kapustą - 19268 przepisów (strona:353/1285)

Krokiety w grahamkowych naleśnikach 169

ciasto 2 jajka 2 szkl mleka 2 szkl wody 1 szkl mąki grahamkowej Młynomag 2 szkl mąki luksusowej Młynomag pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1 kg kapusty kiszonej 50 g grzybów suszonych sól olej lub inny tłuszcz cebula pieprz pieprz ziołowy kminek majeranek oregano 1 jajko do panierowania 2-3 jajka bułka tarta Grzyby namaczamy a potem gotujemy(...)Kapustę odciskamy z soku, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, odcedzamy pierwszą kwaśną wodę, dodajemy posiekaną cebulę, dodajemy tłuszcz podsmażamy kilka minut a następnie dodajemy posiekane grzyby razem z wywarem i przyprawy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem aż do miękkości, w razie potrzeby uzupełniamy płyn, a na koniec odparowujemy kapustę tak aż będzie sucha. Po wystudzeniu dodajemy jajko

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z kapustą, gruszką i lazurem 143

Połączenie smaku słodkawej gruszki, chrupiących orzechów i wyrazistego lazura z lekko pikantną rukola oraz kapustą pekińską. Jedna z moich ulubionych sałatek gotowa w maksymalnie 10 minut.   Składniki: (na dwie duże porcje) pół kapusty pekińskiej duża garść rukoli twarda gruszka 10-15 orzechów włoskich 100g sera lazur błękitny oliwa extra virgin sól, pieprz, ew. papryczka chilii Wykonanie: Kapustę drobniutko poszatkować(...)nożem. Gruszki umyć, przekroić na pół i wyciąć gniazdo nasienne. Pokroić każdą ćwiartkę na cztery części. Lazur pokroić w kostkę. Orzechy rozłupać i podzielić na ćwiartki. W miseczkach wyłożyć kapustę oraz rukolę, na niej promieniście ułożyć kawałki gruszki. Posypać kawałkami lazura i orzechami włoskimi. Całość skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie płatkami papryczki

Pyry na Gaz
Okonomiyaki i podsumowanie konkursu 132

zapraszam do kolejnej zabawy, już niebawem ;) W związku z tematem konkursu tym razem coś z dalekiego wschodu. W wolnym tłumaczeniu oznacza "smażysz co chcesz", ale podobno zawsze musi być kapusta :) Podaje przepis podstawowy, a reszta według naszych upodobań, korzystając z faktu, iż mieszkamy w Polsce i nie narazimy się na gniew Japończyków :) Składniki:  - mąka  - woda  - kapusta Wykonanie(...)Kapustę szatkujemy. Z mąki i wody wyrabiamy gęste naleśnikowe ciasto i mieszamy z kapustą. Formujemy placki i smażymy

Kryzysowa Książka Kucharska
Łazanki mocno inaczej 151

Sezon na makaron jest cały rok. Nie tylko 25 października kiedy wypadł Światowy Dzień Makaronu. Trochę inaczej jest z sezonem na kapustę. Najgorzej jest z sezonem na grzyby leśne, bo on właśnie się kończy. Wykorzystując ostatni gwizdek zmodyfikowałem trochę tradycyjny przypis na łazanki. Składniki: - makaron łazanki - leśne grzyby - czerwona kapusta - cebula Wykonanie: Łazanki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Grzyby myjemy(...)kroimy i podsmażamy z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodajemy poszatkowanej kapusty. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy trochę wody i dusimy pod przykryciem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kiedy kapusta staje się miękka mieszamy z makaronem

Kryzysowa Książka Kucharska
Babka łężniowa z sosem borowikowym 148

mylić z babką na tężniach :) Jako, że dostałem od mojej koleżanki Marty słoik kapusty kiszonej to zainspirowałem się kresowym przepisem na łężnie czyli kotleciki z ziemniaków nadziewane kapustą kiszoną. Nie wiem dlaczego większość osób myśli, że przepis pochodzi z Bieszczad. Według moich rozeznań, pochodzi on z kresów ogólnie. Trochę dlatego, że nie chciało mi się lepić kotletów, a trochę dlatego(...)ekskluzywne, to rosną w lasach i są dostępne za darmo. Do tego bardzo dobrze znoszą zamrażanie, dzięki czemu możemy cieszyć się ich aromatem przez cały rok. Składniki: - ziemniaki - mąka - kapusta kiszona - borowiki Wykonanie: Ziemniaki gotujemy, a następnie tłuczemy razem z małą ilością mąki. Układamy spód w foremce. Kładziemy na to kapustę kiszoną i przykrywamy kolejną warstwą masy ziemniaczanej. Formę wkładamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Cieszyńska kiszona kapusta z zaprażką 167

