kapustą - 19268 przepisów (strona:332/1285)

Łazanki 128

Proste połączenie kapusty kiszonej, mielonego mięsa, makaronu i przypraw, a jednak wielokrotnie ratuje mnie kiedy nie mam pomysłu co na obiad. Łazanki to danie nieskomplikowane, jednogarnkowe i sycące, więc wszystko, czym prosty i szybki obiad powinien się cechować. Idealne w chłodne dni, ponieważ naprawdę dodaje energii, a sprawdzi się nie tylko na obiad, ale również na kolację po ciężkim dniu(...)pracy. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to zapewniam, że warto!  Składniki 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego (w wersji light można użyć drobiowego) 350 g kapusty kiszonej 200 g suchego makaronu łazanki (lub innego krótkiego makaronu np. kokardki, muszelki) 3-4 łyżki oleju, masła klarowanego lub nierafinowanego oleju kokosowego duża cebula ząbek czosnku 2 listki laurowe 4 kuleczki ziela angielskiego

Analiza Smaku
Kiszonki – samo zdrowie 88

spożywamy produkty odpowiadające klimatowi miejsca zamieszkania, wiadomego pochodzenia, naturalne, wysokiej jakości), ale też dla ochrony środowiska (zmniejszenie transportu żywności na duże odległości, ograniczenie stosowania konserwantów). Kisić można nie tylko kapustę i ogórki, ale też np.: cukinię, kalafiora, czosnek, paprykę, buraka, marchewkę, pomidory, banany, śliwki czy cytryny. – Ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu ma to, co jemy. Kiszonki to samo(...)restauracji i są ważną częścią kulinarnych propozycji – mówi Małgorzata Figarska, szefowa gastronomii w hotelu Manor House SPA i dodaje – W bufecie śniadaniowym znajdują się kiszone przez nas ogórki, kapusta i buraki. Jest też kwas ogórkowy, który ma coraz więcej zwolenników. Ponadto do dań obiadowych często serwujemy kiszone warzywa. Oprócz najczęściej spotykanych ogórków i kapusty, są to także kiszone rzodkiewka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kolorowa surówka obiadowa 96

idealny dodatek do każdego obiadu. Jest pełna kolorowych i smacznych warzyw, dzięki czemu zawiera mnóstwo witamin, a na dodatek świetnie smakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Taka surówka z białej kapusty idealnie pasuje do schabowych, mielonych, czy mięsa drobiowego. Cudownie podkreśli smak każdej potrawy. Surówka jest bardzo lekka i delikatna, ponieważ w swoim składzie nie zawiera majonezu. Dzięki temu jest mało kaloryczna(...)szybko. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, bo naprawdę warto. PRZEPIS NA KOLOROWĄ SURÓWKĘ OBIADOWĄ Składniki 2 marchewki 2 jabłka 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru 1 mała kapusta biała 1 cebula 3 łyżki oliwy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Z kapusty wyciąć głąb, a następnie poszatkować na szatkownicy lub drobno posiekać nożem. Kapustę przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem

Przepiski.pl
Szybkie krokiety z wafli 237

więc jest to świetna opcja na oszczędzenie sobie trochę czasu w przedświątecznym popłochu     Składniki: 1 opakowanie dużych kwadratowych wafli – 5 sztuk olej do smażenia Farsz: 500g kapusty kiszonej z marchewką 250g pieczarek 1-2 cebule 1 łyżka masła przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra mielona, 1 łyżeczka miodu, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego olej do smażenia(...)Panierka: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki szczypta soli 1 szklanka bułki tartej       *** Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy *** *** Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Pieczarki kroimy w kosteczkę lub siekamy malakserem. Pokrojone pieczarki dodajemy

Blog z Apetytem
Sałatka gyros 102

smażona pierś kurczaka , którą przyprawiam przyprawą gyros, czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Jeśli chodzi o dodatki z którymi łączę usmażone mięso, to są to ogórki konserwowe, cebula, kukurydza, jajka oraz kapusta pekińska. Spotkałam się z przepisami, w których sałatka gyros doprawiona jest sosem czosnkowym. Ja nie doprawiam mojej sałatki tymże sosem, zamiast niego używam majonezu oraz ketchupu. Polecam Wam poniższy przepis(...)prowansalskich 1 łyżka oleju 1 duży ząbek czosnku 10 dkg białej cebuli 4 jajka ugotowane na twardo 20 dkg ogórków konserwowych 8 łyżek majonezu 8 łyżek ketchupu 15 dkg kapusty pekińskiej 15 dkg kukurydzy z puszki 1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku Jak zrobić sałatkę gyros. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w średniej wielkości kostkę, po czym włożyć na patelnię. Dodać

