Dodatek idealny do ziemniaków - słodko-kwaśna surówka przygotowana z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka. Najlepiej smakuje podana mocno schłodzona. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1/2 średniej wielkości główki kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko sól, pieprz cukier kwasek cytrynowy lub sok z cytryny 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka majonezu Kapustę umyć, odciąć głąb i drobno posiekać. Marchewkę(...)jabłko obrać oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski wsypać kapustę, marchewkę i jabłko. Całość posolić i popieprzyć. Wymieszać. Następnie wsypać cukier oraz odrobinę kwasku cytrynowego (do smaku). Na sam koniec do surówki dodać majonez oraz śmietanę. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Schłodzić przed podaniem. Składniki surówki przed i po wymieszaniu
UgotowaćŻeberka pieczone w młodej kapuście Kruche, soczyste i aromatyczne mięso pieczone razem z warzywami czyli cały obiad przygotowany w jednym naczyniu Palce lizać! Składniki: ok 1 kg żeberek 1/2 główki młodej kapusty 2 cebule 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 2 łyżki posiekanego szczypiorku Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), majeranek *** Żeberka(...)myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy przyprawami. Następnie przekładamy do miski i odkładamy do lodówki na kilka godzin *** *** Kapustę grubo szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka *** *** Papryki tniemy w paski *** *** Wszystkie warzywa przekładamy do miski, posypujemy delikatnie solą i pieprzem, mieszamy *** *** Na dnie żaroodpornego naczynia układamy połowę mięsa *** *** Na mięsie układamy połowę warzyw *** *** Na warzywa wykładamy resztę mięsa *** *** Całość przykrywamy
Blog z Apetytemdobrze na każdej imprezie. Do jej przygotowania wykorzystujemy głownie świeże warzywa więc dodatkowo jest zdrowa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 papryka pół kapusty pekińskiej 4-5 łyżek majonezu 3-4 ogórki konserwowe 1 czerwona cebula olej przyprawa do gyrosa ketchup (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Na dnie miski szatkujemy trochę kapusty pekińskiej. Pierś(...)kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy w przyprawie do gyrosa, a następnie podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. A następnie wrzucamy do naszej miski na kapustę pekińską. Cebulę siekamy na drobną kostkę i również wrzucamy na wierzch naszej miski na warstwę z kurczakiem. Następnie kroimy ogórki konserwowe również w kostkę i w ten sposób tworzymy kolejną warstwę. Kolejnym składnikiem jest
Blog kulinarny S9.PLSkładniki: kapusta młoda 2 główki średnie, karkówka mielona 50 dag, ryż 4 saszetki, przyprawa do karkówki 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, koperek 1 pęczek, kucharek 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba, woda 4 szklanki, pomidory miękkie1 kg, śmietana 200 gram, koperek 1 pęczek Ryż ugotować w nie solonej wodzie na gęsto, do zimnego dodać zmieloną karkówkę (mielę w maszynce(...)mięsa), przyprawę do karkówki, jajka, dokładnie ręką wyrobić. Do masy wsypać kucharka, posiekany koperek i wszystko dokładnie ręką wyrobić, schować do lodówki. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i sparzać krótko liście ściągając je z główki, z wystudzonych wyciąć gruby nerw. Na każdy liść nałożyć porcję masy, zawinąć ciasno, podsmażać na patelni na oleju, w garnku szybkowarów rozłożyć rozkładane
W Mojej Kuchni Lubiędzieciństwa w naszych domach gościła surówka z kapusty pekińskiej. Niektórym już się dawno przejadła, a inni mogą ją jeść cały czas z wielkim smakiem. Ja osobiście należę do tej drugiej grupy i surówka z kapusty pekińskiej co jakiś czas gości na moim stole np do kotleta z młodymi ziemniakami. Poniżej przedstawiam przepis, z którego korzystam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)kapusta pekińska 1 jabłko 1 duża marchewka 2 łyżki musztardy 2-3 łyżeczki majonezu sól oraz pieprz dla smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Kapustę pekińską kroimy na drobne kawałki (szatkujemy). Obrane jabłko oraz marchewkę należy zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do miski wrzucamy poszatkowaną pekinkę oraz starte jabłko z marchewką i dodajemy do tego 2 łyżki musztardy oraz
Blog kulinarny S9.PLWariacji na temat młodej kapusty nigdy dość ;-) Składniki: 1/2 główki kapusty 2 ogórki gruntowe 1 marchewka sól, pieprz siekany koperek zielona cebulka 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu Sposób wykonania: 1. Kapustę poszatkować, lekko nasolić i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie odcisnąć kapustę z nadmiaru soku. 2. Ogórki obrać, pokroić w plasterki, posolić lekko
