Główka kiszonej kapusty, do niedawna była naszym marzeniem, do momentu…kiedy to, w naszym warzywniaku nie natknęliśmy się na liście kiszonej kapusty. No i tutaj zaczęliśmy eksperymentować. Doszliśmy do konkluzji, że kiszona kapusta najlepiej smakuje z ziemniakami. No i co? Już mamy ;) Składniki 1 kg ziemniaków 1 jajko 2-3 cebule 400 g surowego boczku 2 ząbki czosnku(...)oleju rzepakowego 2 łyżki czarnuszki ew. 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kg liści kiszonej kapusty 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Odciskamy z wody (nie wylewamy), dodajemy jajko. Cebule siekamy, boczek kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy boczek, po kilku minutach wrzucamy posiekane cebule, szklimy, dodajemy przeciśnięty przez
R'n'G Kitchenzawijania są przepyszne, aromatyczne i soczyste. Przygotowanie tych gołąbków to doskonały pomysł na pożywny obiad. Idealne również dla osób zabieganych, które nie mają czasu zawijać mięso mielone w kapustę. Gołąbki uwielbiam i przygotowuję je dość często, jednak kiedy nie mam czasu na przygotowanie tych tradycyjnych, uciekam do łatwiejszej wersji czyli gołąbki bez zawijania. Składniki: * 600 g mięsa mielonego(...)białej kapusty * 3/4 szklanki surowego ryżu * 1 jajko * sól i pieprz do smaku * przyprawa do mięsa mielonego do smaku * mąka do obtoczenia mięsa * olej do smażenia * 3-4 liście laurowe * 5-6 ziarenek ziela angielskiego Na sos pomidorowy: * 3-4 łyżki mąki pszennej * sól, pieprz * 4 łyżki przecieru pomidorowego * woda do podlania sosu Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć
Zrób to smacznieSkładniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 burak 1 jabłko sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Umytego, nieobranego buraka owijamy w aluminiową folię i pieczemy w 180 °C przez 50 minut. Kapustę pekińską szatkujemy w paski a następnie skrapiamy ją sokiem z cytryny i oprószamy solą, pieprzem i cukrem. Buraka schładzamy, obieramy(...)ścieramy razem z obranym jabłkiem na dużych oczkach tarki. Łączymy z kapustą, dodajemy majonez i mieszamy. Ewentualnie doprawiamy sola i pieprzem
Qchnia po prostufalbanką, a czasem z odciśniętym widelcem. Bożonarodzeniowe pierogi w każdym domu wyglądają inaczej, różnią się formą, farszem i dodatkami, jednak w większości polskich domów wigilijny prym wiodą pierogi z kapustą i grzybami. W ostatni weekend podczas warsztatów zorganizowanych w strefie Piotrkowska 217 w Łodzi poznałam kilka sekretów perfekcyjnych pierogów Pani Gosi . Z nową wiedzą zabraliśmy się do samodzielnego wyrabiania(...)wałkowania lepienia pierogów - oczywiście pod czujnym okiem Pani Gosi :) Poniżej przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami wg przepisu prababci Anastazji. Składniki na farsz// ok 50 pierogów kapusta kiszona - 1 kg suszone grzyby - 5 dkg cebula - 20 dkg sól pieprz Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez dwie godziny po czym gotujemy do miękkości, odcedzamy i mielimy w maszynce
Wylizany RondelKolejna zupka..połączenie zupy pomidorowej z kapuśniakiem..Pomysł gdzieś z sieci ciut zmodyfikowany przeze mnie.Polecam, bo jest pyszna. 15-20 dag kiszonej kapusty 2-3 pętka białej kiełbasy 1 puszka pomidorów krojonych 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz domowa wegeta listek, ziele koperek Składniki na kluseczki : 1-2 jajko 2-3 łyżki mąki, sól ewentualnie łyżka(...)wody Kapustę drobno pokroić, przełożyć do garnka.Wlać wodę, przyprawy i gotować do miękkości kapusty, następnie dodać pomidory z puszki i koncentrat.W drugim garnku gotować gotować ziemniaki z białą kiełbasą.Jak kapusta będzie już miękka dodać do garnka z ziemniakami.Kiełbasę wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić ponownie do zupy.Przygotować lane kluski łącząc jajko z mąką
