Trochę inny kapuśniak niż ten tradycyjny, z kwaśnej kapusty. Ja swój przygotowałam na bazie kapusty włoskiej, z dodatkiem wędzonki i kaszy jaglanej. Ten pomysł okazał się super trafiony, zupka okazała się bardzo smaczna i rozgrzewająca, a oto w jesiennych zupach przecież chodzi. My jesteśmy bardzo zupowi, to taki posiłek, w którym można przemycić dużą ilość warzyw, szczególnie osobom, które(...)wypełniają żołądek. Zupy nie muszą ociekać tłuszczem, nie trzeba ich także zaciągać mąką. Takie dietetyczne, lekkie zupy są idealne jako pierwsze danie na jesienny obiad. Składniki: - 300g kapusty włoskiej - 150g ugotowanej kaszy jaglanej (u mnie z tego przepisu ) - 220g obranych ziemniaków - 400g warzyw (u mnie 2 marchewki,1 pietruszka, por, 2 łodygi selera naciowego) - 300-500ml dowolnego bulionu, można
Smaczne ZdroweSmaczny dodatek do obiadu: kapusta pekińska z dodatkiem słodkiej kukurydzy i pikantnego sosu czosnkowego na bazie jogurtu, z dodatkiem domowego majonezu...Mmmm... Taka surówka świetnie sprawdzi się także jako przekąska. Składniki: - główka kapusty pekińskiej (u mnie 660g po usunięciu wierzchnich liści) - 1 pełna łyżka domowego majonezu np. tego lub tego (można dodać również dobry sklepowy) - 1 puszka kukurydzy (u mnie(...)Bonduelle, nie modyfikowana) - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 ząbek czosnku - 1/2 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - świeżo mielony kolorowy pieprz (u mnie dość sporo) Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę. Do małej miski przecisnąć obrany ząbek czosnku, dodać sól i wymieszać. Następnie dodajemy pełną łyżkę dobrego majonezu, dwie łyżki
Smaczne ZdroweSkładniki: 4 plastry karkówki mąka do obtoczenia 0,5 kg kiszonej kapusty 1 duża cebula 3 liście laurowe 4 ziela angielskie pół szklanki kwaśnej śmietany płaska łyżeczka mąki sól, pieprz smalec tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego Sposób przygotowania: Kapustę rozdrabniamy. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni cebulę. Wkładamy ziele(...)minut pod przykryciem. Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące. Krótko przesmażamy na patelni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wykładamy połowę kapusty. Przykrywamy plastrami mięsa. Kładziemy resztę kapusty. Śmietanę mieszamy z mąką. Zalewamy danie. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Ilość porcji
Pobite gary BarbaryPozostałe mięso z rosołu zmieliłam, dodałam kiszonej kapusty i powstały pyszne syte pierogi. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 jajko 2 łyżki oleju sól Farsz: 400 g mięsa z rosołu (mięsne żeberko i skrzydło z indyka) 400 g kiszonej kapusty 2 cebule sól, pieprz 1 surowe jajko Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy farsz, kapustę gotujemy do miękkości(...)wystudzeniu odciskamy z nadmiaru wody, drobno siekamy. 2. Mięso z rosołu oddzielamy od kości, mielimy w maszynce do mięsa. 3. Cebulę drobno siekamy, rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Kapustę, mięso i cebule mieszamy, dodajemy 1 surowe jajko oraz doprawiamy do smaku. 4. Ze składników zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, wałkujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek
Kuchnia domowa Aniziemniaków 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 kulka mozzarelli kapusta pekińska sól pieprz bazylia oregano majeranek chili 2 ząbki czosnku pół cebuli Kapustę obrać z liści , ok 10-12 szt. Liście sparzyć i odłożyć. Ziemniaki obrać pokroić w plastry i obgotować ok 7-10 min. Mięso wymieszać z przyprawami, dodać jajko, pokrojoną mozzarellę, drobno posiekaną cebulę i czosnek(...)Wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić , wyłożyć liśćmi tak by górna część ok 8 cm wystawała poza naczynie. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, na nim całe mięso i przykryć ziemniakami. Liście kapusty zawinąć do góry i przykryć całą zapiekankę nimi. Rękę zwilżyć oliwą i nasmarować górę zapiekanki. Okryć całość folią aluminiową i piec ok 45 min w temp 190 st. Przed zakończeniem
