kasza - 17339 przepisów (strona:42/1156)

ŚWIADOME ŻYWIENIE - KASZE... CZYLI WARSZTATY KULINARNE Z ADRIANEM FELIKSEM 154

Kilka dni temu, ponownie miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Dorotę Jaworską , a prowadzonych przez Adriana Feliksa . Tym razem tematem przewodnim były kasze. Z racji tego, że to produkt, który rzadko gości w mojej kuchni, a nawet znajduje się na mojej kulinarnej czarnej liście, zdecydowałam się poznać go lepiej. Nie ukrywam, że moja miłość do kaszy umarła już(...)Dorota przygotowała kilka pytań, dzięki którym mogliśmy się troszkę lepiej poznać. Na a później przeszliśmy od słów, do czynów: Mistrz mówi uczeń słucha, czyli o co chodzi z tymi kaszami Czytanie przepisu ze zrozumieniem :) No i do dzieła Miła atmosfera i fajna zabawa, spowodowała to, że wszystkim uczestnikom udało się przygotować swoje potrawy. Przyznaję, że nie wszystkie przypadły

Kuchnia w opałach
BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ - W TRZECH WERSJACH 302

BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ - W TRZECH WERSJACH Z kaszy jaglanej można wyczarować naprawdę przepyszne dania ( zajrzyj tu i tu   oraz tutaj ). Moja kolejna propozycja. Budyń jaglany - pyszny, gęsty i co najważniejsze - bardzo zdrowy. Kaszę należy ugotować z wodą i mlekiem (lub samym mlekiem) do miękkości, a następnie zblendować na gładką masę. Gotowy budyń wystarczy dosłodzić, najlepiej miodem albo innym(...)wspaniałym podwieczorkiem lub przekąską w ciagu dnia. Jest on na pewno o wiele zdrowszy od tradycyjnego budyniu, także możecie go jeść często i bez wyrzutów sumienia!:) SKŁADNIKI: 3/4 szklanki kaszy jaglanej  1 szklanka wody 1szklanka mleka (użylam roślinnego) miód (opcjonalnie np. syrop z agawy lub cukier do smaku) DODATKOWO: truskawki (lub inne ulubione owoce: maliny, borówki, jeżyny, jabłka

Słodko-Słony Świat Ilony
Deser z kaszy jaglanej 178

Kiedyś nazywana jagłami, trochę zapomniana, obecnie wraca do łask. Powinniśmy jeść kaszę jaglaną, bowiem ma bardzo dużo dobrych właściwości. Przede wszystkim przywraca równowagę kwasowo - zasadowa w naszym organizmie. Poza tym poprawia pamieć i zdolność koncentracji. doskonale wpływa na układ kostny. Potrawy z kaszy jaglanej są lekkostrawne i smaczne, dlatego dziś polecam deser z kaszy jaglanej z sosem z mrożonej borówki(...)SKŁADNIKI 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody szklanka mrożonej borówki lub innych owoców ( w lecie świeże) 1 łyżeczka ksylitolu  2 łyżki jogurtu naturalnego WYKONANIE Kaszę zalewamy woda i gotujemy na małym ogniu aż wchłonie wodę i napęcznieje. Często mieszamy. Odstawiamy, nakrywamy i owijamy ściereczka kuchenną, by kasza ładnie "doszła". Rozmrożone owoce blendujemy z cukrem i jogurtem. Kaszę możemy

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka z kaszy kuskus 264

Kuskus to kasza i jednocześnie nazwa potrawy. Można ją podawać na słodko, z ulubionymi owocami, ale również na słono – do ryb i mięs. Przygotowanie odbywa się w iście ekspresowym tempie. Zanim zdążycie pokroić składniki, kuskus będzie gotowa. Napęczniały kuskus trzykrotnie zwiększa swoją objętość. Weźcie to pod uwagę zabierając się do przyrządzania sałatki z kaszy kuskus. Składniki(...)papryki - pęczek szczypiorku - 2 ząbki czosnku - skórka starta z 1 cytryny - sok z połowy cytryny - sól - pieprz - olej z orzechów włoskich   Zagotować w czajniku wodę. Odmierzyć pożądaną ilość kaszy, wsypać do garnka, posolić (1 łyżeczkę), wymieszać, zalać wrzątkiem (woda ma sięgać ok. 1 cm powyżej kaszy). Przykryć pokrywką i odstawić na ok. 8 -10 minut. Zdjąć pokrywkę i widelcem

mojewypiekiinietylko
Wątróbką ze śliwkami z sokiem z pomarańczy w naleśniku gryczanym na szpinaku z popcornem i grillowaną pomarańczą 241

moje oczekiwania, bo nie dość, że soli nie użyłam do tego dania, to wszystkie smaki się idealnie skomponowały i wyrazisty, oryginalny smak miały. Składniki 4 porcje:   100 g kaszy gryczanej niepalonej,   woda, olej rzepakowy, 6 szt. wątróbki z indyka, ½ białej cebuli, 10 śliwek suszonych, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 2 pomarańcze, 4 garście szpinaku, mleko, 50 g kaszy(...)gryczanej palonej, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, świeży koperek.   Przygotowanie: Naleśniki (z tej porcji wychodzi ok. 6 szt.): Kaszę zalewamy zimną wodą (300 ml wody na 100 g kaszy) i odstawiamy na 24 godziny. Po namoczeniu odlewamy wodę i przepłukujemy ją. Kaszę wsypujemy do blendera, zalewamy ją wodą (tyle żeby powierzchnia wody przykryła kaszę) i całość miksujemy

