Surówka z kiszonej kapusty, to jedna z moich ulubionych ... -- SKŁAD: 1 kg kiszonej kapusty, 2 jabłka, 2 łyżki stołowe oleju, 2 łyżeczki cukru, 1/2 dużej cebuli, 2 duże szczypty mielonego pieprzu czarnego. Kapustę odcisnąć i pokroić, cebulę pokroić w kostkę, jabłka utrzeć na tarce. -- -- -- -- Przygotowane produkty wkładamy do miski ,przyprawiamy pieprzem, dodajemy cukier, wlewamy olej roślinny
chleba naszegoPieczone pierogi z kapustą i grzybami są smaczne oraz łatwe w przygotowaniu. Idealne do barszczu czerwonego i nie tylko, polecam przepis. CIASTO : 50 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 1 jajko 1 łyżeczka cukru 100 g miękkiego masła 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli FARSZ(...)kiszonej kapusty 1 duża cebula 5-6 łyżek oleju około 500 g podgrzybków mrożonych sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Z podanych składników wyrabiamy ciasto i odkładamy je aby wyrosło. Kapustę gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Grzyby po rozmrożeniu drobno kroimy łącznie z cebulą i podsmażamy na złoto. Kapustę należy wycisnąć z nadmiaru płynów
Kulinarne Fantazje Marioliwieczoru, rozpalając apetyt i atmosferę świętowania! Film: Składniki na 2-3 porcje: 400 g piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy do kebaba olej do smażenia ćwiartka kapusty czerwonej 1 cebula 1 czerwona papryka 1 krótki ogórek 1 pomidor mała puszka kukurydzy ( 85 g ) sól sos 180 g jogurtu naturalnego 3-4 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku przeciśnięte(...)Pokrojone mięso podsmażamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5-7 minut, do momentu aż uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Czerwoną kapustę szatkujemy. Poszatkowaną kapustę posypujemy szczyptą soli i lekko wygniatamy, po czym odstawiamy na 10 minut. Obraną cebule kroimy w piórka. Oczyszczoną z gniazd nasiennych czerwoną paprykę kroimy w większą kostkę
Smakowite DaniaSkładniki: marchew 2 sztuki średnie nie grube, seler 1 mały, por 1 nie duża, kapusta biała 1 ćwiartka średniej główki, sól 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka płaska, cukier 2 łyżki, papryczka ostra 1 mini suszona, olej rzepakowy 6 łyżek, ocet winny 1 łyżeczka Obraną marchewkę, seler korzeń pokroić w cienką kostkę do naczynia. Nożyczkami tnę drobno opłukany(...)zostawić na później. Kapustę białą drobno pokroić nożem, wszystko w misce wymieszać z solą i odstawić na 30 minut, z 2x w tym czasie wymieszać. Po tym czasie odcisnąć kapustę z puszczonego soku i dać do miski, dodać pocięty por, cukier, pieprz mielony, sok z cytryny, pokruszoną ostrą papryczkę (mini papryczki kupione latem w doniczkach na jesieni odcinam i suszę
W Mojej Kuchni Lubięskładniki: ok. 800 g kapusty białej 500 g mięsa mielonego ok. 200 g marchewki ok. 200 g cebuli 3 – 4 ząbki czosnku 400 g pomidorów z puszki 1500 -2000 ml wody 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki do podania ok. 150 g ryżu do podania olej do smażenia mięsa sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego(...)opcjonalnie: majeranek, słodka papryka wykonanie: Kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy. Przekładamy do dużego garnka. Wlewamy ok. 1000 ml wody, dodajemy liście laurowa, ziele angielskie, trochę soli i gotujemy pod przykryciem. Na dużej patelni podsmażamy na leju cebulę pokrojoną w kostkę (tak aby się zeszkliła). Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek
Domowy Smak Jedzeniamoże mieć pozytywny efekt na wygląd naszej skóry. Jakie kiszonki warto spożywać? Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów kiszonek. Oto kilka z nich, które warto uwzględnić w swojej diecie: Kapusta kiszona Kapusta kiszona jest jednym z najpopularniejszych rodzajów kiszonek. Zawiera wiele witamin i minerałów, takich jak witamina C, K, B6, kwas foliowy, żelazo i wapń. Spożywanie kapusty kiszonej może przynieść(...)Regularne spożywanie kiszonek może przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia, poprawiając trawienie, wzmacniając układ odpornościowy i poprawiając stan skóry. Warto uwzględnić różne rodzaje kiszonek w swojej diecie, takie jak kapusta kiszona, ogórki kiszone czy kiszone soki. Pamiętajmy, że zdrowa dieta to klucz do dobrego samopoczucia. Tak, kiszonki mogą pomóc w odkwaszaniu organizmu. Link do strony: https://tekstyle.pl/ Artykuł Czy kiszonki
Żyję by jeśćZrobiona z myślą o roladach wołowych, które obiecałam My jakiś tydzień temu. No bo jak rolady to albo sałatka lub surówka z czerwonej kapusty, albo właśnie buraki. O, w grę wchodzi jeszcze duszona kiszona kapusta. Parę dni temu jadłam u teściów taką kapustę i od razu wyciągnęłam od nich przepis. Kapusta już gotowa, za chwilę zrobię jej zdjęcie i pewnie
Kardamonovyużyć suszone kanie jako przyprawa? Suszone kanie świetnie nadadzą się do wszelkiego rodzaju dań zawierających grzyby, nawet takie jak pieczarki! Możesz ich zwłaszcza użyć do sosów lub zup grzybowych, kapusty z grzybami , pasztetów . Ważne, aby były to dania podlegające obróbce termicznej! Więcej przepisów z grzybami leśnymi Flaki z koziej brody Sos kurkowy na serku śmietankowym Kapusta z grzybami Sos tatarski(...)Krupnik wegański Sos kurkowy Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną Kulebiak z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie) Uszka z grzybami (wegańskie) Quiche z kurkami i serem Zobacz wszystkie przepisy z grzybami leśnymi ! Artykuł Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać? pochodzi z serwisu WegePrzepis
WegePrzepisProsta surówka z kapusty, marchewki i koperku. Kapustę drobno pokroić. Głąb usunąć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Koperek drobno posiekać. Kapustę przełożyć do dużej miski, zala
Bulliopolubili. Zupa tajska jest warta wypróbowania! Polecam Składniki: 250 g małych pieczarek 1 duża cebula 1 papryka słodka 2 średnie marchewki 2 garście drobno poszatkowanej białej kapusty 1 szklanka (240 ml) mleczka kokosowego z puszki 300 g tofu naturalnego 6-8 szklanek wody oliwa do smażenia makaron ryżowy (do podania) dwie garście świeżego szpinaku (opcjonalnie) Przyprawy(...)pieczarki smażymy na oliwie aż ładnie się zarumienią z obu stron. Po usmażeniu odkładamy. Marchewki obieramy i kroimy na półksiężyce. Z papryki usuwamy nasiona i kroimy na cienkie paski, kapustę drobno szatkujemy. Tofu odsączamy i kroimy na małą kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy marchewki
Lamarida.plprzepisów na wrzesień, a wśród nich: zupa z kurkami i fasolką szparagową grzybowe risotto cebula faszerowana ryżem ziemniaczana zupa krem bitki z kotletów sojowych dyniowa potrawka potrawka z włoską kapustą pierogi z ciecierzycą i fasolą Zobacz również pomysły na drugie śniadanie do pracy na zimno: 25 pomysłów na drugie śniadanie do pracy na zimno PRZEPISY NA OBIADY DO ZROBIENIA(...)pieczarek Makaron z tofu i pieczarkami to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Sos powstał z prostych składników, które na… ZOBACZ PRZEPIS Najprostszy kapuśniak z kiszonej kapusty Kapuśniak to bardzo pożywna i rozgrzewająca zupa. Mam dla Was przepis na mega prosty, wegetariański kapuśniak z kapusty kiszonej z… ZOBACZ PRZEPIS POTRAWKA Z SOCZEWICĄ I WŁOSKĄ KAPUSTĄ – tani
