łyżeczki soli ¾ szklanki gęstej śmietany 18% 1/3 kostki świeżych drożdży (30 g) 100 g masła 1 łyżeczka cukru Farsz: 200 g pieczarek 1 cebula 250 g kiszonej kapusty Garść suszonych grzybów leśnych Pieprz Olej do smażenia Białko do smarowania Farsz: Kapustę kiszoną podlewamy szklanką wody, dusimy na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Suszone(...)grzyby zalewamy wrzątkiem (na 15 minut). Następnie odlewamy wodę i siekamy na mniejsze kawałki. Cebulę i pieczarki przesmażamy na patelni. Dokładamy suszone grzyby. Gdy kapusta zmięknie dodajemy ją do pieczarek i smażymy do miękkości (około 10 minut). Gotowy farsz delikatnie blendujemy aby był gładszy. Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy sól. Drożdże rozcieramy w śmietanie z cukrem. Przelewamy
VioletoweKucharzeniedziś tak samo jak w moim rodzinnym domu używam tego oleju. Łazanki smakują nam tylko właśnie z nim. Składniki: * 500 g makaronu łazanki * 500 g pieczarek * 500 g kiszonej kapusty * olej rzepakowy * średniej wielkości cebula * sól, pieprz Kapustę odcisnęłam, lekko przelałam wodą, ponownie odcisnęłam. Ugotowałam do miękkości. Odcisnęłam i posiekałam. W tym czasie podsmażyłam na rumiano cebulkę na oleju rzepakowym(...)ilość do woli, no może nie mierzyć na ilość szklanek a na część szklanki. Może być tak ok. 1/3 szkl oleju. Dodałam pieczarki i podsmażyłam. Na koniec wrzuciłam kapustę i przemieszałam. Ugotowałam makaron aldente. Dodałam makaron do kapusty i pieczarek, przyprawiłam solą i odrobiną pieprzu. Smacznego! Lidka Artykuł łazanki z pieczarkami na swojskim oleju rzepakowym pochodzi z serwisu Pieprzyć
Pieprzyć z FantazjąKrokiety z kapustą i grzybami przygotowane z naleśników to nie tylko danie świąteczne. Można podać je na kolację, a nawet jako danie obiadowe - idealnie współgrają z barszczem czerwonym! Warto je przygotować gdy trwa sezon na grzyby. A już ma pewno sprawdzą się idealnie na święta. Krokiety można przygotować na bieżąco przed podaniem albo zamrozić ale przed panierowaniem, wtedy panierujemy(...)szklanka mąki sól, pieprz zioła prowansalskie słodka mielona papryka 50 ml oleju Składniki na farsz: 1 puszka farszu Leśne Skarby 1 cebula 2 ząbki czosnku olej 500 gram kiszonej kapusty tymianek suszony ok. ½ łyżeczki 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 jajka bułka tarta Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy zioła
Życie zaczyna się w kuchniBigos świąteczny pachnie słodyczą suszonych śliwek, aromatycznymi grzybami, dobrą kiszoną kapustą i mięsem. Do bigosu możecie dodać koncentrat pomidorowy i ugotowany wcześniej groch, jest to opcja w poniższym przepisie. Bigos, treściwy, dobrze doprawiony, mięsny. Polecam jako dodatek do potraw z ziemniaków i mięsa wszelakiego lub jako osobną porcję do pieczywa. Jest pyszny! SKŁADNIKI: 1 kg kiszonej kapusty, odciśniętej, posiekanej opcja(...)Czasem mieszam, w razie potrzeby dolewam wody. Odcedzam, odkładam na bok. Grzyby zalewam wodą, moczę kilka godzin. Następnie odsączam i siekam na kawałki. Suszone śliwki kroję na mniejsze części. Kapustę odciskam dokładnie, nie płuczę, drobno siekam. Wrzucam ją do garnka, wlewam wodę, dodaję liście i ziele, gdy woda się zagotuje zmniejszam gaz i gotuję pod przykryciem do miękkości. Trwa
Zasmakuj KuchniTimes New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Danie w 20 minut? A jak! Składniki: 250 g makaronu łazanki 600 g kapusty coolwrap 150 ml wrzątku 240 g pokrojonego w paski boczku surowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sok z cytryny świeży koperek sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false(...)family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy. W tym samym czasie, szatkujemy kapustę, zalewamy wrzątkiem, gotujemy na dużym ogniu, pod przykryciem 10 minut. Jednocześnie, na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek, smażymy na dużym płomieniu, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy. Po chwili dodajemy posiekany czosnek, smażymy
R'n'G KitchenSurówki to doskonały dodatek do obiadów, jak i dań z grilla. Możemy je przygotowywać z różnych składników, a dzisiaj mam dla was przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem marchewki oraz pora. Jest ona bardzo prosta do zrobienia ze względu na małą ilość składników, a zarazem bardzo smaczna i każdemu powinna się udać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kapusty(...)posiekanej natki pietruszki Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kapustę poszatkować, przełożyć do miski. 2. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty. Pora umyć, pokroić w półplasterki, dodać do pozostałych składników. Dodać natkę pietruszki. 3. Składniki
Danka Pichcipostaci drugiego śniadania. Składniki: 400g kiełbasy morlińskiej z piersi kurczaka Morliny 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 mały słoik marynowanych pieczarek 250g konserwowej papryki 220g konserwowych ogórków 200g pekińskiej kapusty 1 czerwona cebula 4 łyżki prażonej cebuli 3 łyżki posiekanego szczypiorku 6 łyżek majonezu 5 łyżek ketchupu sól pieprz Wykonanie: 1. Kiełbasę pokroić w małą kostkę. 2. Kukurydzę i pieczarki odsączyć(...)zalew. 3. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę, a kapustę pekińską poszatkować. 4. Cebulę drobno posiekać. 5. W salaterce sałatkę układać warstwowo: 1/2 kapusty pekińskiej, 1/2 konserwowej papryki, 3 łyżki ketchupu, sól, pieprz, kukurydza (2 łyżki zostawić na wierzch), kiełbasa pokrojona w kostkę, ogórki konserwowe, 4 łyżki majonezu, czerwona cebula, pozostała ilość papryki konserwowej, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki majonezu
Szalona Kuchnia EwelinyWianuszki z ciasta drożdżowego przygotowałam do którego dużą ilość koperku dodałam. Farsz z cebuli dymki, kapusty kiszonej zrobiłam w którym grzyby KURKI ukryłam. W cieście farsz w małe wianki pozawijałam, i na ciepło z żurkiem podałam. Składniki na 8 szt.: farsz: 2 cebule dymki, 250 rozdrobnionych kurek (poza sezonem mrożone), 300 g delikatnie odciśniętej kiszonej kapusty, 2 łyżki(...)kopiasta łyżka miękkiego masła, 1 mała łyżeczka soli, 150 ml ciepłej wody, mąka do podsypania, ponadto: jajko do posmarowania ciasta, mielony kminek, pieprz czarny świeżo mielony. Przygotowanie: Farsz: Kapustę delikatnie odciskamy i drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewany olej, masło, szklimy cebulkę. Dodajemy kapustę, podsmażamy 3 min. Dodajemy kurki, kminek, doprawiamy solą i pieprzem, całość smażymy
Moniki Smakołyki