Dzisiaj przygotowałam pierogi z kapustą i grzybami. Do ciasta dodałam mąkę z pszenicy durum - semoline. Ciasto jest pięknego koloru, elastyczne i plastyczne. W dodatku ciasto nie pęka podczas gotowania i jest bardzo smaczne. Jestem zadowolona z dzisiejszych pierogów :) FARSZ : 2 kg kiszonej kapusty 100 g grzybów suszonych 2 cebule 2 liście laurowe 4 ziarnka ziela angielskiego kilka(...)PRZYGOTOWANIE : Kapustę gotujemy z liściem, zielem, jarzynką i pieprzem do miękkości. Odcedzamy ją i wyciskamy z płynów, następnie drobno kroimy. Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie, następnie po godzinie zagotowujemy. Jak będą miękkie odcedamy je i wyciskamy z płynów. Grzyby oraz cebulę drobno kroimy lub rozdrabniamy w mikserze. Na patelni podsmażamy na maśle cebulę, po chwili dodajemy
Kulinarne Fantazje Marioliczego jesteśmy przyzwyczajeni... To moje pierwsze od lat święta, w zupełnie innym miejscu i otoczeniu zupełnie nowych osób! Zostałem poproszony o testowe przygotowanie mojej wersji pierogów z kapustą i grzybami, bo jak wiecie, ile ludzi tyle smaków z dzieciństwa i ich wspomnień! Wszak "babcia robiła to inaczej"! No i udało się pierogi zostały nie tylko zaakceptowane, ale i pochwalone! Będę(...)Składniki: Ciasto: 400 g mąki 1 łyżka masła 350 ml wrzącej wody Farsz: 500 g kapusty kiszonej 50 g grzybów suszonych cebula 3 łyżki oleju liść laurowy sól ,pieprz Przygotowanie Przygotowanie: Suszone grzyby gotujemy, studzimy i odciskamy z nadmiaru płynu. Drobno siekamy
R'n'G Kitchenzainteresowany dobrym i zdrowym jedzeniem wie, że surówki to doskonała samodzielna przekąska, jak również niezbędny dodatek, składowa dania głównego! Zatem są ich niezliczone warianty! Ja dzisiaj proponuję surówkę z kapusty pekińskiej, jako głównego jej składnika, oraz kolejnych warzyw i przypraw, które sprawiają, że oprócz barwnej kompozycji, uzyskałem zbalansowany, słodko-kwaśny smak! Taki właśnie wariant był mi potrzebny, do podania(...)ananasowym! Ale samodzielnie smakuje również doskonale! Jak uzyskać niezbędny efekt smakowo kolorystyczny? O tym w szczegółowym opisie... Smacznego. <WJ> Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 mała papryka czerwona 65 g groszku konserwowego 40 g orkiszu konserwowego 1 szalotka 70 ml oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka musztardy
R'n'G KitchenJednak smak zdecydowanie zdziwił nie tylko mnie, bo z apetytem zjadła też moja córka. Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami - składniki na około 20 gołąbków: * 20 liści włoskiej kapusty * 400 g kaszy gryczanej ciemnej * 1 cebula * 70g suszonych grzybów * 300 g pieczarek * olej do smażenia pieczarek * 50 g masła * do smaku sól, pieprz czarny mielony, suszony majeranek, papryka mielona(...)słodka * 1,5 l bulionu warzywnego Wykonanie: Z kapusty włoskiej ściąć 20 liści. W garnku zagotować wodę, kapustę sparzyć około 5 minut. Ze sparzonych, przestudzonych liści ściąć twarde zgrubienia. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić ją na sitku. Grzyby suszone zalać gorącą wodą, odstawić je na 1 godzinę. Następnie grzyby odcisnąć z wody, drobno
Zrób to smacznieDziś w roli głównej kapusta pekińska. I to nie z ogródka. Wyhodowanie młodej kapustki na parapecie okiennym jest proste. Kapusta pekińska z odzysku - ta na zdjęciu ma tydzień. W zeszłym roku opisywałam jak z resztki pora czy selera w doniczce z ziemią możemy uzyskać nową roślinę. Tak samo jak w okresie zimowym hodujemy szczypiorek z cebuli i natkę(...)pietruszki. Tym razem ucięty kawałek kapusty został namoczony w wysokiej pokrywce. Wodę zmieniałam co 2 dni. Po tygodniu kapustka ma już sporo listków i piękny zielony kolor. Taki efekt można uzyskać nawet ze sklepowej kapusty
