kiełbaski - 1399 przepisów (strona:23/94)

Kiełbaski drobiowe 162

Dzis postanowilysmy przygotowac kolejne danie z kuchni libanskiej, tym razem sa to drobiowe kielbaski z duza iloscia przypraw, dzieki czemu sa bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku. Wraz ze mna na ich przygotowanie zdecydowaly sie: Panna Malwinna , Iza i Justinka . Skladniki: 450g piersi z kurczaka (uzylam drobiowego miesa mielonego 2 zabki czosnku 1 lyzeczka przyprawy zaatar (oregano, tymianek, majeranek, kmin(...)praske czosnek, wszystkie przyprawy, sok z cytryny i oliwe i wszystko dokladnie wyrobic. Mieso zawinac w folie i odstawic do lodowki na noc. Nastepnego dnia z miesa formowac niewielkie kielbaski. Na patelni rozgrzac olej i smazyc je przez kilka minut od czasu do czasu obracajac.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Hiszpańska coca z chorizo 166

zapewne wszystkim pizzy. Różnica polega na tym, że tu spód piecze się sam, a natępnie na już upieczonym układa się dowolne dodatki. U mnie dodatkami była przesmażona z cebulką kiełbaska chorizo, czerwona papryka i oliwki. Wraz ze mną wyzwania podjęły się: Mirabelka , Panna Malwinna i Zuzia Składniki: Na ciasto: 500g mąki pszennej 7g suszonych drożdży 2-3 łyżki oliwy(...)oliwek 250ml wody łyżeczka soli Na farsz: opakowanie kiełbaski chorizo (u mnie 430g) 3 spore cebule czerwona papryka czarne oliwki szczypiorek Przygotowanie: Drożdże ze szczyptą cukru zalać niewielką ilością letniej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę, aby zaczęły pracować. Mąkę przesiać do dużej miski, wlać oliwę, sól i dodać drożdże. Wszytko dokładnie wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto, ugniatać przez

Codzienne Gotowanie
Ciecierzyca z chorizo 178

niezbyt dietetyczne danie rodem z kuchni hiszpańskiej - ciecierzycę z chorizo. Jest to rodzaj przekąski, czyli popularnego tapas podawanego w Hiszpanii np. do piwa. Chorizo to z kolei tradycyjna hiszpańska kiełbaska, która pokochałam i w ostatnim czasie często przygotowuje potrawy z jej dodatkiem. Polecam te przekąskę, podobnie jak w Hiszpanii, świetnie sprawdzi się jako przegryzka do piwa;)  Składniki :  laska(...)400g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka natki pietruszki szczypta wędzonej papryki sol, pieprz Przygotowanie : Chorizo pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię, smażyć na niewielkim ogniu aż kiełbaska lekko się przyrumieni i wytopi się z niej tłuszcz. Dodać drobno posiekana cebulę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Wszystko smażyć przez kilkanaście minut do czasu aż cebula zmięknie. Ciecierzycę

Codzienne Gotowanie
BOCZEK FASZEROWANY KURCZAKIEM I KABANOSAMI 196

się jakaś rodzinna impreza? Może tak po prostu macie ochotę na jakieś pieczone mięsko,coś innego niż zwykle?   Polecam wspaniały boczek faszerowany kurczakiem z dodatkiem kabanosów lub cienkiej kiełbaski.Takie dodatki sprawią,że boczek nabierze zupełnie nowego smaku. Składniki:   1,5 kg surowego boczku pierś z kurczaka 2-3 cienkie kabanosy lub kiełbaski czosnek sól,majeranek,ostra papryka

Niespełnione zdolności kulinarne
Pizza z kiełbaską i cebulką pieczona na kamieniu 172

przyprawy. Ostatnio miałam okazje spróbować kilka wyrobów tej firmy i jestem nimi oczarowana. W smaku przypominają wyroby domowe, bez żadnych sztucznych dodatków. W weekend gościła u mnie pizza z kiełbaską wołową ze śliwką - mmmm pychota, szkoda, że miałam jej tak mało :) Składniki: ciasto: ok. 2 szklanki mąki, 10 g świeżych drożdży,  1 łyżka oleju, 60 ml mleka(...)wyrośnięcia. Następnie podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto. Ciasto układamy na kamieniu podsypanym mąką.  Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Układamy pokrojoną w piórka cebulkę, plasterki kiełbaski i kostkę czerwonej papryki. Przykrywamy startym serem i posypujemy oregano. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 190 stopniach. Po wyciągnięciu dekorujemy listkami świeżej bazylii

