łyżeczka soli -ok 6 łyżek oleju -ok 1 kg mąki pszennej tortowej lub typ 550 *jajko do posmarowania DODATKI (według uznania) u mnie: -filet z kurczaka -przyprawa kebab-gyros -kapusta pekińska -pomidory -ogórek zielony -ogórki konserwowe -cebula -cebulka prażona -sos czosnkowy -ketchup BUŁKI Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, ciepłego mleko-mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy trochę mąki, mieszamy i odkładamy(...)wałkujemy i pieczemy drugą część ciasta, potem trzecią. Bułki gotowe. Następnie ja kroję fileta z kurczaka na mniejsze kawałki, smażę go i doprawiam przyprawą kebab-gyros. Przygotowuję dodatki czyli kapustę pekińską kroję, kroję pomidory na plasterki, ogórki również. Cebulę szatkuję. Następnie bułkę wkładam na chwilkę do mikrofali by się podgrzała, i podpiekam na patelni grillowej z dwóch stron. Wtedy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuilości oliwy podsmażyłam kości, kiedy się zarumieniły wyjęłam je i znów na oliwie zezłociłam 3 duże cebule pokrojone w ćwiartki. Do cebuli dodałam kości, włoszczyznę z porem i ćwiartką kapusty, sporo przypraw: 4 liście laurowe, ok 15szt ziela angielskiego, sól, pieprz, imbir, czosnek, suszoną natkę pietruszki, suszone płatki papryki – no ja sporo zawsze dodaję przypraw i warzyw ale dzięki(...)zawsze w lodówce), drugą część po wystudzeniu przekładam do pudełek i do lodówki. Może stać do 2 dni. Taki makaron można też w razie potrzeby zamrozić . Poszatkowana kapusta biała – gotowa na surówki typu coleslaw albo do gotowania czy smażenia. Kapustę obieram z wierzchnich liści i szatkuję na cieniutkie paseczki, solę odrobinę i mieszam (posolenie sprawia, że kapusta nie wysycha
Dorota Smakujedodatkiem ciekawych składników i pysznego sosu może smakować naprawdę świetnie. Tym razem na naszym stole zagościła pyszna sałatka imprezowa z dodatkiem kurczaka, fasoli, kukurydzy, papryki, ogórków kiszonych i kapusty pekińskiej. Połączenie tych wszystkich składników daje bardzo ciekawą kompozycję smakową. Ważne jest to, że składniki na sałatkę imprezową są ogólne dostępne i można je zakupić w każdym sklepie. Sałatka imprezowa(...)świetnie smakują, to dodatkowo stanowią ciekawą dekorację stołu. PRZEPIS NA SAŁATKĘ IMPREZOWĄ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 400 g kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 3 ogórki kiszone 1/3 kapusty pekińskiej puszka fasoli czerwonej papryka czerwona Sos 200 g jogurtu greckiego 6 łyżek majonezu 1-2 ząbki czosnku pieprz, sól Wykonanie Kurczaka kroimy
Przepiski.plBezmięsne gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Pyszny farsz z kaszy i podsmażonych pieczarek w połączeniu z kapustą i sosem pieczarkowym smakuje rewelacyjnie. Czas przygotowania : 2 godziny Ilość porcji: 2-4 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI GOŁĄBKI: 1 główka kapusty włoskiej 200 g kaszy gryczanej 600 g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)jedna część kaszy i dwie części wody. Solimy i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem tak żeby kasza nam napęczniała. 2. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście i odkładamy na bok. Wycinamy głąba i odrywamy liście. Oderwane liście sparzamy przez kilkanaście sekund we wrzątku i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie scinamy twarda część łodygi
karolgotujesztuka większa, jabłko 1 sztuka duże, cukier 3/4 łyżeczki, smalec 1/4 kostki, kaszanka gryczana 5 sztuk, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, majeranek 1 łyżka, papryka ostra - ile potrzeba surówka: kiszona kapusta 50 dag, cukier 2 łyżki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, cebula 1 sztuka mała, jabłko 1 sztuka małe, oliwa 5 łyżek Cebulę i obrane ze skórki jabłko na smalcu podsmażyć(...)talarki i dodać do podsmażonej cebuli z jabłkiem, smażyć na średnim ogniu mieszając. Gdy kaszanka uzyska jednolitą masę dodać pieprzu mielonego i majeranek, wymieszać i zdjąć z ognia. Kiszoną kapustę wymieszać z drobno pokrojoną cebulą i jabłkiem, cukrem, pieprzem mielonym, oliwą, kapustę nożyczkami kroję drobniej. Kaszankę podać z surówką, tłuczonymi ziemniakami, posypać ostrą papryką - raz na jakiś czas bardzo lubimy
W Mojej Kuchni Lubięjest lepsza. Przechowywana w lodówce może stać do 2 tygodni. Jest doskonałym dodatkiem do mięsa i ryb. Niektórzy nazywają ją "surówką jak u chińczyka" Co potrzeba: 800 g białej kapusty, 200 g marchewki (2 szt. średnie), 1 mniejsza cebula Co potrzeba na zalewę: 50 ml wody, 50 ml oleju, 50 ml octu jabłkowego, 50 g cukru, 1 płaska łyżeczka soli(...)Wykonanie: Do większego pojemnika dajemy kapustę pokrojoną w cienkie paseczki, marchewkę startą na tarce z grubymi oczkami, cebulę pokrojoną w cienkie pióra, mieszamy. Składniki na zalewę dajemy do garnka, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy, aż cukier się rozpuści, gorącą wlewamy do kapusty. Mieszamy, odstawiamy na kilka godzin do przegryzienia smaku. Co jakiś czas mieszamy. Smacznego :)) biała kapusta, marchewka, ocet jabłkowy
Bułka z Chlebemprzepis bardzo warto przyrządzić. Naprawdę warto. Smacznego! Składniki: 500 g surowych żeberek wieprzowych 400 g wędzonych żeberek 200 g wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 400 g kiszonej kapusty 2 l wody 500 g ziemniaków 5 szt. suszonych grzybów 1,5 łyżki majeranku 1 łyżeczka kminku mielonego 4 ziela angielskie 3 liście laurowe sól, pieprz do smaku Wykonanie: Surowe żeberka(...)ogień i gotujemy wolno ok. 45 minut. W międzyczasie wędzone żeberka kroimy na mniejsze części z 1 żeberkiem. Boczek kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Obieramy czosnek. Kapustę kiszoną siekamy. Sok zostawiamy, aby dodać do potem do smaku do kwaśnicy. Suszone grzyby gotujemy ok 10 minut. Po ugotowaniu kroimy je na mniejsze kawałeczki. Do wywaru dodajemy wędzone żeberka
psgotujemytego szybkie i proste w wykonaniu gołąbki w nieco innej wersji niż tradycyjnie. Polecam spróbować! Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego 100g ryżu (1 woreczek) 1/3 główki kapusty pekińskiej 1 niewielka marchewka 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki kaszy manny mąka pszenna do obtoczenia gołąbków olej do smażenia 250ml bulionu 150ml przecieru pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, słodka(...)papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka cukru *** Ryż gotujemy prawie do miękkości. Kapustę drobno szatkujemy *** *** Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy na nim cebulę. Dodajemy marchew i wszystko smażymy rzez około 2 minuty, ciągle mieszając. Całość odkładamy
Blog z Apetytemsubstancja powstająca w wyniku fermentacji. Reguluje on florę bakteryjną w naszych jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie substancji odżywczych, a także wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu. Choć z kiszonkami najczęściej kojarzymy kapustę i ogórki, kisić możemy w zasadzie niemal wszystko, m.in. bakłażana, białą rzodkiew, botwinę, buraki, cebulę, cytrynę, fasolkę szparagową, gruszkę, jabłko, kalafiora, marchew, paprykę, śliwkę, a nawet oliwki. Ja dziś pozostałam(...)jednak przy klasyce i przygotowując surówkę sięgnęłam po kiszoną kapustę i kiszone ogórki 😉 Surówka kiszona do kwadratu - przepis na 4 porcje Do przygotowania surówki będziesz potrzebować: 500g kiszonej kapusty, 3 kiszone ogórki, czerwoną paprykę, jabłko, 4 łyżki oleju lnianego, pieprz do smaku. 1. Kapustę drobno posiekaj. 2. Ogórki i jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 3. Paprykę pokrój
Z notatnika dietetykaFuczki bieszczadzkie to nic innego jak tradycyjna, lokalna potrawa w postaci placków z kiszonej kapusty, bardzo charakterystyczna dla tego regionu. Doskonała alternatywa dla dobrze nam znanych placków ziemniaczanych. Świetnie komponują się z zawiesistym sosem pieczarkowym. Proste danie ale z pewnością Was zaskoczy swoimi walorami smakowymi. Szczerze polecam:) Składniki Placki 350 g kiszonej kapusty 200 g mąki pszennej 150 g wody(...)zeszklić. Dodać pokrojone pieczarki i dusić do miękkości. Kilka łyżek powstałego sosu odłożyć do miseczki, dodać śmietanę, wymieszać i wlać do pieczarek. Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną pietruszką. Kapustę odsączyć, posiekać. Wymieszać mąkę z jajkiem, wodą oraz pokrojoną kapustą. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem, dokładnie połączyć. Na rozgrzanym oleju smażyć niewielkie placki, na złoty kolor z każdej strony. Gotowe układać
