kapustą - 19268 przepisów (strona:352/1285)

SZYBKA ZUPA Z KAPUSTY Z WĘDZONYMI KABANOSAMI 319

Dzisiaj taka trochę oszukana wersja zupy z kapusty. Nie miałam wszystkich składników i musiałam coś pokombinować. A jak wiadomo Polak potrafi! Tak właśnie powstała moja zupa… Często używam włoszczyzny błyskawicznej, jest szybko i przynajmniej naturalnie – lepiej użyć suszonych warzyw niż kostek rosołowych. Wiadomo, że najlepiej zupy przygotowywać na wcześniej przygotowanym bulionie, jednak póki co u mnie zaoszczędzenie każdej(...)minuty jest na wagę złota. A może Wy macie jakieś swoje triki w kuchni, które pozwalają zaoszczędzić czas? SKŁADNIKI : ( porcja na mały garnek zupy ) skrzydełka z kurczaka – 4 sztuki kapusta biała – 1 główka kabanosy wędzone – 8 sztuk ziemniaki – 4 sztuki włoszczyzna byskawiczna – 1 małe opakowanie – 50 g lub bulion warzywny 1,5 litra maggi* lub łyżeczka octu przyprawa

kuchniabellissima.wordpress.com
Sałatka gyros 164

tortilli – i wtedy smakuje wyśmienicie. Zazwyczaj sałatkę robi się warstwową, jednak jeżeli wolicie można ją od razu wymieszać. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 przyprawa Gyros 1 średnia kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy konserwowej 7 ogórków konserwowych 2 łyżki oleju 2 niewielkie czerwone cebule 1 średnia czerwona papryka Ketchup Majonez Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka obmywamy pod bieżącą, zimną wodą(...)mięso się połączy z przyprawą. Mięso odstawiamy na chwilę, żeby przeszło smakiem przypraw. W tym czasie ogórki i paprykę siekamy w drobną kostkę. Cebulę siekamy w cienkie piórka oraz kapustę pekińską siekamy w piórka. Kukurydzę odsączamy z wody. Przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Wszystkie składniki kolejno układamy w misce: mięso, ketchup, ogórki, cebula, kukurydza, papryka, majonez

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
gołąbki z kaszą... 176

Jeżeli z kaszą, to "staropolskie" ? Jak zrobić gołąbki po staropolsku :)  Zamiast ryżu używamy kaszę i do sosu nie dodajemy koncentratu pomidorowego :) Główkę kapusty gotujemy w osolonej wodzie i jak się gotuje to powoli odcinamy zmiękczone liście... Na farsz potrzebujemy ugotowaną kaszę pomieszaną z surowym mielonym mięsem,  podsmażoną cebulą i przyprawami...dodajemy również jajko, żeby farsz ładnie się kleił(...)już mamy liście i farsz, to zawijamy i odkładamy łączeniem do dołu... Jeżeli zostanie nam farsz i trochę kapusty, to kroimy drobno kapustę łączymy z farszem... robimy kulki :)otaczamy mąką i na rozgrzanej patelni smażymy gołąbkowe kotlety Dużych liści od kapusty nie wyrzucamy, tylko wykładamy nimi dno garnka... żeby nasze gołąbki podczas gotowania nie przywierały do dna :) Przed włożeniem

chleba naszego
Sałatka gyros 258

tortilli – i wtedy smakuje wyśmienicie. Zazwyczaj sałatkę robi się warstwową, jednak jeżeli wolicie można ją od razu wymieszać. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 przyprawa Gyros 1 średnia kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy konserwowej 7 ogórków konserwowych 2 łyżki oleju 2 niewielkie czerwone cebule 1 średnia czerwona papryka Ketchup Majonez Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka obmywamy pod bieżącą, zimną wodą(...)mięso się połączy z przyprawą. Mięso odstawiamy na chwilę, żeby przeszło smakiem przypraw. W tym czasie ogórki i paprykę siekamy w drobną kostkę. Cebulę siekamy w cienkie piórka oraz kapustę pekińską siekamy w piórka. Kukurydzę odsączamy z wody. Przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Wszystkie składniki kolejno układamy w misce: mięso, ketchup, ogórki, cebula, kukurydza, papryka, majonez

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
szybkowar-pyszne gołąbki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim... 216

Składniki: kapusta biała 1 główka, ryż 300 gram, mięso mielone drobiowe 60 dag, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 200 ml, czosnek niedźwiedzi  4 łyżki, woda 1 litr, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki ryż w woreczkach ugotować i wsypać do miski, dodać mielone mięso drobiowe, jajka, kucharek, pieprz, czosnek niedźwiedzi(...)przecier pomidorowy i dokładnie wszystko wyrobić z główki kapusty wykroić głąb, włożyć do wrzątku i po chwili gotowania ściągać liście z kapusty, z wystudzonych liści odkroić gruby nerw, nakładać porcję mięsa na liść i zawijać gołąbki do szybkowara 11 l, włożyć na dno rozkładane sitko (nie przypali się kapusta do dna), układać gołąbki, wlać wodę i od chwili zasyczenia pary

