Kolejny prosty pomysł na ekspresową przekąskę. Jej wykonanie zajmie mniej niż 20 minut ! Składniki: rolka ciasta francuskiego, kiełbaski typu frankfurterki lub kabanosy Wykonanie: Kiełbaski zawinąć w ciasto, pokroić na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku około 10-15 minut
Tradycyjna Kuchniauwielbiam ten czas kiedy można pójśc do ogrodu i z odrobiną kiełbaski lub mięska zrobić pyszny obiad-i to w kilka chwil-a leczo to jest coś co można zrobić na wiele sposobów można do niego dodać wiele różnych warzyw i zawsze może smakować inaczej ja wam proponuje najłatwiejszą wersję ale zarazem moją ulubioną-zrobicie(...)średnie młode cukinie, 2 cebule, jedna papryka słodka (można dodać również ostra paprykę jak ktoś lubi bardziej pikantną wersję) 4 średnie pomidory,lub 2 duże(najlepiej malinówki) 2 kiełbaski olej przyprawy: sól pieprz,papryka słodka i papryka ostra ,maggi Przygotowanie: cebule kroimy w półplasterki ,podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasy ,przesmażamy chwilkę i dodajemy
Swojskie jedzonkodostałam paczuszkę od firmy Fabijańscy , którą z pełną odpowiedzialnością mogę polecić. Szczególnie dla amatorów żywności ekologicznej. U mnie dziś makaron jęczmienny z pyszną młodą cukinią, pomidorami, papryką i kiełbaską. Składniki (3-4 porcje): 300 gram makaronu jęczmiennego lub innego 1 mała młoda cukinia 1 puszka pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 papryki 1 mała cebula 1 pętko kiełbasy(...)cukinię i paprykę oraz pomidory w puszce. Doprawić, dodać zmiażdżony czosnek i dusić pod przykryciem około 30-40 minut. *aby zagęścić powstały sos możemy dodać odrobinę siemienia lnianego (zmielonego) *kiełbaskę możemy pominąć lub zastąpić np. filetem z kurczaka
Tradycyjna KuchniaPyszny obiad z cukinii :) Składniki na 2 osoby: 2 cukinie - waga około 800 gr 1 mała cebula 1 mała marchewka 1 małe pętko kiełbaski 1/2 korzenia pietruszki 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonych warzywek bez soli 1/2 puszki pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 mała czerwona papryka - niekoniecznie sól i pieprz do smaku(...)pietruszkę) pod koniec smażenia dodajemy pokrojona w kostkę paprykę. 3. Przesmażone warzywa wraz z papryka przekładamy do cukinii, w tym samym czasie kiedy warzywka "zaprzyjaźniają się" z cukinią, podsmażamy kiełbaskę na odrobinie oleju ( ja miałam jeszcze mięso z uda kurczaka wiec tez je podsmażyłam ) Całość dodajemy do cukinii, pamiętając aby co jakiś czas przemieszać zawartość garnka. 4. Po około
Gotowanie...to proste !warzywem, które pasuje i do ciasta na słodko i na wytrawnie, dopasuje się prawie do wszystkiego. Teraz sezon więc trzeba korzystać :-)). Tym razem zrobiłam faszerowaną kaszą jaglaną , do tego kiełbaska (dla moich panów), przyprawy, cebula, czosnek i natka pietruszki. Lubię tak :-))). Miłego dzionka :-)) Składniki: 2 cukinie 1 szklanka kaszy jaglanej 3 kiełbaski śląskie natka pietruszki 1 cebula szalotka 2 ząbki
kruche babeczkiWspaniałe ,pachnące tymiankiem kiełbaski ,nadziewane mielonym mięsem, zapiekane w naczyniu żaroodpornym, ale można je piec na grillu i są smaczniejsze.Sezon na grilla uważam rozpoczęty...! 6 długich ,parzonych białych kiełbasek-może być inna 25 dag.mielonego mięsa 2 gałązki tymianku lub sporo suszonego 1/2 kajzerki namoczonej w mleku przyprawa do grilla 1/2 szkl.oliwy z oliwek 3 łyżki płynnego miodu 2 ząbki czosnku
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiczasie dodajemy stopniowo ser i 50-100 mil wody i dokładnie mieszamy aby ser był w miarę równo rozłożony przez całej masie mięsnej. Napełniamy ściśle jelita wieprzowe i odkręcamy kiełbaski na odcinki około 12-15 cm. Taka kiełbaska doskonale nadaje się do parzenia,pieczenia i jedzenia na gorąco,na zimno krojona do kanapek i równie smacznie smakuje z grilla.Polecam SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.mąki pszennej ( ok. 1 i 1/2 szklanki) 1/2 łyżeczki soli 60 ml oliwy 100 ml gorącej wody NADZIENIE 2 szklanki rozdrobnionego mięsa z rosołu 100 g hiszpańskiej kiełbaski chorizo pokrojonej w kostkę 50 g sera manchego startego na tarce lub innego twardego sera np. parmezanu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 3 ząbki czosnku(...)sprężyste. Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na około 30 minut, aby odpoczęło. FARSZ : Do miski wkładamy mięso. Na patelni podsmażamy pokrojoną w cienkie plasterki kiełbaskę chorizo oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy cały czas mieszając przez około 2-3 minuty, aż cebulka zrobi się szklista. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy 1 minutę. Dodajemy
cool and mintyzupę, możecie zamknąć na gorąco w słoikach i po ostudzeniu przechowywać w lodówce przez około 4 kolejne dni. SKŁADNIKI 500 g kiszonej kapusty drobno pokrojonej 100 - 150 g kiełbaski chorizo pokrojonej w cienkie plasterki 2 l gorącego domowego bulionu/wywaru z warzyw/wody 2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę 1 szklanka pokrojonych świeżych(...)łyżeczki chili w proszku 4 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku sól morska WYKONANIE W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną kiełbaskę chorizo, cebulę oraz kminek. Smażymy na umiarkowanej mocy palnika przez około 3-5 minut. Często mieszamy. Uważamy, aby nie przypalić cebuli. Dodajemy marchewkę i pietruszkę, podsmażamy cały czas mieszając
cool and mintyPożywna i szybka zupa pełna warzyw. Z marchewką, pietruszką, ziemniaczkami oraz papryką, cukinią i groszkiem. Z ciekawym akcentem w postaci podsmażonych plasterków kiełbaski chorizo, które, jeśli przygotowujemy bezmięsna wersję zupy, należy oczywiście pominąć. Całość zagęszczona pomidorami z puszki lub passatą pomidorową i doprawiona suszonymi ziołami prowansalskimi, które idealnie podkreślają smak warzyw. Podałam ją z kleksem jogurtu naturalnego, świeżymi kiełkami oraz(...)groszek - świeżym, a passatę pomidorową - dojrzałymi pomidorami malinowymi, które wcześniej należy sparzyć i obrać ze skórki. SKŁADNIKI / 4-6 porcji ok. 1 l gorącego bulionu lub wody 100 g kiełbaski chorizo pokrojonej w cienkie plastry 2-3 łyżki oliwy 2-3 ząbki czosnku 1 papryka 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka 1 średni ziemniak 1 cebula 1 szklanka
cool and mintytradycyjnych dań kuchni polskiej. Świetna na imprezy lub jako ciepła kolacja w chłodniejsze wieczory. Przygotowałam ją z białej, drobnej fasolki typu jaś, z dużą ilością przypraw oraz chudą kiełbaską i boczkiem. Najlepiej smakuje podana z chlebem lub ziemniaczanym puree. Gdyby potrawa wyszła zbyt gęsta można rozrzedzić ją gorącym bulionem lub wodą. Warto ugotować więcej fasolki, przełożyć(...)Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, boczek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy 2 minuty. Dodajemy boczek i kiełbaskę. Smażymy często mieszając, na średnim ogniu, przez około 3-4 minuty. Nie rumienimy zbyt mocno. Dodajemy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę słodkiej papryki
cool and mintysię do roboty od samego rana bo wiadomo , że kapusta potrzebuje trochę czasu by dojść do siebie. Składniki: kapusta kiszona 600 g Bioline pieczarki 300 g marchew 2 szt kiełbaska jaką chcecie 300 g sól do smaku pieprz do smaku ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt 2 szklanki bulionu drobiowego Krok 1 Pieczarki opłukałam(...)kapustę z pieczarkami i zlepiałam pierożki pomagając sobie widelcem. Krok 4 Do gotującej wody z odrobiną soli i oleju wkładałam pierożki i gotowałam. Po ugotowaniu odcedziłam i podsmażyłam z kiełbaską, pododawałam jeszcze gorące. Produkty ekologiczne możecie zakupić w e-sklepie bez wychodzenia z domu. - www.batom.pl - www.biotomix.pl - www.margita-bezglutenowo.pl - www.samozdrowie24.pl - www.ekoidea.sklep.pl - www.macrobios24h.pl - www.smaknatury.pl - www.visvitalis.com.pl - www.singluten.pl - www.rajnatury.com.pl
Różowa kuchniafaszerowana cukinia to doskonały pomysł na obiad SKŁADNIKI 1 średniej wielkości cukinia, 1 pierś z kurczaka, 1 mała cebula, 5 pieczarek, 1 kiełbaska śląska, 4 kawałki papryki konserwowej, 4 plastry sera żółtego z kolorowym pieprzem, 1 woreczek ugotowanego ryżu, 2 łyżki ketchupu pikantnego, słodka i ostra papryka, przyprawa do kurczaka sól, pieprz, majeranek, oliwa z oliwek, olej WYKONANIE Kurczaka kroimy(...)Kurczaka obsmażamy na złoto na oleju. Przekładamy do miski, dodajemy ryż. Na oleju z kurczaka podsmażamy cebulę, cukinię i pieczarki, obsypujemy przyprawami, dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy kiełbaskę pokrojoną w kostkę oraz ketchup. Mieszamy i łączymy całość z kurczakiem. Wydrążone cukinie smarujemy oliwą z oliwek. Układamy farsz, na wiechu układamy paski papryki oraz żółty ser. Zapiekamy
słodki bratekczasie dodajemy stopniowo ser i 50-100 mil wody i dokładnie mieszamy aby ser był w miarę równo rozłożony przez całej masie mięsnej. Napełniamy ściśle jelita wieprzowe i odkręcamy kiełbaski na odcinki około 12-15 cm. Taka kiełbaska doskonale nadaje się do parzenia i jedzenia na gorąco,na zimno krojona do kanapek i równie smacznie smakuje z grilla.Polecam SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.stopniowo ser i 50-100 mil wody i dokładnie mieszamy aby ser był w miarę równo rozłożony przez całej masie mięsnej. Napełniamy ściśle jelita wieprzowe i odkręcamy kiełbaski na odcinki około 12-15 cm. Taka kiełbaska doskonale nadaje się do parzenia i jedzenia na gorąco,na zimno krojona do kanapek i równie smacznie smakuje z grilla.Polecam SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.