sycąca, ma dużo białka, witamin i błonnika. Nam wyśmienicie zastąpiła obiad. Składniki: • 1 mały kalafior • 1 mały brokuł • kilka pomidorków koktajlowych • 4 ogórki gruntowe • 1 puszka cieciorki • 5 kiełbasek frankfurterek • 2 łyżki majonezu • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ugotować al dente kalafior i brokuł w lekko posolonej wodzie. Przestudzić i pokroić różyczki na plasterki(...)Pomidory pokroić w ćwiartki, ogórki obrać i pokroić w kostkę, a kiełbaski w plasterki. • Wymieszać wszystkie składniki sałatki z majonezem, doprawić solą i pieprzem. • Podawać sałatkę jeszcze ciepłą lub po schłodzeniu
To co kochamCiasteczka wyszły pyszne - odpowiednio chrupiące, mocno kawowe i trochę orzechowe. Coś wspaniałego! Jedyne, co zmieniłam, to sposób przygotowania. Zamiast ciasto wałkować i wykrawać z niego kółeczka, uformowałam kiełbaskę i pokroiłam ją w plasterki. Szybciej, czyściej i wygodniej. A to ważne, gdy w planie są jeszcze dwa inne rodzaje ciastek, bułeczki i sernik do wykończenia... Ciasteczka kawowe z orzechami laskowymi(...)Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i orzechami. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć palcami. Wbić jajko i wlać kawę, szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kiełbaskę o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Ciasto odwinąć w formy, kroić na plasterki grubości około 5 mm, układać
Pożeraczka, czyli raz adobrzemakaronu (gotujemy go do miękkości wg przepisu na opakowaniu) 500 ml wywaru warzywnego lub mięsnego bulionu Masło i olej rozgrzewamy na sporym ogniu, wrzucamy czosnek i cebulę oraz kiełbaski. Smażymy mieszając ok 5 minut by wszystko ładnie się zarumieniło. Zmniejszamy ogień, solimy i pieprzymy. Dusimy pod przykryciem dalsze 5 minut. Cebule mieszamy co jakiś czas by równo się karmelizowała(...)kilku minutach wrzucamy makaron i znowu mieszamy. Wlewamy bulion, zagotowujemy i pyrkoczemy dalsze 5 minut. Dorzucamy pomidory i jeszcze chwile gotujemy. Nakładamy do miseczek najpierw nakładając makaron a potem kiełbaski
Dzieje kuchennej Wiewiórypierogów na Wigilie. Do wigilii jeszcze daleko wiec zapraszam na razie na barszczyk ;) Składniki na 3-4 osoby: 4-6 grzybków suszonych (kapeluszy i ogonów lub samych kapeluszy ) kawałek kiełbaski (zawsze wrzucam tyle na ile jest osób barszcz tak aby każdy dostał kawałek) lub 2 parówki 1 czubata łyżka barszczu w proszku ja daje Winiary 6-7 łyżek śmietanki słodkiej(...)sól, pieprz do smaku warzywko 1.Grzybki namaczamy w wodzie i z ta wodą gotujemy je około 30 min. Jeśli chcemy zjeść grzybki podwajamy czas. Dodajemy do tej wody także kiełbaskę/parówki i gotujemy ale tylko połowę tego czasu ( czyli 15 min ). 2. W garnuszku mieszamy śmietanę z mąką oraz barszczem. Hartujemy gorącym wywarem i wlewamy przez sito do gotującego
Gotowanie...to proste !szkl. mąki pszennej sól. Składniki farsz: 500 g ugotowanego, posiekanego mięsa ze schabu 1 duża cebula sól pieprz majeranek posiekany szczypiorek 2 łyżki bułki tartej. Dodatkowo: 2 cienkie wędzone kiełbaski i Szczypiorek z cebulką, 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie mięsa: Wykorzystałam mięso, które jest na kościach ze schabu, gotujemy kości z dodatkiem liścia laurowego, soli i ziela angielskiego. Kości wyjmujemy(...)kluskę. Gotujemy wodę z solą, do gotującej wody wrzucamy knedle. Gotujemy je około 5 minut od wypłynięcia. Gotowe knedle wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na talerzach i podajemy z przesmażona kiełbaską, cebulką i szczypiorkiem. Smacznego! The post Knedle z mięsem. Kluski z mięsem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, układamy na zimnej patelni i wolno podgrzewamy. W ten sposób tłuszcz się wytopi, a kiełbaska ładnie zarumieni. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i razem dusimy aż się cebula zeszkli. Pod koniec dodajemy majeranek i pokrojone ogórki, zalewamy połową wody, zabielamy śmietaną. W drugiej(...)każdy placek nakładamy porcję sosu, posypujemy kostką z pomidora i natką pietruszki. Proste? Nawet bardzo, a ile w tym smaku i wspomnień. Ta wersja sosu była stosowana gdy kiełbaska się kończyła. Gdy było jej więcej, każdy dostawał swoją porcję bez drobienia. W taki to sposób z jednej kiełbasy wydobywało się smak i tłuszcz. Który w nadmiarze szkodzi, jednak
Dieta moja pasjajeśli pęka trzeba się mścić dalej. Taki kotlet pozwoli nam również ocenić pod względem przypraw, czy to ten nasz smak, czy jednak trzeba dać czegoś więcej. Napełniamy jelita, wielkość kiełbasek zależy od naszych upodobań, mogą być długie, mogą być małe, krótkie i podzielne. Jeśli będziemy parzyć ( czy to białą czy wędzoną )robimy to we wrzątku ale nie może się gotować(...)pionie, będzie się w środku rozchodzić i pękać. I to wszystko. To naprawdę nic wielkiego, to jak robić większą ilość kotletów mielonych. :) Cóż mogę więcej napisać o wyrobie, kiełbaska jest bardzo delikatna w fakturze, smakowo jak wspominałam wyżej trzeba doprawić według własnych upodobań , a tak ogólnie to niebo w gębie
Dieta moja pasjabierze udział w akcji #Ambition z dbałością. Składniki na 2-3 osoby 2 woreczki ugotowanej kaszy jaglanej 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej 1/2 główki cebuli 1/2 laski kiełbaski ( u mnie góralska ) ser twarogowy w plastrach olej do smazenia sól, pieprz, gałka muszkatałowa, majeranek (jesli lubimy) papryka ostra, 1. Kasze jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, nastepnie otwieramy woreczki(...)studzimy. 2. Na patelni przesmażamy cebulkę oraz kiełbaskę (zostawiamy sobie z 4-5 plasterków). Do tego dodajemy fasolkę z całą zawartościa puszki i przyprawiamy całość, gałką, solą, majerankiem, pieprzem oraz papryka ostrą. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i na dno dajemy połowę kaszy jaglanej, na to wykładamy połowę naszego sosou fasolowego. Teraz dajemy drugą porcję kaszy jaglanęj i pozostałą część
Gotowanie...to proste !smaku pietruszkowym. składniki: 600 g obranego pasternaku 200 g obranych ziemniaków 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego ok 1,7 l bulionu ( u mnie mięso-warzywny) kawałek cienkiej wiejskiej kiełbaski natka pietruszki do posypania Pasternak i ziemniaki pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić cebulę a następnie dodać pokrojony pasternak i ziemniaki. Warzywa(...)zawartość zmiksować na gładki krem. Jeśli krem wyjdzie zbyt gęsty należy dolać jeszcze bulionu. Cienką kiełbasę pokroić na cienkie plasterki i przyrumienić na patelni. Zupkę podawać z podsmażonymi plasterkami kiełbaski i posypaną natką pietruszki
Monia miesza i gotujeilość w zależności od upodobań) 2 puszki pomidorów Pelati bez skóry Mutti sól, pieprz 1/4 łyżeczki suszonego oregano 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka oliwy z oliwek 2-3 kiełbaski myśliwskie Przygotowanie: Cebulę pokroić na pół, a następnie w plasterki. Cukinię przekroić wzdłuż na ćwiartki i każdą z nich pokroić w plastry o grubości ok.1 cm. Paprykę(...)minut mieszając od czasu do czasu. Zalać warzywa pomidorami z puszki , dodać przyprawy i dusić wszystko razem przez 15 minut. Na osobnej patelni podsmażyć pokrojone w plastry kiełbaski, dodać do leczo i dusić wszystko razem jeszcze przez 5 minut. Podawać z pieczywem, ryżem, albo kaszką kus-kus. Partnerem wpisu jest marka Mutti