gotuj ze mnąupiłam w Zakwasowni ukraińską pelustkę. Była pyszna. Chciałam sama ją zrobić. Znalazłam przepis na ukraińskich blogach, który najbardziej mi się spodobał. Zamiast zwykłej kapusty dałam czerwoną. Pocięte warzywa podzieliłam na dwie części. Z podanych składników wyszło 4 słoiki. Dwa z nich załam zalewą z przepisu a pozostałe 2 załam naszą solanką. Teraz się kiszą w dwóch wersjach. Choć pelustka(...)ukraińska dla mnie bardziej przypomina marynatę. Składniki: kapusta czerwona 1 szt marchewka 2 szt buraki 2 szt czosnek 4 ząbki Zalewa: woda 1 l sól kamienna 2 łyżki cukier trzcinowy 100 g ziarna pieprzu kilka liść laurowy po jednym do każdego słoika ocet jabłkowy niefiltrowany 200 ml Z agotuj wodę, dodaj składniki marynaty i gotuj
AZgotuj!Bogata w smaku sałatka z kapustą pekińską i kurczakiem. Znajdziecie w niej jeszcze fetę, kukurydzę, paprykę, ogórka i suszone pomidory. Całość, jak dla mnie, świetna! Taka sałatka doskonale sprawdzi się jako sałatka na imprezę, czy sałatka na święta. My zrobiliśmy ją ot tak, na kolację i do pracy na następny dzień i też super się sprawdziła. około 500 g piersi(...)kurczaka przyprawa do gyrosa 1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 zielony ogórek 1 puszka kukurydzy 1/2 słoiczka suszonych pomidorów z zalewy 1 op. sera feta 2-3 łyżki majonezu 1 łyżeczka białego octu winnego sól, pieprz Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawą do gyrosa i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej
Smaki Na TalerzuKolejny przepis na danie w stylu sero-waste. U mnie w domu nic się nie marnuje. Po zrobieniu surówki z kapusty pekińskiej zostało mi trochę tej białej części. Połączyłam to z resztką produktów, które znalazłam w lodówce i tak powstały pyszne kotlety. Z podanych składników wyszło mi 8 kotletów. Uwaga! - bardzo szybko znikają :) Składniki: - część biała z kapusty pekińskiej(...)świeżego szpinaku typu baby - 100 g pieczarek - 30 g sera zółtego - 2 jajka - bułka tarta - sól, pieprz, czosnek suszony, gałka muszkatołowa , majeranek do smaku Na początek pociełam kapustę - dość drobno i ją zblednowałam. Kolejną czynnością było odsączenie jej z nadmiaru wody. Szpinak również zblendowałam i dodałam do kapusty. Pieczarki obrałam, pokroiłam i podsmażyłam . Dodałam do warzyw. Na koniec starłam
Kuchnia Pełna EmocjiSkładniki: żeberka przednie wieprzowe 1 kg, woda 1 litr, kiszona kapusta 50 dag, woda 4 szklanki, włoszczyzna 1/2 pęczka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, woda 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, papryka słodka 2 łyżeczki, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, majeranek 3 łyżki Żeberka włożyć do szybkowara(...)wlać wodę, gotować po zasyczeniu paru 50 minut, gdy szybkowar spuści powietrze żeberka z wodą wylać do miski, do szybkowara włożyć kiszoną kapustę, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 20 minut. Do dużego garnka wsypać włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu, pokrojone drobno ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, wywar z żeberek, gotować do miękkości ziemniaków. Dodać z wodą
W Mojej Kuchni Lubięporcja na ok 4-5 osób 800 g karkówki 2 marchewki 1 pietruszka 1 papryka czerwona 800 g ziemniaków 1 duża cebula mała główka kapusty sól pieprz pieprz ziołowy staropolski olej do marynaty i kilka łyżek do garnka. rozmaryn 200 ml wina czerwonego półsłodkie lub półwytrawne 200 ml wody 1 łyżka smalcu Mięso kroimy dzień wcześniej możemy(...)trochę ponakłuwać , solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą. Odkładamy w naczyniu do lodówki. Z kapusty zdejmujemy liście w całości. Warzywa kroimy w plastry, lub ćwiartki. Do uprzednio wyszorowanego garnka wkładamy łyżkę smalcu i rozsmarowujemy je po dnie i na boki. Wykładamy dno liśćmi kapusty, Układamy zamarynowane mięso. na mięso marchewkę i ziemniaki , solimy i pieprzymy
Gotowanie jest łatwe