kapustą - 19268 przepisów (strona:321/1285)

MŁODA KAPUSTKA ZASMAŻANA 791

Pomału na straganach pojawi się młoda kapustka. Naszła mnie na nią wielka chęć i zrobiłam. Ale tym razem nie skorzystałam ze starego przepisy na kapustę wg mojej babci. Teraz zrobiłam taką bez zbędnych dodatków zmieniających smak. Chciałam się cieszyć smakiem samej młodej kapustki.   Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 pęczek koperku sól,pieprz kilka ziaren ziela ang 4 liście(...)laurowe 2 łyżki masła śmietankowego 2 -3 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, aby tylko woda zakryła kapustę. Dodajemy wszystkie  przyprawy. Gotujemy do miękkości, ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy drobno posiekany  koperek. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy aż powstanie sosik bez  grudek. Gotowy wlewamy do garnka z kapustą. Mieszamy, odstawiamy. Podajemy

Z Majeczką w kuchni
Zapiekanka z kaszy bulgur i młodej kapusty 152

gotować około 10 minut bez przykrycia.  Zdjąć z palnika przykryć garnek pokrywką i pozostawić do spęcznienia. Składniki: 2 szklanki kaszy bulgur 5 szklanek wody 1 mała młoda kapusta 1 łyżka masła klarowanego 1 średnia marchewka 1 cebula 1 puszka pomidorów 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego sól pieprz ziołowy 150 g sera żóltego Wykonanie. Kaszę ugotować według przepisu podanego wyżej(...)dwie szklanki kaszy należy wlać 5 szklanek wody. Kapustę drobno poszatkować. W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę drobno posiekaną. Dodać kapustę, wlać 1/4 szklanki wody i dusić około 10 minut, a następnie wlać puszkę pomidorów, dodać kumin,sól i pieprz. Dusić do miękkości kapusty. W naczyniu żaroodpornym wykładamy połowę ugotowanej kaszy i uciskamy łyżką ma gładko. Kapustę wraz

O kuchni z uczuciem
(Młoda) kapusta po wójtowsku 179

Lubicie młoda kapuchę? Ja uwielbiam! Polecam smaczną i bardzo sycącą kapustę z boczkiem, która na pewno zasmakuje mięsożercą. Dietetyczna z pewnością nie jest ale raz na jakiś czas można sobie na nią pozwolić. Przepis z książki „Kuchnia Polska. Maj” Małgorzaty Caprari z moimi zmianami.   Składniki: główka młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała) 1-2 cebule 300g surowego(...)kostkę i zeszklić na rozgrzanej łyżce oliwy i masła. Dodać pokrojony w kostkę boczek i przesmażać na małym ogniu aż skwarki będą przyrumienione i wytopi się z nich tłuszcz. Kapustę oczyścić i drobno poszatkować. Dodać do boczku i cebulki. Podlać pół szklanki wody lub bulionu i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku koperkiem, cukrem, sokiem z cytryny, solą

Pyry na Gaz
Łazanki z kapustą i kiełbasą 213

Składniki: 1/4 główki kapusty 2 kiełbaski np. śląskie 1 cebula olej sól, pieprz ewentualnie ulubione przyprawy makaron typu łazanki Sposób wykonania: 1. Kapustę gotujemy, studzimy, wyduszamy z nadmiaru wody. Drobno siekamy. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy posiekaną cebulkę i dodajemy kapustę, całość dusimy. 3. Na drugiej patelni rumienimy pokrojoną w kostkę kiełbasę. 4. Kiełbasę dodajemy do kapusty, całość jeszcze(...)chwilkę smażymy i doprawiamy solą i większą ilością pieprzu. 5. Ugotowany makaron mieszamy z kapustą i kiełbasą. Podajemy. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pasztet z kapusty i chleba 221

Pasztet z kapusty i chleba to smaczny sposób na wykorzystanie kapusty pozostałej po obgotowaniu i zużyciu większych liści na gołąbki. Zamiast wyrzucać niewykorzystaną środkową część kapusty warto zrobić z niej smaczne danie i upiec je w piekarniku razem z gołąbkami. Czysta oszczędność ;) Podane proporcje wystarczają na 2 małe keksówki lub na 1 keksówkę i 4 kokilki. Składniki: 1200 g dobrze(...)obgotowanej główki kapusty 600 g chleba – nie musi być świeży, ale jeśli jest czerstwy, powinien być wcześniej namoczony w mleku i dobrze odciśnięty 3 cebule 5 jajek 4 ząbki czosnku sól i pieprz 3 łyżki oleju do smażenia bułka tarta do wysypania foremek Kapustę i chleb zmielić w maszynce do mięsa. Chleb zmielić razem ze skórką. Cebulę drobno pokroić, posolić

Trzeci talerz
Młoda kapusta duszona z jagnięciną 170

młoda kapusta, pęczek dymki, sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 8 kotletów z górki jagnięcej z kością, 2 ząbki czosnku, kilka listków rozmarynu, sól, pieprz 150 bulionu drobiowego, oliwa do smażenia, Czosnek rozetrzeć, rozmaryn posiekać. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, natrzeć czosnkiem z rozmarynem. Odstawić na 30 minut. Z kapusty usunąć wierzchnie uszkodzone liście. Przekroić wzdłuż na ósemki, wyciąć głąb(...)minut. Cebulki oczyścić, przekroić wzdłuż na pół. Kotlety obsmażyć na oliwie, z obu stron na rumiano. Przełożyć na talerz. Dymkę podsmażyć na tłuszczu z obsmażania kotletów. Przełożyć na talerz. Kapustę przepłukać, odcisnąć. Podsmażyć na patelni po mięsie i dymce. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć na dnie połowę kapusty, następnie cebulki, mięso, przykryć resztą kapusty. Oprószyć zmielonym zielem angielskim

królestwo garów
Gołąbki z mięsem i ryżem. 192

Składniki: 1 duża główka kapusty 1 kg mięsa mielonego 300 g ryżu 2 cebule 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego majeranek papryka słodka bazylia oregano 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz       Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć kapustę do garnka, zalać wodą lekko posoloną.i gotować, a co jakiś(...)oleju na złoty kolor po czym dodać do mięsa.Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsno-ryżową nakładać na liścia i zawijać gołąbki. Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno dużego rondla, a na nich układać ściśle gołąbki. Przykryć liśćmi kapusty i zalać wodą, aby zakrywała 3/4 gołąbków. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około

O kuchni z uczuciem
Surówka z czerwonej kapusty 285

Smaczna surówka do obiadu i nie tylko. Kapusta wcześniej sparzona jest delikatna i miękka. Polecam. SKŁADNIKI: 1/2  główki czerwonej kapusty 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 2 łyżki octu winnego 2 jabłka do smaku oliwa , ocet winny, sól, pieprz, odrobina cukru 1 łyżka majonezu WYKONANIE Kapustę siekamy, lub ścieramy na szatkownicy. Wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą(...)przykryła kapustę).  Dodajemy cukier, sól i ocet, gotujemy tak długo, aż osiągniemy pożądaną miękkość kapusty. Odcedzamy i przekładamy do salaterki. Ciepłą przyprawiamy solą, pieprzem, oliwą, octem i odrobiną cukru oraz majonezem. Podajemy na ciepło lub po wystygnięciu. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Domowa surówka z kapusty kiszonej niby po żydowsku jako wyrazisty akcent obiadowy 189

już nie przechodzą, więc próbuję co raz to nowych sposobów. Metodą prób i błędów odkryłam, że sprawdzają się surówki. Tylko ile można jeść mizerię, surówkę z marchewki czy z kapusty pekińskiej . Dla odmiany do dzisiejszego obiadu przygotowałam surówkę z kapusty kiszonej, którą ze względu na właściwości warto regularnie spożywać - szczególnie w okresie zimowym kiedy trudno o świeże warzywa. Składniki(...)niewielką miskę): 20 dag kapusty kiszonej z marchwią 1/2 marchewki 1 niewielki ogórek kiszony 1/4 średniego ogórka zielonego 2-3 plastry cebuli 1/2 małego jabłka 1/5 czerwonej papryki pieprz mielony 2 łyżki oliwy ulubione przyprawy (suszony koper, czosnek granulowany, tymianek, rozmaryn, kminek) kilka kropli octu winnego Przygotowanie: Kapustę kiszoną siekamy drobno. Ścieramy na tarce z grubymi oczkami marchew, jabłko

Kuchnia po mojemu
Młoda kapusta z mięsem mielonym w pomidorach 163

wyobrażam sobie wiosennych obiadków bez tej pozycji w naszym menu :) Młoda kapusta z mięsem mielonym w pomidorach SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego 1 cebula pomidory z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól,lubczyk, papryka chili, pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek Kapustę przekroić na pół,wsadzić do dużego garnka i sparzyć wrzątkiem. Po 10 minutach odcisnąć(...)wodę i poszatkować kapustę jak na bigos. Następnie   doprawić solą (lub Vegetą)   i odstawić na około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu  rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso.  Po odpowiednim podsmażeniu mięsa wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i dobrze mieszać. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, papryczkę chilli i pieprz. Jeśli

MarciochaKucharzy
Sałatka z czerwonej kapusty. 293

Kapusta często używana jest w kuchni jednak zwykle biała odmiana. Czerwona kapusta według mnie  właśnie najlepiej sprawdza się do wszelkich surówek oraz sałatek podawanych do dań obiadowych. Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty  1 duża cebula 2 łyżki octu 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, a następnie(...)gotujemy do miękkości. Odcedzamy ją na sitku, wkładamy do miski i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kapusty. Wszystko doprawiamy octem, oliwą, solą oraz pieprzem. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Symfonia smakowa
Azjatycka zupa pak choi 217

choi (bok choy / kapusta chińska) – może nie wydawać się tak popularna, jak zwykła kapusta spotykana na rynku, jednak to gwiazda wśród zdrowej żywności. Ma potencjał, aby chronić przed nowotworami, obniżać ciśnienie krwi, a nawet wiele więcej”. Dania azjatyckie charakteryzuje bogactwo smaków i kolorów, a także szybkość i prostota przygotowania. Azjatycka zupa pak choi to danie, które sprawi przyjemność(...)gotującemu i konsumującemu.     Składniki: - bulion drobiowy lub warzywny (ok. 3 l) - 4 szt. kapusty pak choi - 2 duże obrane marchewki - 3 białe części pora - 3 szalotki - 4 ząbki czosnku - imbir świeży lub suszony (2 łyżeczki lub 3 cm kawałek) - 1 czerwona papryka słodka - trawa cytrynowa (2 łyżeczki) - chilli suszone (1 łyżeczka – można więcej) - sok z ½ limonki - skórka

mojewypiekiinietylko
Bigos staropolski 227

Kolejna odsłona bigosu, tym razem w wersji bardziej zbliżonej do tradycyjnej polskiej kuchni. Składniki  2,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz  0,5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku 0,5 kg dobrej wędzonej kiełbasy 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego(...)mielonego kardamonu  sól i mielony pieprz do smaku  Przygotowanie W osobnych naczyniach zalać gorącą wodą śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby kapusta była prawie zakryta. Dodać liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mój bigos 228

Składniki:   2,5 kg kiszonej kapusty, 1 kg wieprzowiny od szynki, 500 g wołowiny, 300 g kiełbasy, 200 – 250 g boczku wędzonego, grzyby suszone lub pieczarki, 3 – 4 cebule, 3 – 5 ząbków czosnku, 1 – 3 liście laurowe, parę ziaren jałowca, sól, vegeta, pieprz ziarnisty i ziołowy,, cukier, 1 łyżka miodu, 200 ml czerwonego wina,  koncentrat pomidorowy, ketchup, majeranek(...)olej lub smalec. Przyrządzenie: Kapustę wypłukać (niekoniecznie). Grzyby namoczyć, najlepiej na noc(pieczarki obrać i pokroić w plasterki). Kapustę przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, pieprz ziarnisty i jałowiec. Dodać grzyby (pieczarki podsmażyć). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Podsmażyć na złoty kolor. Dodać do kapusty.Mięso opłukać i  pokroić na kawałki, boczek pokroić w plasterki, kiełbasę w kostkę

kulinarnajamka.blogspot.com
Sałatka warzywna Babuni...z dodatkami 249

skadnikow, wyważone przyprawy i niewiele czasu.. to wszystko daje gwarancję wyśmienitego smaku i nietuzinkowego aromatu! Zapraszam ! Składniki sałatka warzywna Babuni  ORZECH czerwona-jak dla mnie to fioletowa = kapusta marchew jabłko vinaigrette Monini limonka i pomarańcza-nie wyobrażam sobie tych surówek – sałatek bez tego dodatku cała wielgachna natka pietruszki-pęczek opcjonalnie łyżka majonezu z łyżką musztardy zmiksowane z pieprzem(...)tego dlatego, żeby mówić..tylko dlatego, że taka jest i można ją wyjeść ze słoika bezpośrednio, jak się nie ma dość silnej woli. Marchwkę zetrzeć na malutkich oczkach, natomiast kapustę poszatkować. Jabłko poszatkować. Kapustę zasypać solą i zostawić na około półtorej godziny aby puściła sok. Odcisnąć kapustę. Do miski włożyć kapustę fioletową, marchewkę, jabłko, oraz sałatkę Babuni..i wymieszać dokładnie

Z Kuchni Do Kuchni