Moje domowe kucharzeniesmakami. Wyszło przewybornie <3 Składniki Ciasto: 20 g drożdży 2 szklanki mąki 3/4 szklanki wody 2 łyżki oliwy sól Farsz: 1 cebula 1 łyżka masła 1/4 małej główki kapusty włoskiej 100 g szynki konserwowej 100 g startego sera żółtego (u nas Gouda) koperek 150-200 ml bulionu warzywnego 3/4 szklanki passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku Przygotowanie W wodzie rozpuszczamy(...)wody razem z oliwą i solą. Ciasto zagniatamy , pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie cebulę siekamy, szklimy ją na maśle, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szynkę, smażymy kilka minut. Kapustę szatkujemy, dodajemy do szynki, wlewamy bulion i dusimy przez kilkanaście minut, by kapusta lekko zmiękła. Nadmiar płynu odparowujemy, kapustę z szynką studzimy, dodajemy starty ser (część zostawiamy do posypania), posiekany
R'n'G Kitchenkeczupu to ciekawy pomysł na szybką imprezową sałatkę i sycące drugie śniadanie. Składniki: 500g fileta z kurczaka 2 czerwone cebule 1 puszka kukurydzy 400g ogórków konserwowych 600g pekińskiej kapusty przyprawa do gyrosa 2 łyżki klarowanego masła ketchup majonez sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć(...)rozgrzanym klarowanym maśle do złocistego koloru, a następnie pozostawić do wystudzenia. 2. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę. 3. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a kapustę pekińską poszatkować. 4. Składniki sałatki układać warstwami: połowa fileta z kurczaka, 4 łyżki ketchupu, ogórek, czerwona cebula, 4 łyżki majonezu, pozostałą ilość fileta, połowa kapusty pekińskiej, sól, pieprz, 3 łyżki ketchupu, kukurydza i pozostała
Szalona Kuchnia Ewelinyproste dania obiadowe, które można przygotować w 30 minut. Takie jest wła ś nie risotto, którym chciałam się z Wami podzielić. Kremowe risotto z kawałkami białej kapusty idealnie łączy si ę z intensywnym, słodkawym smakiem szynki parmeńskiej. Dodatek świeżego rozmarynu dopełnia smak dania i sprawia, że nabiera bardziej wyrazistego charakteru(...)dare quel pizzico di sapore in più ci penserà poi l’aggiunta del rosmarino. Buon appetito :) SKŁADNIKI (4 porcje) 250 g ry ż u 150 g kapusty włoskiej 100 g szynki parmeńskiej 2 szalotki 500 ml bulionu warzywnego 40 g masła 3-4 gałązki rozmarynu s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI
La grande e la piccola cuocaPyszne połączenie jesiennych smaków. Aromatyczne grzyby leśne połączone z kapustą i śmietaną. Nie może się nie udać. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g białej kapusty 300 ml bulionu warzywnego 500 g grzybów leśnych 1 marchew 1 ogórek kiszony 1 łyżka smalcu 100 ml słodkiej śmietany 18% słodka mielona papryka sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy, dusimy w bulionie warzywnym(...)miękkości warzyw). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietaną, pokrojony ogórek kiszony i mieloną paprykę. Dusimy jeszcze przez 10 min. Tak przygotowany sos łączymy z kapustą. Ciasto rozwijamy w formie do tarty, nakłuwamy widelcem i lekko zapiekamy w temperaturze 200°C . Następnie na ciasto wylewamy farsz grzybowo-kapuściany i zapiekamy 25-30 min w temperaturze
R'n'G KitchenKluski ziemniaczane z kapustą i grzybami suszonymi, polane skwarkami, i posypane natką. Uwielbiam wszelkie kluchy i mogłabym jeść je co drugi dzień. Grzyby suszone nadają im fajnego aromatu. kluski: 1 kg ziemniaków 2 jajka 8 łyżek maki ziemniaczanej /około/ sól farsz 60 dkg kapusty kiszonej 1 cebula 1 garść suszonych grzybów 1 liść laurowy ziele angielskie 2 ziarna(...)sól, pieprz 20 dkg boczku wędzonego olej rzepakowy Grzyby namaczam przez noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotuje je do miękkości około godzinę. Kapustę kiszona gotuję w niewielkiej ilości wody, z zielem i liściem do miękkości. Ugotowaną odcedzam z wody, kroję. Cebulę pokrojoną przesmażam na oleju, dodaję, grzyby, kapustę i razem smażę. Doprawiam solą, pieprzem. Ziemniaki obrane gotuję, odcedzam