Via Gustomożecie dowolnie modyfikować to danie i już do sosu dodać warzywa, a nawet ananasa jak go lubicie w takich daniach. Swojego kurczaka możecie podać z azjatycką sałatką z białej kapusty lub innymi dodatkami. To jest właśnie fantastyczne w przepisach kulinarnych, ze mając przepis bazowy jak ten możecie go sobie fajnie dostosować i zrobić takie danie, na jakie pozwoli Wasza lodówka(...)kotlety rybne – kotlet quinoa – kotlety mielone z kurczaka – kotlety ziemniaczane – wege burger z kalafiora – kotlet schabowy – schabowy inaczej – surówka z czerwonej kapusty KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY PRZYGOTOWANIE: 25 minut Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI KURCZAK: – 2 piersi z kurczaka lub 1 duża – 1 jajko rozmiar L – 6-7 łyżek mąki kukurydzianej – sól i pieprz
nietylkopasta.plBardzo smaczne pierogi z młodą kapustą i pieczarkami idealne na letni obiad, polecam przepis. SKŁADNIKI : 1 i 1/2 główka młodej kapusty lub 2 sztuki 1 szklanka wody 2 łyżki suszonych warzyw sól, pieprz tylko do smaku 500 g pieczarek 2 cebule olej do podsmażenia CIASTO(...)mąki pszennej 6 łyżek oleju ciepła woda do zagniecenia ciasta PRZYGOTOWANIE : Kapustę szatkujemy i gotujemy do miękkości z jarzynką. Studzimy ją, wyciskamy płyny i drobno kroimy. Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej, podsmażamy na oleju na patelni z przyprawami, dodajemy również kapustę. Kiedy płyny odparóją farsz jest gotowy. Przygotowujemy ciasto na pierogi i lepimy, pierogi
Kulinarne Fantazje MarioliPieczony schab z młodą kapustą, cebulą i pieczarkami, posypany świeżą natką pietruszki. Pięknie pachnie podczas pieczenia i super smakuje. Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Składniki: ok 700 g schabu, pół główki małej kapusty, duża cebula, 300 g pieczarek - u mnie brązowe, sól, pieprz, łyżeczka rozmarynu, cząbru oraz czosnku w proszku masło natka pietruszki Przygotowanie: Schab kroimy na plastry(...)Posypujemy z obu stron solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Smażymy przez minutę z każdej strony na maśle. Kapustę siekamy, cebulę i pieczarki kroimy w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy cebulą z kapustą solimy, następnie schab i pieczarki na wierzch. Naczynie żaroodporne musi być z przykryciem. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 25-30 minut. Przed podaniem posypujemy
Lena GotujeWitam się z Wami w ostatni dzień maja i zapraszam na przepyszne placuszki z młodej kapusty. Mięciutkie i delikatne a przy tym sycące. Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno także z powodzeniem można je zabrać na wynos. Do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Proste w wykonaniu, z niedrogich składników. Polecam :) Składniki (na 14 placuszków) - pół z większej(...)główki młodej kapusty - 2 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - 1 i 1/4 szklanki mleka - pół pęczka koperku - po pół łyżeczki mielonego kminku i majeranku - sól, pieprz do smaku - olej Wykonanie Mąkę, jajka, mleko i przyprawy miksuję na jednolite gęste ciasto naleśnikowe. Kapustę i koperek drobno szatkuję, dodaję do ciasta. Całość dokładnie mieszam łyżką. Na patelni rozgrzewam olej
Kuchnia z widokiem na ogród