kapustą - 19268 przepisów (strona:389/1285)

KOTLECIKI Z KAPUSTY KISZONEJ 156

Kotleciki są chrupkie na zewnątrz i delikatne w środku.  Składniki: Kotleciki: 500 g ziemniaków 500 g kapusty kiszonej 1 średnia cebula 1 jajko sól pieprz Sos pieczarkowy: 5 - 6 pieczarek 2 łyżki śmietany 18% 1 średnia cebula ok. 1 łyżki mąki - do zagęszczenia sosu Dodatkowo: bułka tarta olej Przygotowanie: Kotleciki - ziemniaki obrać, ugotować w wodzie z solą. Kiedy będą(...)już miękkie odcedzić, ubić tłuczkiem, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przecisnąć przez praskę. Kapustę kiszoną odcisnąć i poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Poddusić na oleju. Następnie dodać poszatkowaną kapustę i smażyć razem przez około 2 minuty. Na koniec podsmażoną kapustę z cebulą dodać do ziemniaków - wymieszać. Do masy ziemniaczanej wbić jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem - wymieszać

Ciastka - domowe słodkości
Kapuśniak na żeberkach wędzonych 171

Składniki: 700 g kapusty kiszonej 300 g żeberek wędzonych 200 g boczku wędzonego surowego 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 4 ziemniaki 1 cebula 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe 2 łyżeczki mielonego kminku rzymskiego 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Do garnka wrzucamy żeberka oraz włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler) zalewamy wodą(...)mięsem. Marchew kroimy w kostkę, mięso oddzielamy od kości. Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy je do miękkości. Gdy będą gotowe dodajemy odciśniętą i posiekaną kapustę kiszoną, pokrojoną marchew oraz mięso z żeberek. Doprawiamy całość kminkiem. Zupę gotujemy na małym ogniu do momentu aż kapusta zmięknie

Qchnia po prostu
Menu na tydzień: Sushi, sajgonki, gołąbki i tortille bez zawijania 176

misy posiekane wodorosty nori. Nawet niewielka ich ilość znakomicie wpływa na smak całej potrawy. Środa: Gołąbki bez zawijania Brzmi jak herezja, bo przecież istota gołąbki tkwi w liściu kapusty, w który zgrabnie zawinięty jest farsz. Wierzcie jednak, że wersja bez zawijania, prostsza o niebo od oryginału też doskonale daje radę! Smak, zapach jest ten sam co w gołąbku klasycznym(...)góry wiemy czego nam potrzeba do gotowania. Jeśli podoba Wam się nasze menu na ten tydzień, poniej załączamy listę składników, a na koniec szacunkowy koszt zakupów: Warzywa/owoce Kapusta kiszona Ziemniaki Szpinak Rzodkiewka Rzodkiew biała Awokado Ogórek Marchew Papryka czerwona Papryka żółta Kapusta świeża Kiełki Ka pusta rzymska Czosnek Cebula Limonka Zioła świeże Kolendra Bazylia Natka pietruszki Szczypior Nabiał Ricotta Maskarpone

Niedzielny kucharz
Surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką. 161

Surówki najczęściej powstają u mnie spontanicznie. Tym razem kapusta pekińska. Można z niej wyczarować różne kombinacje. Dziś z dodatkiem rzodkiewki. Lubię mieć w lodówce kapustę pekińską, bo wystarczy do niej dodać warzywa jakie chcemy, lub jakie akurat mamy i pyszny dodatek do obiadu gotowy. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 puszki kukurydzy kilka rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku sól, pieprz(...)łyżki soku z cytryny kilka łyżek oleju Wykonanie: Kapustę i szczypiorek pokroić i wrzucić do miski. Dodać odsączoną kukurydzę i rzodkiewkę utarta na tarce o dużych oczkach. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać olej i sok z cytryny. Wymieszać i ostawić na pół godziny do przegryzienia

Agusiowe smakołyki
Warzywna potrawka z brązowym ryżem 150

udusić je na patelni. Następnie połączyć z ugotowanym ryżem, doprawić i gotowe! WARZYWNA POTRAWKA Z BRĄZOWYM RYŻEM Z podanych składników wyszły 2 porcje 100 g brązowego ryżu Ćwiartka białej kapusty Pół czerwonej papryki Garść czerwonej fasoli Kilka zielonych oliwek Natka pietruszki Duża garść szpinaku Garść orzeszków ziemnych Ryż ugotować Kapustę poszatkować w cienkie paski, wrzucić na dużą patelnię i podlać(...)odrobiną wody, dusić pod przykryciem W tym czasie pokroić paprykę w kostkę, dorzucić do kapusty, dusić aż kapusta zmięknie Po tym czasie dorzucić oliwki, odsączoną i opłukaną fasolę, szpinak Dusić jeszcze chwilę aż szpinak zmniejszy objętość Dodać ugotowany ryż, posiekaną natkę pietruszki i orzeszki ziemne Wymieszać całość, doprawić pieprzem, solą, ziołami

HealthyCreations
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami 197

Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami.Pyszne były, robiłam je jakiś czas temu. Naleśniki: 1 szkl. mąki 2 jajka 1/2 szkl.mleka 2 łyżki oleju szczypta soli  Farsz: 40 dkg kiszonej kapusty 25 dkg pieczarek cebula sól, pieprz, wegeta Wszystkie składniki ciasta na naleśniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Masę odstawiamy na ok 20 min.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta(...)dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką.Kiszoną kapustę posiekać , dodać przyprawy i gotować do miękkości. Pieczarki i cebulę pokroić. Na rozgrzaną patelnię [ z olejem ] wrzucić cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać pieczarki i całość podsmażać ok 8 minut, następnie dodać ugotowaną i odcedzoną kapustę.Wymieszać i doprawić do smaku.Wystudzić Na każdy naleśnik

Moje domowe kucharzenie
Ciapkapusta z gotowanym żeberkiem 200

moim domu najczęściej przygotowuje się ją z gotowanym żeberkiem, jednak można zamiast niego dać pokrojony w kostkę i podsmażony boczek (bądź kiełbasę) oraz podsmażoną cebulę. Składniki 1 kg kiszonej kapusty ( u mnie domowej roboty ze słoika) 1 kg ziemniaków 1 kg żeberek (udało mi się dostać z naprawdę dużą ilością mięsa) 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu 5 liści(...)włożyć do garnka, zalać zimną wodą, tak aby przykryła żeberka. Po zszumowaniu posolić, dodać ziele angielskie, pieprz w ziarnach oraz liść laurowy. Gotować do miękkości. W tym czasie kiszoną kapustę przełożyć na duże sito, przelać wodą i odcisnąć jej nadmiar. Z gotowego wywaru wyjąc żeberka, włożyć kapustę, ugotować do miękkości. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić

Kuchenne aromaty
Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i suszonych śliwek 160

Przepis na taką surówkę wypatrzyłam kiedyś na jednej z kartek z kalendarza. Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem tartego jabłka oraz suszonych śliwek to doskonała propozycja na obiadową surówkę. Ten dodatek do obiadu z pewnością Wam zasmakuje. Jeśli zrobicie ją tuż przed podaniem sałatka będzie bardzo chrupiąca; jeśli zaś przygotujecie ją z kilkugodzinnym wyprzedzeniem przyjemnie zmięknie. Oba warianty bardzo smakowite(...)główki czerwonej kapusty 1/2 czerwonej cebuli 1 jabłko kilka suszonych śliwek 2 łyżeczki miodu 3 łyżki majonezu 1 łyżka białego octu winnego sól, pieprz Kapustę szatkujemy. Czerwoną cebulę drobno siekamy. Obrane jabłko trzemy na tarce jarzynowej. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Majonez łączymy z miodem oraz octem winnym. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki surówki łączymy ze sobą, mieszamy

Smaki Na Talerzu
LENIWE GOŁĄBKI W SOSIE WŁASNYM Z SUSZONYMI GRZYBAMI 144

Bardzo smaczne gołąbki przygotowane w prosty i szybki sposób, z kapustą w środku i dodatkiem ryżu.  Niby zwykłe a jednak mają w sobie to coś. Moja rodzina je uwielbia, dlatego też przygotowuję je bardzo często, chyba nigdy nam się nie znudzą :)  Najczęściej podaję je z gotowanymi ziemniakami lub kaszą, jednak też może być to doskonała propozycja na kolację(...)kromką chleba. Składniki: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 woreczek ryżu surowego * 1/4 średniej główki białej kapusty * 2 surowe jajka * około 1/3 szklanki bułki tartej * sól do smaku * pieprz do smaku * 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego * olej do smażenia * odrobina mąki pszennej do zaklepania sosu (opcjonalnie) * garść suszonych grzybów Wykonanie: Białą kapustę drobno poszatkować. Ryż podgotować w osolonej wodzie

Zrób to smacznie
Gołąbki z kaszą gryczaną 201

Domowy pyszny obiad w zdrowszej wersji niż tradycyjna? Proponuję gołąbki z kaszą gryczaną, suszonymi pomidorami i kurkami. Gołąbki: 1 główka średniej wielkości kapusty 0,3 kg kaszy gryczanej prażonej 0,3 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka 5 suszonych pomidorów (najlepiej nie tych bez oleju) 200 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)krojonych 5 pomidorów suszonych pół cebuli 1 ząbek czosnku 2-3 liście laurowe 4-6 ziarnek ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie gołąbków zaczynam zawsze od sparzenia kapusty, tak aby łatwo zdjąć kolejne liście i ich nie uszkodzić. Zagotowuję duży garnek wody następnie w koło głębia kapusty robię nacięcia cienkim nożem. Kapustę wkładam do gotującej się wody

Cookery.pl
Święta, święta, święta 197

formie zapachów, smaków poczuła atmosferę Świąt, której tak bardzo tu nam brakuje. Zapisuję tutaj swoją listę 12 dań. 1. Barszcz z uszkami - uszka mam już zamrożone. 2. Pierogi z kapustą i grzybami - również są już w zamrażarce, zamroziłam surowe w Wigilię rano je ugotuję, a przed kolacją podsmażę. 3. Ryba po grecku - planuję zrobić dwa dni przed i schować(...)jogurtowym - dzień przed kolacją wieczorem przygotuję wszystko,rano będę smażyć. 5. Sałatka warzywna - dwa dni przed kroję, rano w Wigilię dodaję majonezu. 6. Sałatka z tuńczykiem 7. Łazanki z kapustą i grzybami 8. Kapusta postna (później powstaję z niej bigos) 9. Jagły zamiast kutii 10. Zamiast kompotu z suszu - grzaniec bezalkoholowy 11. Krokiety z kapustą i grzybami 12. Paszteciki - już

Na moim talerzu
Gołąbki 129

Przepis zapisuję, bo chyba już umiem je zrobić :) Najlepsze oczywiście robi moja mama, uwielbiam je jeść gorzej z przygotowaniem, jednak znalazłam sposób na szybsze parzenie kapusty i za każdym razem wychodzą coraz lepsze.  Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego średnia główka białej kapusty 1 szklanka ryżu (plus dwie szklanki wody) koncentrat pomidorowy/pomidory w puszce ziele angielskie, liść(...)laurowy sól, pieprz, ostra/słodka papryka przyprawa do mięsa cebula kilka pieczarek 2 ząbki czosnku bazylia 2 łyżki mąki ziemniaczanej Kapustę myjemy, wydrążamy głąb, wkładamy do miski (do takiej by można jej użyć w mikrofalówce) i zalewamy wrzątkiem do 3/4 wysokości lub do przykrycia główki. Wstawiamy do mikrofalówki na wysoką temperaturę i co pewien odstęp czasu ( u mnie kilka minut

Na moim talerzu
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 1974

Soczyste, delikatne mięso połączone z kapustą, ryżem, pachnącą natką pietruszki, podane w intensywnym pomidorowym sosie z akcentem papryki to alternatywa dla klasycznych gołąbków i fajny pomysł na kompletny obiad. Składniki: 850g białej kapusty 440g fileta z kurczaka 550g wołowiny 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 pęczek natki z pietruszki przyprawa do mięsa mielonego 160g ryżu sól pieprz(...)koncentrat pomidorowy, passatę pomidorową, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą i słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszać, chwilę gotować, następnie wlać zahartowaną śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Kapustę drobno posiekać, wrzucić na gotującą się wodę, wymieszać i gotować przez około 1 minutę. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą. 3. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonym wrzątku

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa krem z pora (dieta dr Dąbrowskiej) 197

owocowej ,  w którym podaję Wam gotowy  tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej(...)kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem

Kulinarne przygody Gatity
Chińska surówka z białej kapusty 390

Składniki: 1 mała główka białej kapusty 1 marchewka 2 ząbki czosnku 6 łyżek octu ryżowego 5 łyżek cukru trzcinowego 100 ml oleju roślinnego 2 łyżeczki soli Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy w cienkie paski. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Do rondelka wlewamy ocet, olej oraz dodajemy zmiażdżony czosnek, cukier oraz sól. Doprowadzamy do wrzenia. Kapustę łączymy z marchewką i polewamy

Qchnia po prostu