 2 jajka 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki wędzonego boczku 2 białe kiełbaski (parzone) 1 puszka fasolki w sosie pomidorowym HEINZ oliwa z oliwek masło sól i pieprz wykonanie: Rozgrzej piekarnik do 220 st. i piecz w nim kiełbaski przez(...)nacięliśmy kiełbaski w poprzek, jak na zdjęciu. Fasolkę z puszki wlej do rondelka i podgrzej. Rozgrzej patelnię, ale nie dodawaj tłuszczu. Chleb tostowy posmaruj z obu stron masłem, a następnie połóż na rozgrzanej patelni. Podsmaż z obu stron na złocisty kolor. Zdejmij i przekrój w poprzek, robiąc trójkąciki. Na tą samą patelnię wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i posadź

Ania i Marcin gotują
Kapuśniak z kiełbaską 199

zawsze gotowała na żeberkach i jak każda Mamina zupa smakowała wyśmienicie :) Ja jednak kapuśniak gotuję na warzywach (jak większość gotowanych przeze mnie zup), a dopiero na koniec podsmażam wędzoną kiełbaskę z indyka lub z kurczaka i dodaję do kapuśniaku, dzięki czemu zupa zyskuje na aromacie oraz smaku pysznej wędzonki,   obowiązkowo też zagęszczam zasmażką z masła i mąki- bez tego(...)soku) i gotować na małym ogniu przez 15 minut- nie martwcie się o warzywa, nie rozgotują się, gdyż kwaśna kapusta zatrzymuje ten proces! W międzyczasie cebulę drobno posiekać, kiełbaskę pokroić, a czosnek zmiażdżyć i całość podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka i gotować jeszcze przez około 1-2 minuty, aż smaki się połączą. Zasmażka: Na tej samej patelni

Kraina Miodem Płynąca
gulasz z kiełbasą i warzywami 207

gulasz z kiełbasą i warzywami wpadł mi do głowy, gdy nie miałam pomysłu na obiad Mięso zapomniałam wyjąć z zamrażarki, w lodówce było właściwie echo, znalazłam tylko cienkie śląskie kiełbaski, zamrożoną kolorową paprykę (której nie trzeba rozmrażać), a w koszyku były świeże warzywa (ziemniaki, marchew), które są chyba w każdej kuchni, a u nas na bieżąco są uzupełniane. Do przygotowania(...)prawie same Polecam też: – pikantny gulasz z serc – gulasz wołowy – gulasz z podrobów z pieczarkami Przepis na gulasz z kiełbasą i warzywami 6 ziemniaków 5 cienkich kiełbasek śląskich 4 ogórki kiszone najlepiej własnoręcznie przygotowane 2 marchewki 1 słoik domowego ketchupu o poj. 250 ml lub opakowania (250 g) krajanki warzywnej w koncentracie z przyprawami Winiary (nowość

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiełbasa swojska 279

swojskie wyroby,a szczególnie pachnąca wędzarką jeszcze ciepła kiełbaska od razu poczułam ,że coraz bliżej święta-poniżej przepis na moją kiełbasę,składniki których ja użyłam na ok 8 kg mięsa-wyszło minam ok 7kg kiełbaski wyszła wyśmienita..... SKŁADNIKI: boczek-2 kg łopatka wieprzowa-1,5 kg podgardle-1 kg szynka b/k wieprzowa-1,5 kg karkówka wieprzowa(...)odpoczywa) teraz zostaje nam już zamontować końcówkę do maszynki do kiełbasy i nabijać jelita mięskiem,pamiętajcie żeby końcówkę do kiełbasy posmarować olejem- zanim na nią nasuniecie jelita. Nie nabijajcie kiełbasek zbyt mocno,żeby potem nie popękała potem dobrze jak może kilka godzinek powisieć,zanim jeszcze ją zaczniemy wędzić i obeschnie,potem wędzimy-4-4.5 godziny, w wędzarce

Swojskie jedzonko
DOMOWE PIZZERKI 208

jestem zwolennikiem takiego jedzenia, ale obiecałam dla syna wiec nie mogłam się wycofać, tym bardziej, że miało to być nasze wspólne dzieło.W lodówce mieliśmy różne składniki ser żółty, kiełbaskę, paprykę , pieczarki. W końcu stwierdziliśmy, że przygotujemy małe pizzerki o różnych smakach.  Składniki na ciasto: 30 dag maki 1 1/2 dag drożdży  1/2 łyzeczki soli 2/3 szklanki ciepłej(...)razem wymieszać. Ciasto wyrobić tak, żeby odchodziło od ręki. Farsz: cebulkę pokroić w piórka delikatnie posolić i wygnieść żeby była miękka. pieczarki umyć pokroić w plastry , podsmażyć na patelni kiełbaskę pokroić ser żółty zetrzeć na dużych oczkach Wykonanie: Ciasto dość cienko rozwałkować wykroić kółka ( ja je wykroiłam miseczką o średnicy 13 cm ) Ułożyć na blasze, posmarować koncentratem pomidorowym lub sosem

Darcia w kuchni
Kiełbaska z pieczarkami, kaszą gryczaną i zielonym groszkiem 212

typu z jednej patelni/jednogarnkowych, w których smaki łączą się w jedną, smaczną i ciekawą kombinację :) A patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć o tu-  www.sklep.dajar.pl  :) * kiełbaska- 3 szt. * pieczarki- 300 g * mrożony groszek zielony- 100 g * kasza gryczana- 50 g * pomidory koktajlowe- 10 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * bulion warzywny(...)ryżowy- 1 łyżka * ziele angielskie- 5 szt. * owoc jałowca- 5 szt. * listek laurowy- 1 szt. * sól, pieprz- do doprawienia * natka pietruszki- do posypania Na dużej patelni rozgrzać olej, położyć kiełbaski oraz dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony ząbek czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu. Kiedy tylko kiełbaska się lekko zarumieni, dodać pokrojone pieczarki i ponownie podsmażyć do momentu odparowania wody

Kraina Miodem Płynąca
Frankfurterki w płaszczyku z buraka naciowego 183

fraknfurterek lub innych dobrych kiełbasek 200 g białego sera 100 g sera feta lub sałatkowego 1 łyżka śmietany 1 jajko 1 łyżeczka suszonych pomidorów szczypta bazylii szczypta chili sól pieprz liście buraka naciowego (po 2 na każdą kiełbaskę) ciasto naleśnikowe 1 jajko pół szl mleka mąka sól pieprz Liście buraka naciowego opłukać, zagotować w garnku wodę i partiami(...)Wyjąć na durszlak. Ser wymieszać z jakiem śmietaną i przyprawami. Układać sparzone liście (nerwem w jedną stronę, najgrubszy odciąć)  ułożyć w poprzek pasek serowej masy Na tym ułożyć kiełbaskę i zwinąć w rulonik. Przygotować ciasto z jajka mleka i mąki (gęściejsze nieco niż na naleśniki) Rozgrzać głęboki olej , maczać ruloniki w cieście i smażyć na słoty kolor. Ja podałam

Gotowanie jest łatwe
Mielonka drobiowa parzona 235

zemleć w maszynce o dużych oczkach, dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek i wodę. Dobrze wymieszać (ja użyłam do tego robot) Po wymieszaniu nadziać poliamidową osłonkę i dobrze, ciasno związać niewielkie kiełbaski. Odłożyć na ok dobę do lodówki. Po tym czasie zagotować w garnku wodę , włożyć kiełbaski i utrzymując temperaturę 80 st parzyć przez półtorej godziny. Następnie kiełbaski schłodzić w zimnej wodzie

Gotowanie jest łatwe
Zalewajka 201

Składniki 2 litry wody 8 lub 9 średnich kartofli obranych i pokrojonych w kosteczkę 1/2 małej marchewki pokrojona w kostkę 5 małych grzybków suszonych 1 łyżeczka grzybków mielonych kawałek kiełbaski lub/i boczku wędzonego 1 ząbek czosnku szczypta majeranku warzywko ( czyli suszone warzywa bez dodatków ) 5 łyżek śmietany 30 % sok z 1/2 cytryny 1 duża łyżka barszczu białego (uży. Winiary(...)łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku 1. Pokrojone ziemniaczki wraz z marchewką, grzybkami i kiełbasą / boczkiem, przekładam o garnka, zalewam wodą i gotuje. Kiełbaskę wyjmuje po około 10-15 minutach żeby się  nie rozpadła. Ja dałam tyle kiełbaski i grzybków gdyż gotowałam tylko dla dwóch osób ;) 2. Podczas gotowania ( got. trwa gdzieś koło 30 min ) przyprawiam zupę ( dodaje

Gotowanie...to proste !
Wojskowa grochowa 265

częstym mieszaniu pod koniec gotowania, ponieważ groch lubi się przypalać. W razie potrzeby dolewamy też wody w trakcie gęstnienia wg potrzeb. 3. Pozostały boczek kroimy w drobną kostkę, a kiełbaskę w plastry. Na patelni topimy słoninę. Wrzucamy kiełbaskę i smażymy do zarumienienia. Zlewamy nadmiar tłuszczu, a usmażoną kiełbaskę dodajemy do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy boczek i również dodajemy

My Culinary Art
Jajecznica z kabanosem 160

surowo, fuj) dziś kolejna wersja jajecznicy. Jajecznica "męska" - mięsna, lekko ostra, (dobra na kaca, jeśli dodać do niej nieco więcej chili;)) Tajemnica tej wersji tkwi w dobrze wysmażonej kiełbasce, z której w czasie długiej obróbki cieplnej, wytapia się smaczny tłuszczyk, na którym z kolei przysmaża się cebulka. Kabanosy zamieniają się w takie skwareczki, dzięki czemu jest co pochrupać. Przepis(...)własnego smaku.  6 jajek 2-3 laski niezbyt twardych kabanosów (mogą być drobiowe czy wieprzowe, czy jakie tam uda się Wam kupić, równie dobrze sprawdzi się inna cieniutka kiełbaska) 1 średnia cebula sól, pieprz, papryka, ewentualnie chili Kabanosy pokroić w plasterki (nie grubsze niż pół centymetra) wrzucić na patelnię (bez tłuszczu) i smażyć aż zacznie wytapiać się tłuszcz

Codzienne Gotowanie
Kiełbasa biała w boczku,pieczona na kapuście kiszonej 320

pyszny pomysł na obiad ,na co dzień i od święta-biała kiełbasa w pięknie zrumienionym  boczku,na mięciutkiej kapustce-bajka!!! SKŁADNIKI: 8 BIAŁYCH KIEŁBASEK SUROWYCH 8 PLASTRÓW BOCZKU SUROWEGO WĘDZONEGO 1 KG KISZONEJ KAPUSTY 1 MARCHEWKA 1 CEBULA PRZYPRAWY PRZYGOTOWANIE: KAPUSTĘ ODCISKAMY,DAJEMY DO GARNKA,DODAJEMY STARKOWANĄ MARCHEWKĘ, DODAJEMY PRZYPRAWĘ DO KAPUSTY I TROCHĘ VEGETY,LIŚĆ LAUROWY(...)ZIELA ANGIELSKIE,DODAJEMY ODROBINĘ WODY I DUSIMY POD PRZYKRYCIEM NA MAŁYM OGNIU OK 15 MIN ODSĄCZAMY KAPUSTĘ Z WODY,I DAJEMY DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO,NA TO UKŁADAMY KIEŁBASKI ZAWINIĘTE W BOCZEK,(KIEŁBASKI NAKUWAMY W KILKU MIEJSCACH)PIECZEMY W 180 STOPNIACH OK GODZINY,NA 20 MIN PRZED KOŃCEM CZASU,DAJEMY NA WIERZCH POKROJONĄ W PLASTRY CEBULKĘ, GOTOWE-PROSTE I PYSZNE

Swojskie jedzonko
Biała kiełbasa 221

Krok3 . jelito umyć . Nałożyć na przystawkę do kiełbas i napychać . Jelito musi być ściśle napchane , tak aby nie było powietrza między kiełbasianą masą.  Krok 4 . Podzielić na małe kiełbaski .  Krok 5 . Zagotować wodę ( w dużym garnku ) . Włożyć kiełbaski i zmniejszyć ogień . Kiełbasy nie można gotować tylko ją zaparzyć . ( wygląda to jak gotowanie rosołu ,czyli takie pyrkanie)  Krok(...)minutach wyjąć kiełbaski i ostudzić

Eli Gotowanie
wiedeńskie kiełbaski w cieście francuskim 229

Delikatne wiedeńskie kiełbaski w cieście francuskim to idealny pomysł na niedzielne śniadanie w każdym domu. Dzieci je uwielbiają, a dorośli rano mogą sobie pozwolić na odrobinę więcej kalorii. Składniki : 300g gotowego ciasta francuskiego maką do rozwałkowywania 8 kiełbasek wiedeńskich 8 plastrów sera żółtego 1 jajko szczypta soli 2 pomidory 1 młoda cebula 1 ogórek szczypior Sposób przyrządzenia : stolnicę oprószamy maką(...)plastry ciasta rozwałkowujemy do podwójnej wielkości i przekrawamy na dwie części układamy ser żółty na cieście, następnie owijamy ciastem jajko roztrzepujemy z solą i smarujemy ciasto kiełbaski układamy na blaszce opłukanej wodą i pieczemy tak, aby ciasto uzyskało złoty kolor i stało się chrupiące, około 15- 18 min. podajemy na gorąco z bukietem warzyw

zobacz ich smak
Pierogi z suszonymi pomidorami 151

Wypatrzyłam przepis w najnowszym wydaniu " Moje gotowanie". Zrobiłam tego samego dnia :)  Połączenie suszonych pomidorów i pikantnej kiełbaski zawsze smakuje dobrze.  Składniki zmodyfikowałam do zastanych w przydomowym dyskoncie :) Ciasto:  ( na 24 szt.) 300 g mąki pszennej + do podsypywania 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 200 ml gorącej wody Nadzienie: 250 g serka Capreggio ( można użyć również serka śmietankowego(...)dodać drobno posiekaną szynkę, drobno posiekane suszone pomidory, posiekane listki bazylii i ser. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki. Oliwę rozgrzać na średnim ogniu, wrzucić pokrojone w plasterki kiełbaski. Smażyć do zrumienienia. Odkroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką aby nie wysychało. Stolnice podsypać lekko mąką. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrajać kółka np. brzegiem szklanki ( ok 6 cm ). Na środek jednego

Atlas Smaków
Kiełbasa w cieście z lubczykiem 192

Kiełbaska na gorąco?  Czemu nie! Szybko ciasto zagniatamy, kiełbaski w nie zawijamy, w piekarniku pieczemy i potem sobie jemy :)  Składniki: 4 szt. kiełbasy parzonej, 200 g mąki pszennej, 15 g świeżych drożdży, 150 ml wody, szczypta cukru, 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1 płaska łyżka suszonego lubczyku. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy cukier(...)lubczyk, pozostałą część mąki i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Ciasto dzielimy na 4 równe części, rozwałkowujemy na prostokąty o długości kiełbasy plus 1 cm. Kiełbaski (bez skórki) zawijamy w ciasto, końcówki łączymy. Kiełbasę w cieście pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C. Kiełbasę można jeść na gorąco w całości lub pokrojoną

Moniki Smakołyki
Zupa serowa 197

Rewelacyjna kremowa zupa serowa. Dzięki dodatkowi kiełbasek francuskich jest bardziej syta. Po domu roznosi się aromat serków. 2 drobiowe skrzydełka 1 cebula 2 kiełbaski francuskie Włoszczyzna (marchew, seler, por, pietruszka) 7 różyczek kalafiora 100 serka topionego hollander kremowy 50 g serka topionego śmietankowego 100 g serka topionego z szynką 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta Sól Pieprz(...)ryżu Do garnka wlewamy około 2 litry wody. Wkładamy skrzydełka oraz pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy na wolnym ogniu, dokładamy kostkę rosołową. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Kiełbaski kroimy w pół plasterki, cebulę w kosteczkę – podsmażamy razem na patelni, przekładamy do zupy. Na końcu dodajemy pokrojone topione serki oraz doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą typu Vegeta. Gotujemy

VioletoweKucharzenie
Węgierska zupa pomidorowa 205

zupa pomidorowa. Pełna warzyw i mięsa doskonale nadaje  się na jednodaniowy obiad. Szybka do zrobienia i naprawdę smaczna. Z prawdziwym, węgierskim aromatem mielonej papryki, wędzonego boczku i pikantnej kiełbaski. Zróbcie sobie koniecznie w jakiś zimny dzień! :)  Przy tej jesiennej okazji polecam Wam piosenkę, którą znajdziecie pod etykietami. I trzymajcie się ciepło! :) Składniki: 0,5 litra dowolnego bulionu(...)pieczonej fasolki chili w pomidorach (można wziąć zwykłą) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 nieduża papryka zielona 2 kiełbaski debreczyńskie (lub inne małe węgierskie) lub chili lub frankfurterek 50 g wędzonego surowego boczku 2 pomidory świeże lub z puszki (połowa zawartości wraz z sokiem), ale można też nie dawać 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki (lub więcej, jeżeli nie mamy

Kuchnia Prezydentowej
Zapiekanka wiejska 272

Pozostajemy w ziemniaczanym klimacie i oto klasyczna wiejska zapiekanka, zapiekana ze śmietaną, jajkiem i serem. Jako dodatek do ziemniaków, oprócz oczywiście obowiązkowej kiełbaski i cebuli, można użyć właściwie każdego warzywa i mięsa, jakie zbywa w lodówce. Ja najbardziej lubię klasyczną, z dodatkiem kolorowej papryki(...)wiejską zapiekankę? :) Składniki w mojej zapiekance: kilka ziemniaków 100 g boczku pokrojonego w drobną kostkę 1 duża czerwona cebula 1 czerwona papryczka chili 1 mały strąk żółtej papryki 2 kiełbaski śląskie lub senatorskie 1/2 cukinii 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1,5 łyżki majeranku,  1 łyżeczka tymianku sól, czarny pieprz do smaku 10 g startego żółtego sera (ewentualnie

Kuchnia Prezydentowej
.603. muffiny - nie tylko na słodko 181

razowe muffiny z cukinią, papryką, pieczarkami i wege paprykową kiełbaską ~ PRZEPIS /1-2 porcje (1 śniadaniowa, 2 'lunchowe' :))/ ~70g mąki (u mnie pszenna razowa) ~jajko ~100ml mleka (u mnie sojowe) ~przyprawy: odrobina soli, pieprz, curry, zioła, czosnek suszony ~kawałek papryki i kawałek cukinii ~2 pieczarki ~ wege kiełbaska z papryką ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~6 listków świeżej bazylii (opcjonalnie) Piekarnik rozgrzać(...)Mąkę wymieszać z proszkiem i przyprawami, dodać jajko i mleko i wymieszać ponownie. Warzywa i wege kiełbaskę pokroić i dodać do masy. Nakładać masę do foremek na muffiny (najlepiej silikonowych), na wierzchu ułożyć listek bazylii. Piec ok. 30 minut. Smacznego

breakfast of dreams
Roladki drobiowe z białą kiełbasą 196

Szybki patent na pożywny obiad,pomysł powstał z tego co znalazłam w lodówce, połączenie okazało się pyszne więc polecam! Składniki 1 podwójny filet z kurczaka 4 białe kiełbaski 1/2 małej cukinii zioła włoskie do smaku sól i pieprz do smaku 2 jajka mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania Filet z kurczaka myjemy, dzielimy na cztery porcje, rozbijamy(...)delikatnie przez woreczek foliowy tak aby nie porozrywać mięsa na cienki płat.   Oprószamy ziołami włoskimi. Kiełbaskę obieramy z osłonki, cukinię myjemy trzemy na tarce o dużych oczkach solimy lekko i odciskamy nadmiar soku, rozkładamy równomiernie na mięsie i kładziemy po jednej kiełbasce.    Zawijamy w rulony,panierujemy w mace pszennej i rozkłóconym jajku z solą i pieprzem oraz

Wanilia i Kardamon
Kiszka ziemniaczana- kiełbaski z ziemniaków w jelicie 136

jakiegoś czasu chodził za mną ten przepis. Pamiętam jak jeszcze moja babcia przyrządzała takie ziemniaczane kiełbaski. Są po prostu pyszne :) Polecam!! Składniki: 1 ½ kg ziemniaków 1 cebula 2 jaja 25 dag wędzonki 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku naturalne jelito olej Wykonanie: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce z cebulą, czosnek przepuszczamy przez praskę.  Wędzonkę drobno kroimy(...)wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.  Jelito naciągamy na lejek maszynki, przepuszczamy farsz przez maszynkę i formujemy kiełbaski.  Układamy na blaszce posmarowaną olejem i nakłuwamy kiszkę ziemniaczaną w kilku miejscach. Wytworzonym tłuszczem podlewamy kiełbaski podczas pieczenia.  Pieczemy w piekarniku około 1,5 godziny w temperaturze

Tradycyjna Kuchnia
Piekielne kiełbaski z grilla 192

związku z taką piękną pogodą, przedstawiam przepis na pyszne, wyraziste w smaku kiełbaski z grilla marynowane w miodzie i papryczce chilli. Zainspirował mnie TEN przepis. Zapraszam do przygotowań! Składniki: 6 kiełbasek dobrej jakości 1 papryczka chilli 3 łyżki miodu 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli szczypta chilli CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM(...)ŁATWY Przygotowanie: Papryczkę chilli kroimy wzdłuż i wycinamy pestki, a następnie drobno siekamy. Miód mieszamy z octem i sosem sojowym, dodajemy posiekaną papryczkę, doprawiamy słodką papryką, solą i chilli. Kiełbaski nacinamy z obu stron, polewamy marynatą i odstawiamy na 15 minut. Pieczemy na dobrze rozgrzanym grillu, często przewracając. Podajemy z ulubionymi sosami. Smacznego

My Culinary Art
Macaroni z serem 170

garść szczypiorku Sos 40g masła 40g mąki 425ml mleka S&P 1 łyżka musztardy (delikatesowa) 180g sera (cheddar)  Przygotuj 3 garnki. Pierwszy na makaron, drugi do grzania kiełbasek i trzeci największy do sosu. Ugotuj makaron i nastaw kiełbaski aby się grzały. W największym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy po trochu mleko, ciągle mieszamy. Doprowadzamy(...)zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sól i pieprz, następnie musztardę i 120g startego sera. Mieszamy. Teraz czas na kukurydzę i szczypiorek. Dodajemy makaron i kiełbaski pokrojone na kawałki. Całość delikatnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztką startego sera i zapiekamy 20min. w 180C pod górną grzałką, aby się zrumieniło. Podajemy zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Mango chutney z tajską kolendrą 234

Sezon grillowy za chwilę rusza pełna parą, czy raczej pełnym dymem. Długi łykend majowy i odpalone tysiące grilli. Na nich kiełbaski, skrzydełka z kurczaka, kiełbaski, karkówka w przyprawie do grilla, kiełbaski… stop Niech w tym roku będzie trochę inaczej. Dlatego … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Jajko sadzone w białej kiełbasie 199

Idealne śniadanie na dzień dziecka :D SKŁADNIKI: 4 cienkie białe kiełbaski (lub parówki)  4 jajka  łyżka masła  sól i pieprz Kiełbaski rozcinamy przez środek starając się nie porozcinać brzegów. Wspomagając się wykałaczkami powkładać je w parówkę w dwóch miejscach, aby rozchylić brzegi parówki i uzyskać kształt "oka". Tak przygotowane kiełbaski przekładamy na rozgrzaną patelnię z roztopioną łyżką

MarciochaKucharzy
Wiosenna zapiekanka kiełbaski z ziemniakami i cukinią 198

Ziemniaki mają dużo witaminy C (nawet więcej od jabłek), więc warto o nich pamiętać wiosną. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 5 Składniki: 500 g mączystych ziemniaków, 5 kiełbasek frenkfurterek wołowych lub wieprzowych, 2 cukinie, 1,5 szklanki tartego cheddara,   1/2 szklanki ciepłego mleka lub śmietany 12%, 2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanego tymianku, skórka otarta z połowy cytryny(...)powinny mieć konsystencję dość gęstego puree.  Cukinie pokroić obieraczką w cienkie paski i zwinąć w ruloniki. 2/3 z iemniaków przełożyć do formy i wyrównać, na wierzchu rozłożyć ponacinane kiełbaski, a między kiełbaskami cukinię. Szprycą wyłożyć pozostałe ziemniaki, posypać pozostałym tymiankiem. Zapiec w 190 stopniach przez ok. 15 minut. Podać z gotowanymi rzodkiewkami   lub dowolną sałatką

SzczyptaSmaQ
Weekendowe śniadanie - nadziane i zapiekane bułeczki 242

plastry cheddara,  pieprz do smaku . Przygotowanie: Umyty i osuszony jarmuż oderwać od grubych nerwów (zgrubienia wyrzucić), pokroić w cienkie paski. Pomidory, kapary i czosnek posiekać, kiełbaski pokroić na mniejsze kawałki. Na oleju podsmażyć kiełbaski, dodać pomidory, kapary, czosnek, pastę paprykową i jarmuż, smażyć 1-2 minuty. Ściąć wierzchy bułek, dolne części wydrążyć i zapiec pod rusztem piekarnika(...)patelni. Chrupiące bułki napełnić kiełbaskami, na wierzchu położyć plastry sera, zapiec pod rusztem przez kilkanaście sekund. Podawać na ciepło

SzczyptaSmaQ
BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA W MUSZTARDZIE 4094

piwa szklanka bulionu warzywnego sól,pieprz świeży tymianek 4 łyżki musztardy jaką lubimy Wykonanie: Do garnka wlewamy bulion, piwo, dodajemy majeranek, pokrojoną cebulę, dodajemy sól i pieprz.  Wkładamy kiełbaski, gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie wykładamy do naczynia żaroodpornego,  nacinamy, smarujemy musztardą, obkładamy świeżym tymiankiem. Zapiekamy do zrumienienia kiełbaski, podlewamy wywarem zgotowania  kiełbaski. Posypujemy świeżym tymiankiem

Z Majeczką w kuchni
Zapiekana biała kiełbasa + film 181

piwa 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju przepis Do miski wlewamy piwo, dodajemy miód, sos sojowy oraz olej i wszystko dokładnie mieszamy. Do marynaty wkładamy kiełbaski i wstawiamy je do lodówki na godzinę, od czasu do czasu obracamy w marynacie z każdej strony. Zamarynowaną kiełbasę przekładamy do formy do pieczenia posmarowanej tłuszczem i pieczemy około(...)minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C, co jakiś czas kiełbaski odwracamy z każdej strony i podlewamy marynatą. Upieczone kiełbaski podajemy na gorąco z pieczywem

Smakowite Dania
Kociołek z młodą kapustą, ziemniakami i kiełbasą + film 257

kiszoną. Pyszny smak i sycący obiad gwarantowany. składniki na 5 porcji 1 mała główka młodej kapusty 50 dag ziemniaków 1 duża cebula lub 2 małe 50 dag cienkich kiełbasek 1 litr bulionu 2 łyżki oleju 2 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka suszonego oregano 5 - 6 ziaren ziela angielskiego przepis Młodą kapustę szatkujemy, cienką kiełbaskę kroimy(...)grubsze plastry a cebulę drobno siekamy, obrane ziemniaki kroimy w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i przesmażamy na nim kiełbaski od czasu do czasu mieszamy. W dużym garnku na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę oraz ziemniaki, mieszamy a następnie całość podlewamy bulionem, wrzucamy poszatkowaną kapustę całość razem łączymy i gotujemy do miękkości ziemniaków. Podczas gotowania dodajemy suszone oregano oraz

Smakowite Dania
Curry wurszt-, czyli kiełbaski na sposób niemiecki, z keczupem i Curry :) 199

Ekspresowy sposób na zjedzenie kiełbaski, o nieco innym niż zwykle smaku, który nadaje keczup połączony z przyprawą Curry. Pierwszy raz jadłam Curry wurszt w Niemczech, gdzie jest on podawany z frytkami, a można go kupić w ulicznych budkach z hot dogami. W oryginale podaje się go z parówką, ale ja zastąpiłam je kiełbasą śląską. Polecam wypróbowanie przepisu :) Składniki: 2 kiełbaski(...)śląskie keczup przyprawa Curry Kiełbaski grzejemy w wodzie. Po wyciągnięciu kroimy w plasterki, a następnie polewamy keczupem i prószymy przyprawą Curry. Curry wurszt można podawać z frytkami, chlebem lub innymi dodatkami. Ja zjadłam z chlebkiem upieczonym w tosterze R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width

Smakowy Raj
Aromatyczna grochówka na wędzonce 169

Aromatyczna zupa grochowa, gotowana na dobrej wędzonce, swojskiej kiełbasce, z dodatkiem dużej ilości czosnku i majeranku. Najczęściej podaje ją z ugotowanymi osobno ziemniakami i grzankami czosnkowymi. Dodaje pokrojona kiełbaskę i boczek, posypuję świeżą zielona cebulką. Ktoś powiedział, że grochówka jest jak by nie była zrobiona zawsze dobra. Ale ja zachęcam do przygotowania jej właśnie w ten sposób. Składniki  - groch(...)majeranek, domowa wegeta - prażona cebulka 1 kostka Wykonanie Groch dokładnie płukam i przebieram. Zalewam w dużym garnku wodą . Dodaje pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i seler, boczek i pokrojona kiełbaskę, wrzucam listek laurowy, ziele angielskie i utarty majeranek,ząbki czosnku. Gotuję na wolnym ogniu aż do miękkości, prawie rozgotowania grochu. Kiedy już groch jest prawie rozgotowany doprawiam do smaku odrobiną

Kuchnia z widokiem na ogród
swojskia kiełbaska ---- La salsiccia casalinga 140

przez kilka minut mieszamy. Nadziewamy mokrą osłonkę na końcówkę w kształcie lejka (osłonki nie mogą być suche, gdyż popękają lub z trudem będą się poddawać, podczas ich napełniania). Wieszamy kiełbaski na kijkach i zostawiamy je na kilka godzin , żeby dobrze obeschły.  Na godzinę przed wędzeniem, rozpalamy ogień, używając  do tego celu odpowiedniego drzewa liściastego (olcha, dąb(...)drewno z drzew owocowych). Jeśli wędzarnia jest obeschnięta i nigdzie  nie wytrąca się rosa, można zawieszać kijki z kiełbaskami i zacząć wędzenie.. Po dwóch godzinach wędzenia, w wyższej temperaturze około 50 stopni Celsjusza, kiełbaski są gotowe. Po uwędzeniu parzymy kiełbasę w lekko osolonej wodzie, przez 15-20 minut w temperaturze maksymalnie osiemdziesiąt stopni, Celsjusza Pyszna domowa kiełbasa

w mojej kuchni
Rolada z karpia 194

składników dodać sól i pieprz do smaku. Skórę od karpia rozłożyć na folii spożywczej, rozprowadzić na niej równomiernie rozdrobnioną masę. Całość zawinąć w folię spożywcza, tak, aby się utworzyła kiełbaska. Po obu stronach, kiełbaski, folię dobrze zawinąć, żeby masa rybna nie wypłynęła. Gotowe kiełbaski wrzucić do wrzącej i osolonej wody. Gotować 25 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu i wystudzeniu

Na słodko lub wytrawnie
Kiełbaska prosto ze słoiczka :) 191

Mamci: Pyszna, domowa kiełbaska, bez konserwantów i zbędnej chemii. Idealna na kanapki i do wyjadania prosto ze słoiczka :) Jeżeli wolisz troszkę tłustszą wersję możesz dodać 20 dag boczku. Przyprawa z Ziołowego Zakątka sprawdziła się w 100%. Nadała kiełbasce smaku i sprawiła, że stała się bardziej aromatyczna. Przekonacie się już po otworzeniu słoiczka :) Składniki: - 1 kg szynki wieprzowej - 0,5 szklanki(...)zioła, - przyprawa do pasztetów Mięso mielimy i wyrabiamy z przyprawami i wodą. Napełniamy nim słoiczki, zakręcamy i gotujemy prze 2 godziny. Prosty i bardzo smaczny pomysł na inną wersję kiełbaski

Zdrowie na języku :P
Nadziewany bakłażan :) 172

jakie udało mi się przyrządzić :) Uwierzcie mi, tak przygotowany bakłażan smakuje WYŚMIENICIE!!!! Jest idealny. Mięciutki, delikatny, po prostu rozpływa się w ustach. Żeby posiłek był bardziej pożywny nadziałam bakłażana kiełbaską sojową z papryką od Polsoja. Całe danie posypałam tartą mozzarellą, która nadała śmietanowego smaku. Było pysznie :) Może kilka słów o bakłażanie, którego ja sama po raz pierwszy gościłam w swojej(...)broni się właściwościami zdrowotnymi, bowiem potrafi odtruwać organizm, obniżać poziom cholesterolu, zapobiegać chorobom krążenia, a dzięki antyoksydantom zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory.  Składniki (na 2 porcje): - bakłażan - 2 kiełbaski sojowe z papryką Polsoja - średni pomidor - średnia cebula - świeże listki bazylii - pół kulki mozzarelli light tartej - sól - przyprawy wg uznania Bakłażany należy umyć i przekroić wzdłuż. Oprószyć solą i odstawić

Zdrowie na języku :P
Omlet z chorizo 160

sporo osób ma wolne wtedy gdy ja siedzę w pracy. Więc wiem co czują którzy tego wolnego dziś jednak nie mają. Dziś trochę mniej majówkowo. Dla każdego smakosza kiełbaski chorizo - w tym mojego eM. przygotowałam dla Was przepis na omlet z jego dodatkiem. Świeże zioła, kiełbaska i puszysty omlet, czego tu nie lubić? Zapraszam." Składniki : 3 białka szczypta soli(...)wszystko ze sobą łączymy. Mąkę przesiewamy i mieszamy lekko łyżką. Ser ścieramy, połowę dodajemy do masy, resztę zostawiamy na później. Dodajemy porwane zioła, sól i pokrojoną na drobno kiełbaskę chorizo. Patelnie rozgrzewamy, wrzucamy masło i dodajemy oliwę. Omlet smażymy około 2 minuty na małym ogniu, następnie placek ostrożnie przekładamy na drugą stronę a na jego wierzch wrzucamy resztę sera, Smażymy

Słodkie Przyjemności
Sos curry do białej kiełbasy 244

kiedy po raz pierwszy zjadłam w Berlinie currywurst, stałam się ich dużą miłośniczką. Próbuję te smaki odtworzyć w domu. Kiełbasek curry niestety w Polsce nie spotkałam ( robiłam je kiedyś w domu) ale dobre białe kiełbasy też się w tym przepisie sprawdzą. Sos z  bloga  Weroniki   jest bardzo smaczny, i myślę, że będzie też dobrym dodatkiem(...)minut Następnie dodać ketchup, wlać bulion, ocet balsamiczny, Sambal Oelek i posolić. Sambal Oelek dodawać po trochu, sprawdzając ostrość naszego sosu - doprawić wg naszego smaku.  Kiełbaski ponacinać i podgrzać na patelni grillowej. Powinny być tylko lekko zrumienione. Kiełbaski podawać z przygotowanym sosem i grzankami z białego

Stare Gary
Bratwurst z czerwoną cebulą duszoną w czerwonym winie 190

Propozycja na szybki i bardzo aromatyczny obiad.Proste składniki takie jak kiełbaski,cebula i ziemniaki za sprawą dodatków mogą zostać podniesienone do rangi przysmaków.Tak jest właśnie z tym daniem,niby bardzo pospolite składniki,a smak potrawy nadzwyczajny.Bratwurst,smażone kiełbaski z czerwoną cebulą duszoną w czerwonym winie i aksamitne ziemniaczane puree - prosto i pysznie. Składniki: 250 g czerwonej cebuli 3 łyżki(...)ziemniaków.Pod koniec ubijania dodać podgrzane mleko i masło do cebuli dodać masło i już więcej nie dusić.Na końcu dodać ocet balsamiczny i ewentualnie dosolić podawać gorące kiełbaski z czerwoną cebulą i puree ziemniaczanym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BUŁECZKI ZAPIEKANE 208

może na śniadanko bułeczki z pieczarkami , kiełbaską i jajkiem zapiekane w piekarniku ?                                    Zapraszam :) Składniki ; Kilka bułek  około 400 g pieczarek Cebulka prażona Skworcu  Kiełbaska(...)maśle z prażoną cebulką. Przyprawić do smaku . Z bułek ściąć wierzch i wydrążyć środek  Do każdej bułeczki wbić 1 jajko i posolić.  Na wierzch ułożyć pieczarki z kiełbaską . Wierzch posypać startym serem żółtym. Piec w temp 190 stopni około 10/ 15 minut aż będą rumiane . SMACZNEGO

Sama słodycz i szczypta chili
Domowe Hot-Dogi 321

Dogi to jedna z popularniejszych i najprostszych dań typu fast food uwielbianych przez dzieci i dorosłych. Tradycyjna, amerykańska przekąska składa się jedynie z bułki, gorącej parówki lub kiełbaski oraz sosów (majonez, ketchup). Domowe Hot-Dogi możemy wzbogacić o dodatki w postaci dowolnych, ulubionych warzyw - wtedy fast food nabierze wartości odżywczych i stanie się zdrowszym daniem niż ten klasyczny. Domowe(...)bułki do hot dogów (np. z tego przepisu na domowe bułeczki do hot-dogów ) ok. 4 parówki dobrej jakości (sprężyste, jędrne, z dużą zawartością  mięsa) lub cienkie kiełbaski do hot-dogów dowolne warzywa: sałata pomidory, ogórki, cebula dowolne sosy: ketchup, majonez, musztarda, sos czosnkowy itp. Domowe Hot-Dogi - Sposób przygotowania: Każdą bułeczkę nacinamy wzdłuż nie docinając do końca. Wykładamy

Słodka Strona
Utopence, czyli parówki marynowane z chili i czosnkiem 346

blogu Renaty . Od razu przepis mnie zafascynował i postanowiłam spróbować tak przygotowanych parówek. Poszperałam trochę w internecie i wyczytałam, że oryginalne utopence są robione z kiełbasek z kawałkami słoniny. Czesi te kiełbaski nazywają  špekáčky. Ja niestety musiałam zadowolić się parówkami ;) A jak kiedyś uda mi się kupić prawdziwe  špekáčky , to wypróbuję je w takiej zalewie(...)idealne do jedzenia. Podobno wspaniale komponują się z piwem ;) nie wiem, nie sprawdzałam, piwa nie lubię ;) W smaku są dość pikantne, lekko kwaskowate. Wypróbuję ten przepis na innych kiełbaskach, ciekawa jestem, czy będą tak samo smaczne, jak parówki :) Parówki do przygotowania utopenców otrzymałam od ZM Nove . Linia "Natura" jest nową propozycją dla osób szukających zdrowszych wędlin. Szerzej pisałam o niej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bigosik z młodej kapusty 191

wykorzystać ten czas na wiosenne potrawy. My kupiliśmy młodą kapustę i zrobimy z niej bigosik i w następnym poście surówkę. Zaczynamy od bigosiku. Składniki: -główka kapusty -kawałek wędzonki -2 kiełbaski -2 marchewki -2 duże łyżki koncentratu pomidorowego -przyprawa warzywna -pieprz -zielony koperek -olej do smażenia    Do wody z dodatkiem przyprawy warzywnej wkładamy wędzonkę i obrane marchewki. Gotujemy. Marchewki(...)wyjmujemy po 15 minutach a wędzonkę - gdy będzie miękka.    W tym czasie szatkujemy kapustę.    Kiełbaski i marchewkę kroimy w kostkę.    Do wody pachnącej wędzonką wrzucamy poszatkowana kapustę. Kiełbaskę podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju.    Kiedy kapusta się sparzy dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażona kiełbasę i obrane mięso z wędzonki.    Przyprawiamy

