Obiad, który sam się robi i wybornie smakuje. Do tego świetnie pasują gotowane ziemniaczki. 1 kg schabu 15 dag boczku w plastrach 1 cebulka 1kg kapusty kiszonej sól, pieprz 2 łyżki czosnku granulowanego 2 łyżki przyprawy do dań z kapusty 2 liście laurowe Schab ponacinać w 2 cm plastry, nie docinając do końca. Mięso oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym(...)kieszonki powkładać plasterki cebuli i boczku. Kapustę odcisnąć z soku, przepłukać i drobno posiekać. Wymieszać z przyprawą do dań z kapusty. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na górze położyć schab. Danie przykryć folią aluminiową i piec godzinę i 15 min w 180 stopniach. Po tym czasie zdjąć folię i dopiec jeszcze 15 minut do zarumienienia
Smakołyki AsiPlacuszki kapuśniaczki Świetne do czerwonego barszczu. Rumiane, mięciutkie w środku oraz pysznie chrupiące z zewnątrz placki z kiszonej kapusty. Możemy je podać z ulubionym sosem np. czosnkowym, grzybowym lub mięsnym. Polecam! Składniki: 300g kiszonej kapusty ugotowanej do miękkości 1 szklanka mąki pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki mleka 2 jajka po pół łyżeczki soli, pieprzu, majeranku olej(...)smażenia *** Do miski wsypujemy mąkę i sodę, wbijamy jajka, wlewamy mleko i dodajemy przyprawy *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Ugotowaną, ostudzoną i odciśniętą z wody kapustę drobno kroimy *** *** Kapustę dodajemy do ciasta i całość ponownie dokładnie mieszamy *** *** Smażymy placki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i układamy po około 2 łyżki ciasta na każdy placek *** *** Smażymy na średnim ogniu
Blog z ApetytemDzisiaj podam przepis na smaczne paszteciki drożdżowe z kapustą i pieczarkami, idealne do barszczu i nie tylko, polecam przepis. FARSZ : 1 kg kiszonej kapusty 0,5 kg pieczarek 1 cebula sól, pieprz, magi do smaku olej do podsmażenia farszu(...)PRZYGOTOWANIE : Kiszoną kapustę gotujemy z odrobina jarzynki do miękkości, odcedzamy, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki i cebulę drobno kroimy, podsmażamy na oleju z solą i pieprzem. Kiedy płyny odparują dodajemy kapustę kiszoną i chwilkę podsmażamy. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: kapusta kiszona 1,5 kg, woda 3 szklanki, kostka rosołowa grzybowa 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, cząber 5 sztuk smalec 1/4 kostki, kiełbasa toruńska 3 sztuki, boczek wędzony ze skórą 25 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, pieczarki 8 sztuk średnie, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, cukier(...)łyżki Kapustę kiszoną nie za mocno kwaśną, (przepłukałam raz zimną wodą) włożyć do szybkowara, wlać wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, cząber, kostkę rosołową i skórę z boczku wędzonego, gotować po zasyczeniu pary 35 minut. W garnku na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę obraną z flaka, boczek wędzony, pod koniec dodać pokrojoną cebulę i czosnek i pieczarki, co jakiś
W Mojej Kuchni Lubięsmaczny. Ma piękny kolor i nadaje się do pasteryzowania w słoikach lub do zamrożenia. Przepis jest sprawdzony przez to polecam go państwu. SKŁADNIKI : 2 kg kiszonej kapusty 1,3 kg mięsa ( łopatka, karkówka ) 1-2 udka z kurczaka 0,5 kg kiełbasy zwyczajnej 1 cebula 200 g wędzonego boczku 18 suszonych śliwek garść suszonych grzybów(...)kilka ziarnek pieprzu 1/2 łyżeczka kminku sól, pieprz do smaku 1,5 l wody 4 łyżeczki przecieru pomodorowego 1 marchew, kawałek selera, kilka pieczarek PRZYGOTOWANIE : Kapustę wkładamy do garnka, dodajemy mięso i przykrywamy je kapustą. Dodajemy również jarzynkę, liście, ziele i pieprz. Gotujemy około 40 minut i wyjmujemy mięso. Kości wyrzucamy a mięso kroimy w kostkę
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: 500 g czerwonej kapusty kiszonej 1/2 pora (jasna część) 1 jabłko 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Kapustę odciskamy z soku i szatkujemy na mniejsze kawałki. Pora kroimy wzdłuż na pół a następnie w paski. Jabłko obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Kapustę, pora i jabłko wrzucamy do miski, polewamy olejem
Qchnia po prostukilka słoików tej pysznej sałatki ląduje w mojej spiżarni. Do przygotowania sałatki warzywnej wykorzystuję sezonowe warzywa. Z mojego ogródka zerwałam ogórki, marchewkę oraz cebulę, na targu natomiast kupiłam białą kapustę oraz czerwoną paprykę. Na przygotowanie sałatki warzywnej trzeba poświęcić troszkę czasu, ponieważ warzywa należy najpierw pokroić, zasypać solą i czekać kilka godzin, aż puszczą soki. Następnie warzywa należy umieścić(...)słoiki pasteryzować. Jednak uważam, że warto wypróbować ten przepis by móc cieszyć się smakiem sałatki warzywnej zimą . Polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na sałatkę warzywną na zimę: 2 kg kapusty białej 500 g ogórków gruntowych 500 g marchewki 700 g papryki czerwonej 300 g cebuli 3 łyżki soli 4 łyżeczki gorczycy 8 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenek pieprzu 8 liści
Gotuj z PrezesemChyba nie ma osoby, której nie posmakowałaby ta sałatka. Zawiera w swoim składzie same najlepsze składniki. Biała kapusta, kurczak, pomidor, ogórek, papryka, cebulka i delikatny sos. Sałatka a’la kebab to sałatka dla każdego – posmakuje zarówno osobom dorosłym, jak i dzieciakom. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka a’la kebab sprawdzi się na obiad, kolację, a także na różne(...)wypróbowania przepisu. SAŁATKA A’LA KEKAB – PRZEPIS Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 30 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 400 g fileta z kurczaka 1/2 główki białej kapusty 2 pomidory 1 papryka żółta 1 duży ogórek świeży 1 czerwona cebula 3 łyżki jogurtu 3 łyżki majonezu pęczek koperku pęczek pietruszki 1 łyżka octu sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie
Przepiski.plSkładniki: biodrówka 2 sztuki większe, olej rzepakowy 12 łyżek, przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania, mąka pszenna do obtaczania 1/2 szklanki, kapusta 1 główka średnia, papryka 2 sztuki średnie, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, woda 1-2 szklanki, natka pietruszki 1/2 pęczka Z biodrówki wyciąć kość, mięso pokroić na większe kawałki, , natrzeć przyprawą do wieprzowiny, obsypać mąką(...)gorącym oleju mocno je zrumienić-usmażyć z każdej strony. Kapustę pokroić nie za cienko, wsypać do miski i zalać wrzątkiem na 2 minuty, wodę wylać i kapustę dodać do żeberek. Dodać drobno pokrojoną paprykę, dodać soli, pieprz mielony, wlać 1 szklankę wody , wymieszać. Pod przykryciem dusić z 35 minut, do miękkości mięsa na średnim ogniu, jeśli trzeba to dolać jeszcze
W Mojej Kuchni Lubięlodówce, dlatego po upieczeniu wychodzi niezwykle kruche i delikatne. Daje się odczuć lekko miętowy posmak, który nadaje całości pewnego rodzaju orzeźwienia. Do kurczaka podałam też surówkę z kapusty pekińskiej i ogórka. Jeśli chcesz, możesz dodać do niej również pokrojone na plasterki rzodkiewki czy drobno posiekaną czerwoną cebulę. Majonez możesz częściowo zastąpić jogurtem, będzie mniej kalorycznie. 6 chlebków pita (przepis(...)pita znajdziesz TUTAJ ) 2 duże, pojedyncze piersi z kurczaka 150 g jogurtu naturalnego około 30-40 listków mięty sok z połowy małej cytryny, opcjonalnie 1 zielony ogórek 1/2 dużej kapusty pekińskiej 3-4 łyżki majonezu zioła prowansalskie sól, pieprz Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Oprószamy solą oraz pieprzem. Mieszamy w marynacie przygotowanej z połączenia jogurtu i drobno posiekanych listków mięty
Smaki Na Talerzugrzybów leśnych. Przepis na gołąbki z kaszą jaglaną pochodzi od pań ze Stowarzyszenia „Bieliny - Wieś nad Sanem”. Gołąbki z kaszą jaglaną i warzywami – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 500 g kaszy jaglanej 500 g pieczarek 1 średni por 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera sól, pieprz olej Do dużego garnka (tak dużego, aby zmieściła się główka kapusty(...)wlewamy wodę, dodajemy łyżkę soli i zagotowujemy. Z kapusty wycinamy głąb i odcinamy pojedyncze liście. Wrzucamy je do wrzątku i gotujemy kilka minut. Gdy są miękkie, ale nie rozgotowane, wyjmujemy. Ścinamy zgrubienia na głównym nerwie każdego liścia. Zagotowujemy 1 litr wody na kaszę. Kaszę wsypać na duże sito o drobnych oczkach i płuczemy w zimnej wodzie, a następnie przelewamy wrzątkiem
Trzeci talerzJedno z naszych ulubionych dań, które przygotowuję dla mojej rodzinki z młodej kapusty. Gołąbków wychodzi dosyć dużo więc mam obiad na 2 dni. Oszukane gołąbki są świetną alternatywą dla osób, które nie lubią zawijać tradycyjnych gołąbków ;) Podsmażone kotleciki można po ostudzeniu zamrozić i ugotować w passacie wtedy gdy nie mamy czasu na długie stanie w kuchni ;) Gołąbki(...)młodej kapusty 70 dag mielonego mięsa wieprzowego 150g ryżu w torebce 1 cebula 2 ząbki czosnku jajko łyżka przyprawy do gołąbków 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżki siekanego koperku ewentualnie kasza manna olej do smażenia Sos pomidorowy: 700 ml passaty pomidorowej 1/2 l bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku łyżeczka suszonej
Smakołyki Asitakie swoje dodatki do obiadów, które mogłabym jeść dosłownie na kilogramy ( albo raczej na tony! ). Jednym z nich jest właśnie ta surówka z białej, młodej kapusty . To tylko 3 składniki z dodatkiem i oliwy i odrobiny przypraw, a smak nieziemski! Jeśli lubicie np. surówkę colesław to gwarantuję Wam, że i ta stanie się jedną z Waszych ulubionych! Moja rodzina już(...)tylko jej woła do obiadu! Robię z przyjemnością! Spróbujcie i Wy! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: * biała, młoda kapusta – 0,5 główki * ogórki szklarniowe – 2 szt * koperek – 1 pęczek * oliwa z oliwek – 5 łyżek * sól, pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kapustę szatkujemy, ogórki trzemy na tarce, koperek siekamy. Wszystko razem mieszamy, zalewamy sosem z oliwy, soli
Ostra na SłodkoLubicie gołąbki? Jeśli tak, to polecam robienie ich właśnie o tej porze roku, gdy kapusta jest młoda i świetnie nadaje się do ich formowania. W dzieciństwie gołąbki pojawiały się na niedzielne obiady. Nie przepadałam za nimi wtedy. Polubiłam dopiero wtedy, gdy zaczęłam robić farsze według własnego gustu. A za wersjami wegańskimi po prostu przepadam 😊😋😋 Dziś zapraszam na gołąbki z kaszą(...)pęczak i pieczarkami. Składniki (na 7 gołąbków): 7 dużych liści kapusty 200 ml pęczaku marchew 250 g pieczarek płaska łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz olej do smażenia 300 ml sosu pomidorowego (u mnie z zielonych pomidorów) 2 łyżki posiekanego koperku Pęczak dobrze wypłukać w kilku wodach, przecierając kaszę między palcami. Do pęczaku dodać marchew startą na tarce o dużych
Weekendy w domu i ogrodzie