Gotowanie jest łatwegłówka kapusty młodej 2 garście suszonych jabłek 1 jabłko 450 g kiełbasy (dobrej) 700 ml rosołu sól pieprz kminek oregano majeranek listek laurowy ziele angielskie 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki natka pietruszki Kapustę poszatkować niezyt drobno (ja lubię grubo) Rosół zagotować w garnku, wrzucić kapustę i mieszać aż cała się sparzy. Dodać suszone jabłka i przyprawy(...)patelni przysmażyć drobno pokrojoną kiełbasę, cebulę i jabłko , dodać do bigosu. Mieszać od czasu do czasu aż kapusta będzie miękka. ok 40 min. koncentrat wymieszać z ok pół szkl wody, dodać mąkę (ja mieszam w zakręconym słoiku) Dodać do bigosu i jeszcze chwilę pogotować mieszając Posypać natką pietruszki. Opublikowane
Gotowanie jest łatwegłówka młodej kapusty tłuszcz do smażenia 1 cebula 0,5 szkl wody sól pieprz 1 łyżka octu jabłkowego szczypta kminku pieprz ziołowy 2 łyżki mąki 1 łyżka smalcu ze skwarkami Kapustę poszatkować, cebulę posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać partiami kapustę trochę podsmażyć i podlać wodą lub bulionem. Dodać przyprawy i dusić ok 15 min. Odparować. Z mąki i smalcu(...)przygotować zasmażkę . Dodać do kapusty, wymieszać. Podawać z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem
Gotowanie jest łatwelubczyku sos pół cebuli 1 łyżka masła 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl wody 2 łyżki mąki sól pieprz szczypta lubczyku szczypta oregano 1 łyżeczka cukru pół główki młodej kapusty 1 szkl mleka bułka tarta do panierowania i do smażenia tłuszcz Mięso mielone wymieszać z przyprawami, dodać drobno posiekaną cebulę i pokruszony dokładnie chleb oraz jajko, wyrobić masę , formować pulpeciki(...)mąką i koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku i zagotować ciągle mieszając. Pulpety krótko obsmażyć dookoła i wrzucić do sosu. Gotować ok 10 -12 min. delikatnie mieszając. Kapustę pokroić na 3 części, spiąć szpikulcem by się nam nie rozpadła . Zagotować wodę z mlekiem 1:1 dodać soli i cukru. Włożyć kawałki kapusty i gotować ok 10-15 min. Wyjąć
Gotowanie jest łatweporcji wyjdzie 8 szt pół główki kapusty 400 g mięsa mielonego 1 szkl ryżu 2 jajka 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy łyżeczka oregano szczypta majeranku szczypta bazylii tłuszcz do smażenia i do formy bułka tarta do panierowania Kapustę poszatkować drobno i przeciąć w poprzek by kawałeczki nie były zbyt długie. Cebulę posiekać drobno podsmażyć w rondlu na tłuszczu, dodać(...)kapustę i mieszając smażyć aż cała się sparzy i zmniejszy objętość. Ryż ugotować w 2 szkl osolonej wody i odstawić na ok 20 min pod przykryciem. Kiedy kapusta i ryż przestygnie dodać mięso, jajka i przyprawy, wyrobić masę. Masę podzielić na 8 części, wilgotnymi rękami formować duże owalne gołąbki, panierować w bułce tartej, ponownie nadać im kształt i ułożyć
Gotowanie jest łatweszkl kaszy gryczanej 500 g mięsa mielonego 2 jajka 1 papryka sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego główka kapusty na sos puszka pomidorów krojonych pół papryki 150 ml śmietany 50 ml mleka 2 łyżki mąki sól pieprz ziołowy szczypta bazlii 2 ząbki czosnku Kapustę włożyć do wrzątku, oddzielić pojedyncze liście, Następnie odciąć zgrubione nerwy liści i ugotować je w wodzie(...)dodatkiem soli i łyżki tłuszczu. Przykryć i odstawić na pół godziny. Kaszę przełożyć do miski, lekko przestudzić, dodać mięso, jajka i drobno pokrojoną paprykę, dodać przyprawy i wymieszać. Liście kapusty nadziać nadzieniem, ułożyć w brytfance , skropić olejem, podlać ok pół szkl wody. Przykryć jednym lub dwoma liśćmi kapusty. Piec w temp 190 st przez ok 40 min. sos; Do rondelka
Gotowanie jest łatwegłówka kapusty 600 g mięsa (łopatka) 400 g kiełbasy wędzonej sól pieprz 1 cebula kilka ziaren jałowca szczypta lubczyku szczypta oregano 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka przyprawy fajity SKWORCU 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 łyżki mąki Kapustę posiekać , zalać 1 litrem wody, przykryć i zagotować, kiedy jest już sparzona wtedy można dolać jeszcze wody tak by się nie przypaliła. Mięso(...)pokroić w kostkę i przysmażyć na rumiany kolor, dodać do kapusty, kiełbasę również drobno pokroić i przysmażyć razem z posiekaną cebulą. Dodać wszystko do kapusty razem z przyprawami. Gotować bez przykrycia by nadmiar płynu wyparował. Kiedy wszystko będzie już miękkie należy dodać koncentrat i mąkę rozrobioną w wodzie . Podprawić bigos, dobrze wymieszać i zagotować. Dzięki SKWORCU jestem szczęśliwą
Gotowanie jest łatweżeberek w jednym pasku 1 kg kapusty kiszonej garść suszonych jabłek pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 1 cebula kminek sól pieprz pieprz ziołowy na marynatę; szczypta rozmarynu szczypta kolendry 3 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki suszonej papryki 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru brązowego na surówkę 2 pieczone ewent. gotowane buraki ćwikłowe 1 jabłko pół(...)Żeberka umyć, osuszyć. Przyprawy na marynatę utłuc w moździerzu, wymieszać z octem i oliwą, dodać cukier. Natrzeć marynatą żeberka. okryć folią i wstawić do lodówki na ok 10 godzin. Kapustę przepłukać, odcisnąć. Dodać drobno pokrojoną cebulę, kminek, pieprz, pomidory z zalewy, suszone jabłka , podlać 3-4 łyżkami oleju , podsmażyć ok 5 min, następnie podlać szklanką wody i dusić
Gotowanie jest łatwejuż letnich upałów można do obiadu podać ciepłą przystawkę. A, że nadal w bród jest owoców i warzyw na straganach polecam tą potrawkę. Jest to wariacja wiosennej młodej kapusty z koperkiem. Ta, jest zapowiedzią jesieni. Moją przystawiłam do ziemniaczków i mielonych. Tradycyjny obiad zawsze się sprawdza. Proporcja dla 3 osób: - 1/2 główki białej kapusty - ok. 15 dag wędzonego boczku(...)dużego pęczka natki pietruszki - 0,5 szklanki wody Boczek kroimy w kosteczkę, wrzucamy na suchą patelnię. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę - dokładamy do boczku. W tym czasie szatkujemy kapustę. Dodajemy do boczku wraz z wodą. Dusimy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodajemy wydrylowane śliwki i pomidory pokrojone na cząstki. Dusimy do miękkości kapusty. Teraz doprawiamy cukrem, solą
kawawszklancekaczce ( klik ) nie podam Wam składników odmierzonych wagowo. Podam proporcję na 1 kilogram mięsa mielonego, na bazie której stworzycie idealne danie. Macie więcej mięsa? pomnóżcie ilość składników ;) Wybór kapusty jest indywidualną sprawą Waszych kubków smakowych. Ja preferuję białą - moja znajoma włoską. I choć jedna drugą przekonywała, że jej wybór jest lepszy - żadna żadnej nie przekona. Proporcja(...)mięsa mielonego ( z łopatki, karkówki, może być mieszane - wieprzowo-wołowe ): - główka kapusty - 1 szklanka podgotowanego ryżu - pęczek natki pietruszki - sól, pieprz do smaku - 1 jajko Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście. Wkładamy do dużego garnka i obgotowujemy około 15 - 20 minut. wyjmujemy i studzimy. Wykrawamy głąb, naciskamy od góry lekko na kapustę w celu rozluźnienia liści i oddzielamy je od siebie
kawawszklancePrzepis na smaczny obiad – wieprzowina zapiekanka z kapustą kiszoną i ziemniakami. Składniki: 4 plastry łopatki wieprzowej (albo karkówki czy szynki) 500 g kapusty kiszonek 2 średnie marchewki 7-8 średnich ziemniaków łyżka majeranku 100 g koncentratu pomidorowego pieprz, sól, papryka ostra olej do smażenia Przygotowanie Łopatkę oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kapustę kiszoną(...)garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i startą na tarce marchewkę. Gotujemy do miękkości i odcedzamy. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy mięso i ziemniaki. Kapustę mieszamy z koncentratem pomidorowym, 1/3 szklanki wody i przyprawami. Wykładamy ją na mięso i ziemniaki. Naczynie przykrywamy, wkładamy do piekarnika i zapiekamy około godzinę w temp
e-PrzepisyKulinarne