Moniki Smakołyki
Wegańskie placki z soczewicą i manną wg Weganona 106

Najnowsza książka Pawła Ochmana pt. "Kasze w roślinnej kuchni regionalnej" od pewnego czasu znajduje się w mojej kulinarnej biblioteczce. W weekend miałam trochę czasu na to, by ją dokładniej przejrzeć (o moich wrażeniach na dole wpisu) i przyrządzić na jej podstawie danie w stylu Weganona. Wybór padł na grysikowe placki z soczewicą, za którą przepadam. Weganon wzorował swoje placki(...)kapustą kiszoną lub kiszonymi ogórkami, ale u mnie już ich nie ma w piwnicy 😔, więc podałam dla koloru z surówką z buraka . Składniki (na 12 placków): 100 g kaszy manny 300 g zielonej soczewicy 3 łyżki sosu sojowego 2 duże cebule 1 łyżka suszonego lubczyku 1 łyżka suszonego majeranku 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Soczewicę wypłukać

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi 127

Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi to błyskawiczny przepis na chrupiące maślane ciasteczka kokosowe. Z zewnątrz mocno chrupiące, a w środku delikatne i miękkie, po prostu przepyszne. Ciastka te zdecydowanie skradły nasze serca, co więcej wystarczy pół godziny i można się nimi zajadać! Masło możecie zamienić na olej kokosowy, w rezultacie ciastka będą odpowiednie dla osób na diecie(...)nabiału . Ponadto, olej kokosowy nierafinowany nada ciastkom jeszcze bardziej kokosowego smaku i zapachu! Zobacz również więcej przepisów na ciastka , lub przepisów z kaszy manny albo wiórków kokosowych Przepis na ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi Składniki szklanka wiórków kokosowych (85 g) ½ szklanki kaszy manny (90 g) ¼ szklanki cukru lub ksylitolu * (50 g) ⅓ kostki masła ** (67 g) jajko * jeżeli lubicie

WegePrzepis
Robimy białą kaszankę w domu, bez wątróbki 104

zwierzaka, który wysmarowany rozbełtanym jajkiem bardzo szybko się piekł w piecu. Żal mi było go potem zjadać. Co zapamiętałam z robienia kaszanki? To, że do wrzącego bulionu mama dodawała kaszę i nigdy jej nie gotowała. Garnek z wrzącym bulionem stał na stołku na środku kuchni, mama w nim mieszała i czekała…, ja też, aby pojeść trochę pysznej kaszy. Zrobienie kaszanki(...)nabijania kiełbas, jelita wieprzowe grubsze naturalne, są w supermarketach, większy garnek. Idziemy na zakupy i potrzebujemy:   1400g golonki z kością, 800g boczku, 1400g serc wołowych, 800g podgardla, 2kg kaszy gryczanej palonej ekologicznej, kilka liści laurowych, ziele angielskie, kilka sztuk, owoce jałowca, 2-3 sztuki, pieprz, majeranek, czosnek suszony, sól.   Zabieramy się do pracy.  Płuczemy jelita, lub moczymy

Leśny Zakątek
Gulasz warzywny z sercami drobiowymi 108

dzieciństwa, pewnie nie jadałabym ich teraz tak chętnie. Gulasz zawiera w swoim sosie mnóstwo warzyw, które wysycają i tworzą jego smak. Apetyczny odcień zupy gulaszowej i jej zapach + zdrowa kasza orkiszowa tworzą przepyszny, swojski obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa gulaszowa z serduszkami kurzymi i warzywami 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość(...)porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 1 godz.  Kalorie 150 kcal Zupa gulaszowa z sercami kurzymi i warzywami: marchewką, pietruszką, papryką i cebulą. Gulasz drobiowymi serduszkami i kaszą orkiszową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g serduszek kurzych 1 papryka pomarańczowa 1 większa marchewka 1 korzeń pietruszki 1 żółta cebula 300 ml gorącego bulionu jarzynowo – drobiowego sól, duża ilość mielonego