wesoła kuchniaGołąbki gotowane na parze są delikatne i miękkie i również smaczne jak tradycyjne. Składniki: Kapusta włoska 1 główka Mięso mielone z indyka 30 dag Mięso mielone wieprzowe 30 dag Ryż ¾ szklanki Vegeta do smaku Sól i pieprz do smaku Czosnek 1 ząbek Cebula biała 1 szt. Sos pomidorowy Wykonanie: Kapustę oczyścić, oddzielić większe liście, i sparzyć we wrzątku, po czym(...)mięsem, zmiażdżonym czosnkiem i zeszkloną cebulą. Przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę. W między czasie przygotować garnek na parę (garnek zalać wodą ¾ objętości). Na przygotowane liście kapusty kłaść farsz, zwijać zgrabne gołąbki i układać na sicie w garnku na parę. Gotować około 50 minut do miękkości kapusty. Gotowe gołąbki wyłożyć na talerze i polać sosem pomidorowym. SMACZNEGO
Tradycyjna KuchniaUwielbiam kluchy i kluseczki, dlatego staram się zawsze nadziewać je rożnymi farszami. Dzisiaj pyszny farsz z kapusty kiszonej :) Składniki na obiad dla 3 osób około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 sparzona i zeszklona cebula 1 całe jajko 200-300 g maki ziemniaczanej około 200-300 g kapusty kiszonej olej do przesmażenia kapusty woda do podlewania(...)Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 3. Kapustę kiszoną (jeśli nie lubimy kwaśnego płuczemy ją pod woda około 2 razy) siekamy nożem na drobno i przekładamy do drugiej części zeszklonej cebulki, solimy, pieprzymy i dusimy na oleju pod przykryciem
Gotowanie...to proste !przypraw curry, delikatnie słodkimi rodzynkami, brzoskwiniami oraz zdrowymi świeżymi warzywami. Składniki: 450g fileta z kurczaka 2 łyżeczki mieszanki przypraw curry 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka brzoskwiń 300g pekińskiej kapusty 2 marchewki 100g rodzynek 80g łuskanego słonecznika sól pieprz masło klarowane Sos: 3 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki pikantnego ketchupu sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta(...)kurczaka pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem, curry i odstawić na 20 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym. 2. Poszatkowaną kapustę pekińską wymieszać z marchewką startą na tarce o małych oczkach, lekko posolić. 3. Kukurydzę i brzoskwinie odsączyć z zalewy. Brzoskwinie pokroić w kostkę, a rodzynki namoczyć w soku z brzoskwiń
Szalona Kuchnia Ewelinymamy „atak” na kiszoną kapustę. Składniki 500-700 g żeberek wieprzowych 2 łyżki smalcu 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3-4 ziemniaki 1 łyżka mąki 2 łyżki kaszy pęczak 500 g kapusty kiszonej 1,5 l bulionu warzywnego 1 liść laurowy 2 szt ziela angielskiego 2 pomidory kminek sól, pieprz Przygotowanie Żeberka myjemy, kroimy na kawałki(...)rozgrzanym smalcu razem z pokrojonymi jarzynami i ziemniakami. Następnie oprószamy mąką, chwilę razem smażymy i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Po kilku minutach dodajemy kaszę i gotujemy 10 min. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans, dodajemy sparzone i obrane ze skóry pomidory pokrojone na kawałki. Całość
R'n'G KitchenKapusta kiszona duszona z rodzynkami to kolejny przepis przyniesiony od mamy. Nie jest to jednak dodatek, który pamiętałbym z rodzinnych obiadów. To raczej nowość. Eksperyment. A ponieważ jestem wielkim zwolennikiem łączenia kwaśnego ze słodkim, uznałem go za niezwykle udany. To naprawdę bardzo fajne małe danie z nieskomplikowaną listą składników. Kapusta w różnych postaciach jest w ogóle bardzo wdzięcznym elementem tradycyjnego(...)obiadu. W przypadku tej kiszonej, ważną sprawą jest jej jakość - postarajcie się znaleźć taką prawdziwą, naturalną! PS Kurkuma jest moim samowolnym uzupełnieniem maminego przepisu. ;) Składniki: 300 g kiszonej kapusty dobrej jakości 1 cebula 1 ząbek czosnku garść rodzynek szczypta kurkumy oliwa sól 1 listek laurowy kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego Wykonanie: Cebulę posiekać i podsmażyć do miękkości na oliwie
zadanie-gotowanie