Surówki to doskonały dodatek do obiadów, jak i dań z grilla. Możemy je przygotowywać z różnych składników, a dzisiaj mam dla was przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem marchewki oraz pora. Jest ona bardzo prosta do zrobienia ze względu na małą ilość składników, a zarazem bardzo smaczna i każdemu powinna się udać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kapusty(...)posiekanej natki pietruszki Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kapustę poszatkować, przełożyć do miski. 2. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty. Pora umyć, pokroić w półplasterki, dodać do pozostałych składników. Dodać natkę pietruszki. 3. Składniki
Danka Pichcipostaci drugiego śniadania. Składniki: 400g kiełbasy morlińskiej z piersi kurczaka Morliny 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 mały słoik marynowanych pieczarek 250g konserwowej papryki 220g konserwowych ogórków 200g pekińskiej kapusty 1 czerwona cebula 4 łyżki prażonej cebuli 3 łyżki posiekanego szczypiorku 6 łyżek majonezu 5 łyżek ketchupu sól pieprz Wykonanie: 1. Kiełbasę pokroić w małą kostkę. 2. Kukurydzę i pieczarki odsączyć(...)zalew. 3. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę, a kapustę pekińską poszatkować. 4. Cebulę drobno posiekać. 5. W salaterce sałatkę układać warstwowo: 1/2 kapusty pekińskiej, 1/2 konserwowej papryki, 3 łyżki ketchupu, sól, pieprz, kukurydza (2 łyżki zostawić na wierzch), kiełbasa pokrojona w kostkę, ogórki konserwowe, 4 łyżki majonezu, czerwona cebula, pozostała ilość papryki konserwowej, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki majonezu
Szalona Kuchnia EwelinyWianuszki z ciasta drożdżowego przygotowałam do którego dużą ilość koperku dodałam. Farsz z cebuli dymki, kapusty kiszonej zrobiłam w którym grzyby KURKI ukryłam. W cieście farsz w małe wianki pozawijałam, i na ciepło z żurkiem podałam. Składniki na 8 szt.: farsz: 2 cebule dymki, 250 rozdrobnionych kurek (poza sezonem mrożone), 300 g delikatnie odciśniętej kiszonej kapusty, 2 łyżki(...)kopiasta łyżka miękkiego masła, 1 mała łyżeczka soli, 150 ml ciepłej wody, mąka do podsypania, ponadto: jajko do posmarowania ciasta, mielony kminek, pieprz czarny świeżo mielony. Przygotowanie: Farsz: Kapustę delikatnie odciskamy i drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewany olej, masło, szklimy cebulkę. Dodajemy kapustę, podsmażamy 3 min. Dodajemy kurki, kminek, doprawiamy solą i pieprzem, całość smażymy
Moniki SmakołykiKulebiak to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie ciasto, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto drożdżowe: 430g mąki pszennej 250ml ciepłego mleka 40g świeżych drożdży 70g masła extra 1 jajko 1/2 łyżeczka soli szczypta soli Farsz: 40g suszonych leśnych grzybów 500g(...)kiszonej kapusty 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchew 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane do posmarowania garść sezamu do posypania Wykonanie: 1. Ciasto drożdżowe: Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać
Szalona Kuchnia EwelinyŚwiąteczne udka W okresie zimowym jak również świątecznym, wykorzystujemy kapustę. Kapusta kiszona zawiera dużo witamin co zwiększa naszą odporność. Proponuje pyszny farsz do nadziewania delikatnego mięsa z kurczaka. Składniki: · 8 udek z kurczak · Pomysł na soczystego kurczaka z papryką i ziołami · Cebula(...)pieczarek · 20 dag kapusty kiszonej · Pieprz · Sól · Olej do smażenia · Papryka czerwona · 1 łyżka sosu sojowego Sposób przygotowania: 1. Z udek wyjmujemy kości
Kulinarna ChwilaTaki kebab doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na przyjęciu. Możecie go również zjeść na zimo Ja mój domowy kebab z piekarnika podałam z szybką surówką z kapusty pekińskiej, sosem czosnkowym i frytkami. Do tego puszka waniliowej coca-coli Bo jak szaleć, to szaleć Składniki: Na kebab z piekarnika: około 400 g filetu z kurczaka (1 duży(...)czosnku 4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka kminu rzymskiego do nabycia na Kuchnie Świata Na surówkę: 1 mała kapusta pekińska 2 pomidory kawałek zielonego ogórka pół czerwonej papryki Domowy sos czosnkowy: 1 mały jogurt naturalny 2-3 ząbki czosnku kilka łyżek majonezu (dodajemy wg gustu i smaku, zagęszcza
Słodkie okruszkipieczone ciasto: 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 50 g masła 1 jajko 200 ml mleka 2 dkg drożdży farsz do pasztecików: 1 garść grzybów suszonych 25 dkg kapusty kiszonej 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz 1 łyżka masła pozostałe: 1 jajko olej do smażenia pieprz czarny ziarna Barszcz: Buraki dokładnie szoruję, kroję na ćwiartki(...)nabierze on smaku i koloru. Farsz do pierożków: Grzyby namaczam w zimnej wodzie przez noc. Na drugi dzień przekładam z wodą do garnka i gotuję do miękkości około godzinę. Kapustę przekładam do drugiego garnka, dodaję liść laurowy, ziele, wlewam wody tyle żeby przykryła kapusta i gotuję do miękkości około 40 minut. Na patelni przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję pokrojone grzyby
wesoła kuchniaminuty. Sos należy mieszać, żeby nie pryskał. Na końcu przyprawić do smaku solą i octem jabłkowym. Po około 20-30 sekundach zdjąć z ognia. Przepis na prostą sałatkę z kapusty pekińskiej Składniki: 1/2 średniej kapusty pekińskiej 1 średnia marchewka 1/2 kwaśnego jabłka 1/2 małego pęczka natki pietruszki 4 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 4-5 łyżek soku(...)cytryny 1/3 łyżeczki pieprzu Jak zrobić sałatkę-surówkę z kapusty pekińskiej Kapustę poszatkować. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubszej jarzynowej tarce. Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne. Zetrzeć również na grubej jarzynowej tarce. Skropić połową soku z cytryny. Natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem. Sok z cytryny wymieszać z solą i cukrem. Dodać pieprz i oliwę, połączyć. Sosem polać
Codzienna kuchnia niecodziennaZupa z kiszonej kapusty z kiełbasą to idealna propozycja na zimne dni. Jesień i zima to u mnie czas, gdy sięgam po dania sycące, rozgrzewające i zdecydowanie częściej po kiszoną kapustę. A sama kapusta kojarzy się świątecznie, bo zdecydowanie jest jej na świątecznym… Artykuł Zupa(...)kiszonej kapusty z kiełbasą pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy PrzepisownikSałatka Gyros z kurczakiem, kapustą pekińską, korniszonami, kukurydzą i cebulą, a całość dopełniona pysznym sosem i ketchupem. Sałatka Gyros to HIT wśród sałatek na imprezę ! Najlepsza z najlepszych, idealna na imprezę Składniki: 450g piersi kurczaka 1 łyżka przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju 1 mała czerwona cebula 150g kukurydzy 150g ogórków korniszonów pół kapusty pekińskiej 4 łyżki ketchupu 4 łyżki(...)odstawiamy na godzinę. Po godzinie obsmażamy mięso na łyżce oleju, aż będzie rumiane i soczyste w środku, odstawiamy mięso do przestygnięcia. W międzyczasie kiedy mięso stygnie, szykujemy resztę składników. Kapustę kroimy w drobne paseczki, ogórki w mniejsze kawałeczki, lub kostkę, cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę układamy w misce warstwowo, zaczynając
NiePieprz.pl