ProstePesto.pl
TABBOULEH BULGUR PO LIBAŃSKU 111

Lekko i zdrowo, bez zbędnych tłuszczy tak w skrócie można opisać to danie. Tabbouleh czyli bulgur po libańsku świetna, prosta i aromatyczna kasza. Tabbouleh w wersji pierwotnej wzbogacony jest sokiem z cytryny i czosnkiem. Nie byłabym jednak sobą a by czegoś nie urozmaicić. W mojej jakże pysznej wersji użyłam soku z pomarańczy i to była świetna zmiana. Taki bulgur nabiera(...)zdrowe a mimo to syte – Świetny jako aromatyczny dodatek do obiadu – Pełen witamin lunch do pracy – Rozgrzewająca i pełna witamin ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Kasza bulgur – 100g – Ogórek zielony – Pomidory – 3 średnie sztuki – Papryka czerwona – mała sztuka lub połowa większej – Natka pietruszki – posiekana drobno – 2 łyżki – Mięta – garść – posiekana drobno – Czosnek – ząbek – Sól

globuskulinarny
Pęczotto z pieczarkami i kolorową papryką 192

Magda Kasza to samo zdrowie, każdy Wam to powie, ale nie każdego te słowa przekonują do jej jedzenia. Z moim przepisem może się to zmienić – poczęstowałam moim pęczotto z warzywami dużą grupę ludzi i jeszcze się nie zdążyła osoba której by nie smakowało. Zachęceni taką rekomendacją? Musicie w takim razie ją wypróbować. Ja do przygotowania proponuje użyć gotowego miksu(...)kaszy pęczak z suszonymi warzywami – już na początku, podczas gotowania kaszy dajemy jej mocną dawkę smaku suszonych grzybów i marchewki. Do tego pyszne warzywne dodatki, podpieczone i aromatyczne. Takie pęczotto to idealna propozycja na obiad, u mnie przygotowywane jest zawsze na 2 dni, bo podgrzewane, jeszcze raz podsmażone na patelni, z odrobiną sera jest jeszcze lepsze. Składniki

Smaczna Strona
Kasza gryczana smażona z bobem, cukinią i szpinakiem 146

Samo zdrowie na talerzu! Najzdrowsza z kasz, kasza gryczana biała, podana w towarzystwie zielonych warzyw: bobu, cukinii i szpinaku, zaakcentowana charakternym serem feta. Przyznam się Wam, że za kaszą gryczaną nie przepadam, jednak w takim wydaniu mi smakowała. Oczywiście najlepsza tuż po przygotowaniu. Na ok. 7-8 porcji: około 300 g kaszy gryczanej (u mnie biała) 1,5 szkl. mleka(...)wlewamy półtorej szklanki mleka oraz półtorej szklanki wody. Stawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy około 1 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczkę masła. Dodajemy również przepłukaną na sicie kaszę gryczaną. Gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem w temp

Smaki Na Talerzu
Pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy 220

Pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy to danie bez jajek, bez glutenu, bez nabiału. Idealny pomysł na śniadanie dla osób na diecie odchudzającej, ale też wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej. Smaczny i zdrowy zachwyci niejednego smakosza. Kasza jaglana i soczewica to doskonałe połączenie. Pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy bogaty jest w białko, błonnik, minerały i witaminy, które są niezbędne(...)diecie każdego człowieka.   Pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy – przepis Składniki: 250g kaszy jaglanej, 250g soczewicy czerwonej, cebula, 200 g pieczarek, 1 łyżka oleju kokosowego, sól, pieprz, kurkuma, Opcjonalnie można dodać oliwki lub pomidory suszone Sposób wykonania: Kaszę i soczewicę ugotuj (oddzielnie). Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pieczarki w plasterki podduś na oleju kokosowym. Gdy warzywa będą miękkie dodaj

Strefa Zdrowego Żywienia
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami 264

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami to zdrowy, lekkostrawny i sycący deser, którego nie trzeba dosładzać. Dzieci zajadają się nim, że aż uszy im się trzęsą. Taki deser świetnie sprawdzi się także dla niemowląt. Można go podać maluchom, po ukończeniu 10 miesiąca życia.   150 g kaszy jaglanej (suchej) 2 jabłka cynamon masło klarowane / olej kokosowy Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą(...)sicie, by pozbyć się goryczki. Kaszę zalewamy w rondelku wodą lub mlekiem roślinnym i gotujemy przez około 15 minut, aż kasza wchłonie większość płynu. Kaszę studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Płytkie naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym lub olejem kokosowym. Rozkładamy równomiernie połowę ugotowanej kaszy. Kładziemy na niej starte jabłka

Dieta bez mleka
Jabłecznik z kaszą jaglaną 189

Jabłecznik z kaszą jaglaną to zdrowa wersja tradycyjnej szarlotki. Jabłecznik jest z niewielką ilością cukru, a zamiast mąki zawiera kaszę, dzięki czemu jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 10 kawałków (forma o średniacy 24 cm – 26 cm) Składniki: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (3 szklanki(...)jabłkowa: 1,3 kg jabłek (ja użyłam szarą renetę) sok z 1/2 cytryny 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej 4 płaskie łyżki cukru trzcinowego 1 płaska łyżka cynamonu Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i przełożyć do miski. Dodać pozostałe produkty i wymieszać. Połowę masy przełożyć do formy (tortownica o średnicy

KuchniaWeDwoje.pl

Proponowane wyszukiwania