kapustą - 19268 przepisów (strona:348/1285)

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 187

Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka) 1 kg kapusty kiszonej 3 cebule 3 marchewki 2 pietruszki nieduży kawałek selera 2 łyżki oleju 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 3 listki laurowe pierz ziołowy mielony sól Ciasto na pierogi: 1 kg mąki pszennej 3 łyżki oleju około 300 ml gorącej, przegotowanej wody sól Sposób przygotowania: Do garnka(...)wkładamy mięso, marchewki, pietruszki, seler i 1 cebulę. Zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, ziarenka pieprzu, listki laurowe oraz sól. Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. Kapustę gotujemy w oddzielnym garnku przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Jeżeli ma mało soku to podlewamy ją odrobiną wody.  Następnie kapustę schładzamy, odsączamy sok i szatkujemy na małe kawałki

Qchnia po prostu
Surówka z czerwonej kapusty 2 190

Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis na surówkę z czerwonej kapusty,tym razem z dodatkiem majonezu. O właściwościach czerwonej kapusty pisałam tu klik. Jeśli chcecie surówkę w wersji light użyjcie gęstego jogurtu naturalnego zamiast majonezu.  1/2 główki czerwonej kapusty 1 mała cebula 1 łyżka posiekanego koperku  sól 1/4 łyżeczki octu winnego  1 łyżeczka cukru 1 łyżka majonezu(...)Kapustę i cebulę drobno poszatkować,posolić do smaku i odstawić na 10-15 minut. Następnie dodać ocet,cukier,koperek i majonez. Wymieszać dokładnie razem wszystkie składniki. Podawać do obiadu

Kolorowa kuchnia Elki
Gołąbki z czerwonej kapusty nadziane duszonymi warzywami 295

Gołąbki to danie, które najlepiej smakuje jesienią, ponieważ jest to świetny czas na przygotowanie potraw wraz z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Dzisiaj zachęcam Was do przyrządzenia gołąbków owiniętych czerwoną kapustą i nadzianych farszem z duszonej marchewki, selera, pietruszki i cebuli. Gołąbki przed podaniem polałam delikatnym sosem koperkowym, który idealnie skomponował się z lekko pikantnym, warzywnym farszem. Takie gołąbki to pomysł(...)produktów z nabiału (sos nie zawiera śmietany). #myAmbition Garnek Taurus  (o średnicy 16 cm) marki AMBITION ze szklaną pokrywką Składniki na 12 gołąbków: 1 duża główka czerwonej kapusty farsz   (waga warzyw przed obraniem!) 1 kg marchewki 1 bardzo duży korzeń pietruszki połowa dużego selera 0,5 kg cebuli (4 duże sztuki) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego odrobina oleju

Ugotować
Wege bigos z ciecierzycą 220

Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej - 1 kg pomidorów malinowych - 0,5 kg ciecierzycy - 3 cebule - 4 ząbki czosnku - czarny pieprz - majeranek około 2-3 łyżek - 1 łyżeczka pasty z kurkumy  przepis na pastę znajdziesz tu - 2 łyżki masła - opcjonalnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Ciecierzycę namoczoną przez noc w wodzie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną(...)innych potencjalnie niebezpiecznych substancji.  Do pomidorów dodajemy poszatkowane cebule, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, majeranek, kurkumę, doprawiamy czarnym pieprzem. Sos dusimy na małym ogniu około 40 minut. Ugotowaną kapustę i ciecierzycę przecedzamy. Do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem, wkładamy kapustę i ciecierzycę, wlewamy sos. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i majerankiem, jeśli jest taka potrzeba. Dodajemy masło i koncentrat

Szkrab Je Sam
Łazanki z pieczarkami (wegetariańskie) 204

kiełbasy, ale do tej potrawy mięso jest całkowicie zbędne i dodatek pieczarek równie dobrze urozmaici jej smak. Składniki: pół opakowania kwadratowego makaronu do łazanek 10 średnich pieczarek 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek majeranek, pieprz, ostra papryka, kminek Przygotowanie [the_ad id="6999"] Łazanki gotujemy w osolonej wodzie al dente, po ugotowaniu(...)odcedzamy i przelewamy oliwą z oliwek. Kapustę płuczemy, jeśli jest zbyt kwaśna, następnie kroimy na drobniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. W trakcie gotowania kapusty, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki. Oba składniki smażymy na patelni do miękkości, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilę razem przesmażamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną wcześniej odcedzoną

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z czerwonej kapusty z granatem i pistacjami (Insalata di cavolo rosso con melagrana e pistacchi) 187

SKŁADNIKI 500 g czerwonej kapusty 100 ml soku z czerwonej porzeczki 3 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru trzcinowego 50 g granatu 30 g pistacji oliwa extravergine s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 500 g di cavolo rosso 100 ml di succo di ribes rosso 3 cucchiai di aceto di vino bianco 2 cucchiai di zucchero di canna(...)chicchi di melagrana 30 g di pistacchi olio extravergine d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Kapustę bardzo cienko siekamy. Przygotowujemy sos: mieszamy sok z porzeczki, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu winnego i 2 łyżki cukru trzcinowego. Doprawiamy solą  i pieprzem.   Kapustę polewamy przygotowanym sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na przynajmniej 1 godzinę

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z zupkami chińskimi 897

Poniżej znajdziecie przepis… Sałatka z zupkami chińskimi – składniki 3 zupki chińskie (2 łagodne i 1 ostra) 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 papryki (1 czerwona, 1 żółta) kapusta pekińska 9 ogórków konserwowych 4-5 łyżek majonezu pieprz sól olej do smażenia puszka kukurydzy przyprawa gyros Sałatka z zupkami chińskimi – przepis Makaron z zupek chińskich posypujemy dołączonymi przyprawami(...)zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do ostygnięcia. Filety z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros i smażymy na odrobinie oleju. Po usmażeniu pozostawiamy kurczaka do ostygnięcia. Zielone części kapusty drobno szatkujemy. Paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy w misce z majonezem i doprawiamy do smaku pieprzem i jeśli jest taka potrzeba odrobiną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kapusta kiszona z ananasem i kurkumą 224

Jeśli ktoś myślał, że z końcem lata przestałam kisić to bardzo się myli. Kiszę coś cały czas, a kiszona kapusta w kilku odsłonach to ważna pozycja w naszym menu. Bardzo lubię ją za smak i wygodę bo robiąc różne warianty takich kiszonek mam gotowe sałatki do obiadu albo na przekąskę. Dzisiejsza wersja z kurkumą, czosnkiem i ananasem jest wyjątkowo zdrowa(...)pyszna. Kapusta kiszona to bomba witaminowa więc warto ją jeść, ale też warto zrobić samemu. To bardzo proste i możemy robić swoje własne mieszanki smakowe. Zwykła kapusta, taka w główkach, jest dostępna w sprzedaży cały rok więc mamy ciągły dostęp do produktu bazowego. Co do niego dodamy to już zależy od pomysłu. Z przechowywaniem 1 czy 2 słoików kiszonej kapusty

Smaczna Pyza
Surówka z kapusty pekińskiej z selerem naciowym 226

Sezon na kapustę pekińską chyba się już rozpoczął, bo pełno jej w sklepach. A i mi właśnie kapusta pekińska kojarzy się z zimowymi surówkami. Zapraszam na pomysł na dodatek do obiadu. Polecam! Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 2-3 łodygi selera naciowego 2 ogórki gruntowe sól, pieprz siekany koperek 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego Sposób przygotowania(...)Warzywa obrać. Kapustę pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. Ogórki pokroić w kostkę, a selera naciowego w talarki. 2. Warzywa połączyć, dodać majonez, jogurt, siekany koperek i doprawić solą i pieprzem. Schłodzić przed podaniem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kapusta pekińska duszona z papryką i boczniakami 415

Kapusta pekińska w jesiennej odsłonie, duszona z papryką i boczniakami. Zazwyczaj z kapusty pekińskiej przygotowujemy surówkę, a podana na gorąco jest jeszcze smaczniejsza. Nie wymaga długiego duszenia, prostsza w obsłudze niż jej pękata, głowiasta koleżanka. Idealny dodatek do każdego mięsnego lub rybnego dania i równie smaczna solo z bagietką lub  np. kopytkami. Rozgrzewająca, aromatyczna, po prostu pyszna! Gościła(...)już dwa razy z rzędu, u Was jestem pewna bez dokładki się nie obędzie! Składniki: 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 cebula 4-5 boczniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bulionu sól, pieprz 2 cm kawałek imbiru 1 łyżka oleju szczypta cukru 1 łyżeczka soku z cytryny zielenina - natka pietruszki Wykonanie: cebule obrać i pokroić w piórka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapusta biała zasmażana 228

Pyszny dodatek do ziemniaczków i mielonego lub kaszanki.  Choć doskonale nadaje się również jako samodzielne danie. 1/2 główki dużej kapusty 150 g boczku cebula sól morska O'Sole pieprz łyżka suszonej jarzynki 2 czubate łyżki mąki pszennej  2 łyżki posiekanego koperku Kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować prawie do miękkości. W garnku z grubym dnem przesmażyć pokrojony(...)kostkę boczek. Gdy ten się wytopi, dodać posiekaną cebulkę, zeszklić. Ugotowaną kapustę odcedzić, dodać do boczku. Przyprawić do smaku, wymieszać i dusić aż będzie miękka. Na suchej patelni uprażyć 2 łyżki mąki, zalać odrobiną wody i wymieszać aby nie było grudek. Zasmażką zagęścić kapustę. Dodać koperek, smażyć jeszcze ok 10 minut

Smakołyki Asi
SURÓWKA Z KAPUSTY / CABBAGE SALAD 130

SURÓWKA Z KAPUSTY / CABBAGE SALAD Sałatka pod tytułem „samo zdrowie”! Dużo witamin, świeże warzywa, pestki słonecznika… Przepisem tym podzieliła się kiedyś ze mną koleżanka i od tamtej pory raz na jakiś czas robię sobie tę bombę witaminową – jest pyszna, jest prosta, jest szybka! Jest też bardzo „elsatyczna” – cukinię można zastąpić papryką lub ogórkiem(...)seeds you can add pumpkin seeds or else. There can be a lot of versions of the salad. Let’s get to work! SKŁADNIKI: 1 mała główka białej kapusty (ok. 1 kg) garść żurawiny 1 średnia cukinia/ogórek/papryka garść pestek słonecznika/dyni żółty ser oliwa, sok z cytryny sól, cukier, pieprz, koperek INGREDIENTS: 1 small white cabbage (approx

Martyna Cooks
GOŁĄBKI TRADYCYJNE Z MIĘSEM I RYŻEM 282

macie w domu swoje mięso z rosołu i sami zmielicie do gołąbków. Akurat jest potrzebny rosół lub bulion do tego przepisu więc warto użyć mięsa z przygotowanej zupy. SKŁADNIKI : kapusta – 1 główka ryż – 40 dkg mięso mielone – 40 dkg cebula – 1 sztuka bulion lub rosół – 2 szklanki olej – kilka łyżek do przesmażenia przyprawa do mielonego lub papryka słodka sól(...)pieprz PRZYGOTOWANIE : Kapustę dać do gorącej wody i zostawić na 10 minut. Następnie usunąć głąb za pomocą noża i rozłożyć liście, odcinając ich twarde części. Ryż gotować w posolonej wodzie przez 10 minut. Cebulę obraż, posiekać i zeszklić na oleju. Dorzucić mięso mielone, przyprawę do mielonego lub paprykę słodką i smażyć 5 minut. Następnie wszystko razem wymieszać i doprawić solą

kuchniabellissima.wordpress.com
Ziemniaczana zapiekanka z kapustą włoską i mięsem 248

Smaczna i sycąca zapiekanka z ziemniaków, mięsa i kapusty. W sam raz na jesienny obiad, kiedy dnie są coraz chłodniejsze, a mamy do wykarmienia dużą i głodną rodzinę :) 1 kg ziemniaków 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1/2 główki kapusty włoskiej ( 500 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka majeranku 1/2 szklanki śmietanki kremówki(...)przyprawy – sól, pieprz czarny, przyprawę do mielonego. Wyłożyć na podsmażone ziemniaki. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodać poszatkowaną kapustę i chwilę obsmażyć, aż straci na objętości. Wlać kremówkę i dusić z majerankiem, aż zmięknie. Przyprawić do smaku i przełożyć do formy. Na wierzch zetrzeć ser żółty, przykryć i wstawić

https:KKuchniaMniam
Zupa gołąbkowa 489

Zupa z kapusty, mięsa mielonego i ryżu, czyli podstawowych składników z których robi się klasyczne gołąbki. Gęsta, rozgrzewająca i sycąca, a co za tym idzie może stanowić samodzielne danie. Idealna na jesienne obiady, a w szczególności jeżeli mamy ochotę na szybkie gołąbki :) 1/2 główki kapusty białej 1/2 kg mielonej łopatki wieprzowej 1 cebula 1 marchewka 1 kawałek selera korzeniowego(...)dużego garnka wlać niewielką ilość oleju rzepakowego i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż się zeszkli, po czym dołożyć mięso. Stale mieszając lekko obsmażyć. Wrzucić do garnka poszatkowaną kapustę, pokrojoną marchewkę i selera. Dodać ziele angielskie, liścia laurowego, pieprz czarny i całość zalać wodą. Gotować, aż warzywa zmiękną i wsypać ryż. Po około 20 minutach, jak ryż będzie miękki

https:KKuchniaMniam