MeCooks
Bigos Z Kapusty Pekińskiej 110

Taki bigos wspaniale może nam zastąpić bigos z młodej kapusty o która ciężko zimą ;) a smakuje podobnie i niedużo przy nim roboty. Możemy go podać ze świeżym pieczywem, ziemniaczkami lub kopytkami. Składniki na 4 osoby: 1 nieduża kapusta pekińska 1 i 1/2 szkl wody (może być bulion) 200 - 300 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej 1/2 główki cebuli jeśli jest duża(...)kostkę i przesmażamy na oleju. Przesmażone przekładamy do gotującej się wody z warzywkiem. 2. Na tej samej patelni przesmażmy kiełbaskę pokrojoną w kostkę. W tym czasie cienko kroimy kapustę pekińską i przekładamy do gotujących się warzyw. 3. Kiedy zmniejszy swoją objętość dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz przesmażona kiełbasę. Dodaje też trochę soli i pieprzu oraz paprykę słodką. Koncentrat możemy

Gotowanie...to proste !
Colesław z czerwonej kapusty 106

Czerwona kapusta gości u nas bardzo rzadko i to zazwyczaj w formie surówki. Ten colesław jest wyjątkowo udany ;-) Składniki: 1/2 niewielkiej główki czerwonej kapusty 1 mała marchewka 1 małe jabłko 1 mała cebulka (biała lub czerwona) 1 łyżka siekanego koperku 1 łyżka siekanej natki pietruszki 1-2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka octu jabłkowego sól, pieprz cukier Sposób(...)wykonania: 1.  Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, zetrzeć na tarce jarzynowej. Posolić i odstawić na kwadrans. 2. Jabłko i obraną marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulkę drobno posiekać. Dodać wszystko do kapusty, dodać musztardy, majonezu, pieprzu, odrobinkę cukru i ocet jabłkowy oraz siekane zieleniny. Wszystko dokładnie wymieszać.  Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Warstwowa sałatka meksykańska 103

bagietką. Jestem fanką tego typu sałatek i często sięgam po takie przepisy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mięsa mielonego, u mnie wieprzowo-wołowe 1 mniejsza lub połowa dużej kapusty pekińskiej 1 czerwona cebula 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli 2 garście drobno startego sera żółtego, u mnie gouda 4-5 łyżek majonezu 5-6 łyżek ketchupu(...)papryka, ulubiona przyprawa do mięsa mielonego, olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: mięso mielone doprawiamy przyprawami i smażymy na oleju. Odstawaimy do przestudzenia. cebulę kroimy w drobną kostkę. Kapustę pekińską drobno siekamy. do większej miski przekładamy kapustę i cebulę. Lekko solimy i mieszamy. Odstawiamy na chwilę. Po kilku minutach odlewamy wodę. kukurydzę oraz fasolę odcedzamy z zalewy. Ser ścieramy

Blog kulinarny S9.PL
Kurczak po marokańsku 104

kurczaka 4 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy Harissa 1/2 łyżeczki słodkiej papryki odrobina soli szczypta pieprzu ziołowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano Surówka z białej kapusty 1/3 główki białej kapusty 1 duża marchewka jabłko 1-2 łyżki majonezu sól pieprz Dodatkowo ryż 2 brzoskwinie z zalewy Surówka z białej kapusty – przepis Białą kapustę drobno siekamy, następnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka coleslaw z ajvarem 99

Pojawia się i w zupach i sałatkach i mięsach i na kanapkach – aż się nasycę smakiem Surówka coleslaw pochodzi z kuchni amerykańskiej i jej bazą jest drobno poszatkowana kapusta biała. Często dodaje się do niej marchewkę, selera naciowego, jabłko ale inne składniki i wariacje równie są smaczne. Dresingiem do tej surówki jest zwykle majonez z dodatkiem niewielkiej ilości musztardy(...)listkami chrzanu Coleslaw z marchewką i burakiem Coleslaw z burakiem i kukurydzą Coleslaw z rzodkiewką Coleslaw ze słoneczikiem prażonym PRZEPIS COLESLAW Z AJVAREM Składniki: 0,5 małej główki kapusty białej 1 marchewka 2 łyżki słonecznika prażonego sól himalajska 3 łyżki majonezu 1 łyżka ajvaru 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z cytryny Jak zrobić coleslaw z ajvarem: Zaczynamy od poszatkowania

Dorota Smakuje
Placki z kapusty 119

Przepis nieco zmodyfikowałam dodając natkę pietruszki. Dodatkowo okazało się, że musiałam zwiększyć ilość mąki, bo placki się zupełnie nie trzymały. Możliwe, że wpływ na to miała większa ilość wykorzystanej kapusty. Placki podałam na obiad w towarzystwie wędzonego łososia, rukoli i koperku. Placki można polać kwaśną śmietaną lub kefirem.  SKŁADNIKI 500 g białej kapusty (1/2 małej główki) 15 g soli(...)proszku do pieczenia 100 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) świeżo mielony pieprz olej rzepakowy do smażenia opcjonalnie do podania: kwaśna śmietana, koperek, wędzony łosoś, rukola WYKONANIE Kapustę posiekać nożem, przełożyć do płaskiej miski, posypać solą i pognieść tłuczkiem do ziemniaków mieszając. Następnie odstawić na 30-60 minut. Do kapusty dodać kefir, jajka, posiekaną natkę pietruszki, proszek do pieczenia

Passions hobbies life