Kuchnia domowa AniŁazanki w wersji z młodą kapustą i boczkiem wędzonym to smak mojego dzieciństwa, który kojarzy się z wakacjami. Jest to szybki oraz bardzo smaczny pomysł na letni obiad, a do tego dość tani. Gotowy w 30 minut! Do takich łazanek obowiązkowo należy dodać dużo zieleniny - koperku oraz szczypiorku, która podkreśla smak młodej kapustki i nadaje wspaniały aromat całemu daniu. Korzystajcie(...)póki jest młoda kapusta! Składniki: 1 główka młodej kapusty 300 g boczku wędzonego parzonego ok. 250 g makaronu łazanki 1 duża cebula 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Wykonanie: Młodą kapustkę myjemy pod bieżącą wodą, szatkujemy i przenosimy do dużego garnka. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 3-5 min. Następnie wodę
Kuchnia MagdaLenyŁazanki w wersji z młodą kapustą i boczkiem wędzonym to smak mojego dzieciństwa, który kojarzy się z wakacjami. Jest to szybki oraz bardzo smaczny pomysł na letni obiad, a do tego dość tani. Gotowy w 30 minut! Do takich łazanek obowiązkowo należy dodać dużo zieleniny - koperku oraz szczypiorku, która podkreśla smak młodej kapustki i nadaje wspaniały aromat całemu daniu. Korzystajcie(...)póki jest młoda kapusta! Składniki: 1 główka młodej kapusty 300 g boczku wędzonego parzonego ok. 250 g makaronu łazanki 1 duża cebula 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Wykonanie: Młodą kapustkę myjemy pod bieżącą wodą, szatkujemy i przenosimy do dużego garnka. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 3-5 min. Następnie wodę
Kuchnia MagdaLenySwojski garnek Smakowite i sycące danie jednogarnkowe z klopsikami, młodą kapustą, pieczarkami i ziemniaczkami. Świetny pomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego ok 10 dkg pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 1 marchew 4-5 ziemniaków 1/2 główki młodej kapusty 1 jajko 1/2 szklanki mąki – do obtoczenia klopsików przyprawy(...)obieramy i kroimy w ćwiartki, marchew obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na nim ziemniaki z marchewką *** *** Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę kapustę i smażymy wszystko razem przez około 1 minutę ciągle mieszając *** *** Dodajemy klopsiki oraz pieczarki, zalewamy bulionem mieszamy i zagotowujemy *** *** Potrawę gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut
Blog z ApetytemKrucha karkówka do tego kapusta przesiąknięta smakami mięsa to kolejna propozycja na obiad który robi się praktycznie sam a my cieszymy się wolnym czasem. 4 porcje 4 plastry karkówki 4 łyżki oleju sól, 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki wędzonej pół łyżeczki czosnku granulowanego 600 gram kiszonej kapusty 1 łyżeczka wegety przepis na domową wegetę znajdziecie(...)tutaj pół łyżeczki kminku 4/5 kulek ziela angielskiego 3/4 liście laurowe 1 szklanka wody lub bulionu Kapustę jeżeli mocno kwaśna przepłukujemy i rozkładamy w naczyniu żaroodpornym,przyprawiamy. Przygotowujemy marynatę łącząc olej z przyprawami następnie nacieramy plastry karkówki. Mięso układamy na kapuście kiszonej najlepiej obok siebie,wlewamy wodę lub bulion. Wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy
Andzia Pichcidziś wiadomo, że kapusta zasmażana jest jednym z najsmaczniejszych dodatków do obiadu, idealnie komponującym się z tradycyjnym schabowym i młodymi ziemniaczkami. Na moim stole kapusta zasmażana pojawia się najczęściej wiosną, kiedy to w sklepach i na straganach dostępna jest młoda kapusta, a ogrody obfitują w pachnący koper. Continue reading Młoda kapusta zasmażana at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plMłoda kapusta ze słonecznikiem, koperkiem i cebulą. Idealna do wiosennego obiadu i jako przekąska do pracy. Składniki: pół niewielkiej młodej kapusty duża garść siekanego koperku (może być mrożony) czerwona cebula pół szklanki słonecznika (polecam Skworcu ) 3 łyżki oleju 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżki soku z cytryny sól do smaku Wykonanie: Kapustę drobno siekamy, solimy i mocno ugniatamy rękoma(...)Dzięki temu kapusta zmięknie. Dodajemy drobno posiekany koperek oraz drobno pokrojoną czerwoną cebulę. Słonecznik prażymy na suchej patelni i dodajemy do sałatki. Mieszamy: olej, musztardę francuską, sok z cytryny. Łączymy z sałatką. Smacznego
Smak mojego domuPamiętacie jak pisałam o kiszonej kapuście pekińskiej? Kiszę ją nadal i wykorzystuję do surówek takich jak ta. Kapusta coolwrap to kapusta płaska jak talerz, bardzo zdrowa i smaczna. Razem w jednej surówce sprawują się znakomicie. Polecam serdecznie, na zdrowie! Surówka z kapusty coolwrap, kiszonej na zdrowie! CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePomysł na dodatek do obiadu bądź lekką kolację - surówka z kapusty pekińskiej, pora i pomarańczy. Aby surówka była nieco lżejsza w smaku dodałam do niej jogurt naturalny. Poniższa surówka najlepiej smakuje podana mocno schłodzona. Składniki na 4 porcje: 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 duże pomarańcze 1 por (tylko jasna część) 1/2 opakowania dużego jogurtu naturalnego (150 g) 1 łyżka(...)majonezu sól, pieprz Kapustę umyć, osuszyć, usunąć głąb i drobno ją posiekać. Pora umyć, przekroić na pół i cienko pokroić. Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki (usuwając również białą błonę) i pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę, pora i pomarańcze przesypać do miski. Całość posolić i popieprzyć oraz dodać jogurt wraz z majonezem. Wszystko ze sobą wymieszać. Ewentualnie surówkę mocniej
Ugotować