Bucatini Viola, czyli purpurowy makaron z pesto z czerwonej kapusty i Guanciale. Guanciale…ileż to jest słownych – wojen – na przeróżnych stronach i forach internetowych na temat tegoż kawałka mięsa. Na wstępie mój drogi czytelniku musisz oczywiście wiedzieć skąd pochodzi, ten pyszny kawałek pikantnego mięsa wieprzowego, które jest pomiędzy grubymi, soczystymi warstwami tłuszczu. Za tem, chociaż wielu twierdzi(...)pyszny, nietypowy makaron Bucatini Viola. Składniki Bucatini 500 gram Bucatini Guanciale 150 gram Parmigiano Reggiano 40 gram Chili 0.5 sztuki Pieprz świeżo zmielony do smaku Pesto z Czerwonej Kapusty Pesto z Czerwonej Kapusty Przygotowanie Po pierwsze mój drogi czytelniku, musisz zrobić pesto z Czerwonej Kapusty, najlepiej dzień wcześniej. Po drugie guanciale pokrój w kostkę lub cienkie paski, połóż na zimną
RafalCookSurówka włoska Jedna z najsmaczniejszych zimowych jarzynek. Zdrowy i kolorowy dodatek, który pasuje praktycznie do każdego obiadu. Polecam! Składniki: pół główki włoskiej kapusty 1 marchew 1 jabłko pół pęczka natki pietruszki garść orzechów włoskich 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego (lub zamiennie soku z cytryny) sól, pieprz *** Kapustę drobno kroimy(...)Pokrojoną kapustę przekładamy do miski, solimy (ok 1 łyżeczka soli), mieszamy *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tatce o małych oczkach *** *** Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Pietruszkę drobno siekamy *** *** Orzechy drobno kroimy i dodajemy do warzyw *** *** W miseczce mieszamy oliwę z miodem i octem jabłkowym (lub sokiem z cytryny) oraz pieprzem (około pół łyżeczki) *** *** Powstały sos wlewamy do miski
Blog z ApetytemPyszna warstwowa sałatka na bazie kapusty pekińskiej. Fajnie smakuje i ładnie prezentuje się na stole. Składniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 pojedyncze piersi z kurczaka + dowolna przyprawa (u mnie to złocisty kurczak) 3 pomidory lub miseczka pomidorków koktajlowych 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta migdały w płatkach Sos: 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu(...)Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, osuszyć i oczyścić. Pokroić w kostkę, posypać przyprawą i wymieszać. Odstawić na 20-30 minut, potem usmażyć na oleju. Wystudzić. 2. Kapustę, pomidory i ser pokroić w kostkę. 3. Składniki sosu wymieszać. 4. Płatki migdałów uprażyć na rumiano na suchej patelni. Ostudzić. 5. Sałatkę przygotować w salaterce (od dołu): kapusta
Kuchnia domowa Aniskłada się z dwóch dań, jest pożywny i smaczny. Przepis na krokiety jest niezmiernie prosty. Gotowane mięso, w tym przepisie jest to karkówka drobno kroję i dodaję gotowaną, białą kapustę oraz smażone grzyby z cebulą. Zdarzało mi się, że farsz mieliłam na jednolitą masę, ale od dawna przyrządzam krokiety z drobno posiekanego mięsa zamiast przepuszczonego przez maszynkę do mięsa. Według(...)mięsem 10 krokietów Składniki: Ciasto naleśnikowe 150 g pszennej mąki 2 jajka 500 ml mleka 1½ łyżeczki soli tłuszcz do smażenia Farsz 500 g karkówki 400 g białej kapusty 6 pieczarek brunatnych 1 duża cebula sólo i pieprz do smaku Panierka 100 g tartej bułki 50 g startego parmezanu 2 jajka tłuszcz do smażenia Zmiksować składniki na ciasto naleśnikowe. Rozgrzać
