kapustą - 19268 przepisów (strona:333/1285)

Ramen z kaczki. Domowy przepis na słynną japońską zupę. Jak zrobić ramen? 119

ramen to zawsze makaron, esencjonalny bulion i dodatki, a o ostatecznym kształcie zupy decyduje sam kucharz. Tym razem w naszej kuchni przygotowaliśmy wersję opartą na kaczce z dodatkiem smażonej kapusty, jajka, grzybów i dymki. Wszyscy go u nas uwielbiają. Przepis na ramen Składniki: Około kilograma kości z kaczki (szkielety, porcje rosołowe), 2 piersi z kaczki ze skórą, 6 ząbków czosnku(...)cebule, 2 marchewki, garść suszonych grzybów mun, świeża papryczka chili, sól, pieprz, sos sojowy, opakowanie makaronu ramen (zwykle 400 gramów), Jako dodatki jajko ugotowane na półtwardo, cebulka dymka, kapusta pekińska. Jak zrobić ramen? Kości z kaczki rozłóż równomiernie w dużej brytfannie. Piersi natrzyj solą, ułóż w brytfannie skórką do góry. Piecz przez 1 godz. i 15 min. w temperaturze

Kulinarna Polska
Letni chłopski garnek 126

Chłopski garnek to znane, pyszne i proste danie jednogarnkowe. Przygotowałam na jego podstawie letnią wersje tego dania z młodymi warzywami, które są teraz dostępne. Jest młoda kapusta, ziemniaczki, marchewka, dużo koperku i dorzuciłam także pieczarki. I oczywiście podsmażona kiełbasa. W sam raz na letni obiad. składniki: 1/2 główki młodej kapusty (ok 800 g) 3-4 marchewki 5 średnich młodych ziemniaków(...)małych pieczarek 2 łyżki masła ok 850 ml wody lub bulionu 450 g cienkiej kiełbasy olej do podsmażenia Cebulę pokroić w pół plastry. Marchewkę w plasterki, ziemniaki w kostkę. Kapustę pokroić w paski, ja kroje tak grubiej. Pieczarki pokroić w grubsze plastry. W garnku rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić cebulę. Dodać marchewkę i ziemniaki. Wszystko razem chwilę przesmażyć. Następnie wlać

Monia miesza i gotuje
Bigos z kiszonej kapusty i karkówki 86

smakiem. Uwielbiam również ten aromat unoszący się w mieszkaniu, kiedy jest przygotowywany, mniam! A Wy, lubicie? Macie swój ulubiony przepis? Składniki na 5-6 porcji: – 800-1000g kiszonej kapusty – 750ml bulionu (lub 750ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 400g karkówki – 200g kruchej kiełbasy – 2 cebule – 1 marchewka – 40g suszonych grzybów – 2 łyżki powideł śliwkowych – 2 łyżki koncentratu(...)suszone grzyby (większe możemy połamać), przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 45 minut. Dodajemy listek laurowy, ziela angielskie, kminek, majeranek, powidła i mieszamy. Następnie dorzucamy odciśniętą i pokrojoną kiszoną kapustę oraz pozostały bulion, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Kiełbasę pokrojoną w kostkę dodajemy do kapusty i gotujemy przez 30 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz masło

Be Fit Be Strong
Etiopska potrawka z kapustą, ziemniakami i marchewką 105

Etiopska potrawka z kapustą, ziemniakami i marchewką to bardzo łatwy obiad wypełniony aromatycznymi przyprawami i warzywnymi smakami. Kiedyś nie widziałam nic o kuchni afrykańskiej i teraz pewnie jest to jeszcze zaledwie parę procent, ale jest ona moim zdaniem bardzo ciekawa i może nawet bardziej podobna do kuchni polskiej niż mogłoby nam się wydawać. Przepis jest wegański i może być też(...)potrawę można zrobić w dużej ilości na raz (nakarmić całą, dużą rodzinę), ale też zamrozić i przechowywać na wypadek braku czasu na gotowanie. Etiopska potrawka z kapustą, ziemniakami i marchewką Chlebek: Dojrzały zakwas (opcjonalnie)* 40 g Drożdże (świeże) 5 g Woda* 50 ml Cukier 1/3 łyżeczki Sól 1/3 łyżeczki Ocet jabłkowy 1 łyżeczka Proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki Potrawka: Oliwa

