brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką(...)bukietem sałat Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet truskawkowy Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami
Moja smaczna kuchniaZanim zacznę gotować kapustę kiszoną, zawsze jej kosztuję. Jeśli jest bardzo kwaśna, przelewam ją zimną wodą, aby straciła na kwasowości. Do gotowania czasem dorzucam parę suszonych grzybków. Smakuje wtedy o wiele lepiej i nabiera ciemniejszego koloru . Wywaru, powstałego z gotowania kapusty, nie wylewaj. Możesz go wypić lub wykorzystać do zupy. Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania(...)Otwieranie Garnka: Szybkie JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki 400 g kiszonej kapusty 800 ml zimnej wody parę suszonych grzybków - opcjonalnie Przygotowanie umieść kapustę i grzybki w szybkowarze całość zalej zimną wodą zamknij garnek i gotuj zgodnie z przepisem Kapusta kiszona przed gotowaniem i... ...po ugotowaniu
Szybko Szybkowarlasu można zaliczyć do jak najbardziej udanych :) Kosze pełne grzybów, a wśród nich piękne, dorodne prawdziwki. A więc trzeba je jakoś wykorzystać. Zapraszam na gołąbki! Składniki na 8 gołąbków: - kapusta włoska - pół woreczka kaszy gryczanej prażonej - 200 g piersi z kurczaka - 200 g prawdziwków - przyprawy: pieprz, sól wg upodobań (u mnie dodatkowo chilli i oregano) 1. Gotujemy kaszę gryczaną(...)Dusimy na patelni pokrojone w plasterki prawdziwki. 3. Kapustę gotujemy do momentu możliwości ściągnięcia z niej liści. 4. Za pomocą maszynki mielimy pierś z kurczaka i grzybki. 5. Łączymy ze sobą pierś, grzyby, kaszę i przyprawy. 6. Zawijamy farsz w liście kapusty. 7. Gotowe gołąbki układamy w rondelku, na którego spodzie wykładamy liście kapusty, zalewamy wodą z ugotowanej kapusty
Zdrowie na języku :PDzisiaj kolejna propozycja jak wykorzystać zamarynowane mięso, a konkretnie wołowinę. Połączyłam ją z wędzonym boczkiem i ugotowaną kapustą kiszoną. Sama byłam ciekawa ostatecznego smaku i nie zawiodłam się. Winna marynata nadała mięsu kruchości i lekko owocowego posmaku, boczek zapachu, a kapusta podkreśliła to wszystko. Nie podaję proporcji przy liście składników na zrazy, gdyż pozostawiam Wam decyzję ile boczku, ile kapusty(...)zasadzie takiego mięsa nie trzeba już specjalnie doprawiać. Jeśli ktoś lubi bardziej słone mięsa, wtedy przed pieczeniem można je lekko posolić. Składniki roladek: zamarynowana wołowina , boczek wędzony , ugotowana kapusta kiszona , sól , pieprz do smaku , odrobina oleju , niewielka cebula , 2-3 ząbki czosnku . Mięso osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli mamy jeden większy kawałek, wtedy można go pokroić na grube
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepisy przechodzą z pokolenia na pokolenie, inne pojawiają się po znajomości, a jeszcze inne po lekturze w internecie.Mój bigos przygotowuję tylko i wyłącznie z kiszonej ( nie kwaszonej) kapusty. Nigdy nie dodaję słodkiej kapusty, lubię jak bigos ma wyrazisty, kwaskowy smak. Taki charakterny bigos jest doskonały jako gorące danie w trakcie karnawałowej imprezy. najlepszy jest gdy Szczytowskie(...)kolei dodajemy suszone grzyby, suszone śliwki i jabłka, przyprawy, koncentrat i wszystko zalewamy winem.Garnek stawiamy na małym gazie, przykrywamy i dusimy przez około godzinę, raz na jakiś czas mieszając. Kapusta puści sok, więc ja nie podlewam jej wodą.Bigos wyłączamy, odstawiamy w zimne miejsce, a następnego dnia znowu podgrzewamy. Czynność tę powtarzamy przez kolejne
Kulinarne przygody Gatityfantastycznie się komponuje, do tego zioła i blanszowana cebulka i można zasiadać do obiadu.Po groch, kasze i zioła zapraszam na www.Skworcu.com.plSkładniki: 1 główka białej kapusty 50 dag kaszy jaglanej 50 dag żółtego grochu 2 duże cebule oliwa sól(...)zioła wg. upodobań: majeranek, tymianek, bazylia Sos pomidorowy najsmaczniejszy z domowego przecieru pomidorowego Kliknij Tutaj.1. W dużym rondlu gotujemy wodę, wkładamy do niej kapustę i w miarę jak liście miękną odcinam wierzchnie liście i odkładam do przestygnięcia, potem jeszcze wycinam z nich ostrym nożem grube żyłki, które są przez środek. 2. Gotujemy kasze w lekko osolonej wodzie
Apetyczna babeczkaPolecam pyszne gołąbki według przepisu mojej mamy. W środku mięsko z ryżem. Gołąbeczki duszone po prostu w zupie pomidorowej. składniki: 1 średnia główka białej kapusty 1 kg mięsa mielonego z łopatki 300 g białego ryżu 3 łyżki majeranku sól 2,5-3 l bulionu 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej Z kapusty wyciąć(...)głąb i sparzyć ( ja zalewam główkę wodą, doprowadzam wodę do wrzenia i wyjmuje kapustę). Ryż ugotować al'dente i wystudzić. Do garnka wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wywaru. Dodać do zupy i zagotować. Zupę odstawić. Mięso mielone wymieszać z ugotowanym ryżem. Dodać majeranek oraz sól (ja daje niedużo bo majeranek mi wystarcza
Monia miesza i gotujebezmięsne danie doskonałe dla tych , którzy unikają mięsa lub maja go dosyć po świętach SKŁADNIKI 2 kg kapusty kiszonej szklanka suszonych grzybów 1/2 kg pieczarek 2 marchewki liść laurowy jedna cebula sól, pieprz do smak pół szklanki oleju lnianego toczonego na zimno WYKONANIE Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i gotujemy ok. 1 godzinę. Osączamy i kroimy w paski .Wywar zostawiamy(...)kapusty. Kapustę mocno odciskamy. Jeżeli jest zbyt kwaśna, lekko przepłukujemy, zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy na małym ogniu. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Pieczarki płuczemy obieramy kroimy w paski. Cebulę wrzucamy na patelnię, szklimy, dodajemy pieczarki i suszone pokrojone grzyby. Wszystko dusimy na małym ogniu. Do garnka z kapustą dodajemy podduszone grzyby, pieczarki, cebulę, liście laurowe
W kuchennym oknie Ewypoprawne. Typowo wigilijna potrawa u mnie w domu. Z dodatkiem grzybów. Prosta do wykonania, ale jedzona tylko przez Święta Bożego Narodzenia i do końca roku. Składniki: 1,5 kg kapusty kwaszonej z grzybami leśnymi ORZECH 0,5 kg łuskanego grochu Skworcu 2 duże cebule 2 łyżki smalcu sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy Kapustę przepłukaj, jeżeli jest(...)następnie ugotuj osobno w niewielkiej ilości wody z solą - musi być miękki i częściowo rozpadać się, ale część ziaren powinna być zachowana w swoim kształcie. Wymieszaj groch z kapustą. Cebulę posiekaj i usmaż na złoto na smalcu, następnie dodaj do potrawy. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Ugotuj grzyby, dodaj do kapusty z grochem, możesz grzyby zmielić, u mnie
