kapustą - 19268 przepisów (strona:329/1285)

Bigos wegetariański (ok. 38 kcal / 100 g) 323

Przepis od mojej cioci, ugotowane przeze mnie i moją mamę. Poważone, policzone :) Wszystkim smakowało Składniki: 1 łyżka oleju 680 g kiszonej kapusty (odciśniętej) 680 g oczyszczonych pieczarek 2 (130 g) cebule 10 g suszonych podgrzybków (lub ew prawdziwków) 3/4 kostki rosołowej 3 szklanki wody 1 łyżka vegety  55 g suszonych śliwek (ok. 5 - 6 sztuk) sól Przygotowanie: 1. Pieczarki(...)kroimy lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebule siekamy w drobną kostkę. 2. Cebulę i pieczarki wolno smażymy na oleju, solimy. 3. W garnku kiszoną kapustę zalewamy gorącą wodą wymieszaną z kostką rosołową. Dodajemy vegety.   4. Do gotującej się kapusty dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą oraz rozdrobnione suszone grzyby (niekoniecznie). 5. Dodajemy drobno pokrojone śliwki suszone. 6. Całość

Malowane smakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną 127

Składniki: 1 duża biała kapusta 2 woreczki kaszy gryczanej 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego) 2 cebule sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Kaszę ugotować i ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. 2. W misce wymieszać kaszę, mięso i cebulę. Doprawić solą i pieprzem. 3. Kapustę sparzyć. Wyciąć zgrubiały fragment. Nałożyć farsz i zawinąć gołąbki. 4. Zawinięte gołąbki ułożyć(...)garnku wyścielonym kapustą ( zapobiegnie to przypaleniu się gołąbków), zalać wodą ( najlepiej tą od odparzania kapusty ) i gotować na wolnym ogniu do momentu aż kapusta będzie miękka. Gołąbki te najlepiej podawać z sosem grzybowym

A Ty Smakuj Mnie
Sałatka gyros II 195

Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1/3 łyżeczki vegety 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 kapusta pekińska ( ok. 70-80 dag ) 1/2 łyżeczki  vegety 1 ogórek szklarniowy 3 ogórki konserwowe 2 papryki czerwone 1 puszka kukurydzy 2 cebule czerwone Majonez, ketchup 2 pomidory świeżo mielony(...)mięsa, wymieszać, przykryć i odstawić na co najmniej 30-60 min. Po upływie tego czasu mięso przełożyć na rozgrzaną patelnie i usmażyć na złoty kolor.Odstawić do wystygnięcia. 2. Kapustę przekroić na ćwiartki i cieniutko pokroić. Dodać 1/2 łyżeczki vegety i wymieszać. 3. Na dno naczynia wyłożyć kolejno: 1/3 przyprawionej kapusty - posmarować majonezem, polać ketchupem usmażone mięso pokrojoną w pióra

A Ty Smakuj Mnie
Marta, Tomek i Babcia Petronela. A na deser sernik. 179

może nieco mniej... Znam pewną Olę, która nie zje nawet jednej śliwki, więc to na pewno nie o nią chodzi. Zresztą bardziej  od śliwek zaczyna mnie teraz frapować kapusta Babci Petroneli. Babcia Petronela uprawia warzywa w ogródku. Na 10 grządkach rośnie marchewka, a na 5 grządkach rosną buraki. Na ilu grządkach rośnie kapusta?  A ile lat ma Babcia(...)Petronela? Jest jeszcze pełna energii czy starość zabrała już większość sił? A może to podstęp i nie ma żadnej kapusty tylko tych 15 grządek  z marchewką i burakami? Choć znając różne panie-babcie wiem, że kapustę zawsze sadzą... Jednym słowem - WITAJ SZKOŁO! Po beztrosce wakacji zagadki matematyczne dla drugoklasistów boleśnie sprowadziły mnie na ziemię. Cierpnie mi skóra na myśl

