Klopsiki babuni Mięciutkie, soczyste i przepyszne klopsiki wieprzowe z dodatkiem ryżu i kapusty, duszone w delikatnym, gęstym sosie pomidorowym. Super obiad jak u babci! Świetnie smakują podane z duszonymi ziemniaczkami. Polecam! Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego 100g ryżu 250g białej kapusty 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia klopsików 250ml bulionu 150ml(...)ziele angielskie 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka kurkumy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej do smażenia *** Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem łyżki kurkumy. Kapustę drobno szatkujemy *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Do miski przekładamy mięso mielone, ryż i wbijamy jajka. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra
Blog z ApetytemWalentynki. Przygotowałam dla moich milusińskich ulubiony obiad, czy krokiety z naleśników. Wszyscy bez wyjątku lubią krokiety na obiad , nawet mój małżonek, który zdecydowanie mówi nie naleśnikom. Jednak nadziewane mięsem, kapustą i szuszonymi grzybami naleśniki smakują mu bardzo. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na krokiety, co świadczy o tym, że często przyrządzam to danie na obiad. Najczęściej używam gotowanego mięsa(...)kurczaka. Dzisiaj dodałam do niego białą kapustę i suszone grzyby. Uwielbiam takie połączenie. Oszczędnie i pysznie, a przy tym takie proste! Proste, bo naleśniki umie chyba każdy usmażyć, a zrobić farsz to też żaden problem. Farsz przygotowuję na różne sposoby, ale wolę jak mięso i pozostałe składniki są drobno pokrojone. Po przekrojeniu widać po prostu co się
codojedzeniaświeże, młode warzywa i pierwsze owoce przygotujemy między innymi boćwinę z czosnkiem i orzeszkami, duszone młode pory, sałaciankę, groszkową pastę, smalec z fasoli czosnkiem niedźwiedzim lub okonomiyaki z młodej kapusty. Latem rośliny zawierają dużo witamin i minerałów, a na dodatek są najtańsze. Korzystając z tych cennych właściwości jedzmy jak najwięcej warzyw i owoców. W Jednogarnkowej Jarzynovej latem przygotujemy szakszukę(...)prawdziwy wysyp warzyw i owoców. To przede wszystkim czas zbiorów i to nie tylko z ogrodu czy sadu, ale także z lasu. Jesienne propozycje Dominiki to między innymi czerwona kapusta z gorgonzola, grzybowy strogonow, ragu z bakłażanów, dyniowy dal, pieczone śliwki i mój ulubiony deser, a mianowicie mus gruszkowo dyniowy z kardamonem . W zimowej kuchni Jarzynovej jest równie pysznie
Tajemnice Smakuświeże, młode warzywa i pierwsze owoce przygotujemy między innymi boćwinę z czosnkiem i orzeszkami, duszone młode pory, sałaciankę, groszkową pastę, smalec z fasoli czosnkiem niedźwiedzim lub okonomiyaki z młodej kapusty. Latem rośliny zawierają dużo witamin i minerałów, a na dodatek są najtańsze. Korzystając z tych cennych właściwości jedzmy jak najwięcej warzyw i owoców. W Jednogarnkowej Jarzynovej latem przygotujemy szakszukę(...)prawdziwy wysyp warzyw i owoców. To przede wszystkim czas zbiorów i to nie tylko z ogrodu czy sadu, ale także z lasu. Jesienne propozycje Dominiki to między innymi czerwona kapusta z gorgonzola, grzybowy strogonow, ragu z bakłażanów, dyniowy dal, pieczone śliwki i mój ulubiony deser, a mianowicie mus gruszkowo dyniowy z kardamonem . W zimowej kuchni Jarzynovej jest równie pysznie