Aga w kuchni
Salsichas enroladas em couve - kiełbaski zawijane w kapustę po portugalsku 203

mamy gołąbki, Portugalczycy mają salsichas enroladas em couve. Portugalczycy podobnie jak my uwielbiają potrawy z kapusty, a to danie jest rewelacyjne. Kiełbaski zawijane w kapustę są daniem iście królewskim, syte, pyszne, godne największych znakomitości czyli nas samych. Polecam gorąco. Salsichas enroladas em couve - kiełbaski zawijane w kapustę po portugalsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Leczo z kiełbasą 190

łyżka – płaska ,cukru Paprykę , myjemy , drylujemy z nasion , wycinamy białe skrzydełka ze środka i kroimy w dowolne kawałki , takie jakie lubimy . Cebulę obieramy i kroimy w piórka . Kiełbaskę kroimy w kostkę średniej wielkości . Na rozgrzanej patelni podsmażamy , kolejno : najpierw smażymy kiełbasę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem ( cała główka) – zdejmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do garnka , teraz na tłuszcz(...)wytopiony z kiełbaski , wrzucamy cebulę , szklimy na złoto – przekładamy do garnka , paprykę wkładamy mniejszymi partiami , mocno przysmażamy , przekładamy do pozostałych składników . Wszystko zamykamy pokrywką i dusimy na malutkim ogniu , dodając pomidory z puszki , sól , ostrą paprykę i cukier . W międzyczasie , na patelni , na której smażyliśmy składniki podsmażamy koncentrat pomidorowy – około 2 minut , przelewamy go do garnka z resztą

Ogrodnik w podróży
Placki Ziemniaczane Na Bogato ! 157

wiejską tradycyjną ) kawałek boczku około 10-15 dkg dupka średniej cebuli 1 jajko 2-3 łyżki maki pszennej sól i pieprz do smaku natka pietruszki Zaczynamy od przesmażenia naszej kiełbaski z boczkiem, ale nie wysmażamy ich na skwarki, wytapiamy z nich po prostu zbędny tłuszcz. Następnie obieramy i ścieramy ziemniaki na najdrobniejszych oczkach, dodajemy jajko, mąkę, przestudzona kiełbaskę z boczkiem

Gotowanie...to proste !
Na początek- Leczo 148

sierpniu?  Po ostatnich upałach tęsknie za jesiennym chłodem i deszczem.  Moja wersja tego dania, jest lżejsza od oryginału. Jedyny tłuszczyk to ten jaki wytopi się z kiełbaski:)  Składniki: -200 g wędzonej kiełbasy  -2 papryki (jedna czerwona, druga żółta)  -1 średnia cebula -1 duża średnia cukinia, lub 2 małe  -4 pomidory -ząbek czosnku(...)łyżeczki majeranku Wykonanie: Na jeszcze chłodna patelnie wrzucamy pokrojona w półplasterki kiełbasę. Dodajemy posiekaną cebule i doprawiamy tymiankiem, rozmarynem, liściem laurowym i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu aż z kiełbaski wytopi sie tłuszcz.  Następnie dodajemy pokrojone w spore kawałki papryki.   Doprawiamy mielona papryka, chilli (jeśli lubicie pikantniejsze dania, dodajcie więcej).  Dodajemy pokrojona w spora kostke cukinie, doprawiamy