rabarbarowo
Surówka po żydowsku 114

Surówka po żydowsku Szybka, prosta i pyszna surówka z młodej białej kapusty i warzyw. Świetny dodatek do obiadu!     Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 marchew 1/3 małego pora (biała część) 2-3 ogórki kiszone 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1 pęczek pietruszki 2 łyżeczki soli 2-3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżka miodu(...)łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu     *** Kapustę kroimy w cieniutkie paseczki i przekładamy do miski *** *** Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Startą marchew dodajemy do kapusty, całość solimy i mieszamy *** *** Papryki kroimy w drobną kosteczkę, a pora i ogórki kiszone w półplasterki *** *** Warzywa przekładamy do miski, dodajemy posiekaną pietruszkę i mieszamy *** *** W miseczce mieszamy

Blog z Apetytem
Potrawka z kurczakiem i kapustą pekińską 145

ciągle nabiera prędkości, szok! Skoro tak pędzi to czas wykorzystać to co daje nam natura, dlatego dzisiaj mam dla Was wspaniałą potrawkę z kurczakiem. W lodówce zalegała mi połowa kapusty pekińskiej (po wykorzystaniu jej drugiej części do najlepszej sałatki gyros ) i to dzięki niej powstał ten cudowny przepis z jej wykorzystaniem. Na pierwszy rzut oka można pomyśleć(...)291kcal, B: 38g, T: 5,9g, W: 23,8g. Składniki: – 600g piersi z kurczaka lub indyka – 500ml bulionu (lub 500ml wody + 2-3 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – ½ dużej kapusty pekińskiej – 4-5 leśnych grzybów lub pieczarek – 2 cebule – 1 czerwona papryka – 1 żółta papryka – 1 zielona papryka – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 1 łyżka mąki – 1 łyżka oleju – 2 ząbki

Be Fit Be Strong
Surówka z kapusty z marchewką i słonecznikiem 130

każdej surówki na talerzu w nadziei, że kiedyś się przełamie i ją zje 😁 Tak było z tą surówką, stała się hitem w naszym domu. Smakosz chce, żebym surówkę z kapusty robiła już tylko w taki sposób, a Niejadek spróbował!!! Uwierzcie, dla matki każdego niejadka to wielka radość gdy dziecko zje coś oprócz powietrza 😃 Surówka z kapusty z marchewką i słonecznikiem(...)Składniki: 1)       pół małej główki białej kapusty 2)       marchewka 3)       cebula 4)       8 łyżek ziaren słonecznika 5)       koperek (ilość według uznania) 6)       5 łyżek oleju (rzepakowy lub słonecznikowy

Na kulinarnym poligonie
Młoda kapusta po węgiersku 116

Młoda kapusta po węgiersku to pyszny pomysł na obiad lub kolację, gdy sezon na młodą kapustę trwa. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu! Jest pyszny! Młoda kapusta po węgiersku przepis Na moim blogu znajdziecie już kilka różnych przepisów na The post Młoda kapusta po węgiersku appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Wiosenna surówka obiadowa 786

Wiosenna surówka obiadowa Pyszny, szybki i zdrowy dodatek do obiadu. Polecam!     Składniki: 1/2 małej białej kapusty 1/2 czerwonej papryki 1 zielony ogórek 1 pęczek rzodkiewek 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy garść suszonych pestek dyni 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz     *** Kapustę drobno(...)szatkujemy *** *** Kapustę przekładamy do miski, wsypujemy łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy *** *** Ogórka i rzodkiewki ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Paprykę kroimy w małą kosteczkę *** *** Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy wraz z papryką, ogórkiem i rzodkiewką do kapusty *** *** Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do reszty warzyw *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Przygotowujemy sos do surówki: miód przekładamy do małej miseczki, zalewamy