Tajemnice Smakuzachowają wszystkie cenne właściwości. W przypadku warzyw warto sięgnąć po: pietruszkę, por, roszponkę, seler, ziemniaki, sałatę lodową, warzywa strączkowe, czosnek, brokuły, brukselkę, kalafior, trufle czarne, buraki, cykorię, dynię, kapustę białą, chińską, czerwoną i włoską, marchewkę, rzodkiewkę, kalafior. Jakie warzywa i owoce warto jeść wiosną? Kwiecień to czas, w który zaczyna się ocieplać i natura budzi się do życia(...)okresie najlepszymi sezonowymi owocami będą: gruszki, rabarbar, mango, jabłka, czerwone pomarańcze. Sezonowe warzywa, które występują w tej porze to: ziemniaki młode, papryka, marchew, cebula, kapusta młoda, karczochy, warzywa strączkowe, sałata lodowa, szparagi, rzodkiewka, pietruszka, cykoria. Wiosną pojawiają się młode, sezonowe warzywa. Maj to miesiąc, w którym znajdziesz swoje ulubione owoce takie jak truskawki, czereśnie, czy agrest. W tym okresie warto
Rozdomowionachłopsku Przepis tutaj (KLIK) Smaczne, aromatyczne i łatwe w wykonaniu – takie są właśnie krokiety po chłopsku, które z pewnością zadowolą nie jedno podniebienie. Jeśli po świętach została Wam kapusta z grzybami, pieczarki lub gotowane albo pieczone mięsa, zawińcie to jak farsz w naleśniki i zróbcie na obiad pyszne krokiety! Poświąteczna zapiekanka czyli sposób na przetworzenie resztek Przepis tutaj (KLIK(...)garnek Przepis tutaj (KLIK) Typowe danie jednogarnkowe, ładnie nazwane „chłopski garnek” ale tak szczerze mówiąc dałam tam wszystko co akurat miałam w lodówce : pieczone mięso, kiełbasę, trochę boczku, kawałek kapusty, trochę posiekanej zieleniny, paprykę i pomidora. Całość zaciągnęłam koncentratem i serkiem śmietankowym. I wyszło rewelacyjnie ! Pyszna domowa pizza Przepis tutaj (KLIK) Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna pizza domowa
Blog z ApetytemMINUT CO POTRZEBUJESZ: – Buraki – 4 średnie sztuki – Czosnek – 6 ząbków – Ziele angielskie – kilka kulek – Liście laurowe – kilka listków – Woda przegotowana, przestudzona – 1 litr – Sól – 1 łyżka – Sok z kiszonej kapusty – 1 łyżka PRZEPIS: 1. Wodę zagotuj, dodaj sól, dobrze wymieszaj i odstaw do przestudzenia. 2. Buraki obierz i pokrój w plasterki. 3. Ząbki czosnku, również obierz. Większe przekrój na połówki(...)inne naczynie, np. gliniane. 5. Ułóż w słoiku naprzemiennie plastry buraków, listki laurowe, czosnek i ziela aż do wykończenie składników. 6. Całość zalej osoloną wodą, dodaj sok z kiszonej kapusty, zakryj słój bawełnianą ściereczką, otocz gumką i odstaw na około 5 dni. 7. Im cieplejsza temperatura pomieszczenia tym szybciej zakwas będzie gotowy. 8. Gotowy zakwas przelej do butelek i odstaw
globuskulinarnyPrzepis na pełnoziarniste paszteciki okazał się na tyle uniwersalny, że spokojnie można z niego zrobić kulebiak z kapustą i pieczarkami, który pomimo zastosowania mąki pełnoziarnistej jest mięciutki i smaczny. Składniki: Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej typ 550 250 g mąki pszennej typ 1850 270 ml mleka opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka soli(...)łyżeczka cukru 30 ml oleju rzepakowego Farsz i dodatki: 1 łyżka oleju rzepakowego 500 g kapusty kiszonej 1 marchew 300 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 ml bulionu 1 liść laurowy 1 łyżeczka lubczyku szczypta soli i pieprzu czarny sezam do posypania 3 łyżki mleka
Mango Papajasmaku jest dodatek sosu czosnkowego. Robi tu naprawdę świetną robotę. Bardzo wszystkim smakowały i będzie to świetny pomysł na szybki nie tylko piątkowy obiad. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia sos czosnkowy do podania - robię własny - KLIK Sposób wykonania: 1. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, drobno pokroić, zalać(...)wodą i ugotować do miękkości (ok 30 minut). 2. Po ugotowaniu kapustę odcedzić, odcisnąć i odstawić do wystudzenia. 3. W misce zmiksować jajko, mleko, mąkę, dodać kapustę, sól, pieprz i całość zamieszać. Na rozgrzanej patelni na oleju smażyć placki na rumiano z obu stron. Przełożyć na ręcznik papierowy, następnie na talerz i podawać z domowym sosem czosnkowym. Smacznego
Kuchnia domowa Ani