W Mojej Kuchni Lubię
Placki z kiszonej kapusty 193

zdrowotne walory, ale także walory smakowe bardzo popularne stały się wszelkiego zastosowania diety, opierające się na kiszonych warzywach, owocach, a także na sokach powstałych w wyniku fermentacji. Kapustę kiszoną lubię szczególnie, najlepiej taką prosto z beczki, a mam to szczęście, że mam do takowej stały dostęp. Garść kapusty zastępuje mi popcorn do wieczornego seansu filmowego, albo przegryzkę między posiłkami. Głównym(...)rejonu Bieszczad. Oto dość klasyczna wersja tego dania, może przywoła wspomnienia Waszych górskich wędrówek albo raczej pysznego posiłku tuż po? Przygotujcie następujące składniki (około 15 placków): 300 g kapusty kiszonej (waga po odciśnięciu) 200-250 ml mleka ok 250 g mąki jajko pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu czubata łyżeczka majeranku łyżeczka cząbru tłuszcz do smażenia Z mleka, mąki

Pichceniomania
Gołąbki mięsno – pieczarkowe w śmietanowym sosie 184

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 6-8 pieczarek – tyle ile zostało w lodówce 1 duża , świeża, kapusta biała 1/2 szklanki ryżu – surowego 1 mała cebulka sól , pieprz do smaku 50 ml słodkiej śmietanki 12 % 1 kostka bulionowa drobiowa lub szklanka rosołu mąka rozprowadzona w wodzie do zagęszczenia(...)kolor na patelni . Odstawiamy do wystygnięcia . Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy pieczarki z cebulką ,surowy, nieugotowany ryż , sól , pieprz do smaku i dokładnie mieszamy -wyrabiamy na jednolitą masę . Kapustę spażamy w dużym garnku we wrzątku , tak aby łatwiej było zdjąć liście , które nabiorą sprężystości dzięki temperaturze i nie będą się łamać , przy zwijaniu . Po przestudzeniu liści , na każdy nakładamy

Ogrodnik w podróży
GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ W SOSIE POMIDOROWYM 210

Składniki na około 20 małych sztuk: 400 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g kaszy gryczanej 1 duża cebula mała główka kapusty (ok. 1 kg) 500 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki 1,5 l wody 1 duża marchewka 1 mała pietruszka listek laurowy, ziele angielskie majeranek, bazylia, tymianek, słodka i ostra papryka sól, pieprz 1. Kaszę ugotowałam wg instrukcji(...)opakowaniu. 2. Cebulę obrałam i starłam na tarce. Wymieszałam z mięsem i ugotowaną kaszą. Doprawiłam do smaku majerankiem, słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. 3. Z kapusty wycięłam głąb. Włożyłam do garnka z wrzącą wodą wycięciem do góry. W wycięcie można wlać odrobinę oleju żeby liście łatwiej odchodziły. Gotowałam około 10 min aż liście trochę zmiękły i dało się

Vroblewska-fitlife
Stir-fry z indykiem, kapustą pekińską, marchewką i grzybkami mum 279

Delikatna i łagodna w smaku 'chińszczyzna' z podsmażonej piersi z indyka, marchewki i kapusty pekińskiej, z makaronem typu chow mein (odpowiednik spaghetti, tyle, że w wersji błyskawicznej- bez gotowania), podlana sosem sojowym i posypana świeżą kolendrą oraz sezamem. Potrawa w wydaniu tzw. stir-fry, która oznacza krótkie smażenie, jednocześnie często mieszając składniki, dzięki czemu mięso jest soczyste, a warzywa jędrne(...)kruche, dodatkowo całość przygotowywana na jednej patelni/woku, a wszystko to... ...w kwadrans! 🤗 2 porcje: * pierś z indyka- 200 g * makaron chow mein- 100 g * marchewka- 2 średniej wielkości * kapusta pekińska- 1/2 główki * grzybki mum- 10 g * czosnek- 3 ząbki * sos sojowy ciemny- 6 łyżek * olej ryżowy- 2 łyżki * sól, pieprz- szczypta * sezam biały i czarny- do posypania * świeża kolendra

Kraina Miodem Płynąca
Golonka duszona w kiszonej kapuście z cydrem 224

Świetne, rozgrzewające, syte i bardzo pożywne danie. Na zimowe, mroźne dni wymarzone. Golonka ugotowana w kiszonej kapuście smakuje wyjątkowo i jednocześnie za jednym zamachem przygotujesz prawie kompletną ucztę. I w tym tłustym, choć niezbyt lekkostrawnym kawałku mięsa możn znaleźć pozytywne i nawet zdrowotne aspekty. Gruba skóra i mięso golonki to bogactwo kolagenu i elastyny, które mają korzystny wpływ na nasze(...)rzeźnika. Do przygotowania w domu polecam praktyczne, małe, przednie golonki. Świetnie smakują podane z puree ziemniaczanym, musztardą lub chrzanem i kuflem piwa. Składniki: 4 przednie golonki 1 kg kiszonej kapusty smalec do obsmażenia 2-3 listki laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz papryka czerwona w proszku 3 szklanki bulionu warzywnego (wody) lub pół na pół z cydrem Wykonanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z kapusty pekińskiej 229

wyobrażam sobie drugiego dania bez jakiegokolwiek dodatku. Zawsze staram się zrobić jakąś świeżą surówkę z tego co akurat mam pod ręką. Zazwyczaj jest to kapusta biała,czerwona lub pekińska. Kiedy mam naprawdę mało czasu wtedy z konieczności sięgam do spiżarni po gotowce które przygotowałam latem.  Dziś podaję przepis na surówkę z kapusty pekińskiej za którą wszyscy przepadamy(...)średnia kapusta pekińska 1 marchew 1 cebula 1 świeży ogórek  1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz szczypta cukru do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny  Kapustę poszatkować,marchewkę i ogórka zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać. Wymieszać wszystkie składniki,przyprawić do smaku solą,pieprzem,cukrem i sokiem z cytryny. Wymieszać

Kolorowa kuchnia Elki
Karkówka duszona pod kapustą 439

Kruche i soczyste mięso pod pierzynką z kwaśnej kapusty, świetne na niedzielny obiad lub przyjęcie. To danie to tzw. samograj wkładamy do piekarnika i samo się robi nie angażując nas do dodatkowej pracy.   Składniki: 1kg karkówki lub łopatki 900g kiszonej kapusty 2 duże cebule olej do smażenia butelka ostrego ketchupu sól, pieprz, majeranek, lubczyk (lub opcjonalnie przyprawa gyros) Sposób(...)osuszamy, i kroimy w plastry centymetrowej grubości. Mięso oprószamy solą, pieprzem, lubczykiem i obficie majerankiem. Plastry mięsa składamy z powrotem w jeden kawałek. Formę do zapiekania wysmarowujemy masłem. Wykładamy kapustę oraz cebulkę uprzednio pokrojoną w talaki i zeszkloną na odrobinie oleju. Na kapuście układamy mięso, polewamy równomiernie ketchupem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 godziny pod przykryciem

Pyry na Gaz
Warstwowa sałatka z kurczakiem i fetą 262

znajomymi sałatka to u mnie punkt obowiązkowy. Kiedy więc znajomi zapowiedzieli się z wizytą, pozostało tylko zdecydować, którą akurat przygotować. Wybór padł na tą właśnie, warstwową sałatkę z kapusty pekińskiej, kurczaka, pomidorów, serka feta oraz płatków migdałowych. Kiedy sałatka pięknie prezentowała się już w szklanej misie, wydarzył się wypadek. Przez moje gapiostwo cała zawartość wylądowała na podłodze. Byłam bliska histerii(...)zdecydowanie dwa składniki, bez których ta sałatka nie mogłaby się obejść. Każdy kęs, który zawierał niespodziankę w postaci chrupiącego migdałowego płatka, oraz słonej kosteczki był na wagę złota;) 1/2 kapusty pekińskiej 4 średnie pomidory lub gałązka-dwie pomidorków koktajlowych 500g piersi z kurczaka przyprawa „Gyros” 3 łyżki oleju op. sera feta 100g płatków migdałowych Sos czosnkowy: 1 mały

Smaki Na Talerzu
Pasztet kapuściano-fasolowy 140

Podstawą tego niecodziennego jarskiego pasztetu jest biała kapusta i fasola, a sam pasztet jest aksamitny i delikatny, smaczny na zimno i na ciepło. Może być wykwintną przystawką, dodatkiem do dania obiadowego albo samodzielnym daniem. Masa pasztetowa może też być farszem do krokietów lub pierogów. Składniki: – 1/2 kapusty białej(...)sezamu – 2 łyżki nasion słonecznika – 2 łyżki mielonych nasion lnu – sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku – pęczek pietruszki zielonej   Wykonanie: – Kapustę pokroić i gotować w posolonej wodzie przez 30 minut, następnie odcedzić i wystudzoną odcisnąć przez gazę. – Na rozgrzanej oliwie podsmażyć obraną i pokrojoną cebulę

To co kocham
Zupa gołąbkowa 535

wówczas zupa będzie mega gęsta i treściwa, i będzie to świetna propozycja na jednodaniowy/syty obiad. 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula olej do smażenia 1/2 główki włoskiej kapusty 1-2 marchewki 1 nieduża pietruszka 1 ząbek czosnku ok. 3 litry rosołu lub bulionu 1 por 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz ok. 1 łyżeczka cukru(...)łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki 100-150g ryżu 190g koncentratu pomidorowego Połówkę kapusty kroimy na paski, a następnie w średniej wielkości kostkę. Marchewki obieramy, trzemy na dużych oczkach tarki, podobnie jak pietruszkę. Cebulę kroimy w kostkę, a pora w półplasterki. Wszystkie warzywa przesmażamy na 2 łyżkach oleju, do zeszklenia (będą błyszczące i minimalnie zmniejszą swoją objętość). Wówczas dodajemy

Smaki Na Talerzu