Blog z Apetytem
Surówka z białej kapusty i ogórka kiszonego 122

surówka zasmakuje od pierwszego wejrzenia. Idealna do obiadu ale i do potraw z grilla. Kapusta, ogórek , cebula typowo polskie składniki, które z pewnościa macie w domu. Surówka z białej kapusty i ogórka kiszonego   Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania Czas całkowity 5 min   Składniki ⅓ świeżej kapusty kilka ogórków kiszonych czerwona cebula 1 łyzka soku z cytryny(...)Olej 4 łyżki 1 łyżeczka miodu 3 łyżeczki musztardy sarepskiej sol i pieprz do smaku Wykonanie Kapustę siekamy na drobno Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy albo w pióra, albo w kostke jak kto lubi. Składniki dajemy do miski z czego cebula powinna byc na górze. Polewamy sokiem z cytryny i chwile czekamy. Pzrygotowujemy sos w innej miseczce. Energicznie mieszając

Apetyt na Zielone
Kouign patatez po japońsku 142

nawiązuje do słońca, którego wkrótce będzie coraz więcej. Dla Japończyków słońce też jest bardzo ważne, bo mają je nawet na fladze narodowej. Taiyaki można faszerować na słodko, ale też kapustą lub kiełbasą. Ja dałem i jedno, i drugie, bo miałem resztkę kapusty pekińskiej po sałatce kebab/gyros. Składniki: - ziemniaki - mąka gryczana - zmielona niepalona kasza gryczana - olej - kapusta pekińska - parówki Wykonanie: Ziemniaki(...)gotujemy i ugniatamy z mąką w stosunku 3:1, dodając trochę oleju. Kapustę pekińską podsmażamy z parówkami. Do okrągłej formy (ja wybrałem rybę fugu, ale możecie użyć innego kształtu) nakładamy masę ziemniaczaną, kładziemy farsz i na to znów masę ziemniaczaną. Wkładamy do nagrzanego do poziomu 180 stopni Celsjusza piekarnika aż będzie rumiane

Kryzysowa Książka Kucharska
Wietnamskie naleśniki kokosowe z kapustą, marchewką, awokado i ziołami 89

Naleśniki z mlekiem kokosowym, kurkumą, mąką ryżową, podane z orzeźwiającą sałatką Kolorowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu wegetariańskie danie. Złociste, aromatyczne i chrupiące naleśniki serwujemy z sałatką z kapusty, marchewki , awokado i ziół. Całość doprawiamy pikantny sosem. To prawdziwa eksplozja smaków i aromatów, uczta i rozkosz dla podniebienia. Składniki NALEŚNIKI 220 g mąki ryżowej 5 g soli 1/2 łyżeczki mielonej(...)kurkumy 1 jajko 400 ml mleczka kokosowego 175 ml wody DODATKI 200 g czerwonej kapusty 2 marchewki 2 – 3 dymki świeże zioła – liście mięty, kolendry, bazylii awokado + sok z limony olej do smażenia SOS 5 łyżek soku z limonki 3 łyżeczki cukru 1,5 łyżki sosu sojowego 1 świeża papryczka chili 2 ząbki czosnku Wykonanie W misce mieszamy

Tajemnice Smaku
Schab w kapuście kiszonej 341

Schab w kapuście kiszonej to pomysł na pyszny obiad z piekarnika. Soczyste kawałki schabu z dodatkiem kapusty kiszonej i pieczonych ziemniaków na pewno zasmakują każdemu, więc gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Schab w kapuście Dziś podrzucam The post Schab w kapuście kiszonej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Przepis na bigos domowy. Prosto i pysznie na co dzień 104

naszym kraju zwyczajnie nie było. Od tej pory będziemy robić zarówno jeden, jak i drugi, bo choć inne, są równie pyszne. Przepis na bigos domowy Składniki: 800 gramów kapusty kiszonej, 300 gramów boczku wędzonego, 3 kiełbasy śląskie, 400 gramów mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka), 3 cebule, garść śliwek suszonych, 20 gramów grzybów suszonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, opakowanie papryki słodkiej(...)mielonej (20g), majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, olej. Jak zrobić bigos domowy? Kapustę przełóż do garnka, zalej świeżą wodą, wymieszaj, wodę odlej. Do garnka wlej ponownie około 2 szklanek wody, dodaj grzyby oraz wszystkie przyprawy poza papryką i solą, gotuj pod przykryciem. Boczek, kiełbasę i mięso pokrój w dość drobną kostkę. Posiekaj też cebulę. Na dużą patelnię

Kulinarna Polska