KUCHARNIA
gołąbki z gotowanych ziemniaków 693

kapusta wloska(...)Przygotowanie: Z  kapusty włoskiej wykrawamy głąb, liście ostrożnie rozdzielamy. Ścinamy zgrubiałe nerwy liściowe aby się łatwo zawijało gołąbki. We wrzącej wodzie na chwilę zanurzamy liście kapusty.          Ugotowane i roztarte ziemniaki zmieszać z podsmażoną cebulą i podsmażonymi pieczarkami pokrojonymi na cząstki..Farsz układamy na liściach kapusty, zakładając boki liści

w mojej kuchni
Wegańskie GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA - Z JARMUŻEM 177

patelni; do tego ugotowany makaron i smacznego. Czasem jednak przychodzi człowiekowi taka myśl: "gołąbki"... :) Miały być w niedzielę dla gości, ale gościom dziecko zachorowało; miały być zawijane w liście kapusty ale kapusta mi zmarniała; pozostały 2 rzeczy - niemożliwa do odrzucania chęć ich zjedzenia w końcu! oraz jarmuż - takie warzywo, o którym jeszcze tydzień temu nie miałam najmniejszego pojęcia, a które(...)okazało się być bardzo ozdobną i niesamowicie zdrową... kapustą :) Więcej o jarmużu tutaj:  Jarmuż - Wikipedia Gołąbki miały być z kaszą gryczaną i grzybami - pieczarkami, no i bez p... się ;) czyli bez zawijania Potrzebne będą: - jarmuż  - kasza gryczana (polecam niepaloną) - u mnie 2 szklanki  - grzyby/pieczarki + cebulka + pieprz + sól  - u mnie pieczarek kilo - kasza jaglana (szklanka)  - fasola

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kapusta zasmażana 517

Kapusta kiszona zawiera bardzo dużo witaminy C oraz bardzo ważnej dla naszego zdrowia witaminy z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. W ten sposób przygotowaną kapustę, możemy podać jako dodatek do kopytek lub klusek śląskich. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 200 gram boczku wędzonego 3 cebule 3 łyżki mąki do zasmażki(...)liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz, sól do smaku oraz majeranek Wykonanie: Kapustę płuczemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą. Wrzucamy liście i ziele angielskie gotujemy około 1 godz. Grzyby obgotowujemy wylewamy wodę i zalewamy świeżą wodą gotujemy 20 minut. Ugotowane grzyby wyjmujemy z wody kroimy w paseczki wodę zostawiamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną

kgwjanczewo
Kapuśniak na żeberkach i wędzonym boczku 202

Chyba niewielu, prawda? Jest to bardzo popularna zupa, rozgrzewająca i o zdecydowanym smaku, która najczęściej pojawia się na naszych stołach zimą. Latem stawiamy na kapuśniaki z młodej kapusty, bardzo lekkie i delikatne. Zimą, kiedy wracamy do domu zmarznięci, chcemy rozgrzać się, więc sięgamy o cięższe zupy. Każda gospodyni ma swoje własne patenty na dobry kapuśniak i chyba(...)jednak dodać je do zupy, wtedy stanie się ona jeszcze bardziej sycąca :) Składniki: około 30 dkg żeberek , około 10 dkg wędzonego boczku , około pół kg kiszonej kapusty , 3 średnie marchewki , 2 średnie pietruszki , ćwiartka niewielkiego selera , niewielka cebula , 3-4 ziemniaki , sól , pieprz do smaku , pół łyżeczki cukru , 3 liście laurowe , 1/3 ziaren ziela angielskiego . Żeberka opłukać

Codzienna kuchnia niecodzienna
KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH 127

Sylwestrowo - Noworocznych szaleństwach, w ramach regeneracji zapraszam na Kapuśniak. Wiadomo, że w stanie zatrucia organizmu alkoholem na poprawę samopoczucia wpłynie: kapusta kiszona  (także sok z ogórków oraz kefir).  Dlatego szczególnie polecam osobom, które dość "hucznie" spędziły ostatnie dwa dni. Kochani życzę Wam spokojnego, radosnego i obfitującego w smakołyki roku. SKŁADNIKI: 50 dkg kiszonej kapusty 50 dkg żeberek wieprzowych(...)żeberek i włoszczyzny (z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego) ugotować wywar. (Podczas gotowania na wierzchu utworzą się "szumy", które najlepiej zdjąć) W osobnym garnku podgotować pokrojoną kapustę, aby lekko zmiękła. Z wywaru wyjąć żeberka i warzywa.  Mięso obrać od kości, pokroić w kostkę (2-3 można zostawić w całości), marchewkę pokroić w talarki i przełożyć z powrotem

Kuchnia w opałach
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 270

brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką(...)bukietem sałat  Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet truskawkowy Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami

Moja smaczna kuchnia
Gotujemy kapustę kiszoną w szybkowarze 305

Zanim zacznę gotować kapustę kiszoną, zawsze jej kosztuję. Jeśli jest bardzo kwaśna, przelewam ją zimną wodą, aby straciła na kwasowości. Do gotowania czasem dorzucam parę suszonych grzybków. Smakuje wtedy o wiele lepiej i nabiera ciemniejszego koloru . Wywaru, powstałego z gotowania kapusty, nie wylewaj. Możesz go wypić lub wykorzystać do zupy.  Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania(...)Otwieranie Garnka: Szybkie JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki 400 g kiszonej kapusty 800 ml zimnej wody parę suszonych grzybków - opcjonalnie Przygotowanie umieść kapustę i grzybki w szybkowarze całość zalej zimną wodą zamknij garnek i gotuj zgodnie z przepisem Kapusta kiszona przed gotowaniem i... ...po ugotowaniu

Szybko Szybkowar
Gołąbki z kaszą gryczaną, kurczakiem i prawdziwkami :) 171

lasu można zaliczyć do jak najbardziej udanych :) Kosze pełne grzybów, a wśród nich piękne, dorodne prawdziwki. A więc trzeba je jakoś wykorzystać. Zapraszam na gołąbki! Składniki na 8 gołąbków: - kapusta włoska - pół woreczka kaszy gryczanej prażonej - 200 g piersi z kurczaka - 200 g prawdziwków - przyprawy: pieprz, sól wg upodobań (u mnie dodatkowo chilli i oregano) 1. Gotujemy kaszę gryczaną(...)Dusimy na patelni pokrojone w plasterki prawdziwki. 3. Kapustę gotujemy do momentu możliwości ściągnięcia z niej liści. 4. Za pomocą maszynki mielimy pierś z kurczaka i grzybki. 5. Łączymy ze sobą pierś, grzyby, kaszę i przyprawy. 6. Zawijamy farsz w liście kapusty. 7. Gotowe gołąbki układamy w rondelku, na którego spodzie wykładamy liście kapusty, zalewamy wodą z ugotowanej kapusty

Zdrowie na języku :P
Zrazy-roladki z boczkiem i kapustą kiszoną 237

Dzisiaj kolejna propozycja jak wykorzystać zamarynowane mięso, a konkretnie wołowinę. Połączyłam ją z wędzonym boczkiem i ugotowaną kapustą kiszoną. Sama byłam ciekawa ostatecznego smaku i nie zawiodłam się. Winna marynata nadała mięsu kruchości i lekko owocowego posmaku, boczek zapachu, a kapusta podkreśliła to wszystko. Nie podaję proporcji przy liście składników na zrazy, gdyż pozostawiam Wam decyzję ile boczku, ile kapusty(...)zasadzie takiego mięsa nie trzeba już specjalnie doprawiać. Jeśli ktoś lubi bardziej słone mięsa, wtedy przed pieczeniem można je lekko posolić.  Składniki roladek: zamarynowana wołowina , boczek wędzony , ugotowana kapusta kiszona , sól , pieprz do smaku , odrobina oleju , niewielka cebula , 2-3 ząbki czosnku . Mięso osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli mamy jeden większy kawałek, wtedy można go pokroić na grube

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bigos II 201

przepisy przechodzą z pokolenia na pokolenie, inne pojawiają się po znajomości, a jeszcze inne po lekturze  w internecie.Mój bigos przygotowuję tylko i wyłącznie z kiszonej ( nie kwaszonej) kapusty. Nigdy nie dodaję słodkiej kapusty, lubię jak bigos ma wyrazisty, kwaskowy smak. Taki charakterny bigos jest doskonały jako gorące danie w trakcie karnawałowej imprezy. najlepszy jest gdy Szczytowskie(...)kolei dodajemy suszone grzyby, suszone śliwki i jabłka, przyprawy, koncentrat i wszystko zalewamy winem.Garnek stawiamy na małym gazie, przykrywamy i dusimy przez około godzinę, raz na jakiś czas mieszając. Kapusta puści sok, więc ja nie podlewam jej wodą.Bigos wyłączamy, odstawiamy w zimne miejsce, a następnego dnia znowu podgrzewamy. Czynność tę powtarzamy przez kolejne

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania