kapustą - 19268 przepisów (strona:317/1285)

Surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką 218

Zawsze do obiadu lubię mieć surówkę. Dzisiaj zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej z rzodkiewką . Jeśli macie ochotę na inną wersję przystawki z kapustą pekińskiej to również znajdziecie na moim blogu np z marchewką (przepis) , albo z sosem curry, którą uwielbiam (przepis) . Ja takie sałatki lubię również jako dodatek do kanapek i od razu smakują lepiej. Składniki: 1 średnia główka kapusty(...)pekińskiej 1 puszka kukurydzy 1 pęczek rzodkiewek 100 g jogurtu naturalnego 1 cebula 2 łyżki majonezu sól pieprz oregano szczypta cukru Kapustę posiekać, dodać odsączoną na sitku kukurydzę, drobno posiekaną cebulę i pokrojoną rzodkiewkę. Majonez połączyć z jogurtem i  doprawić przyprawami . Wlać do sałatki  i wymieszać. surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką

O kuchni z uczuciem
świnskie uszy z kapustą 207

100g świńskich uszu wędzonych krojonych, 800 g ziemniaków, 600 g kapusty włoskiej, 2 cebule, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz czarny ziarnisty, tłuszcz do smażenia (najlepiej gęsi), sól, 100 ml bulionu wieprzowego Cebule pokroić w półplasterki. Kapustę pokroić na kawałki – na ćwiartki a potem każdą ćwiartkę na 4 części. Ziemniaki obrać, wrzucić do wrzącej, osolonej wody na 10 minut. Wyjąć, pokroić(...)grube plastry. Kapustę włożyć do wrzącej osolonej wody na 2 minuty. Cebulę poddusić na tłuszczu, dodać do niej świńskie uszy, ziele, listek laurowy. Razem dusić 2 minuty. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć połowę kapusty, na niej połowę ziemniaków, cebulę z uszami, przykryć resztą ziemniaków i kapusty. Zalać bulionem. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę

królestwo garów
Zasmażana kapusta kiszona 277

Składniki:  słoik kapusty kiszonej ( 870g, a po odsączeniu 480g ), 1 cebula, masło do podsmażenia, 3 liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, pieprz, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka mąki pszennej.  Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle. Kapustę kiszoną odsączyć i posiekać. Gdyby kapusta była mocno kwaśna, tuż przed posiekaniem przelać zimną wodą. Do podsmażonej cebuli dodać kapustę(...)kiszoną i chwilę razem przesmażyć. Zalać wodą ( 500ml ) i doprawić. Wymieszać i przykryć pokrywką, dusić do momentu aż kapusta będzie miękka. Od czasu do czasu zamieszać. Na koniec oprószyć mąką, wymieszać i zdjąć z ognia. Smacznego

W kuchni u Moniki
Gołąbki z sarny z kaszą owsianą 193

cebuli, 5 łyżek tłuszczu (u mnie tłuszcz gęsi), 200 g kaszy owsianej, 400 ml soku jabłkowego z czarną porzeczką, 100 ml wody, sól, pieprz, 400 g liści kapusty toskańskiej*, ziele angielskie, czarny pieprz, listek laurowy, gałązka rozmarynu, Kaszę opłukać, wsypać do garnka, wlać sok i wodę, osolić. Postawić na dużym ogniu pod przykryciem, gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować(...)około 20 minut. Odstawić pod przykryciem do ostudzenia. Liście kapusty dokładnie umyć, włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 5 minut. Wyjąć, osuszyć. Następnie należy ściąć grube nerwy, uważając aby nie uszkodzić liści. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić. Mięso umyć, osuszyć, zemleć. Do zmielonego mięsa dodać ostudzoną kaszę i cebulę. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na rozłożone liście

królestwo garów
Wieprzowina duszona w kiszonej kapuście - z marchewką i suszonymi grzybami 190

przygotowane mięso rozpuszcza się w ustach! Sycące i aromatyczne danie obiadowe. Idealne na chłodniejsze dni. Składniki: 1 kg wieprzowiny (u mnie łopatka bez kości), 500 g kiszonej kapusty, 4 marchewki, duża cebula, 2 garści suszonych grzybów, kostka mięsna, sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa maggi, olej do smażenia, natka(...)pokroić w bardzo dużą kostkę i porządnie oprószyć przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na noc. Grzyby zalać wodą i również odstawić na kilka godzin. Kapustę kilka razy wypłukać i osączyć. Cebulę obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim kapustę z cebulą. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać osączone i pokrojone grzyby, kostkę

Nie tylko w kuchni
Żeberka w modrej kapuście 169

Większość z Was pewnie zna żeberka na kiszonej kapuście. Ja dzisiaj wrzucam na talerz inną wersję - w czerwonej kapuście, z cebulką, czosnkiem i suszonymi grzybami. Wierzcie mi, od samego zapachu ślinka cieknie. I mimo, że kapusta mało modra w sosie, to pyszna i ona, i mięsko w niej duszone. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych (chudych), 1/4 główki czerwonej kapusty(...)garnka i zalać wodą (ma je przykryć). Dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i kostkę mięsną. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 40 minut. W międzyczasie poszatkować kapustę i pokroić cebulę w piórka. Obrane ząbki czosnku przekroić na pół. Wrzucić na patelnię (na ten sam tłuszcz, na którym smażyły się żeberka), dodać ocet balsamiczny i krótko przesmażyć. Całość

Nie tylko w kuchni
Surówka z kapusty pekińskiej z kiszonkami 185

kapusty pekińskiej*, 2 ogórki kiszone, 1 jabłko kiszone**, 4 małe pomidory, sok z cytryny, oliwa, sól, pieprz Kapustę pekińską drobno pokroić. Jabłko obrać ze skórki, razem z ogórkami zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dodać do kapusty pekińskiej dobrze wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać pokrojone w niewielkie cząstki pomidory. Skropić oliwą. * zamiast kapusty pekińskiej(...)może być biała kapusta *jeżeli nie mamy kiszonych jabłek, należy wziąć więcej ogórków   zastawa

królestwo garów
Gołąbki z kapusty włoskiej , mięsa i pieczarek . 219

Witajcie :)  Moje dzieci  miały dzisiaj zachciankę na gołąbki :) więc musiałam im zrobić :)           Pyszne z młodej kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami a do tego wyśmienity  sosik z lecza paprykowego firmy Orzech  , palce lizać :) Gołąbki podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień http://www.porcelanabogucice.pl(...)Zapraszam :) Składniki : 5 woreczków ryżu 1 kg mięsa mielonego dowolnego ja dalam z indyka 2 główki kapusty włoskiej 2 duże cebule vegeta, pieprz do smaku 40 dag pieczarek 1 słoik  Lecza paprykowego firmy Orzech   20 dag pieczarek 1 cebulka  Wykonanie : Kapustę umyć , wyciąć głąb. W garnku zagotować wodę , parzyć kapustę aż zmięknie .   W garnku zagotować lekko

Sama słodycz i szczypta chili
Surówka z czerwonej kapusty 391

Czerwona kapusta to jedna z najzdrowszych kapust wykorzystywanych na naszych stołach . Można ją jeść gotowaną ,smażoną świeżą również . Jako kiszona spełnia się wręcz idealnie . Jest o wiele delikatniejsza i smaczniejsza od kuzynki białej.  Dzisiaj na obiad była surówka .   Składniki  na 6 porcji 1 mała kapusta czerwona 2 cebule czerwone 2 jabłka słodko -kwaśne 1 łyżeczka soli(...)łyzeczki pieprzu 1 łyzeczka cykru 1 cytryna - sok ( może być mniej) Wykonanie Umytą główkę kapusty podzielić na ćwiartki i poszatkować (pokroić w paski) W garnku zagotować ok 4 litrów wody i osolić ja . Do kipiącej wody wrzucić kapustę ,blanszować ok 3-4 minut(nie przykrywać ). Po tym czasie odcedzić ,przepłukać pod zimną ,najlepiej bieżącą wodą . Odsączyć i przełożyć do miski

Eli Gotowanie
Bułki z kapustą i pieczarkami. 249

Zastanawiałam się co dziś smacznego przygotować. I wpadł mi do głowy pewien pomysł na wykorzystanie mojego ulubionego farszu z kapusty kiszonej i pieczarek.  Musiałam tylko znaleźć dobry przepis na ciasto by zrobić idealne bułki. Długo nie szukałam, przepis znalazłam na blogu  Pani Doroty . Efektem są przepyszne bułki z farszem. Składniki:   1. Ciasto: 500g mąki pszennej, 1/2 szklanki(...)letniego mleka, 1/2szklanki letniej wody, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 12g suchych drożdży (3 łyżeczki) lub 25g świeżych drożdży.   2. Farsz: słoik kapusty kiszonej 900g ( po odsączeniu 600g), 380g pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz, olej do podsmażenia.   3. Do posmarowania bułek: jajko, łyżka mleka. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z drożdżami suchymi ( ze świeżych zrobić rozczyn

W kuchni u Moniki
Gołąbki (przepis 2) 273

Składniki: 1kg mięsa mielonego, 1 większa główka kapusty, 4 paczuszki ryżu, sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, 2xcebula, olej, mąka, śmietana 30%, słoiczek przecieru pomidorowego - można dać dwa jeżeli chce się uzyskać intensywniejszy smak sosu. Przygotowanie: Ugotować ryż na sypko (uważać by nie był rozgotowany). Gdy ostygnie wymieszać z mięsem, pokrojoną w kostkę 1 cebulą, przyprawami oraz odrobiną oleju. Kapustę umyć(...)wyciąć głąb. Zagotować wodę - ilość taka by kapusta cała lub prawie cała była zanurzona. Gdy liście zmiękną, pojedynczo wyciągać z wody. Z każdego liścia odciąć zgrubienie. Na liść kapusty położyć taką ilość mięsa by swobodnie go zawinąć. Zawinięte gołąbki włożyć ciasno do garnka i zalać wodą. Jeżeli zostały liście kapusty, dobrze jest wyścielić nimi spód garnka, jak również przykryć gołąbki

W kuchni u Moniki
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem curry 185

Szybka surówka do obiadu z kapusty pekińskiej. Spróbujcie jest pyszna. Idealnie pasuje do dań z drobiem czy polędwiczki wieprzowej. Połączenie brzoskwini , kapusty pekińskiej i sosu curry jest strzałem w dziesiątkę. Zróbcie do tego pyszne mięsko np kurczaka w orzechowej panierce (przepis)  , ziemniaczki i obiad gotowy. Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 puszka brzoskwiń 2-3 łyżki rodzynek lub żurawiny(...)łyżki śmietany 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka z czubkiem curry 1 płaska łyżeczka cukru sól pieprz Kapustę posiekać drobno. Brzoskwinie odsączyć na sitku i pokroić w kostkę. Rodzynki sparzyć we wrzącej wodzie. Wszystko razem wymieszać. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać cukier, curry, sól i pieprz. Wszystko wymieszać i polać surówkę. surówka z kapusty pekińskiej z sosem curry

O kuchni z uczuciem
Tort gołąbkowy 279

Jako setny przepis na moim blogu prezentuje Wam tort gołąbkowy. To tradycyjne gołąbki inaczej. Sposób przygotowania łatwiejszy, szybszy, bez zawijania i prezentuje się bardzo ładnie. Kapusta rozpływa się w ustach, jest bardzo smaczna. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe i z indyka) dwie szklanki (400 g) ryżu dwie małe kapusty dwa ząbki czosnku papryka czerwona ostra/słodka(...)pieprz, sól morska, bazylia cebula passata/przecier pomidorowy/pomidory w puszce 1. Z kapusty wycinamy głąb i siekamy ją na duże kawałki, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odcedzamy. 2. Gotujemy ryż na pół twardo (2 szklanki ryżu + 3 szklanki osolonej wody). Studzimy. 3. Mięso przyprawiamy (sól, pieprz, vegeta lub przyprawa do mięsa), dodajemy posiekany

NA MOIM TALERZU
Bigos – czyli porządki po świętach 220

Często po świętach pozostają nam rożne kawałki mięs z którymi nie wiadomo co zrobić i wtedy jest najlepszy moment aby zrobić bigos. Więc do dzieła, robimy przegląd lodówki. Składniki: Kapusta świeża – 1 średnia główka Kapusta kiszona ( tyle co świeżej lub więcej ale nie mniej ) Kiełbasa typu śląska lub inna ( ok 400 gram ) Kawałek wędzonego boczku ( ok. 200 gram ) Mięso ( może(...)dodałam mięso z pieczonej kaczki  ) Grzyby ( dałam 250 gram pieczarek ) Garść suszonych śliwek Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Pieprz Vegeta Sól 1 mały koncentrat pomidorowy Wykonanie: Kapustę świeżą szatkujemy i umieszczamy w garnku, podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem. W między czasie kroimy mięso, kiełbasę, boczek i dodajemy do kapusty. Grzyby i śliwki

Smaki Ewy
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 187

Dzisiejszego dnia proponuję paszteciki z kapustą i grzybami. Amatorów tego dania nie brakuje. Do pasztecików proponuję barszcz czysty do picia ( przedstawiany na blogu ). Gdy upieczemy ich większą ilość możemy je zamrozić, a kiedy przyjdzie nam ochota wystarczy je podgrzać. Składniki: 500 gram mąki ok.200 ml letniej wody 30 gram drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Żółtko(...)posmarowania pasztecików Farsz: ok. 1 kg kiszonej kapusty ( 2 słoiki własnej kapusty ) ok 500 gram grzybów ( pieczarki lub inne ) 1-2 marchewki Sól Pieprz Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kapustę i pieczarki ( pokrojone ) oraz marchewkę ( startą na tarce o dużych oczkach ), dusimy w garnku do miękkości ( można podlać trochę wodą

Smaki Ewy