Z Kuchni Do KuchniBaaaardzo lubię wyraziste, kwaskowe zupy. Wszystkie. generalnie lubię zupy, ale właśnie te kwaskowe najbardziej :)) Jedną z moich ulubionych jest biała, śmietanowa zupa ugotowana na soku z kiszonej kapusty. Nauczyła mnie ją gotować moja mama. Śmieję się, że jest to zupa idealna na ... kaca. Lekka, ale kwaskowa. Syta, ale wcale nie tłusta. W mojej wersji gotowana na wywarze(...)marchewki, pietruszki i selera + witamina C pochodząca z kapusty. Jednym słowem - zupka samo zdrowie. Nie tylko zdrowa ale i pyszna. Polecam gorąco! Składniki: około 0,5 l soku z kapusty kiszonej ( u mnie zawsze pozostałość od gotowanej kapusty kiszonej) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól pieprz czarny mielony ziele angielskie liść laurowy śmietana 12 % - 3 łyżki Wykonanie
Walijskie PichcenieZgodnie z tym co podaje Wikipedia „ Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który(...)wywarze z łbów rybich spożywana jest w Wigilię Bożego Narodzenia na terenie Żywiecczyzny”. Tym razem skorzystałam z przepisu Roberta Makłowicza , oczywiście z moimi zmianami. Składniki: - 1 kg kiszonej kapusty - 700g surowych żeberek wieprzowych - 800g wędzonego boczku - 1 łyżka stołowa kminku - kilka ząbków czosnku - 4 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - sól i pieprz do smaku - majeranek (daję, bo lubię) - ziemniaki
mojewypiekiinietylkojest na prawdę warte polecenia, gdyż świetnie się z nim "pracuje". Paszteciki można nadziać tym czym mamy w lodówce, szpinakiem, kiełbasą, pasztetową, cebulą itd. moja wersja świąteczna z kiszoną kapustą i pieczarkami. Składniki: 1 kostka margaryny 1/4 l śmietany 50 g drożdży 600 g mąki 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki cukru Drożdże kruszymy i rozcieramy z cukrem, dodajemy(...)kostkę, dodajemy jajko i żółtka, wyrośnięte drożdże, śmietanę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło. (ok. 30 minut) Przygotowujemy farsz. Składniki: cebula 1/2 kg kiszonej kapusty 200 g pieczarek sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek Kapustę, gdy jest za kwaśna, płuczemy zimną wodą, odciskamy. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na oleju dodajemy
NA MOIM TALERZUsuszona bazylia i oregano Ryż gotujemy wg polecenia producenta na półtwardo, później studzimy go. Następnie mieszamy z mięsem, jajkiem i solą i pieprzem, tak, aby farsz był ścisły. Kapustę wkładamy do garnka gotujemy przez około 10 minut. Następnie wyjmujemy ją z garnka i delikatnie oddzielamy liście od głąba. Jeśli sprawia nam to trudność, kapusta musi jeszcze się pogotować. Na liściu(...)układamy farsz, zwijamy najpierw podstawę liścia, następnie boki do środka. Duży garnek (u mnie gęsiarka) wykładamy liśćmi kapusty (tymi uszkodzonymi, żeby się nie zmarnowały, i żeby gołąbki się w gotującej wodzie nie przemieszczały i nie przypaliły) układamy gołąbki warstwami i zalewamy je wodą lub bulionem.Doprawiamy solą i pieprzem oraz bazylią i oregano. Gotujemy przez około 30-40 minut na średnim
Bon Appetit Małgorzatydłużej leży w garze, tym lepszy :) Składniki dodaję zwykle na oko, ale specjalnie dla Was, postaram się podać gramaturę :) Składniki:2 kg kiszonej kapusty (takiej z marchewka i kminkiem)pół główki białej kapusty1 kg mięsa (wieprzowe, wołowe, dziczyzna)0,5 kg boczku wędzonego0,5 kg kiełbasy jałowcowej4 listki bobkowełyżeczka ziela angielskiego4(...)kulki jałowcałyżka suszonego majerankułyżka suszonego tymianku2 cebuleok. 15 grzybków suszonychok. 10 śliwek suszonych albo wędzonychsól, pieprz1 słoiczek przecieru pomidorowegoKiszoną kapustę siekamy. Kapustę także siekamy na nożem. Wrzucamy do gara, zalewamy woda tak by przykryć kapusty. Dodajemy listki bobkowe, jałowiec, ziela angielskie, pieprz i gotujemy około. Gotujemy. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy grzyby do miękkości
Bon Appetit Małgorzaty