kapustą - 19268 przepisów (strona:340/1285)

Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej 592

Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej Soczysta, świeża i przepyszna surówka warzywna do obiadu. Prawdziwa bomba witaminowa. Polecam!     Składniki: ok 300g kapusty pekińskiej pół papryki (użyłam żółtej i czerwonej) 1 marchewka pół cebuli pół pęczka zielonej pietruszki Sos: ok 4-5 łyżek oliwy 1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny po szczypcie soli(...)pieprzu       *** Kapustę pekińską drobno szatkujemy *** *** Paprykę kroimy w kosteczkę *** *** Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Cebulę i pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski *** *** Przygotowujemy sos: do miseczki przekładamy wszystkie wymienione składniki i dokładnie mieszamy *** *** Gotowy sos dodajemy do pokrojonych warzyw i całość mieszamy *** *** Surówkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy

Blog z Apetytem
Golonka w kapuście z garnka rzymskiego 136

duża golonka lub dwie mniejsze 1 kg kapusty kiszonej 2 marchewki 1 cebule 1 pietruszka listek laurowy x2 ziele angielskie pół łyżeczki kminku kilka suszonych grzybków tłuszcz do smażenia Golonkę myjemy wkładamy do garnka, dodajemy marchewkę, pietruszkę i przypieczoną na ogniu cebulę. ziele angielskie i listek laurowy.  Zalewamy wodą i gotujemy go miękkości ok 2 godziny. Grzybki należy wcześniej(...)namoczyć i ugotować pozostawiając również wywar. Kapustę odciskamy, można nawet przepłukać zimną wodą.  Do garnka kroimy cebulę, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy kapustę i zielę angielskiem grzybki i przyprawy do smaku. Podlewamy wywarem z grzybków i ok 1 szkl wody. Dusimy pod przykryciem ok 45 min.  Kiedy płyn odparuje, przekładamy kapustę do garnka rzymskiego ewentualnie gęsiarki lub naczynia żaroodpornego

Gotowanie jest łatwe
Surówka z kapusty kiszonej, marchewki i cebuli 155

zima to okres przeziębień, dlatego też polecam jeść kiszonki, które są naturalnym probiotykiem,a także "bombą" witaminową dla naszego organizmu. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania tradycyjnej surówki z kiszonej kapusty wraz z dodatkiem marchewki i cebulki. Idealny dodatek do drugiego dania.  Składniki na porcje dla 3-4 osób: 0,4 kg kapusty kiszonej 1 mała marchewka 1 mała cebula(...)łyżki oleju 2 łyżeczki cukru pieprz do smaku Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić. Kapustę odsączyć z zalewy i posiekać. Jeśli kiszona kapusta jest zbyt kwaśna w smaku to należy ją przepłukać w zimnej wodzie. Wszystkie składniki na surówkę przesypać do miski i bardzo dokładnie wymieszać ze sobą. Uwaga: olej najlepiej

Ugotować
Prosta surówka z papryką 140

Prosta surówka z papryką Prosta surówka z papryką i kapustą . Jej wykonanie zajmie Wam co najwyżej dziesięć minut . I to tylko dlatego że trzeba posiekać warzywa Niezwykle smaczna i do tego apetyczna . Jest to jedna z niewielu surówek , które zjada mój starszy syn , bez większego marudzenia . Cóż puki mamy jesień i jeszcze dostęp do świeżych , krajowych warzyw to trzeba(...)nich korzystać . Zimą lepszym wyjściem ,niż kupno holenderskiej ( a w zasadzie Niderlandzkiej ) papryki ,będzie korzystanie z mrożonek… składniki : ćwiartka świeżej kapusty , małej główki 2 czerwone papryki grubościenne 2 pomidory śliwkowe , typu pasta lub inne twarde 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego sól , pieprz do smaku 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu Kapustę

Ogrodnik w podróży
Gołąbki oszukane – idealne dla początkujących 153

wtajemniczenia . Dzisiejszy przepis na tzw. oszukane gołąbki (zwane również poznańskimi) będzie idealny dla osób z mniejszym doświadczeniem w kuchni. Składniki 0.5 kg mięsa mielonego (karkówka lub łopatka) 0.5 kg kapusty 4 jajka Pół szklanki ryżu 4 łyżki kaszy manny 2 średnie cebule 1 szklanka oleju Sól, pierz i cukier do smaku Krok po Kroku 1 Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy(...)kostkę i podsmażamy na około 1/3 szklanki oleju. 2 Mięso, jajka, ryż i kaszę mannę mieszamy z kapustą. Dodajemy przyprawy i formujemy kotleciki (takie same jak mielone). Gołąbki smażymy na pozostałym oleju. 3 Usmażone gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy 1/2 litra wody. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 min. 4 Upieczone gołąbki podajemy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Zupa gołąbkowa. Raz spróbowaliśmy, już zawsze będziemy ją robić. PRZEPIS 308

Kapusta, mięso, pomidory i ryż razem tworzą smak, który uwielbiamy. Odnaleźć można go oczywiście w tradycyjnych gołąbkach , gołąbkach bez zawijania , a teraz też w zupie gołąbkowej, która wychodzi przepyszna. Znajoma dała nam ten przepis i wiemy już, że zawsze będziemy ją robić. Przepis na zupę gołąbkową Składniki: 3 cebule, pół kilograma mielonej wieprzowiny, pół średniej główki białej kapusty, 2 marchewki(...)gramów białego ryżu, łyżka papryki w proszku, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, olej. Zrób tak: w dużym garnku na oleju przesmaż mięso razem z cebulą, dodaj posiekaną kapustę oraz marchewkę pokrojoną w kostkę i smaż wszystko jeszcze około 5 minut, często mieszając. Następnie do garnka wsyp ryż oraz dodaj pomidory, a także paprykę w proszku, wymieszaj, wlej wodę, zagotuj

Kulinarna Polska
szybkowar-gołąbki z kapusty włoskiej w sosie ze świeżymi pomidorami... 130

Składniki: pomidory mocno dojrzałe 1 kg, ryż ugotowany 2 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżka, łopatka mielona 70 dag, koperek 1 pęczek, jajka 2 sztuki, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, kapusta młoda włoska 1 główka większa, woda 1 szklanka, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka Ugotowany na sypko ryż w nie osolonej wodzie z olejem(...)dobrze ręką wyrobić z jajkami, mieloną łopatką, przyprawą do wieprzowiny, posiekanym koperkiem. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzącej wody i ściągać sparzone liście, z ostudzonych wyciąć gruby nerw, nakład porcję mięsa. W szybkowarze (9 l.)na dnie rozłożyć rozsuwane sitko aby kapusta się nie przypaliła na dnie, na sitku układać do około 3/4 wysokości szybkowara. Umyte pomidory pokroić

W Mojej Kuchni Lubię
Żeberka pieczone w kiszonej kapuście 147

Bardzo prosty przepis na żeberka pieczone w kiszonej kapuście. Podaję z czeskimi knedliczkami. Proste składniki bez udziwnień. Smaczny obiad bez większego nakładu pracy z którym każdy sobie poradzi.   użyłam 600 gramowy  bardzo mięsisty pasek żeberek Marynata do mięsa ok. 8 łyżek oleju sól  pieprz majeranek słodka papryka w proszku  średniej wielkości cebula  600/700 gramów kiszonej(...)kapusty wegeta (przepis na domowej  roboty wegetę  ➦   tutaj ) 4/5 kulek ziela angielskiego 3/4 liście laurowe 1 szklanka wody lub bulionu Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy. Żeberka dzielimy na mniejsze części i smarujemy dokładnie marynatą. Najlepiej gdyby poleżały w marynacie minimum 1 godzinę. Cebulę kroimy w piórka.  Następnie żeberka obsmażamy z każdej strony na patelni

Andzia Pichci
Rumpuć – sycąca zupa z wielkopolski 160

mięsa wołowego 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka) 20 dkg wędzonego boczku 1 cebula 2 litry zimnej wody 1 włoszczyzna 3-4 ziemniaki 1/3 główki kapusty 30 dkg kapusty kiszonej 100g koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek olej do smażenia 2 łyżki posiekanej pietruszki     *** Mięso(...)kulki ziela angielskiego i 3 kulki pieprzu, przykrywamy i gotujemy jeszcze przez pół godziny *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, gotujemy przez około 10 minut *** *** Kapustę kroimy w średniej wielkości kostkę i dodajemy do zupy *** *** Kapustę kiszoną płuczemy, drono kroimy i również dodajemy do zupy. Gotujemy przez około 30 minut *** *** Włoszczyznę wyjmujemy z zupy, drobno kroimy

Blog z Apetytem
szybkowar- pyszne żeberka w sosie cebulowym... 153

żeberek 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 10 sztuk, cukier 1 łyżeczka, kostka rosołowa 2 sztuki, woda 1 litr, śmietana 18% 2 łyżki, mąka pszenna 3 łyżki kapusta młoda 2 główki, kucharek 1 łyżka, olej rzepakowy 5 łyżek, cebula 1 sztuka, cukier 2 łyżki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka, mąka 1 łyżka, koperek 1 pęczek Przyprawę(...)szybkowarze opadnie, wyjąć tylko żeberka na talerz i usunąć ewentualne kości z wywaru, do wywaru z cebulą dodać śmietanę, mąkę i blenderem szybko zmiksować, zagotować mieszając do zagęszczenia sosu. kapusta zasmażana: na oleju na złocisto podsmażyć pokrojoną cebulę z cukrem, dodać pokrojone młode kapusty, kucharka, pieprz mielony i podsmażać mieszać co jakiś czas do miękkiej kapusty, dodać ocet, wsypać mąkę

W Mojej Kuchni Lubię
Domowa kapusta kiszona w słoikach 137

Kapusta kiszona, jak wszystkie kiszonki, to naturalne źródło witamin, które zapewnią nam odporność i dobre samopoczucie w zimowych miesiącach. Jak się okazuje, przygotowanie domowej kiszonej kapusty wcale nie jest trudne. Co ważne nie potrzebujemy do tego ani dużej kamionki, ani tym bardziej tradycyjnej beczki do kiszenia. Kapustę możemy zakisić po prostu w słoikach

Gotujemy i jemy
Grecka sałatka z kapusty i papryki do słoików 160

prostu hit! Bardzo mi posmakowała. Na próbę zrobiłam z połówki kapusty, jeden słoik stoi w lodówce, a drugi zapasteryzowany - oba bardzo dobrze się przechowują. Ponoć według oryginalnego greckiego przepisu powinna być tu użyta zielona papryka. Polecam! Składniki: 1/2 główki dużej kapusty 1 papryka Zalewa: 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 1 niepełna szklanka wody 1 łyżka soli 2 ząbki czosnku(...)kilka ziarenek pieprzu Sposób wykonania: 1. Kapustę i paprykę ścieramy na szatkownicy. 2. W garnku zagotowujemy zalewę i gorącą zalewamy kapustę i paprykę. Mieszamy. Przekładamy do słoików. Można przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy. Można też zapasteryzować słoiki i wynieść do piwnicy. Pasteryzujemy 3 minuty. 3. Z podanej porcji wyszły mi dwa litrowe słoiki. Smacznego!!! Źródło: Domowe przetwory

Kuchnia domowa Ani
Gołąbki grzybowe w czerwonej kapuście 151

Kasza gryczana,suszone grzyby i pieczarki,wszystko to otulone liśćmi czerwonej kapusty i polane aromatycznym grzybowym sosem.   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style(...)font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} główka czerwonej kapusty pół szklanki kaszy gryczanej palonej 300 g pieczarek garść suszonych grzybów 1 cebula pęczek natki pietruszki 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz 250 ml bulionu warzywnego 50 ml śmietanki

Kolorowa kuchnia Elki
KREWETKI Z MANGO, BIAŁĄ KAPUSTĄ I MARCHEWKĄ 179

Dziś proponuję Wam oryginalne, proste i lekkie danie na lato i na każdą porę roku, które na pewno przypadnie do gustu miłośnikom owoców morza. Krewetki pieczone z białą kapustą i marchewką, skropione sokiem z limonki i posypane kolendrą. To danie możecie podawać samo lub np. z dodatkiem ryżu lub quinoa.  Czas przygotowania : 20 min. Czas pieczenia : 15 min. Porcja(...)osób Składniki: ● 16 krewetek tygrysich ● 1 mała biała kapusta (lub ½ kapusty) ● 4 marchewki ● ½ pęczek kolendry ● 1 limonka bio ● 4 łyżki oleju słonecznikowego ● sól, pieprz Przygotowanie : Nagrzej piekarnik do 200°C. Marchewkę obierz i pokrój na cienkie paski przy pomocy mandoliny lub obieraczki. Kapustę drobno poszatkuj. Mango obierz i pokrój w drobną kostkę. Limonkę umyj, osusz i zetrzyj skórkę. W miseczce

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
SAŁATKA KEBABOWA Z WOŁOWINĄ 228

Sałatka kebabowa to sałatka z kapusty pekińskiej z wołowiną oraz dodatkiem świeżych warzyw - pomidorów, ogórka, papryki i czerwonej cebuli. Podana jest z sosem czosnkowym i obowiązkowo przyprawiona przyprawą do kebeba, która nadaje smak sałatce. Jest rewelacyjna i znika ze stołu jako pierwsza! Sałatka kebabowa przypomina trochę sałatkę gyrosową, jednak rożni się nie tylko rodzajem mięsa, ale również innym sosem(...)brakiem warzyw konserwowych. Sałatkę kebabową można podać w salaterce ułożoną warstwowo lub wymieszaną, a także w bułce do kebaba. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej (około 350-400 g) 3 pomidory 1 długi ogórek 1 papryka 1/2 czerwonej cebuli ok. 400-500 g wołowiny (u mnie: łopatka) 1 op. przyprawy do kebaba (25 g) olej do smażenia Sos czosnkowy: 3 łyżki jogurtu

Kuchnia MagdaLeny