prawdziwe jedzenieOsobiście jestem fanką wszystkich naleśników, pierogów, klusek itp. Również kocham kiszoną kapustę i grzybki , tak więc uszka z barszczem mogłabym jeść kilogramami ;))) Składniki na ciasto (ok. 50-60 uszek): 1/2 kg mąki 1 jajko szczypta soli letnia woda Składniki na farsz: kapusta kiszona ok. 300g 100g pieczarek cebula olej sól, pieprz Wykonanie: Mąkę przesiać, zrobić dołek i wbić całe jajko(...)dodać sól, odrobinę wody i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt twarde, dolać troszkę wody. Odstawić ciasto na chwilę. Grzyby wraz z kapustą kiszoną oraz cebulą zmielić maszynką do mielenia mięsa. Dodać szczyptę soli oraz pieprzu i smażyć przez chwilę. Następnie wałkujemy ciasto, które możemy podzielić sobie na mniejsze porcje. Wykrawamy szklanką kółka,nakładamy farsz i lepimy uszka. Wrzucać partiami
Olcia gotuje!adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: główka młodej kapusty 4 kiełbaski (np.śląskie) plaster boczku parzonego lub wędzonego 2 duże cebule 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól ,pieprz ,czerwona papryka do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Kapustę poszatkować.przełożyć do garnka zalać ok 2 szklankami wody.Włożyć liście laurowe i ziele angielskie .Posolić ,dodać trochę pieprzu(...)kiełbasę podpiec dość mocno na patelni i dorzucić do kapusty.Cebule również osolić , podsmażyć i dodać do bigosu .Dusić na małym ogniu przez ok 1 godz.(pilnować ,bo młoda kapusta lubi się rozgotować).Podczas gotowania dolewać trochę wody .Po tym czasie dodać koncentrat ,chwilę gotując. Pod koniec poprószyć mąką . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szybki bigos z młodej kapusty pochodzi z serwisu
Olcia gotuje!Pyszna i sprawdzona kolorowa sałatka z kapusty i świeżych warzyw. Zamknięta w słoiczkach, aby w razie potrzeby otworzyć. Niezastąpiona do mięsnych dań obiadowych i nie tylko. Serdecznie polecam do wypróbowania przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka do słoików – składniki: 1 średnia kapusta 3 średnie marchewki 1 papryka czerwona 2 łyżki koperku 4 średnie ogórki gruntowe 1,5 łyżki soli Zalewa(...)sałatki: 2 szklanki wody 1/4 szklanki octu pół szklanki cukru 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka do słoików – sposób wykonania: Kapustę szatkujemy na drobno. Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Ogórki pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić, wydrążyć gniazdo i pokroić w cienkie paseczki. Koperek posiekać. Wszystkie składniki przekładamy do miski dodajemy sól
Olcia gotuje!Bardzo smaczne i tanie danie z ziemniakami, kiszoną kapustą i podsmażoną kiełbasą oraz cebulą. Ja podaję ciapkapustę z kefirem, polecam przepis. SKŁADNIKI : 1/5 kg ugotowanych ziemniaków 0,5 kg kiszonej kapusty 2 cebule 2 łyżki smalcu 1 kiełbasa zwyczajna lub odrobina boczku sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Kapustę kiszoną gotujemy w garnku z odrobiną(...)wody do miękkości, odcedzamy i po ostudzeniu wyciskamy i kroimy na kawałki. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i dodajemy do nich kapustę, sól i piperz oraz podpieczoną kiełbasę z cebulą na oleju. Wszystko dokładnie ubijamy. Ciapkapusta jest gotowa. Podajemy ją okraszoną podpieczoną cebulka z boczkiem, smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliLubisz surówki na słodko? Jeśli tak, to dzisiejsza propozycja z pewnością będzie Ci smakować. Tym bardziej, jeśli podobnie jak ja, lubisz też przyprawę curry. Surówka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami, jabłkiem, marchewką i suszoną żurawiną w majonezowym sosie curry to świetna propozycja jako dodatek do mięs. Ja zwykle szykuję ją gdy robię udka pieczone w syropie z brzoskwiń(...)wędzonym kurczakiem i porami) . Wystarczą do niej dosłownie 2-3 połówki brzoskwiń. Idealnie, by nadać surówce odrobinę słodyczy. Jest pyszna i szybka do przygotowania, moim zdaniem warta wypróbowania. 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko brzoskwinie z puszki (ja wykorzystuję 2-3 połówki) 1/2 szkl. rodzynek lub suszonej żurawiny 3-4 łyżki majonezu około 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżka
Smaki Na TalerzuKiszone warzywa królują na naszych stołach przez cały rok. Ogórek, kapusta – nie znamy osoby, która by ich nie jadła. Kiszonki świetnie podkreślają smak mięs, idealnie pasują do kanapek, ale też doskonale nadają się na szybką przekąskę. Wiedzieliście, że owoce też bez problemu możemy ukisić? Okazuję się, że tak! Dlatego dzisiaj odpowiemy na pytanie – jakie owoce i warzywa można kisić oraz(...)fosfor. Można więc spokojnie nazywać je daniem fit, które powinno znajdować się w naszej diecie. Samo zdrowie! Co nadaje się do kiszenia? Oczywistym wyborem są ogórki i kapusta, ale co możemy jeszcze wybrać? Jak się okazuje – gama wyboru jest ogromna. Ważne, aby nasz produkt zawierał w sobie dużą ilość cukru i wody . Pamiętaj też, że lepiej kisić świeże
kruche babeczkiszynki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 g ryżu 1 jajko 2 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia pulpetów sól, pieprz olej do smażenia Sos: 500 g kapusty włoskiej 700 ml bulionu warzywnego 500 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka cukru 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz olej do smażenia natka pietruszki do posypania gołąbków(...)solą i pieprzem. Zwilżonymi w zimnej wodzie rękoma formujemy okrągłe pulpety wielkości dłoni. Następnie każdy osobno obtaczamy w mące. W szerokim garnku rozgrzewamy olej, dodajemy poszatkowaną w paski kapustę i smażmy do momentu aż zacznie mięknąć. Następnie kapustę zalewamy bulionem warzywnym oraz przecierem pomidorowym. Mieszamy. Do garnka delikatnie wkładamy uformowane kotlety oraz wrzucamy ziarna ziela angielskiego. Całość przykrywamy i gotujemy
Qchnia po prostugotowanie. Po kilku minutach dodajemy warzywa, których gotowanie nie trwa tak długo. Uwielbiam podawać to łatwe tajskie curry z białym lub brązowym ryżem i surówką z białej kapusty i marchewką. Kurczak curry z warzywami. Kurczak curry przepis Kurczak curry z warzywami i mlekiem kokosowym to jednogarnkowe danie, które jest zdrowe, pyszne, kremowe, pachnące i niezwykle łatwe(...)smaku ewentualnie sól do smaku Warzywa do curry: 1 marchewka pokrojona w skośne, cienkie plasterki 1/2 małej cukinii pokrojonej w półplasterki 1 szklanka różyczek kalafiora 1/2 małej główki kapusty pekińskiej, poszatkowana 2-3 świeże liście pora, pokrojone w poprzek pod skosem na kawałki około 1,5cm posiekana tajska bazylia i kolendra Przepis krok po kroku na kurczaka curry z warzywami
Moja Książka KucharskaBardzo prosty sposób na czerwoną kapustę do obiadu. Podane ilości składników są przykładowe. Precyzja nie jest tutaj konieczna. pół niedużej główki czerwonej kapusty pół łyżki octu szczypta cukru sól, pieprz 1 łyżka majonezu dekoracyjnego 1 łyżka gęstej śmietany 18% 1-2 ząbki czosnku Poszatkowaną kapustę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Jeszcze gorącą posypać odrobiną(...)cukru, oraz skropić octem. Wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Połączyć majonez, śmietanę, zmiażdżony czosnek. Otrzymany sos czosnkowy przyprawić pieprzem wg własnych upodobań. Wystudzoną kapustę połączyć z sosem czosnkowym. Schłodzić w lodówce
Praktyczna pl