codojedzeniapory, ale taka mieszana. Z czerwoną cebulą marynowaną, zamiast zwykłej, z czerwoną papryką i zielonym ogórkiem. Dodatkowo to, co w sałatce gyros znaleźć się powinno, czyli kurczak, kapusta pekińska, kukurydza i ogórki konserwowe. Jeśli chcecie zachować bardziej „tradycyjny” charakter użyjcie majonezu i ketchupu, można też zrobić sos majonezowy, doprawiony granulowanym czosnkiem i ziołami, tak jak ja zrobiłam(...)filety z kurczaka 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 mała puszka kukurydzy (165 g po odsączeniu) 1/2 zielonego ogórka 3-4 ogórki konserwowe 1 czerwona cebula 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki czerwonego octu winnego przyprawy do kurczaka (przyprawa do gyrosa LUB mieszanka przypraw np curry, szczypta mielonego imbiru, szczypta ostrej papryki, papryka mielona słodka, sól, pieprz) oliwa
Smaki Na Talerzumięsie drobiowym, ale jej główne składniki to warzywa: buraczki ćwikłowe, ziemniaki, marchewka, pietruszka i fasola. Suszone grzyby dodane do zupy wzbogacają nie tylko jej smak, ale i kolor. Kiszona kapusta, mimo że gotowana osobno, lekko zakwasza zupę – stąd też nazwa dania, kwas. Dodatkowo zupę można dokwasić octem. Aby jednak smaki były zrównoważone, kwas zabiela się na koniec śmietaną. Ta syta(...)podkarpacka Składniki: 3 buraki ćwikłowe 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki 1 podudzie kurczaka kilka suszonych grzybów (namoczonych wcześniej i pokrojonych w paseczki) pół szklanki fasoli Jaś 300 g kapusty kiszonej 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 4 łyżki śmietany 1 łyżka octu 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz, pieprz ziołowy natka pietruszki Fasolę Jaś dzień wcześniej zalewamy wodą. Następnego dnia
Trzeci talerzSurówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem, marchewką i sosem majonezowo-chrzanowym. Bardzo fajna. Będzie doskonałym dodatkiem do obiadu. Ilość chrzanu można sobie dostosować do własnych preferencji (oraz „mocy” wykorzystanego chrzanu). 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko pęczek koperku 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1-2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka sól, pieprz Kapustę
Smaki Na TalerzuCzerwona kapusta duszona po niemiecku z wyraźnym słodkim akcentem oraz posmakiem jałowca i cynamonu. CZERWONA KAPUSTA DUSZONA SKŁADNIKI mała czerwona kapusta (około 1 kg); 1 spora cebula; duże jabłko; 250 ml czerwonego wytrawnego wina; ocet winny lub jabłkowy; 3 kulki jałowca; 1 listek laurowy; 1 laseczka kory cynamonowej; dżem porzeczkowy; cukier, sól; przepis na duszoną... Artykuł Czerwona kapusta duszona
Kuchnia TomkaGOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY SKŁADNIKI 1 biała kapusta z dużymi liśćmi zewnętrznymi; 1 surowa, węgierska kiełbasa paprykowana o wadze 250 gramów (lub np. chorizo); 250 gramów karczku wieprzowego; 150 gramów kaszy pęczak; 500 gramów dobrej kapusty kiszonej; 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki; 3-4 łyżeczki kminku; 3 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego; sól, pieprz; przepis... Artykuł Gołąbki z młodej(...)kapusty z kaszą i mięsem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaSURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ SKŁADNIKI 300 gramów kapusty kiszonej; mała marchewka; nieduża cebula; 1 łyżeczka kminku; 3 łyżki oleju roślinnego; pieprz; przepis na surówkę z kapusty kiszonej Artykuł Surówka z kapusty kiszonej pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaGOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY SKŁADNIKI 1 duża główka kiszonej kapusty; 500 gramów łopatki wieprzowej; 300 gramów kaszy jęczmiennej; 500 ml bulionu drobiowego; 60 gramów suszonych podgrzybków; duża cebula; 1 łyżka mielonej, słodkiej papryki; wiejskie jajko; gęsta, kwaśna śmietana; natka pietruszki; garść suszonych warzyw; ziele angielskie; liść laurowy; sól, pieprz; przepis na gołąbki z kiszonej kapusty Artykuł Gołąbki z kiszonej kapusty