Maminek kulinarny
ŻUREK KUJAWSKI 245

zawsze gotuję go w największym garnku :)  bo w odróżnieniu od pozostałych zup - żurek lubią u mnie wszyscy:)  Rewelacyjnie smakuje ze świeżą bagietką... Składniki: 3-4 surowe białe kiełbaski kawałek boczku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie majeranek sól śmietana 18% zakwas (ja używam gotowego ze słoika z Rolnika - jest treściwy(...)kiełbasie dodać warzywka, przyprawy oraz pokrojone grzybki.Gotować do miękkości warzyw wraz z pokrojonymi w sporą kostkę ziemniakami. Na patelni  podsmażyć pokrojony w kostkę boczek oraz część białej kiełbaski pokrojonej w plastry.Żur wylać ze słoika do osobnej miseczki, dodać kilka łyżek gorącego wywaru, roztrzepać (ten, którego ja używam jest gęsty). Wlać na gotujący się wywar,na małym ogniu

Walijskie Pichcenie
BARSZCZ BIAŁY CZYLI KUJAWSKI KWAS BABCI GUSI 458

Agnieszka nazywana przez wszystkich potocznie Gusią :)Pamiętam jak będąc dzieckiem chodziłam do babci a ona często gotowała taką "dziwną" zupę na soku od kiszonej kapusty z dużą ilością majeranku, kiełbaską ...i nazywała ja:kwas... Zupa kwas to potrawa tradycyjna  znana już od kilkuset lat. Przygotowywana na bazie soku z kapusty kwaszonej, stąd jej charakterystyczny kwaskowaty smak. Nie jest znana(...)łyżka mąki do zagęszczenia  słodka śmietana 18% Wykonanie: Marchew, pietruszkę i seler obieramy zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kawałek wędzonego boczku lub żeberka albo białą kiełbaskę (co lubimy bardziej). Ja tym razem dodałam do włoszczyzny 2 surowe wędzone kiełbaski (tzw.polskie). Chodzi o uzyskanie lekko wędzonego smaku zupy. Nasz wywar lekko solimy i gotujemy do miękkości warzyw

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻOWE PALUCHY CZYLI DOMOWE HOT-DOGI 226

robię wtedy jakieś tosty, zapiekanki czy hot-dogi.  Są już na blogu  domowe hot-dogi z pieczarkami  a tym razem upiekłam drożdżowe hot-dogi z kiełbaską i serem.  Wyszły pyszne - szczególnie takie ciepłe, prosto z piekarnika smakowały super :)) Składniki: (na 12 sztuk) 400 g mąki 200ml letniej wody 20g drożdży 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli(...)łyżki oleju 1 jajko (do ciasta) 1 białko (do posmarowania ciasta ) Na farsz: 12 cienkich plasterków sera żółtego 12 szt frankfurterek (lub innych kiełbasek) Do posypania: dowolne ziarna (np. sezam lub czarnuszka) Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Dodać sól. Zarobić  rozczyn - ciepłą wodę wymieszać z drożdżami, dwoma łyżeczkami maki i jedną łyżeczką cukru – odstawić na 25 minut

Walijskie Pichcenie
Kolacja wegetariańska 280

najlepiej wchłonąć coś..ja to nazywam pożytecznego! Dziś na kolacje polecam nie tylko wegetarianom...ale mięsożercom coś co jest smaczne i dostarczy nam moc pozytywnej energii ! Składniki -vege kiełbaski curry Polsoja -tofu wędzone Polsoja -składnik na moją sałatkę to -jaja na twardo -rzeżucha -oliwki czarne i zielone -cebulka dymka -pomidor -sałata lodowa -suszone pomidory -koperek -bazylia -ulubione przyprawy, sól, pieprz(...)oliwa z oliwek -ziarna prażone od Ziarenkowo Sloneczne Pola Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmaż kiełbaski curry- gwarantuję , że są przepyszne- ja nie lubię curry- ale te wyjątkowo dobrze mają wyważony smak i mnie naprawdę podeszły ! Przygotuj swoją sałatkę, wymieszaj z oliwą z oliwek, wyłóż na talerz. Kiełbaski posyp ziarnami Słoneczne Pola od Ziarenkowo i...gotowe gotowe ! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Toudy in a hole 200

lunchu zjadł ropuszkę w dziurze. Zdębiałam. Pomyślałam, że się zgrywa, ale po chwili wytłumaczył mi co tak naprawdę ów kolega jadł. To nic innego jak rodzaj angielskiej zapiekanki z kiełbaską. Według mnie doskonale nadaje się na leniwe, sobotnie śniadanie lub kolację.  Ropuszka w dziurze 3 jajka 150ml mleka 300g mąki ulubione przyprawy 1/2 cebuli 2 białe kiełbaski 2 parówki(...)Mąkę, mleko i jajka połączyłam i zmiksowałam. Ciasto posoliłam, dodałam przyprawy i odstawiłam na chwilę. Parówki i kiełbasę lekko obsmażyłam (w całości).  Spód naczynia żaroodpornego polałam oliwą. Ułożyłam kiełbaski i cebulę. Całość polałam ciastem i zapiekłam w 150st. przez 30min. Jest to niezwykle podstawowa wersja. Oczywiście składniki można dowolnie komponować. U mnie na pewno na tym jednym razie się

bastalena
The Very Hungry Caterpillar 235

górnolotnych wstępów...  Z okazji Dnia Dziecka wszystkim Małym i Dużym Głodomorkom radości i samych beztroskich chwil :)  A na śniadanie (kolację) zapraszam na zapiekaną gąsieniczkę ;) ciasto francuskie cienkie kiełbaski lub parówki 1 jajko 1 łyżka mleka ketchup, majonez ser lub zioła (opcjonalnie do oprószenia) Z ciasta wycięłam prostokąty (na długość kiełbasek). Na środku każdego ułożyłam kiełbaskę, skleiłam jak pieroga

bastalena
"Kupa Trupa" czyli wojownicze burgery Ninja 245

dziś już mam! - pomyślałam w pierwszej chwili. Zwłaszcza dzisiaj! Bo każdy ma w sobie coś z dziecka. U mnie w wersji light. ok. 0,5kg mięsa mielonego opakowanie cienkich kiełbasek (parówek) plastry sera tostowego liście sałaty plastry pomidora bułki do hamburgerów przyprawy (wg uznania) majonez,  ketchup pikantny (do podania) Mięso mielone przyprawiłam i uformowałam 4 burgery. Kiełbaski przekroiłam(...)kolei ponownie na pół wzdłuż. Na czterech kawałkach ponacinałam "pazurki" (to łapki żółwia), 2 pozostałe wykorzystałam jako głowę i ogon (te mogą być nieco krótsze). Tak przygotowane kiełbaski wetknęłam w burgery w odpowiednie anatomicznie miejsca- głowa, ogon, nogi i owinęłam folią do pieczenia, aby zapobiec nadmiernemu spieczeniu. Żółwie zapiekłam w 180st. przez 20min. Pod koniec pieczenia zdjęłam folię.  Bułki

bastalena
Kampania jakości produktów marki Tesco / 1 171

tych bonach to : Polskie jabłka Jonaprince słodkie, twarde, Avokado Hass, 3 bułki wiejskie ciemne, Sałatka Florencka, Musztarda Starofrancuska gruboziarnista, Zioła prowansalskie mieszanka, Pieprz czarny ziarnisty, Papryka słodka mielona, Kiełbaski bratwurst, Rurki waflowe z mleczną czekoladą, Migdały w czekoladzie, Black Gold herbata czarna z płatkami słonecznika i nagietka, Chrupki kukurydziane z orzeszkami arachidowymi, Smoothie sok mango i marakuja, Ziemniaki odmiana Agata(...)zostawiam dla mojej rodziny do testowania, a które rozdaję dalej. I tak oto powstały dwie listy czyli co zostaje w domu : Avokado Hass, 3 bułki wiejskie ciemne, Sałatka Florencka, Kiełbaski bratwurst, Chrupki kukurydziane z orzeszkami arachidowymi, Smoothie sok mango i marakuja, Ziemniaki odmiana Agata, Olej rzepakowy, Tesco Płyn uniwersalny Majowy Bukiet  oraz Black Gold herbata czarna z płatkami słonecznika

Magiczne Życie Marty
Proste danie niesłychanie 163

czyli pieczona kiełbaska z serem:) Rzadko jadam, nawet z grilla wolę inne dania, ale dzisiaj akurat mi się zachciało. Składniki na jedną porcję: * kiełbaska jakaś dobra * 1/2 cebuli * odrobina oleju * 2 plastry żółtego sera, miałam wędzony, więc taki dałam Kiełbaskę nacięłam wzdłuż tak, aby można ją było położyć na płasko i ponacinałam górą. Smażyłam z dwóch stron do zrumienienia

Zdrowa Kuchnia Sowy
Utop...parówkę. Czeskie UTOPENCE. 249

byłam w Czechach, niestety tylko kilkanaście kilometrów za granicą, jeszcze parę lat temu, zatrzymałam się w pewnej obskurnej knajpce. Gospodzie nawet bardziej. Bez pytania kelnerka, młoda dziewczyna, przyniosła jakieś kiełbaski. Nadziewane kiełbaski, marynowane w occie, z papryką, cebulka i ogórkiem. Tak mi smakowały! Ale nie zapytałam, co to. Z biegiem czasu o nich zapomniałam. Do teraz. Piękne "utopione" paróweczki uśmiechają(...)przyprawami, zostawiłam do ostygnięcia. Paróweczki rozkroiłam wzdłuż i nadziałam ogórkiem konserwowym, cebulą i papryką. Pozostałe nadzienie można dorzucić do słoika, co i ja też zrobiłam. W słoiku ułożyłam przygotowane kiełbaski, zalała ostudzoną zalewą i odstawiłam na 3 dni. Po otwarciu przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięte w słoiku z zalewą.  Idealne jako przekąska lub zagrycha

W kuchni Karmel-itki
Żurek na białej kiełbasie 255

Pyszny żurek na domowym zakwasie z majerankiem i czosnkiem. Ugotowany na wywarze ze sparzonych białych kiełbasek. Życzę smacznego:) składniki: 5 białych surowych kiełbasek 1,5 l wody 0,5 l  zakwasu na żurek 3 listki laurowe Kamis 2 łyżki majeranku Kamis  4 ząbki czosnku 3-4 łyżki kwaśniej śmietany 2-3 łyżki mąki  sól morska Kamis Białą(...)kiełbasę opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać listki laurowe, majeranek oraz pokrojony czosnek. Zagotować, gdy się zagotuje zmniejszyć gaz i gotować 5 minut na wolnym gazie aby kiełbaska dobrze się sparzyła, kiełbasę ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Potem dodać zakwas. Śmietanę wymieszać z mąką z odrobiną wywaru i wlać do garnka, posolić do smaku. Wszystko zagotować i gotować

Monia miesza i gotuje
zapiekane kiełbaski z boczkiem 126

składniki: 10 kawałeczków kiełbasy 10 plastrów boczku, długich wykałaczki opcjonalnie ser żółty do nadziania wykonanie: Kiełbaski nacinamy. W nacięcia opcjonalnie wciskamy kawałeczki sera. Każdą kiełbaskę owijamy plasterkiem boczku i spinamy wykałaczką. Układamy na blaszce. Pieczemy, aż boczek się zrumieni. Podajemy z ulubionymi sosami, musztardą, keczupem. Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Zalewajka z grzybami - Regionalne smaki. Październik 240

cebula 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki majeranku 4 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe ( do przygotowania zakwasu|) 2 ząbki czosnku (użyłam do przygotowania zakwasu) sól, pieprz 4 białe kiełbaski Wykonanie: przygotować kilka dni wcześniej zakwas na żur wg tego przepisu boczek zalać zimną wodą. Zagotować. Dołożyć marchewki, pietruszkę i kawałek selera i przyprawy. Cebulę przekroić na pół i podpiec(...)pozostawić na kanapki), następnie wlać wymieszany zakwas. Na początek 500 ml, jeśli jest nie dość kwaśny dolać resztę. Dodać roztarty w palcach majeranek i zaparzyć w zupie białe kiełbaski. Na koniec zabielić żurek śmietaną. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, przygotowanymi pieczarkami i plasterkami białej kiełbasy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szakszuka - pomidorowy bałagan 173

Szakszuka (w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan) - danie kuchni tunezyjskiej, składające się z kiełbasek merguez i drobno pokrojonego mięsa, które razem z pomidorami i papryką smaży się na patelni. Zamiast pikantnych kiełbasek z jagnięciny pieczonych w ogniu dałam po prostu kabanosy, a do "bałaganu" dołożyłam od siebie bakłażana. Pyszne i bardzo syte, podane z bagietką może stanowić danie obiadowe. Bardzo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Biała kiełbasa z piekarnika 228

jest jeszcze smaczniejsza i niezwykle aromatyczna. Nie czekaj do świąt, by się nią delektować. Podana z puree ziemnaczanym będzie super szybkim obiadem, z pieczywem smaczną kolacją, bo wystarczy ułożyć kiełbaski w naczyniu, a resztę zrobi za nas piekarnik. Składniki: 4 kawałki białej kiełbasy 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego sól, pieprz 2 łyżki oleju(...)Wykonanie: obrać czosnek i cebulę kiełbaski ponakłuwać wykałaczką ( by nie popękały), następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym razem z cebulą pokrojoną w ćwiartki, zmiażdżonym czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180`C. Jeśli lubisz bardziej przypieczoną na ostatnie 10 minut włącz funkcję grilla podawaj z puree ziemniaczanym. Super smakuje sama, jesli lubisz podaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!