było to kiedyś bardzo popularne danie na tych terenach. Niby składniki podobne, ale zdecydowanie różne od dania zwanego pańczkraut popularnego na Górnym Śląsku. Składniki: - olej - cebula - ziemniaki - kiszona kapusta Wykonanie: Kapustę kroimy i gotujemy w małej ilości wody. Ziemniaki trzemy na drobnej tarce. Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy mąkę i tworzymy zasmażkę. Dodajemy wodę z kapusty oraz ziemniaki i gotujemy(...)zgęstnieje mieszamy z kapustą kiszoną

Kryzysowa Książka Kucharska
Drożdżowe "słoneczko" z kapuścianym farszem 182

szkl. mąki pszennej 1 szkl. ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży (lub 7-8g suchych) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego Farsz: 400 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu winnego (lub wina) sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem w miseczce (uwaga(...)naczyniu (można przekręcić też dwa razy, szczególnie, jeśli na środku ustawimy małą szklankę, np. literatkę). Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem. Farsz: Kapustę płuczemy w jednej lub dwóch wodach, by pozbyć się nadmiaru kwasu. Siekamy drobno, aby nie ciągnęła się w farszu. Cebulę krótko przesmażamy na oleju, dusimy na bardzo małym ogniu przez

Kolorowy Przepisownik
Groch z kapustą 174

Groch z kapustą to pomysł na ciepły dodatek do obiadu. P rosty do przygotowania i bardzo smaczny.  Ponadto to pozycja obowiązkowa na moim wigilijnym stole 😜    Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty z marchewką 200 g suchego grochu w całości kilka liści laurowych  kilka kulek ziela angielskiego 2 małe cebule sól, pieprz olej Dzień wcześniej groch namoczyć(...)zdjąć garnek z ognia. W międzyczasie cebulę obrać i drobno pokroić. Do drugiego garnka wlać odrobinę oleju i dodać cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać do niej kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna to radzę ją przepłukać), wlać wodę (tak, aby zakryła kapustę),  przyprawić solą oraz pieprzem, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu

Ugotować
Ravioli z kapustą i grzybami 191

podać odsmażane lub z barszczem zamiast uszek. Składniki: Ciasto: 1 kilogram mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki ciepłej wody 1/3 szklanki oleju Szczypta soli Farsz: 1 kilogram kiszonej kapusty  Garść suszonych grzybów 1 cebula Sól, pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: Mąką do podsypania Sposób przygotowania: Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości. Ostudzoną kapustę odcedzamy(...)nadmiaru wody. Namoczone wcześniej grzyby gotujemy do miękkości, odcedzamy. Obrana cebulę kroimy w pióra, podsmażamy na oleju, ostudzoną mielimy razem z kapusta i grzybami. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, do wody dodajemy jako oraz olej, mieszamy i wlewamy do mąki. Zagniatamy gładkie ciasto, dzielmy na mniejsze kawałki. Podsypując mąką ciasto cienko wałkujemy

Bajeczna Kuchnia
wigilijna kapusta z grochem 193

składniki: 500 g drobno pokrojonej kapusty kiszonej 250 g grochu 150 g cebuli 3 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Groch myjemy zalewamy wodą i odstawiamy na noc do napęcznienia. Gotujemy w wodzie, w której się moczył do momentu, gdy będzie(...)miękki, ale nie będzie się rozpadał, lekko solimy. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek oraz paprykę. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i lekko smażymy , nie rumienimy. Do ugotowanej kapusty dodajemy groch oraz cebulę, dokładnie mieszamy i zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem

Domowy Smak Jedzenia
Kapusta z grochem 206

przypadek, że właśnie w wigilię pojawiają się na naszych stołach. Uważano, że miód dodaje sił, mak zapewnia dobry sen i urodzaj, orzechy potęgują mądrość, a potrawy z grochu i kapusty były symbolem siły i zdrowia i miały zapewnić dostatek i pomyślność. Na stołach tego wieczoru znajdowały się wszystkie płody pól i lasów, a każdy ze składników miał nie tylko pysznie(...)smakować, ale także przywoływać zdrowie i dobrobyt dla domowników spożywających wigilijne potrawy. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 600 g grochu 2 duże cebule 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 2-3 łyżki oleju 2 łyżki masła 1 łyżka cukru sól pieprz Przygotowanie: Groch zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc aby napęczniał. Na drugi dzień odlewamy

Smakowity Blog Kulinarny
pyszna duszona kapusta kiszona z mięsem... 184

Składniki: smalec 1 łyżka, łopatka bez kości 3/4 kg, boczek surowy 25 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kapusta kiszona 1,5 kg, woda 2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka boczek świeży pokroić w kostkę i w garnku(...)smalcu podsmażać, dodać pokrojoną w kostkę łopatkę i podsmażać dodać pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem i podsmażać z mięsem kiszoną kapustę pokroić drobniej, dodać do mięsa, wsypać cukier, kucharka, wlać wodę i dusic pod przykryciem do miękkości kapusty, dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia - kapusta jest smaczna do pieczywa ale też

W Mojej Kuchni Lubię
Wigilijny bigos z kapusty i soczewicy 180

Zima bez grochu z kapustą to nie zima. Uwielbiam wegetariański bigos, taki jak na Wigilię. Często dodaję też do niego soczewicę, żeby całość była bardziej pożywna i świąteczna, bo postny bigos to przecież tradycyjna potrawa, zwłaszcza na chłopskich stołach świątecznych. Jest kwaśna i syta, więc żadna pogoda nie będzie nam potem straszna. Niech puryści się burzą, że bigos bez mięsa(...)bigos, my wiemy lepiej.   Składniki: 100 g suszonych grzybów pół szklanki soczewicy zielonej kilo kapusty kiszonej 100 g śliwek wędzonych bez pestek cebula surowa pokrojona w piórka cebula pokrojona w piórka i zeszklona na patalni 5 kulek ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 łyżki sosu sojowego (ciemny) po pół łyżeczki wędzonej papryki, majeranku i pieprzu chlust oliwy

Ugotowane pozamiatane
Dobry, sprawdzony kapuśniak 214

kapuśniak  Składniki : skrzydełko z indyka  marchew; pietruszka kawałek selera; 30-50 dkg kapusty kiszonej  3-5 ziemniaków cebula 2 łyżeczki masła; łyżka mąki  przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kminek, sól, pieprz mielony, majeranek, maggi.  Mięso i kapustę gotujemy w dwóch osobnych garnkach.  Kapustę, jeżeli jest zbyt kwaśna przepłukujemy i kroimy, następnie przekładamy(...)angielskiego, odrobinę soli. Kiedy mięso trochę zmięknie, dodajemy pokrojoną w kostkę marchew , pietruszkę i selera.  Na 10 min. przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Łączenie wywarów. Kapustę z wywarem przelewamy do gotującego się rosołu. Cebulę podsmażamy na łyżce masła , powinna być lekko przyrumieniona. Dodajemy do niej łyżkę mąki , dokładnie mieszamy nadal podmażając. Dodajemy do cebulki i mąki

Aromatyczne Podróże
Żeberka duszone w kiszonej kapuście 231

Żeberka duszone w kiszonej kapuście - idealne danie na zimowe dni. Rozgrzewa, syci, och jak błogo poczyjesz się po zjedzeniu porcji tych wspaniałości. Doda energii i siły w przedświątecznej krzątaninie. Danie jednogarnkowe, bardzo proste do przygotowania, smaczne zarówno z ziemniakami jak i bagietką. Nie należy do dań dietetycznych, ale przecież nie jemy żeberek zbyt często. Sezon zimowy to najlepsza pora(...)koniecznie przygotować! Zapraszam do przepisu! Składniki: 2 kg żeberek (2 paski) 1 kg kiszonej kapusty smalec do obsmażania sól, pieprz papryka w proszku- słodka 2 cebule 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 2 szklanki bulionu warzywnego/wody Wykonanie: żeberka pociąć na porcje, po 2 kostki w jednym kawałku. Natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Obsmażyć na rozgrzanym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!