Kuchnia TomkaŚwięta coraz bliżej. Przygotowania idą pełną parą. Zrobiłam ostatnio paszteciki z mojego ulubionego ciasta. W środku farsz z pieczarek i kapusty kiszonej. Paszteciki z tego ciasta robię od lat. Jak dla mnie jest idealne. Dobrze się z nim pracuje, nie trzeba podsypywać mąką. Można je mrozić. Po rozmrożeniu wystarczy podgrzać w piekarniku i paszteciki są jak świeże(...)szklanki mleka 1/2 łyżeczki cukru 120 g. masła, lub margaryny 2 jajka Farsz: 500 g. pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka miękkiego masła 250 g. kapusty kiszonej sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania wierzchu pasztecików mak do posypania Wykonanie: Kapustę zalać wodą i ugotować, 20-30 minut. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce
Agusiowe smakołykisłyszy o Bigosie. Dla mnie to taki misz masz, sprzątanie lodówki. Każdy ma swój smak i wie, co mu odpowiada. Proporcje też mogą być różne. Jednym będzie za dużo kapusty, drugim zaś, za dużo mięsa. Dzisiaj chciałbym zaproponować "bigos" w nieco innej odsłonie. Oczywiście jest tutaj i kapusta, i mięso, i...tak, suszone pomidory. Pewnie ktoś zapyta, dlaczego(...)były pomidory, nadał jemu charakteru. Zaciekawieni? Wobec tego zapraszam do zapoznania się z przepisem. Choć nie będzie taki długi, jak wstęp. Składniki: 1/2 główki białej kapusty 600 g karkówki wieprzowej 600 g kiełbasy śląskiej 100 g pokrojonych w paski pomidorów suszonych 100 ml oleju z pomidorów suszonych Przygotowanie: Mięso
R'n'G KitchenKrokiety tradycyjne, czyli krokiety z mięsem i kapustą. W ostatnim czasie chyba straciły trochę na popularności, a szkoda bo naprawdę dobrze smakują. Są świetnym sposobem na wykorzystanie gotowanego mięsa np. z rosołu. Naleśniki: 2½ szklanki mąki pszennej około 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka szczypta soli, pieprzu, Vegety Farsz: 70 dag gotowanego mięsa wołowego (np. z rosołu(...)odciśniętej kapusty kiszonej 1 cebula średniej wielkości 1-2 ząbki czosnku 5 dag smalcu 1 jajko Dodatkowo: Olej do smażenia bułka tarta 2-3 jajka, 2-3 łyżki wody sól, pieprz, przyprawy typu Vegeta i Magi Zmiksować składniki przeznaczone na ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby dolać mleka/wody lub dosypać mąki, tak aby uzyskać ciasto, które
Praktyczna plWielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Województwo Podkarpackie oraz Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Kapuśniak na szpyrce – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg kwaszonej kapusty 900 g żeberek wieprzowych, 200 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler) 3 ząbki czosnku 100 dag słoniny 1 łyżka mąki pszennej sól pieprz liść laurowy kminek opcjonalnie: kilka ziemniaków pokrojonych(...)Umyte i pokrojone na paski żeberka zalewamy 2 litrami wody i dodajemy rozgnieciony czosnek, liść laurowy, kminek oraz sól. Gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy je z wywaru, dodajemy odciśniętą, pokrojoną kapustę kiszoną i gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty. Mięso obieramy od kości i dodajemy je do zupy, podobnie jak pokrojone warzywa wyciągnięte wcześniej z wywaru. Słoninę kroimy w kosteczkę
Trzeci talerz