kiełbaski - 1399 przepisów (strona:20/94)

Muffinki z serem, papryką i frankfruterkami 168

Przepis ten jest kierowany szczególnie do dzieci. Muffinki można z powodzeniem zabrać do szkoły, jako drugie śniadanie. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować.  SKŁADNIKI: 4 kiełbaski frankfruterki Hańderek , 1 papryka czerwona, 50g sera żółtego, 2 jajka, 1,5 szklanki mąki, 200ml mleka, 100ml oleju, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka(...)suszonej bazylii. PRZYGOTOWANIE: 1. Kiełbaski frankfruterki kroję w plasterki. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w małą kostkę. Ser żółty kroję w kostkę. 2. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, bazylią i mieloną papryką. W osobnym naczyniu mieszam jajka, mleko oraz olej. 3. Suche składniki stopniowo dodaję do masy płynnej. Dokładnie mieszam. Do ciasta dodaję pokrojoną kiełbasę, paprykę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Polędwiczki wieprzowe faszerowane kiełbasą chorizo i tymiankiem 274

ekstra i tak samo smakuje. Podajemy np z zieloną soczewicą z fasolka szparagową i pomidorami Składniki 1 polędwiczka wieprzowa ( u mnie około 350-80 g) 1/2 kiełbasy chorizo (cała kiełbaska cienka przekrojona wzdłuż dostępna stale w carefourze) 1/2 łyżeczki tymianku olej Polędwiczka powinna mieć temperaturę pokojową więc wyjmujemy ją wcześniej z lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Polędwiczkę nakłuwamy nożem(...)robimy delikatnie w niej otwór żeby nie przebić mięsa na wylot.  Połówką kiełbaski nadziewamy naszą polędwiczkę. Na odrobinie tłuszczu na patelni obsmażamy naszą polędwiczkę z każdej strony dosłownie przez chwilę do zmiany koloru, nie chodzi nam o jej wysmażenie. Gotowe mięso wraz z tłuszczem po smażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy tymiankiem i wstawiamy na 20 min do piekarnika

Piekielna Kuchnia Pati
Żurek Wielkanocny 161

kolejce czekają też ciasta, ale w tym roku postawiłam na przepisy niewymagające długiego czasu przygotowywania, raczej wersje ekspresowe ;-) a bigos zostawiam tacie... zrobi najlepszy... ;-)  SKŁADNIKI 4 - 5 białych kiełbasek ok. 0,5 kg kiełbasy swojskiej 200 - 300 g wędzonego boczku 3 - 4 suszone grzyby  1 duża marchewka 1 duża pietruszka kawałek selera 1 cebula (dla odmiany nieduża(...)wody dodatkowo: jajka ugotowane na twardo Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę obieramy i wkładamy do garnka. Boczek kroimy kostkę, kiełbasę swojską w plasterki, białe kiełbaski zostawiamy w całości - wszystko to dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy czosnek, przepłukane grzyby, ziele, liście i całość zalewamy wodą. Gotujemy na średnim palniku ok. godziny - część wody wygotuje się, ale ja tego nie uzupełniam

Czary - gary w kuchni
Choucroute garnie 258

laurowe 8 ziaren jałowca 4 goździki ok. 10 ziaren czarnego pieprzu mielony czarny pieprz sól kilka łyżek smalcu – wieprzowego, kaczego lub gęsiego 2-3 frankfurterki 2-3 małe białe kiełbaski 200g średnio przerośniętego dobrego wędzonego boczku 200g wędzonej polędwicy wieprzowej Do podania 750g średnich ziemniaków Instrukcje Cebulę i czosnek obieramy i i kroimy w drobną kostkę. Z natki pietruszki usuwamy(...)sól (patrz uwagi), czasami mieszamy, a w razie potrzeby dodajemy nieco wody. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie obrane ziemniaki. Gdy będą gotowe, pozwalamy im ostygnąć. Frankfurterki, białe kiełbaski, boczek i polędwicę kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu i wrzucamy wędliny. Podsmażamy je dość intensywnie przez kilka minut, aż staną się rumiane

Kulinarna Pokusa
Żarcie na kółkach| Start sezonu 2016 134

się uniknąć. Bardzo miła obsługa. Wypas po pas Patrząc na foodtrucka, myślałam, że to kolejny „wypasiony” burger, a jednak… zobaczyłam frytki belgijskie oraz hot-dogi z kiełbaskami – uwierzycie? Oczywiście zamówiłam wypasioną pozycję kanapki z dodatkami (18 zł). Otrzymałam dużą bułę, wypełnioną po brzegi gwiazdą-kiełbaską, bekonem i warzywami, ładnie podaną – ilość składników względem ceny jest

Kuchnia Bazylii
Chili con carne z „polskim kawiorem” 229

Taki kulinarny psikus. Pomysł na „polski kawior” podsunęła mi znajoma. Składniki 1 puszka chili con carne firmy Bonduelle 1 kiełbaska śląska 1 torebka kaszy jaglanej 1-2 buraki 1 łyżeczka koncentratu czosnkowego firmy Proeco Polska sól 1. Kiełbaskę kroimy w cienkie plasterki, … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sojonez – wegański majonez 181

majonezu W konsystencji najbardziej przypomina mi majonez kielecki. Ja nie wykorzystywałbym sojonezu do dekoracji. Świetnie natomiast sprawdzi się na kanapki, do sałatek jarzynowych, pasty bezjajecznej czy w towarzystwie wegańskich kiełbasek. Dla mnie majonez, poza Wielkanocą, kojarzy się mocno z wypadami w dzieciństwie na narty. W przerwie między zjazdami schodziłem wraz z ciocią i wujkiem zjeść coś ciepłego oraz napić się(...)gorącej czekolady. Tym czymś ciepłym był m.in. pyszny hot-dog z ogórkiem kiszonym, prażoną cebulką, smaczną kiełbaską, a co najważniejsze, z majonezem! Uwielbiałem. W dzieciństwie również często robiłem wraz z siostrą kanapki z majonezem posypane prażoną cebulką… tyle tłuszczu, tyle niezdrowego jedzenia, a tyle szczęścia to dawało. Dzisiaj też, dzięki temu przepisowi, mogę cofnąć się do tamtych czasów

Blendman
Śniadanie prawie brytyjskie 243

prawie robi sporą różnicę. Tak naprawdę jest to moja interpretacja jednego z najbardziej popularnych śniadań świata: kiełbaska, fasolka w sosie pomidorowym i jajko. Kiedy szykuje nam się naprawdę ciężki dzień z perspektywą późnego obiadu, takie śniadanie jest idealną opcją. Syta porcja na dwie osoby: Fasolka: - 1 średnia cebula - 0,5 - 1 papryczka chili z ziarenkami - 1 puszka fasolki białej wraz(...)patelnię. Po kilku minutach odkrywamy pokrywkę - białko się zetnie w gorącym środowisku a żółtko będzie półpłynne. Na talerzu wylewamy fasolkę, na nią wykładamy ścięte jajka i podajemy z plasterkami kiełbaski. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Brotchan foltchep - irlandzka zupa z porów. 210

rzeczy, czyli do gotowania. Przygotowałam dzisiaj prostą i smaczną zupę z porów. Dodaje się do niej płatki owsiane, które mają za zadanie ją zagęścić, a podaje z podsmażonymi kiełbaskami wieprzowymi. Super! Składniki: 2-3 pory (białe części) 1l bulionu drobiowego lub warzywnego 1 szkl. mleka 4 łyżki płatków owsianych 3 łyżki słodkiej śmietany 18% 100 g masła sól pieprz kiełbaski

zadanie-gotowanie
Pieczona biała kiełbasa 185

dużo pracy przede mną, a czas goni. Pewnie i Wy jesteście zajęci przygotowaniem Świąt. Może i Wy pochwalicie się co przygotowujecie na świateczny stół. Składniki 6 parzonych białych kiełbasek 2 duże cebule 1 łyżka majeranku 2 łyżki oleju papryka słodka Kiełbasę ponacinać nożem w poprzek. Cebulę pokroić w plastry i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, a następnie kiełbaski. Posypać

O kuchni z uczuciem
Żurek na zakwasie 992

Żurek na naturalnym zakwasie jest smaczny i aromatyczny, w moim domu podaje się go z białą kiełbaską, jajkiem i ziemniakami. Możemy go padać na świąteczne śniadanie Wielkanocne. Składniki: 6 surowych białych kiełbasek 1 cebula 2 szklanki zakwasu na żurek 3 łyżki chrzanu tartego 1 szklanka śmietany 18 % 3-4 łyżki mąki pszennej 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 6 ziaren

Bajeczna Kuchnia
Żurek wielkanocny na zakwasie 228

pokrojoną w plasterki marchew, pokrojony w kostkę i przyrumieniony na patelni boczek, korzeń pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Zalewamy wodą. Gotujemy. Po ok. 20 minutach wyciągamy ugotowaną kiełbaskę, żeby nam się całkiem nie rozgotowała. Do żurku wlewamy dobrze rozmieszany zakwas (tak by na dnie słoiczka nie pozostał osad). W osobnym kubku mieszamy zimną wodę z mąką, wlewamy(...)całości, gotujemy. Z garnka odbieramy troszkę płynu i w nim rozprowadzamy śmietanę. Wlewamy i ponownie czekamy aż się zagotuje. Doprawiamy do smaku. Dodajemy majeranek. Podajemy z pokrojoną kiełbaską, jajkiem i świeżym, chrupiącym- najlepiej domowym pieczywem

Kuchnia w czekoladzie
Domowa biała kiełbasa 165

Mięso wyrabiamy przez pół godziny, powinno być zwarte i kleiste. Masę napełniamy za pomocą maszynki ze specjalną nasadką masarską. Na końcówkę nasadki zakładamy jelito i napełniamy kiełbasy, skręcając małe kiełbaski. Tak przygotowaną kiełbaskę możemy sparzyć,upiec lub zamrozić

Bajeczna Kuchnia
Papryka faszerowana w cieście francuskim 158

czym tak dumałam ;-) Jak zwykle wyszło łatwo, szybko, smacznie i nawet całkiem ładnie ;-) Papryka faszerowana w cieście francuskim PAPRYKA FASZEROWANA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 1 papryka 1 kiełbaska chorizo 1 jajko na twardo 4 plastry sera żółtego 1/2 opakowania ciasta francuskiego Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne. Oczyszczone połówki papryki wykładamy plasterkiem żółtego sera, na żółty ser wykładamy(...)pokrojoną w kostkę kiełbaskę chorizo z jajkiem na twardo. Na wierzch układamy kolejny plasterek żółtego sera. Do środka możemy również włożyć drobno posiekany szczypiorek bądź inną zieleninkę ;-) Ciasto francuskie przekrawamy na pół i na każdej z połówek na środku układamy paprykę (żółtym serem do góry). Boki ciasta nacinamy w paski około 1cm szerokości - wzdłuż linii ciasta (po każdej stronie tyle

peggiwkuchni
Musztardowo- chrzanowa biała kiełbasa pieczona na piwie 178

Jeśli nie macie pomysłu na to co przygotować na wielkanocne śniadanie, proponuję zrobić pyszne białe kiełbaski pieczone na piwie. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest znakomity.  SKŁADNIKI: 4 parzone białe kiełbasy, 1 por, 2 cebule, 1,5 łyżki musztardy, 1/2 łyżki świeżego startego chrzanu, 150ml piwa jasnego, 1 łyżka masła, sól, pieprz, pieprz kolorowy(...)solą i pieprzem. 2. Musztardę mieszam z chrzanem. Białą kiełbasę nakłuwam wykałaczką w kilku miejscach. 3. Na dno naczynia żaroodpornego wykładam podsmażony por i cebulę. Na warzywach układam białe kiełbaski. Kiełbasę smaruję marynatą z musztardy i chrzanu. Posypuję ziarnami pieprzu kolorowego. Całość zalewam piwem. 4. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi