surówek mojego Męża. Zawsze robię większą ilość do obiadu i później można zajadać się nią do domowych hot-dogów lub jako dodatek do innych dań. Składniki: 1/2 główki białej kapusty, 2 duże marchewki, 2 łyżki posiekanego koperku, pół pęczka posiekanego szczypiorku 1/3 szklanki oleju, 2 łyżki octu (ja użyłam octu ryżowego), sok z połowy cytryny sól, pieprz i pieprz ziołowy(...)smaku łyżeczka cukru Wykonanie: Kapustę poszatkować, marchew obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać kapustę, marchew, koper i szczypiorek. W miseczce wymieszać olej, ocet, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Dodać sos do kapusty. Smacznego
dom-agi.plprzeszkodzie by taki przygotować... Składniki na 12 sztuk: - 550g mielonego mięsa (u mnie szynka i łopatka wieprzowa) - 200g ugotowanego ryżu (u mnie basmati) - ok. 490g zszatkowanej białej kapusty - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 jajko - sól (daję himalajską) - świeżo mielony pieprz - 3 łyżki oleju (u mnie kokosowy bezzapachowy) - 400ml soku pomidorowego - 1 łyżeczka oregano Ryż przepłukać pod bieżącą wodą(...)suchego ryżu otrzymałam 290g ugotowanego. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju, posolić. Pod koniec dodajemy obrany przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Kapustę zszatkować dość drobno lub zetrzeć na dużych oczkach tarki. Ja wykorzystałam do tego przystawkę do miksera. Do zszatkowanej kapusty dodajemy łyżeczkę soli, dokładnie mieszamy (najlepiej podusić dłonią) i odstawiamy
Smaczne ZdroweSzybka surówka z kapustą, papryką i ogórkiem Prosta, szybka i pyszna surówka do obiadu. U mnie takie surówki powstają często pod wpływem chwili. Zaglądam do lodówki, do koszyczków z warzywami stojących na blacie i po prostu robię z tego co mam surówki. Tak też było i w tym wypadku Smaku całej surówkę dodaję pyszne ogórki Moryń . Uwielbiamy te ćwiarteczki. Idealne(...)można dopasować do własnych potrzeb. U mnie była, to jedna z 4 surówek jakie podałam do obiadu, więc taka wielkość była wystarczająca. Składniki: 1/4 czerwonej papryki 5 liści białej kapusty 2-3 ogórki ćwiartki Moryń około 2 łyżki drobno pokrojonego pora (biała część) 2 łyżki oleju roślinnego sól i pieprz do smaku sok z cytryny do smaku Przygotowanie: Paprykę
Słodkie okruszkiprzepisu. Koniecznie wypróbujcie! składniki: 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 pełne łyżki bułki tartej 1/3 szklanki wody sól, pieprz mała główka liści białej kapusty 100 g koncentratu pomidorowego 300 ml wody lub bulionu wykonanie: W dużym garnku zagotowałam wodę, do wrzącej ostrożnie włożyłam kapustę, z której wcześniej wycięłam głąb i obgotowywałam całą główkę(...)przez około 25 minut. Kapustę podzieliłam na liście i z każdego odcięłam zgrubiałą część nerwu. Do miski przełożyłam zmielone mięso, dodałam jajko, tartą bułkę i 1/3 szklanki wody, doprawiłam solą i pieprzem. Całość wymieszałam i wyrabiałam przez około 5 minut. Rozłożyłam liście - po dwa na jeden gołąbek. Na liście kapusty nałożyłam porcję farszu i zwijałam
babka w formiestoi”, ponieważ kasza gryczana (hreczana) była tam masowo uprawiana i stanowiła podstawę wyżywienia lokalnej ludności. Gołąbki ruskie to danie w formie smażonych kotletów przygotowanych z kaszy gryczanej, ryżu, poszatkowanej kapusty i mięsa. Mocy nadaje mu lasowiacki sos grzybowy, który jest wręcz niezbędny, by gołąbki miały swój właściwy smak. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich ze Starego Miasta z gminy Leżajsk został opublikowany(...)Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka Składniki: 1/2 główki świeżej kapusty 1 szklanka ryżu 1 szklanka kaszy gryczanej 1/2 szklanki kaszy manny 500 g mięsa mielonego 2 jajka sól, pieprz bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Składniki na sos grzybowy: 40 g suszonych grzybów
Trzeci talerzJesienna surówka odpornościowa Prawdziwa bomba witaminowa i pyszny dodatek do obiadu. Surówka warzywna z dodatkiem kapusty kiszonej jest rewelacyjnym sposobem na wzmocnienie organizmu w czasie spadku odporności, świetnie działa na układ odpornościowy, niszczy wirusy i bakterie. Na dodatek jest bogata w naturalne probiotyki, co pomaga ustrzec organizm przed infekcjami w okresie jesienno-zimowym. Polecam! Składniki(...)kapusty kiszonej 1 marchew 1 jabłko pół pęczka zielonej pietruszki pół czerwonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz czarny mielony *** Kapustę drobno kroimy i przekładamy do miski *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Jabłko myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach *** *** Paprykę kroimy w drobną kosteczkę *** *** Pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystko
Blog z Apetytemprzygotowania potrzebujemy: Boczek B/S B/K– 1kg Kapusta kiszona- 500g Pieczarki- 220g Cebula- 120g Masło- 60g Czosnek- 20g Sól, pieprz Boczek przekrawamy wzdłuż ale nie do końca, tworząc à la książkę. Płat mięsa rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron. Wewnętrzną część nacieramy przeciśniętym czosnkiem. Zawijamy i dajemy do lodówki na godzinkę. Kapustę odciskamy, zalewamy wodą i gotujemy(...)miękkości. Grzyby kroimy w kostkę, ugotowaną kapustę bardzo dokładnie odciskamy z wody. Rozgrzewamy cześć masła i smażymy cebulę następnie dodajemy pieczarki, po 10min dodajemy kapustę, resztę masła i przyprawiamy. Rozwijamy boczek i rozkładamy na nim farsz. Dokładnie zawijamy i związujemy sznurkiem. Roladę podsmażamy na patelni aby był rumiany i przekładamy do nagrzanego piekarnika 180C na 1h. Podlewamy wytopionym tłuszczem
serzmiesem/rosol-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["2-3 skrzyde\u0142ka z kurczaka,\r","2 marchewki,\r","1 pietruszka (korze\u0144),\r","1 cebula,\r","kawa\u0142ek pora,\r","kawa\u0142ek selera,\r","odrobina kapusty,\r","3l wody,\r","5 ziarenek pieprzu,\r","2 li\u015bcie laurowe,\r","2 ziarna ziela angielskiego,\r","pietruszka (natka), lubczyk,\r","s\u00f3l."],"name":"Smoczy ros\u00f3\u0142(...)ziarenka pieprzu. \r","Zagotowa\u0107.\r","Doda\u0107 reszt\u0119 przypraw i zi\u00f3\u0142.\r","Gotowa\u0107 1 godzin\u0119 na ma\u0142ym ogniu."],"recipeYield":"6","keywords":"cebula,kapusta,kurczak,marchewka,pietruszka,ros\u00f3\u0142,skrzyde\u0142ka,tradycyjne,zupa","totalTime":"PT1H10M"} Drukuj Smoczy rosół na skrzydełkach z kurczaka Czas przygotowania: 10 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina Czas całkowity
Bardzo Gruby SmokBardzo smaczne gołąbki w kapuście pekińskiej w sosie pomidorowym. Równie smaczne jak te tradycyjne w białej kapuście a ich dodatkową zaletą jest to że robi się je bardzo szybko. 10 sztuk gołąbków 1 duża kapusta pekińska 350 gramów mięsa mielonego wieprzowego 100 gramów zwykłego białego ryżu 1 mała cebula sól pieprz majeranek malutki ząbek czosnku pół łyżeczki słodkiej papryki(...)wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na odrobinie tłuszczu. Mięso mielone przełożyć do miski dodać przyprawy, ryż i podsmażoną cebulkę. Masę na gołąbki dokładnie wymieszać. Liście kapusty oddzielić opłukać pod zimną wodą następnie zalać wrzątkiem i odstawić na ok 3-4 minuty aby nieco zmiękły. Następnie liście osączyć i odciąć grube końcówki. Na każdym liściu układamy porcję farszu
Andzia Pichcinabiera prędkości, szok! Skoro tak pędzi to czas wykorzystać to co daje nam natura, dlatego dzisiaj mam dla Was wspaniałą, jesienną potrawkę z kurczakiem. W lodówce zalegała mi połowa kapusty pekińskiej (po wykorzystaniu jej drugiej części do najlepszej sałatki gyros ) i to dzięki niej powstał ten cudowny przepis z jej wykorzystaniem. Na pierwszy rzut oka można pomyśleć(...)Składniki: – 600g piersi z kurczaka lub indyka – 500ml bulionu (lub 500ml wody + 2-3 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – ½ dużej kapusty pekińskiej – 4-5 leśnych grzybów lub pieczarek – 2 cebule – 1 czerwona papryka – 1 żółta papryka – 1 zielona papryka – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 1 łyżka mąki – 1 łyżka oleju
Be Fit Be StrongProsta w przygotowaniu i pachnąca sałatka z kolorowych warzyw i jajek z pysznym sosem majonezowo – czosnkowym. Bez wątpienia znajdzie grono wielbicieli sałatek z białej kapusty . To zresztą nasz ulubiony składnik surówek i sałatek obiadowych. Do cienko skrojonej kapusty dodaliśmy pomidory, żółtą i czerwoną paprykę oraz jajka na twardo. Smaki uzupełniają: świeży szczypiorek, a także pachnące pikle. Jeśli ktoś woli(...)pysznej sałatki ze składników, które na pewno masz w domu, to nasza propozycja jest właśnie dla Ciebie. Zapraszamy! Sałatka z sosem majonezowo – czosnkowym Składniki: 0,5 kg białej kapusty 2 pomidory 0,5 czerwonej papryki 0,5 żółtej papryki 4 jajka 3 pikle pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 3 – 4 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Sałatka
Kuchnia Na Wypasiebarach i mniej wyszukanych restauracjach. Wiele osób przyrządza ją też w domu – po prostu, do obiadu. Pasuje niemal do wszystkiego. Przepis na surówkę “barówkę” z kapusty pekińskiej Składniki: pół średniej główki kapusty pekińskiej, duża marchewka lub dwie mniejsze, pół puszki kukurydzy konserwowej, mała papryka czerwona, szczypiorek, łyżka majonezu, łyżka jogurtu naturalnego, sól, pieprz. Jak zrobić surówkę(...)barówkę”? Kapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj na grubych oczkach, paprykę pokrój w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj, kukurydzę odsącz. Wszystko przełóż do dużej miski, dodaj majonez i jogurt, dopraw solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj i podawaj. Rada: surówkę możesz przygotować z samym majonezem lub samym jogurtem. Można użyć także gęstej kwaśnej śmietany. Artykuł Surówka “barówka” z kapusty pekińskiej. Kolorowa
Kulinarna Polskawysokimi temperaturami, dlatego ciągle mam ochotę na potrawy, które dodają mi energii. Mimo szczerych chęci za zimno na odchudzanie :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kapuśniak Składniki 30-40 dag kapusty kiszonej 15-20 dag chudego boczku wędzonego 1 marchewka 1 mała pietruszka 5-6 średnich ziemniaków 3 ziarenka ziela angielskiego 1-2 liście laurowe 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka mąki(...)litrów wody dodajemy startą marchew i pietruszkę, liść ziele gotujemy. W tym samym czasie na patelni najpierw podsmażamy, a potem dolewając odrobinę wody dusimy odciśnięta i drobno pokrojoną kapustę. Do warzyw dodajemy drobno pokrojone ziemniaki, a kiedy będą już prawie miękkie przekładamy podsmażoną kapustę, która powinna w tym czasie na patelni zmięknąć. Całość gotujemy. Na patelni wlewamy olej i dodajemy
To co lubię - gotuję i polecamzdrowej surówki. Co jakiś przygotowuję inną, pyszną surówkę i w sumie tych najbardziej ulubionych mam już kilka. A Wy macie swoją ulubioną surówkę? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Surówka z kapusty pekińskiej z porem i ogórkiem Składniki 1 główka kapusty pekińskiej lub pół dużej 2 gruntowe, świeże ogórki 2 ogórki kiszonej 1 mały por 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki(...)łyżki majonezu ( w zależności jak dużo lubicie) sól pieprz Instrukcje Kapustę drobno kroimy, ogórka świeżego obieramy ze skórki. Pora kroimy na cienkie plasterki i sparzamy. ( drobno pokrojonego pora zalewamy gorącą wodą i trzymamy w niej 2-3 minuty, odcedzamy na sicie i studzimy). Ogórek świeży i kiszony cienko kroimy lub szatkujemy na cienkie plasterki. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce
To co lubię - gotuję i polecamWielu z Was patrząc na zdjęcie pewnie pomyślało, że coś mi się pomyliło, bo przecież to nie biała, a czerwona kapusta. Ale nie, nie... Nic bardziej mylnego 😂 Spójrzcie tylko jaką fajną surówkę ostatnio wyczarowałam! Zastanawiam się, czy nie pomyśleć o podobnej do słoików na zimę, bo jest naprawdę genialna. Łapcie przepis i działajcie! Normal 0 21 false false false(...)NONE X-NONE Składniki: 300g białej kapusty 1 duża marchewka 1 średniej wielkości cebula biała 1 jabłko 1 duży burak ćwikłowy marynowany 1 łyżeczka cukru ½ pęczka pietruszki 100ml oleju Kujawskiego 3 ziarna 1 łyżka soku z cytryny Sól oraz pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Buraka oraz jabłko ścieramy na grubsze wiórki, marchewkę oraz cebulę
Kuchnia w czekoladzie