Smakuj życie!
Piramidki z niespodzianką , czyli obiad z resztek 159

pokrójcie drobno, jak do zupy. Ugotujcie je przez jakieś 15-20 minut w osolonym wrzątku, tylko do czasu aż będą prawie miękkie. Czosnek pokrójcie w plasterki, cebule – w półplastry. Kiełbaski miałam akurat wąskie – wieprzowe, wędzone kabanosy i drobne niemieckie białe kiełbaski, z szałwią. Pokroiłam w plasterki. Jeśli użyjecie szerszej kiełbasy – pokrójcie ją w półplasterki. Wymieszajcie wszystko razem z odrobiną oleju

Karo in the Kitchen
Bretonianki 154

swoją nazwę i pasuje idealnie jeśli chcemy trzymać się tradycyjnej wersji. Równie dobrze sprawdzi się czerwona fasola, czy cieciorka.      Składniki:   fasola biała boczek wędzony ulubiona kiełbaska cebula ziele angielskie liście laurowe  przecier pomidorowy sok pomidorowy  sól, pieprz Przygotowanie: Składniki podałam bez proporcji wagowych. Myślę, że każdy sobie poradzi z dobraniem optymalnej "dawki".  Fasolę(...)odcedzić pozostałą wodę. Przepłukać fasolę. Zalać ją na nowo i gotować do miękkości z kilkoma kulkami ziela i kilkoma listkami laurowymi. Osobno podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, boczek i kiełbaskę.  Gdy fasola zmięknie, wodę w której się gotuje solimy dość szczodrze i gotujemy jeszcze z 20 minut. Do osobnego, docelowego gara dla naszej Bretonki przekładamy podsmażone składniki i dorzucamy

Karczma Honorietty
kiełbasa biała w piwie 126

następnie układamy jej warstwę (około trzeciej części) na dnie żaroodpornego naczynia ( najlepiej okrągłego).  Na cebulę kładziemy pęta kiełbasy zwiniętej w wianek. Pomiędzy pętka i na wierzch  kiełbasek układamy pozostałą częśc cebuli. W oddzielnym naczyniu mieszamy ze sobą piwo, miód i musztardę, a następnie tak powstałym płynem zalewamy pętka, na wierzch układając cienko pokrojone kawałki masła. Całość wstawiamy(...)przykryciem na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Na dziesięć minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę z  pieczonych kiełbasek pozwalając im się przyrumienić. Wykładamy na talerze podając z cebulką i ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Kanapki Mageli - Katrin Lankers "Spojrzenie elfa" 184

jasno wytyczony cel i dlatego skierowała kroki prosto do kuchni. Na lodówce naklejona była karteczka: Ręce precz od parówek! Parówki, super - pomyślała Mageli. Wyjęła z lodówki talerz z dziesięcioma kiełbaskami - dla każdego po dwie - i tubkę majonezu. Z chlebaka wzięła stos kromek chleba tostowego i postawiła wszystko na blacie kuchennym. Ułożyła trzy parówki na jednej kromce chleba, wycisnęła grubą warstwę(...)majonezu i przykryła drugą kromką tosta. W ten sam sposób przygotowała sobie kolejne dwie kanapki, jedną z nich wzięła w obie ręce i odgryzła wielki kęs. Miękki chleb, chrupiące kiełbaski i majonez, pycha!" Katrin Lankers "Spojrzenie elfa", str. 26 Osobiście nie pochłonęłam tak dużej porcji jak Mageli, no ale ostatecznie ona okazała się być elfem, a tymczasem ja jestem tylko

Passions hobbies life
Zupa chrzanowa z jajkiem i kiełbasą 161

skrzydełka drobiowe 2,5 litra wody Kilka ziaren ziela angielskiego 1 kostka rosołowa 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej do zup 2 marchewki 200 g wędzonego boczku 3 cebule 300 g kiełbaski wędzonej 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 5 jajek Sól, Pieprz Natka pietruszki do posypania Do garnka wlewamy wodę i wkładamy porcję rosołową, kostkę rosołową i ziele(...)angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Dokładamy  do garnka. Cebulę kroimy w kosteczkę, kiełbaskę w pół plasterki, boczek w paseczki.  Wszystko podsmażamy na patelni, przekładamy do zupy. Śmietanę mieszamy z chrzanem, dokładamy do garnka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Porcje rosołowe możemy obrać

VioletoweKucharzenie