Kulinarne Inspiracjemajonezu W konsystencji najbardziej przypomina mi majonez kielecki. Ja nie wykorzystywałbym sojonezu do dekoracji. Świetnie natomiast sprawdzi się na kanapki, do sałatek jarzynowych, pasty bezjajecznej czy w towarzystwie wegańskich kiełbasek. Dla mnie majonez, poza Wielkanocą, kojarzy się mocno z wypadami w dzieciństwie na narty. W przerwie między zjazdami schodziłem wraz z ciocią i wujkiem zjeść coś ciepłego oraz napić się(...)gorącej czekolady. Tym czymś ciepłym był m.in. pyszny hot-dog z ogórkiem kiszonym, prażoną cebulką, smaczną kiełbaską, a co najważniejsze, z majonezem! Uwielbiałem. W dzieciństwie również często robiłem wraz z siostrą kanapki z majonezem posypane prażoną cebulką… tyle tłuszczu, tyle niezdrowego jedzenia, a tyle szczęścia to dawało. Dzisiaj też, dzięki temu przepisowi, mogę cofnąć się do tamtych czasów
Blendmanmąki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka – płaska , soli 3 łyżki oleju rzepakowego ( najzdrowiej tłoczonego na zimno, ale może być zwykły ) farsz : 2 duże cebule 3 kiełbaski śląskie 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki musztardy sarepskiej pieprz , sól do smaku około 200-300 g , łagodnego ,sera żółtego np. ementaler Składniki na ciasto drożdżowe , wkładamy do maszyny(...)godziny . W tym czasie , siekamy cebulę , oczywiście wcześniej obraną " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Kroimy w kostkę kiełbasę i smażymy z cebulą na złocisty kolor . Kiełbaska i cebulka muszą być dobrze podsmażone , to cały sekret pizzy Bawarskiej . Na koniec dodajemy zioła , sól i pieprz , mieszamy , odstawiamy do wystygnięcia . Wyrośnięte ciasto rozciągamy palcami na blaszce wyłożonej papierem
Ogrodnik w podróżydzięki któremu przeniesiemy się do słonecznej Hiszpanii. Łatwe do wykonania, nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Najlepiej przygotować wcześniej wszystkie składniki, odmierzyć właściwe porcje, pokroić warzywa, pierś kurczaka i kiełbaskę chorizo. Później wystarczy podsmażyć wszystko z przyprawami, dodać ryż i zalać bulionem. Dzięki temu, że ryż gotuje się ze wszystkimi dodatkami, niesamowicie chłonie smaki i aromaty. Ważny jest rodzaj ryżu(...)patelnię powinien być mocno gorący. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 litr bulionu lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego ok 10 nitek szafranu 2 małe piersi kurczaka 100 g kiełbaski chorizo 1 czerwona papryka 1 cebula/ pokrojona w drobniutką kostkę 2 ząbki czosnku / starte na tarce 2 pomidory / sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 1/2 szklanki białego wina
cool and mintyCoś szybkiego i smacznego. bułeczki, bagietki pieczarki masło wędlina, kiełbasa ser żółty sól, pieprz Pieczarki pokroić, podsmażyć na masełku, dodać pokrojoną kiełbaskę - wymieszać i jeszcze chwilkę razem podsmażyć. Przyprawić do smaku. Bułki przekroić na pół. Na każdą połówkę ułożyć pieczarki z kiełbaską i posypać całość serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aż ser się trochę
Moje domowe kucharzeniebalkonowego ogródka nazbierałam rankiem nagietków, przycięłam natkę pietruszki i urwałam koperku. Mówię Wam, jak to pachnie! :D Z szafki wyszperałam suszone smaki. Całość wymieszałam z masłem, zawinęłam maślaną kiełbaskę i wsadziłam do lodówki. A potem, wgryzłam się w świeżą kromkę maminego chleba z masłem prosto z ogródeczka ;) O tym, jak było pysznie opowie Wam ziołowy smak masła, kiedy już(...)lekarskiego ( opcjonalnie) duża szczypta soli mała szczypta czarnego pieprzu Sposób przyrządzenia: 1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj z miękkim masłem. 2. Gotową maślaną masę wyłóż na folię spożywczą i uformuj 'kiełbaskę' zawijając mocno końce. 3. Włóż do lodówki na minimum 30min. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpana